Het roken van vlees of vis met een rookoven is tegenwoordig tot een ware kunstvorm verheven. Chef-koks gebruiken een verscheidenheid aan houtsoorten die unieke smaken geven. Het toevoegen van rook is een leuke manier om de smaak van voedsel interessanter te maken zonder de voedingscomponenten te veranderen. Je zoektocht naar de beste rookoven kan een flinke uitdaging zijn. Maar ook zeer de moeite waard!
Wij hebben ons best gedaan om jou te kunnen helpen tijdens je zoektocht naar de beste rookoven. We hebben 6 rookovens voor je getest tijdens het afgelopen BBQ-seizoen. De perfecte periode om heel wat etenswaren te roken om te kijken welke rookovens de beste zijn. De redacteurs favoriet was El Fuego Dakota Charcoal Grill & Smoker. Waarom? Dat lees je over een paar seconden. Ook hebben wij de nog 5 extra categorieën samengesteld, en de beste rookoven per categorie uitgebreid voor je uitgelicht.
№ | Naam | Type | Kookoppervlak | Temperatuurbereik | Mobiliteit | Montage | Beoordeling | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | El Fuego Dakota Charcoal Grill & Smoker | Offset | 2706 vierkante centimeter | van 38 tot 430°C |
|
|
9,9
|
Bekijk de prijs |
2 | 2-L Home & Garden XL Rookoven | Kast | 2145 vierkante centimeter | van 0 tot 120°C |
|
|
9,8
|
Bekijk de prijs |
3 | Barbecook Otto Elektrische Rookoven | Pellet | 943 vierkante centimeter | Niet vermeld |
|
|
9,6
|
Bekijk de prijs |
4 | The Original Camerons Stovetop Smoker | Kookplaat | 1064 vierkante centimeter | van 0 tot 260°C |
|
|
9,5
|
Bekijk de prijs |
5 | BBQ Barbecue Smoker Rookoven | Trommel | 3771 vierkante centimeter | van 50 tot 300°C |
|
|
9,3
|
Bekijk de prijs |
6 | KitchenBasics Rookoven Deluxe | Kookplaat | 1161 vierkante centimeter | van 0 tot 260°C |
|
|
9,2
|
Bekijk de prijs |
Meer kenmerken: aparte ‘verbrandingskamer’ om te roken; ingebouwde thermometer en verstelbare schoorsteen voor eenvoudige procescontrole; grote wielen die transport mogelijk maken
De El Fuego Dakota Smoker is uitgeroepen tot favoriet van onze redacteur. Deze multifunctionele rookoven doet zijn werk namelijk als geen ander. Hij is voorzien van handige features zoals praktische wielen en een stevig handvat waarmee je hem eenvoudig kunt verplaatsen. Daarnaast is er voldoende ruimte op de grillplaat om gegrilde gerechten voor te bereiden voor vier of meer personen tegelijkertijd. Daarnaast bieden meerdere rekken je de nodige opbergruimte of dienen ze als plank voor het te grillen je vlees, vis of groenten.
In vergelijking met de andere modellen uit deze top 6 scoort de El Fuego Dakota Smoker hoge ogen op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding en omvang. Voor wat het waard is, wij vonden ook dat dit apparaat er mooi uitziet. En op de BBQ Barbecue Smoker Rookoven na, is dit de grootste rookoven die wij hebben getest. Het (voor de hand liggende) grote voordeel hiervan is dat je veel meer vlees en vis tegelijkertijd kan bereiden.
Meer functies: inclusief 10 vleeshaken, minibord, 3 spiesen en vetopvangbak; geheel van verzinkt staa; hittebestendig onbreekbaar glas waarmee je het rookproces kunt volgen
De beste rookoven (of rookkast) voor professioneel gebruik is de 2-L Home & Garden XL Rookoven. Deze rookoven is voorzien van een thermometer die temperaturen tussen de 0 tot 120°C meet en zelfs aangeeft wat de ideale temperatuur is voor verschillende vleeswaren! De rookkast is ideaal voor het roken van vis, vlees, ham en meerdere etenswaren. Daarnaast is deze rookkast volledig gemaakt van roestvrijstaal en RVS popnagels. Je kunt hem dus prima buiten of in vochtige ruimtes plaatsen.
In vergelijking met de andere 6 rookovens wordt dit apparaat met een maximale temperatuur van 120°C misschien minder heet, maar dit geeft een extra lekkere smaak aan je voedsel. Hoe langer je etenswaren de kans geeft om doorgerookt te worden, hoe intenser de smaak. Vandaar dat dit apparaat is uitgeroepen tot beste rookoven voor professioneel gebruik, want professionele rokers weten dat goed gerookt vlees lang moet roken op een relatief lage temperatuur.
Meer functies: 1100W vermogen; 2 handvatten voor draagbaarheid; kan 2 kg vis roken in 45 minuten
De Barbecook Otto Elektrische Rookoven is volgens ons de beste elektrische rookoven. Zeker als je het prijskaartje naast zijn prestaties legt. We hebben het over een zeer betaalbaar model dat zijn werk prima doet. Met een vermogen van 1100 watt kan hij tot 2 kilogram vlees of vis roken binnen 45 minuten!
In vergelijking met de andere modellen uit deze top 6 valt de Barbecook Otto Elektrische Rookoven op vanwege zijn kleine formaat. Ook is het een lichtgewicht en kun je hem dus eventueel meenemen tijdens het kamperen. Een klein aandachtspunt is het volgende: ons team constateerde dat de Barbecook Otto Elektrische Rookoven minder makkelijk schoon te maken was dan andere geteste modellen.
Meer functies: houtsnippers inbegrepen; kan op elke warmtebron worden gebruikt (gas, elektrisch of kampvuur); naadloze roestvrijstalen constructie is vaatwasmachine-bestendig
De Original Camerons Stovetop Smoker kwam naar boven als beste compacte rookoven. Deze rookoven is met een gewicht van 3,6 kilogram perfect om mee te nemen tijdens het kamperen. Ook krijg je een zak houtsnippers cadeau bij aanschaf van dit apparaat. Je kunt deze oven gebruiken met behulp van de volgende warmtebronnen: gas, elektriciteit of een open vuur. Daarmee is deze rookoven het meest divers van alle genoemde modellen.
Ook blinkt de Original Camerons Stovetop Smoker uit op het gebied van gebruiksgemak. Waar de Barbecook Otto Elektrische Rookoven opviel vanwege het lastig schoon te maken apparaat, valt deze Camerons Stovepot juist op vanwege het feit dat hij snel op te ruimen en eenvoudig op te bergen is, aldus ons testpanel. Deze rookoven is overigens ook vaatwasmachinebestendig!
Meer features: temperatuurregeling via ventilatie; in staat om te roken, grillen en koken; uitgerust met een nauwkeurige thermometer
In de categorie ‘beste waarde’ won de BBQ Barbecue Smoker Rookoven het van al zijn opponenten. De rookkast is zeer aantrekkelijk geprijsd en doet uitstekend zijn werk! Deze oven beschikt over 3 verdiepingen waarop je je vis, vlees of groenten kan leggen. Ook kun je de gril gebruiken om het voedsel extra te laten braden. De BBQ Smoker is voorzien van een speciale opvangbak voor houtskool en is gemaakt van gelakt staal. Hij is geschikt voor houtskool en briketten wat je vlees of vis die lekkere rokerige smaak geeft.
In vergelijking met de andere 5 modellen uit deze top 6 valt de BBQ Smoker rookoven op vanwege zijn perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Zo functioneel en goedkoop als deze rookoven is, vind je ze niet vaak. Daarom moesten we deze rookoven hoog aanprijzen. Je kunt met een gerust hart al je vlees en vis roken en zelfs grillen, iets wat sommige andere geteste modellen je niet kunnen bieden. Deze rookoven is (vanwege zijn formaat) zeer geschikt voor feestjes en partijen, meer dan de The Original Camerons Stovetop Smoker bijvoorbeeld.
Meer features: verstelbare branders en ventilatie; branders werken op spiritus; vaatwasserbestendig
Tot slot willen we de KitchenBasics Rookoven Deluxe uitroepen tot beste betaalbare rookoven. Dit apparaat is gemaakt van RVS en is voorzien van een grillrooster en 2 spiritusbranders. Iedereen kan nu zelfstandig vis of vlees roken. Ook is deze rookoven voorzien van een ventilatiesysteem en zijn de branders zijn nauwkeurig regelbaar. Genoeg redenen om dit apparaat hoog aan te prijzen.
En dit alles voor een fractie van andere geteste apparaten zoals de El Fuego Dakota Charcoal Grill & Smoker. Die is ongeveer 4 keer zo duur als de KitchenBasics Rookoven Deluxe. Nu moeten we wel eerlijk toegeven dat de kwaliteit van de El Fuego Dakota Charcoal Grill & Smoker beter is dan die van de KitchenBasics Rookoven. Aan de hand van deze informatie kun je zelf bepalen wat voor jou het belangrijkst is. Evenals de Original Camerons Stovetop Smoker is deze rookoven trouwens makkelijk schoon te maken.
Dan is het nu tijd voor de koopgids. Hier lees je werkelijk alles over rookovens. Van de verschillende types tot hoe je ze in gebruik neemt voor het beste resultaat. Deze gids is speciaal geschreven voor mensen die serieus op zoek zijn naar de beste rookoven en de tijd willen nemen om zich goed te laten informeren. We bespreken nog een aantal handige tips die je zullen helpen tijdens het roken.
Een rookoven is een apparaat waarin voedsel wordt blootgesteld aan rook en hitte (weliswaar een lage temperatuur) om het voedsel te garen en rookaroma’s te creëren. Het roken is een populaire bereidingsmethode die al duizenden jaren wordt gebruikt om voedsel te garen.
In de horeca kan het gebruik van een kwaliteits-rookoven het verschil betekenen tussen het produceren van een smaakvol, mals stuk vlees of een taaie en smakeloze hap. In de meeste gevallen wordt de rokerige smaak tot stand gebracht doordat verschillende houtsoorten smeulen in de buurt van je vlees, vis of groente.
Het roken van voedsel geeft je niet alleen een lekkere smaaksensatie, de ambacht zelf geeft de meeste rookliefhebbers ook veel voldoeningen. Sommige mensen vinden levenslange vriendschappen door de gedeelde liefde voor het roken.
Er zijn een hoop verschillende soorten rookovens verkrijgbaar. Laten we gelijk beginnen:
Gasrokers worden veel gebruikt en produceren warmte en rook door het gebruik van aardgas of propaan. De termen ‘gas’ en ‘propaan’ worden redelijk door elkaar gebruikt als het gaat om het tanken van deze rokers. Propaan wordt ook wel Liquefied Petroleum Gas (LPG) genoemd.
Tenzij je thuis een directe gasaansluiting hebt, komt dat gas waarschijnlijk uit een hervulbare gasfles. Gelukkig zijn deze relatief gemakkelijk te krijgen en zijn ze te vinden bij de meeste benzinestations, campingwinkels en zijn ze online te bestellen.
Een andere bekende rookoven is de houtskoolroker. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Van kleine rokers die je op je balkon kunt gebruiken tot opvallende keramische Kamado-ovens voor publieke evenementen. Houtskool is een brandstof die veel smaak toevoegt.
Houtskool levert de warmte voor een houtskoolroker en de geproduceerde chemicaliën zoals koolmonoxide, kooldioxide en stikstofoxide. Deze dragen bij aan de smaak van het voedsel. Extra rook wordt gecreëerd door het gebruik van houtsnippers, die meestal boven de houtskool worden geplaatst om te smeulen.
De hoeveelheid geproduceerde warmte wordt geregeld door luchttoevoer. Hoe meer lucht er in de vuurkist wordt toegelaten, hoe heter de houtskool zal branden. Het beheersen van de lucht- en rookstroom is essentieel bij het roken met houtskool. Te veel lucht zorgt ervoor dat het voedsel droog en taai zal worden. Te weinig lucht zorgt ervoor dat de rook en as het voedsel bitter zullen maken.
Offsetrokers zijn vrij groot en werden oorspronkelijk gemaakt van gebruikte olievaten. Wanneer hout of houtskool in de vuurhaard wordt verbrand, worden de rook en warmte over het voedsel in de rookkamer en uit een schoorsteen getrokken.
Bij een standaard offsetrookoven bevindt de schoorsteen zich tegenover de vuurhaard. Sommige offsetrokers gebruiken een ‘reverse flow’-systeem, waarbij schotten worden gebruikt om de rook en warmte zowel onder als over het voedsel heen te laten cirkelen. Reverse-flow offsetrokers zijn relatief gemakkelijk te herkennen omdat de schoorsteen boven, niet tegenover, de vuurhaard is gemonteerd.
Elektrische rokers zijn de perfecte oplossing, want je hoeft je geen zorgen te maken over het verbranden van hout of houtskool, het sjouwen met een propaancilinder of het opruimen nadat je er een hebt gebruikt. Het enige wat je nodig hebt is een elektriciteitspunt.
Het gebruik van een moderne elektrische roker is erg makkelijk. Soms is het instellen van de temperatuur zelfs mogelijk via een Bluetooth-app! Elektrische rokers gebruiken een verwarmingselement in plaats van een brandstof. Omdat er geen daadwerkelijke verbranding plaatsvindt, komt de rook van houtsnippers, die boven het verwarmingselement hangen.
De meeste elektrische rokers zijn verticaal gebouwd, met het verwarmingselement aan de onderkant en de hout- en voedselrekken ertussen. Ook is er een waterpan in de elektrische rookoven gemonteerd. Deze heeft twee functies: ten eerste creëert hij waterdamp, wat de rokerige smaak van het voedsel versterkt. Ten tweede creëert hij een indirecte ‘kookomgeving’, waarbij het vlees wordt afgeschermd van een deel van de directe hitte en de rooktijd langduriger kan worden gehouden, wat de smaak meer intens maakt.
Verticale kastrokers worden voornamelijk gebruikt voor professioneel gebruik. De rokerige smaak ontstaat door houtskool. Veel pitmasters houden er ook van om hun vlees tijdens het roken in een kastroker met water te besproeien voor extra hitte en smaak.
Een kookplaatroker – ofwel stovetop roker – is een geweldige manier om voedsel binnenshuis op je kookplaat te roken. Met behulp van deze rookovens kun je vlees, vis, groenten en meerdere soorten voedsel direct op de kookplaat roken. Ook kun je deze gebruiken als stomer, stroper of braadpan. Het is een veelzijdig en compact apparaat.
Drumrokers zijn ontworpen voor een extra warme – en dus snellere –– manier van roken. Je kunt de intense rokerige smaak van andere rookovens verwachten binnen een fractie van de tijd.
Pelletrokers combineren de extra rokerige smaak van echte verbranding met het ultieme gemak van een elektrische roker. Dit is een vrij moderne manier van voedsel roken. Een van de grote voordelen van een pelletroker is dat je hem kunt gebruiken als oven, grill en rookoven, het is dus een alles-in-één apparaat.
Kijk altijd goed naar het soort brandstof dat nodig is. Ook is het belangrijk om te kijken naar het materiaal. Duurdere, stevigere varianten zijn vaak gemaakt van RVS bijvoorbeeld. Ook is het handig om een model te kiezen waar een temperatuurmeter en regelaar bij is inbegrepen.
Tot hoeveel rookzones en rekken je beschikking hebt verschilt uiteraard per apparaat. Je kunt vaak extra rekken nabestellen. Denk bijvoorbeeld aan een kippenpootrek met 14 of meer sleuven. Extra rekken en trays voor rookovens kun je makkelijk online bestellen.
Het temperatuurbereik per rookoven verschilt. We raden je aan om een apparaat uit te kiezen dat minimaal tot de 120 °C en 150 °C kan reiken.
Het gewicht en de afmeting per rookoven verschillen per soort en model. Gemiddeld zijn elektrische rookovens ongeveer 75 cm hoog en wegen ze gemiddeld 14,4 kilogram.
Goedkope rookovens kun je soms al voor 200 euro kopen. Duurdere varianten zijn vaak tegen de 2500 euro.
Indien mogelijk, stel dan een aangepaste temperatuurwaarschuwing in voor wanneer de interne temperatuur van het vlees boven 71 °C stijgt. Vul vervolgens de helft van je houtskoolbak met kolen. Voeg hout toe voor extra smaak (we gebruiken zelf graag appelhout). Laat de tweede helft van de bak leeg, zodat je later de hete kolen kunt toevoegen.
Afhankelijk van het model rookoven waarmee je rookt, kun je mogelijk een schotel met heet water net boven de warmtebron toevoegen. Dit houdt de binnenkant van de rookoven vochtig. Het voorkomt dat je vlees uitdroogt en zorgt ervoor dat de temperatuur van de rookoven niet te hoog wordt.
Voeg je hete kolen toe aan de tweede helft van je dienblad en leg er extra hout bovenop. Plaats je vlees in de roker en begin met koken.
Essentiële grill- en rookaccessoires die je kunt gebruiken zijn:
Grillen van vlees kan normaal gesproken alleen bij zeer hoge temperaturen. Sommige rookovens worden niet heet genoeg om te kunnen grillen. De luxere varianten bieden soms wel een grillfunctie waarmee je je vlees extra textuur kan geven.
Je kunt je rookoven ook gebruiken als een normale oven om voedsel zoals pizza of lasagne mee te koken. Het eten zal veel beter smaken dan wanneer je het in een gewone oven bereidt.
Volg deze stappen om je rookoven om te bouwen tot een normale oven: start het vuur in de voedselroker. Laat het een laag temperatuurniveau bereiken, denk aan 180 graden.
Gebruik minimale houtsnippers maar onthoud dat minder hout mogelijk niet de vereiste hoeveelheid warmte in de roker genereert. Als je te veel hout of houtsnippers gebruikt, kan er echter te veel rook ontstaan. Houd de ventilatieopening open om de temperatuur in de roker in evenwicht te houden.
Klaar is Kees!
Ja, je zou te veel rook in je roker kunnen hebben. Dit verschijnsel treedt vooral op na het toevoegen van te veel hout. Het meest voorkomende teken is een wolk van witte rook. Doorgaans heeft dichte rook gemakkelijk invloed op de smaak van je vlees.
In dergelijke gevallen is het het beste om de luchtcirculatie te verbeteren. Deze beweging zorgt ervoor dat het smeulende hout een relatief constant temperatuurniveau behoudt. Je zou ook kunnen overwegen om de roker schoon te maken zodra alles tot rust is gekomen.
Door creosoot (steenkoolteerdestillaat) uit je roker te verwijderen, verklein je de kans dat er plotseling brand uitbreekt. Voor het reiniging van je rookoven heb je nodig:
Gebruik eventueel je stofzuiger om resten uit je oven te zuigen. Meng de azijn met het zeepsop en voeg eventueel bakingsoda toe. Maak de oven grondig schoon en droog.
De beste vleessoorten om (als beginner) te roken zijn:
Je kunt vlees roken, maar ook delicate producten zoals granen, zuivel, groenten en gezouten vis.
Denk aan fruithoutsoorten zoals appel, kers en peer. Of nootachtige houtsoorten zoals pecannoten. Of harde houtsoorten, zoals hickory, esdoorn en eiken.
Daar heb je ze dan: de 6 beste rookovens per categorie. Tip: In plaats van té veel na te denken over alle details… Doe je onderzoek en koop gewoon de rookoven die bij je past, zodat je snel kunt beginnen. Er is veel te leren als het gaat om voedsel roken, dus je hebt geen tijd te verliezen! Als je veel vlees wilt roken, koop dan de BBQ Barbecue Smoker Rookoven. En voor de beste prijs-kwaliteitverhouding kies de El Fuego Dakota Charcoal Grill & Smoker. Bedankt voor het lezen van dit artikel.