Airco Installeren: Een Doe Het Zelf Stappenplan

Een uitgebreide handleiding om zelf een AC te installeren.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 05-09-2023
Geupdatet 05-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Prachtig, je hebt net zelf een airco gekocht om je woning mee te verkoelen. Uiteraard heeft dit best wel wat geld gekost, aangezien een airco niet bepaald goedkoop is. Om je extra geld te besparen hebben we dan ook deze gids samen gesteld waar in je leert hoe een airco installeren.

Je leert hier niet alleen hoe je een airco moet installeren, maar ook waar je deze het beste ophangt. En ook op de vraag: “Hoe moet ik buiten een airco installeren?”, geven we je met veel plezier een antwoord!

Lees daarom snel verder en bespaar jezelf geld door zelf je airco te installeren in je huis!

Hoe een airco installeren in je huis?

Tot voor een tijd geleden moest een vakman die gespecialiseerd was in het installeren van airco’s bij je thuis langskomen om je airco te installeren. Dat kwam omdat er deeltjes (koelmiddel) in je airco zitten die voor de verkoeling van de lucht zorgen, die giftig en gevaarlijk kunnen zijn voor de mens wanneer deze in aanraking komen met het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende airco’s op de markt die je ook gemakkelijk zelf kunt installeren.

Belangrijk is wel dat je voor je je airco gebruikt, een monteur met een F-gassen certificaat Betrouwbare bronnen F-gassen examen cat. 1 Werk je met f-gassen (gefluoreerde gassen), haal dan je certificaat f-gassen categorie 1 (cat. 1) bij ons! stek.nl laat langskomen die het koelmiddel of de F-gassen koppeling voor je installeert. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete Betrouwbare bronnen ILT gaat naleving regels splitairco’s opnieuw controleren | Nieuwsbericht | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) Deze maand is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begonnen met het voor de tweede keer controleren van aanbieders van met koudemiddel voorgevulde split-unit airco’s (splitairco’s) op de naleving van de regels. www.ilent.nl voor zelf je airco te installeren.

Een andere optie is een voorgevulde split airco zelf installeren. Een voorgevulde split airco is namelijk een airco waar het koelingsmiddel reeds is geïnstalleerd. Zo hoef je achteraf geen monteur meer laten langskomen.

Uiteraard zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een airco gaat installeren in je huis. Je moet jezelf enkele vragen stellen zoals: “Waar ga je je airco plaatsen?” of “Waar ga ik mijn gat boren voor mijn airco te installeren in mijn bestaande woning?”

Om je hierbij te helpen hebben we speciaal voor je een Airco installeren: Doe-het-zelf Stappenplan ontwikkelt waarin je stapsgewijs leert hoe je het best een airco in je woning installeert.

Bepaal de Plaats Waar Je Je Airco gaat installeren.

Een van de eerste en misschien wel belangrijkste zaken is bij het installeren van een airco, is bepalen waar je deze gaat plaatsen. Hoe korter de afstand tussen het buitenste gedeelte van je airco en het binnenste deel van je airco, hoe beter. Hou er rekening mee dat er steeds minstens 1 meter tussen je buiten unit en je binnen unit van je airco zit. In principe heb je geen toestemming van je buren nodig voor het plaatsen van je airco, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau Betrouwbare bronnen Geluidseisen warmtepompen en airco’s worden aangescherpt | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren. www.rijksoverheid.nl van je airco. Vermijd daarom het plaatsen van je airco op een plek die hinderlijk kan zijn voor je buren.

We sommen hier nog even een aantal andere zaken die belangrijk zijn en waar je op moet letten tijdens het plaatsen van je airco.

Het is belangrijk om met al deze zaken rekening te houden voor een goede werking van je airco. Bedenk ook dat de plaats waar je je airco gaat ophangen, vrij moet zijn van ander leidingwerk of elektriciteitskabels. Je moet namelijk een gat gaan boren in je muur en je wilt natuurlijk niet een andere leiding of kabel raken die belangrijk zijn tijdens het boren.

Een andere manier die je kunt toepassen waar je geen gat moet boren in je muur is een airco kopen die mobiel is en een afvoerslang heeft zoals de Tristar AC-5477.

Hoe Moet Je de Wandbeugel Aan de Muur Installeren?

Nu je weet waar je je airco gaat installeren moet je nog uitzoeken hoe je deze effectief aan de muur gaat installeren of plaatsen. De meeste airco’s komen met een wandbeugel of een montageplaat zoals de Mitsubishi airco. Je kunt eenvoudig de Mitsubishi airco installeren of ophangen door middel van de montageplaat die mee bij het pakket zit geleverd.

Gebruik steeds een waterpas en een potlood. Op die manier kun je je airco perfect recht en waterpas opgehangen. Eens je de plaats van de schroeven hebt bepaald kan het boren van de graten om je airco op te hangen beginnen.

Eens je je airco hebt opgehangen aan de muur en alle elektriciteitsaansluitingen en andere kabels hebt bevestigd, kun je beginnen met het boren van een gat voor je koelleiding.

Boor een Gat voor de Koelleiding

Allereerst moet je bepalen waar je gat voor je koelleiding gaat komen. In de meeste gevallen is dit echter langs de rechterkant van je airco. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de dimensietekeningen van je airco. Anders kan het gebeuren dat je gat op een verkeerde plaats gaat zitten en je deze straks gaat zien wanneer je airco is geïnstalleerd.

Heb je bepaald waar het gat gaat komen? Dan kun je nu met een diamantboor een gat van 65 mm boren in je muur. Boor in een licht hellende richting naar beneden. Zo kan het condenswater natuurlijk aflopen.

Plaats het buitenste deel van de airco op Opstellingsbalken

Het is tijd om even een luchtje te scheppen. Plaats buiten de buitenste unit op opstellingsbalken. Op die manier zorg je ervoor dat de boel goed is verankerd.

Wanneer je klaar hiermee is het tijd om alle leidingen en aansluitingen van buiten door het gat naar binnen duwen.

Een handige tip is om ervoor te zorgen dat je leidingen iets langer zijn binnen, zo heb je wat extra speelruimte straks wanneer je deze gaat bevestigen een je binnen unit.

Je Leidingen Aansluiten aan je Binnenste Airco

Het is tijd om je leidingen aan te sluiten aan je binnenste airco! Hang je airco nog niet op, maar leg deze omgekeerd op een stabiele ondergrond met eventueel een handdoek eronder om beschadigingen te voorkomen.

Schroef het achterste gedeelte van je airco los en bevestig alle kabels zoals de stuurstroomkabel, de koelleiding en de condensslang.

Eens je alle leidingen en kabels hebt afgesloten is het belangrijk om alles nogmaals goed af te tapen zodat alles goed verpakt zit. Op die manier zorg je ervoor dat alles ook effectief lekdicht is.

De rest van de kabels en leidingen inwikkelen

Vergeet niet om de rest van de kabels en leidingen in te wikkelen. Zorg er voor dat je hier enorm precies en voorzichtig te werk te gaat. Zo mag de stroomkabel niet met andere leidingen of kabels kruisen, dit voor verweving te voorkomen en moet de condensslang onderaan de bundel om brand- of waterschade te voorkomen. Je kunt hiervoor zelfklevende vinyltape gebruiken.

Wikkel alle kabels en leidingen in een schuimen buisisolatie .

Hang de binnenste Unit op aan de Muur

Nu dat je alle leidingen en kabels hebt ingewikkeld kun je de binnenste unit van je airco aan de muur ophangen. Hang deze op aan de wandhaken van je montageplaat of wandbeugel. Nadat je je unit hebt opgehangen is het belangrijk om nog eens na te checken of je airco wel waterpas recht is.

Bevestig de Kabelgoot Buiten

Nu kun je terug naar buiten gaan om de kabelgoot buiten te bevestigen. Dit kun je doen door eenvoudig doen door deze te bevestigen met schroefjes. Zorg ervoor dat deze direct begint onder het geboorde gat waar de kabels uitsteken.

De Leidingen aansluiten op de Buiten Unit

We zijn er bijna, nog even en alles is klaar. Je moet nu de leidingen nog aansluiten aan de buitenste unit. Zorg ervoor dat je de stroomkabel en de koelleiding aansluit op de buitenste unit. De condensslang kun je laten hangen.

F-Gassen of koelmiddel koppelen

Afhankelijk van wat voor soort airco je hebt, kun je nu je koelmiddel laten installeren. Laat dit ook steeds doen door een erkende monteur met een geldig certificaat. Heb je echter een voorgevulde split airco geïnstalleerd? Dan hoe je dit niet te doen.

Uiteraard kun je ook steeds voor een mobiele airco gaan zoals de AEG AXP26U338BW, waarbij het grote voordeel is dat je niets hoeft te installeren of monteren en je deze simpel overal in huis kunt verplaatsen.

En wanneer je op zoek bent naar een luchtreiniger voor je slaapkamer, bekijk dan zeker onze lijst van beste luchtreinigers slaapkamer.

Ons oordeel

We hopen dat je dankzij onze Airco installeren: Doe-het-zelf Stappenplan, een beter idee hebt gekregen hoe eenvoudig het is om zelf een airco te plaatsen en te installeren in je huis of woning.

Ben je een beetje handig en doe je graag alles zelf? Dan is het uiteraard een goed idee om zelf je airco op te hangen en te installeren. Wil je zelf een airco installeren, maar weet je nog niet goed hoe? Lees dan ons stappenplan nog eens rustig door.

Referenties

1.
F-gassen examen cat. 1
Werk je met f-gassen (gefluoreerde gassen), haal dan je certificaat f-gassen categorie 1 (cat. 1) bij ons!
2.
ILT gaat naleving regels splitairco’s opnieuw controleren | Nieuwsbericht | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
Deze maand is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begonnen met het voor de tweede keer controleren van aanbieders van met koudemiddel voorgevulde split-unit airco’s (splitairco’s) op de naleving van de regels.
3.
Geluidseisen warmtepompen en airco’s worden aangescherpt | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Reacties
+Laat een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X