Ben jij op zoek naar de beste briketten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Volgens veel mensen creëerden Henry Ford en Thomas Edison samen de eerste houtskoolbriket-variant. Dit is echter een mythe! Ellsworth B.A. Zwoyer heeft ons aan briketten geholpen en heeft er vervolgens patent op aangevraagd in het jaar 1897.
Goede briketten zijn onmisbaar voor een geslaagde BBQ. Daarom hebben wij maar liefst 18 soorten briketten uitgebreid onder de loep genomen en de 5 beste BBQ-briketten voor je op een rijtje gezet. De Weber 17591 Briketten werd bekroond tot favoriet van onze redacteur. Omdat dit product volgens hem de beste briketten zijn voor een soepele BBQ-sessie met de lekkerste aroma’s. Alle briketten zijn uitgebreid getest. Ja, we hebben een hoop BBQ-feestjes georganiseerd, wat een opoffering! We hebben de BBQ-briketten getest op basis van de volgende parameters: brandbaarheid, ontstekingstijd, brandduur, prijs-kwaliteitverhouding en smaak. Dit waren wat ons betreft de handigste parameters om te bepalen welke merken briketten een plekje in onze top 5 beste BBQ-briketten verdienden.
Meer kenmerken: XL-vormige ‘kussen-vorm’ voor snelle en gelijkmatige ontsteking, formule met laag asgehalte dankzij de compressie onder de 50 ton, waterbestendige verpakking
Winnaar en favoriet van onze redacteur is het volgende product: Weber 17591 Briketten. 8 kilo makkelijk brandbare briketten die tot 3 uur lang smeulen en jou de beste BBQ-smaak kunnen geven waar je zo naar verlangt. Deze Weber briketten zijn eenvoudig aan te steken en branden lang en ook erg krachtig merkten wij. Dit product is gemaakt van 100% natuurlijke materialen zonder toegevoegde chemicaliën waardoor je verantwoord kunt BBQ’en. Deze langdurig brandende houtskoolbriketten zijn gemaakt van gecarboniseerd hout, zetmeel en water. Deze worden onder een druk van 50 ton gecomprimeerd tot briketten. En deze bieden je, volgens ons, de beste BBQ-smaak. Bovendien zijn ze verpakt in een gerecyclede, waterdichte zak met een handige ritssluiting zodat je erop kunt vertrouwen dat je briketten veilig en droog blijven.
Samen met de THM houtskoolbriketten scoorden deze Weber briketten hoog in de categorie smaak en brandduur. Dit zijn dan ook geen gewone briketten — het zijn dé sleutelspelers voor een geslaagde BBQ. Weber maakt al jaren briketten van de beste kwaliteit en dit is een van de laatste edities. Bovendien hebben deze nieuwe Weber briketten een extra grote ‘kussen-vorm’ en dubbele groeven om de luchtcirculatie te bevorderen en te zorgen voor een sneller ontstekingsproces. Weber doet veel aan innovatie en dat proef je, vonden wij.
Meer kenmerken: doos met zakken briketten erin, minder rookvorming, het meest geschikt voor indirect grillen
Het THM Houtskoolbriketten voordeelpak bekroonden wij tot winnaar binnen de categorie ‘beste waarde’. Na 18 pakken briketten te hebben getest kwamen we tot de conclusie dat je met dit pakket een hele zomer (en waarschijnlijk zelfs een stuk langer!) zorgeloos kunt BBQ’en. De briketten bestaan uit grenen, eucalyptus en eiken. Deze combinatie zorgt voor een heerlijke BBQ-smaak en je zal weinig last hebben van excessieve rookvorming.
THM is een gerenommeerde brikettenproducent en maakt enkel kwaliteitsproducten. Mocht je liever voor een kleinere variant willen gaan dan raden we de ‘THM Houtskoolbriketten Inclusief Aanmaakblokjes 64 Stuks’ aan, deze won binnen de categorie ‘beste aanstekercombinatie’. In vergelijking met de andere 18 brikettenzakken valt deze met name op vanwege zijn formaat en verpakkingsmateriaal. Je krijgt een grote doos met meerdere losse zakken in plaats van een zak vol briketten. Wij vonden dit erg handig.
Meer kenmerken: milieuvriendelijk, compacte en handige verpakking, geen geur en vlammen
Kies je voor de Pro Coco BBQ Kokosbriketten, dan kies je voor de beste cocos briketten. Wij hebben deze briketten voor je getest en waren zeer te spreken over de kwaliteit van deze blokjes, gemaakt van 100% kokosnoot. In de zak vind je 10 kilo BBQ-kooltjes waar geen hout voor is gehakt. Dit is goed voor het milieu vanwege het lage zwavelgehalte dat vrijkomt. De basis is gemaakt van kokosnootbast in combinatie met een natuurlijk bindmiddel, 100% natuurlijk dus. Deze kokosnootbriketten zijn zeer geschikt voor langzaam grillen en door de constante warmte is de smaak van je barbecuegerechten lekkerder.
Deze Pro Coco BBQ Kokosbriketten zijn moeilijk met de andere briketten uit deze top 5 te vergelijken. Dit product bestaat namelijk uit een compleet ander materiaal. Van de 18 geteste briketten waren er nog 3 kokosnootbriketten die lager scoorden dan deze Pro Coco variant. Wij vonden dat deze briketten het beste brandden en de lekkerste smaak aan ons vlees gaf.
Meer kenmerken: 64 op paraffine gebaseerde aanmaakblokjes in de verpakking, wordt geleverd in zakken van 2 of 2,5 kilogram
De THM Houtskoolbriketten Inclusief Aanmaakblokjes 64 Stuks wint binnen de categorie ‘beste combinatie deal’. Koop je deze combinatie? Dan kun je gelijk aan de slag met BBQ’en. Je ontvangt twee grote zakken van 2 kilogram per stuk én 64 aanmaakblokjes. Je kunt dus heel wat keren de BBQ aansteken met deze combinatie.
Beschik je al over aanmaakblokjes? Dan zou je kunnen kiezen voor het ‘THM Houtskoolbriketten voordeelpak’, deze werd door ons testpanel bekroond tot ‘beste waarde’. De kwaliteit van beide kolen zijn trouwens hetzelfde: ze bestaan uit 100% natuurlijke producten namelijk grenen, eucalyptus en eiken. Deze geven je vlees en vis die heerlijke BBQ-smaak.
Meer kenmerken: zeer laag asgehalte, klassiek houtaroma, laat geen sporen achter
Sitta Pizzahout Il Fioretto briketten zijn de ideale vervanging voor houtskool en zeer geschikt voor de pizzaoven of grill. Fioretto zorgt ervoor dat er geen gespetter plaatsvindt aangezien het hout droog geperst is. Ook hebben deze briketten een lange brandtijd en een zeer laag asgehalte.
Andere producten uit deze top 5 zijn een zeer geschikte keuze als je houdt van Amerikaans grillen. Het product Sitta Pizzahout Il Fioretto is beter geschikt voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Zelfs het beukenhout komt uit Italië en is speciaal bedoeld voor het warm stoken van een klassieke pizzaoven.
In deze uitgebreide koopgids lees je alles over de beste BBQ briketten, verschillende soorten briketten zoals kokosbriketten en briketten voor de pizzaoven. Ook lees je hoe je het beste aan de slag kunt gaan als beginnende BBQ-chef. Daarnaast hebben we een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoord en een lijstje opgesomd van gereedschap dat je kunt aanschaffen om de beste BBQ-partijtjes te kunnen organiseren.
Briketten zijn gemaakt van ruwe kolen en andere materialen zoals houtskool, turf, houtsnippers of zaagsel. Briketten staan erom bekend dat ze compact zijn en goed bij elkaar worden gehouden, wat betekent dat ze niet uit elkaar vallen tijdens het branden zoals traditionele houtskool.
Ga je voor briketten of houtskool? Welke verschillen zijn er precies? Laten we beginnen met de basis. Het maakt niet zo veel uit in welke vorm je briketten of houtskool geperst zijn. Wat wel een verschil maakt tussen houtskool en briketten is de productiewijze. Houtskool is vaak de basis van houtbriketten. Laten we dus eerst kijken hoe houtskool wordt gemaakt.
Houtskool wordt gemaakt van hout, dit wordt opgewarmd in een zuurstofarme omgeving. Zonder (veel) zuurstoftoevoer brandt het hout niet in zijn geheel weg. In plaats daarvan ‘smelt’ het hout een beetje. Kool is wat er overblijft. Dit koolstofrijk goedje noemen we houtskool. Vanaf hier splitst het houtskoollandschap zich op in twee segmenten: houtskool en houtskoolbriketten.
Er zijn genoeg redenen om eerder te kiezen voor briketten in plaats van houtskool. Laten we de voordelen opsommen, dan krijg je een goed beeld bij de voordelen van BBQ-briketten.
BBQ-briketten branden niet zo heet als traditionele houtskool en breken ook niet uit elkaar. Bovendien verliezen ze hun temperatuur minder snel. Met briketten krijg je dus een lange, gelijkmatige verbranding door een gecontroleerde temperatuur. Geen grote pieken en geen grote dalen dus, wat je soms wel ervaart als je werkt met houtskool.
Briketten bestaan uit recyclebare materialen en zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan houtskool. Als je van plan bent om de komende maanden flink te gaan grillen, kun je net zo goed wat geld besparen door te kiezen voor BBQ-briketten.
Je kunt lang doen met een zak briketten. Zoals we hierboven al zeiden, op het gebied van temperatuur branden briketten gelijkmatiger dan houtskool, en gaan daardoor langer mee. Combineer dit met hun prijskaartje en je zult zien dat je heel lang kunt grillen op een betaalbare zak briketten. Je hoeft dus niet je hele budget aan brandstof uit te geven en kunt een groter gedeelte besteden aan je vlees of vis.
Het belangrijkst is om goed je onderzoek te doen. Verdiep je eens door te lezen over de verschillende soorten BBQ-briketten. Hartstikke goed dat je dat nu aan het doen bent door dit artikel te lezen. Wij helpen je een handje door de voornaamste soorten briketten uit te lichten, namelijk de reguliere briketten en de kokosnootbriketten.
Houtskool en briketten zijn niet de enige opties die er zijn. Verkoolde kokosnootschalen, geperst in blokjes of staven kunnen ook worden gebruikt om te grillen. Als het goede kokosnoothoutskool is, heeft de rook een heerlijke, bijna zoete geur. Afhankelijk van je locatie kunnen kokosbriketten een stuk goedkoper zijn dan houtskoolbriketten. Ook bevatten kokosbriketten weinig as en branden ze zeer gelijkmatig.
De kokosbriketten van mindere kwaliteit kunnen enorme hoeveelheden as produceren en meer kosten dan je typische briketten, dus vraag even rond of vergelijk onlineaanbieders met elkaar. Welk product aan jou is besteed, dat weten wij niet. Het is een kwestie van smaak en voorkeur. Probeer ze allebei eens uit, zouden we zeggen!
Ook zijn er briketten die speciaal geschikt zijn voor pizzaovens. Sitta Pizzahout Il Fioretto is zo’n product en bestaat uit 100% geperst Italiaans beukenhout. Dit is het beste product voor knapperige pizza’s met een heerlijke pizzaoven-smaak
De gemiddelde ontstekingstijd varieert van 1 tot 26 minuten. Het verschil zit hem in het soort briket. Als we het hebben over zetmeelgebonden, cilindrische briketten dan kun je rekenen op een langere ontstekingstijd. De bolvormige briketten hebben minder tijd nodig in vergelijking met briketten met een cilindrische vorm. Briketten zullen iets meer werk vergen om aan te steken in vergelijking met houtskool- of gasgrills.
Houtskool geeft je zo’n 2-3 uur brandtijd, terwijl BBQ-briketten tot wel 5 uur kunnen branden. Wat de precieze brandduur is, hangt af van de samenstelling en vorm van je briketten.
De in de fabriek geproduceerde briket wordt meestal ontworpen in een ovale vorm, eivorm, kussenvorm, vierkante vorm of een ronde vorm. Er is een speciaal apparaat om het basismateriaal in verschillende vormen te maken. Deze beïnvloedt de kwaliteit van de briket niet, soms wel de brandtijd.
Er gaan ongeveer 150 tot 500 briketten in een zak van 10 kilo, afhankelijk van de grootte en vorm. 1 kilo kokosbriketten bevatten zo’n 55 blokjes. Briketten kosten ongeveer tussen de €7,- en €28,- euro per zak.
De meeste briketten zijn 100% natuurlijk. Maak je dus niet te veel zorgen om eventuele schade voor je gezondheid. Sommige mensen (met een gevoelige neus) beweren de bindende additieven (zoals zetmeel) van briketten te kunnen ruiken. De meeste grillers geven echter toe nooit een verschil te ruiken tussen houtskool of briketten met een bindmiddel.
Vermijd misschien de briketten die vooraf zijn gecoat met aanstekervloeistof als je bang bent voor chemische dampen. Het is geen ‘rocket science’ om een lading briketten aan te steken, dat kun je ook zonder die coating. Dan hoef je geen chemische dampen in te ademen.
De meeste BBQ-briketten worden verpakt in een gerecyclede, waterdichte zak (soms met een handige ritssluiting), zodat je erop kunt vertrouwen dat je briketten veilig en droog blijven.
De meeste BBQ-briketten worden verpakt in een gerecyclede, waterdichte zak (soms met een handige ritssluiting), zodat je erop kunt vertrouwen dat je briketten veilig en droog blijven.
Om te beginnen, hier is een lijstje met alle apparatuur en gereedschappen die je kunt gebruiken om te beginnen met BBQ’en. Je hoeft niet alles aan te schaffen, maar we hebben geprobeerd zo veel mogelijk nuttige tools op te noemen.
Als je een kogelbarbecue gebruikt, zorg er dan voor dat de ventilatieopeningen aan de onderkant volledig open zijn. Verwijder vervolgens het bovenste rooster (het kookrooster) en leg het opzij.
Draai vervolgens de BBQ om en vul hem met houtskool. Een vulling van ongeveer ¾ is voldoende voor voedsel zoals hotdogs, hamburgers, worstjes en steaks. Je kunt hem helemaal vullen als je veel te grillen hebt of iets moet braden dat meer tijd kost.
Vervolgens steek je de briketten aan. Gebruik een barbecue-aansteker of een lange kaarsaansteker om de krant in brand te steken (indien je kranten gebruikt).
De warmte zal via de schoorsteen naar boven stijgen en de briketten gelijkmatig van onder naar boven verwarmen. Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten voordat alle kolen gloeiend heet en “verschroeid” zijn (bedekt met een grijs poederachtig laagje). Wacht even tot eventuele vlammen ook gedoofd zijn.
Zodra de briketten goed zijn opgewarmd, kunnen ze op het onderste rooster van je houtskoolbarbecue worden gegoten. Vervolgens plaats je het grillrooster terug (gebruik een tang of draag een grillhandschoen) en doe je het deksel erop (met de ventilatieopeningen open). Laat de deksels dicht zodat de grill kan opwarmen.
Er zijn twee manieren om te grillen die iedereen zou moeten kennen, of het nu op een gas- of houtskoolgrill is. De eerste is grillen op directe hitte en de tweede is grillen op indirecte hitte. Om op directe hitte te grillen, moet je direct boven de hete briketten grillen. De tweede manier is grillen boven smeulende briketten. Deze zijn minder heet en zorgen voor een langer grillproces.
Belangrijke veiligheidsopmerking: misschien wil je investeren in een grillhandschoen om te voorkomen dat je je brandt wanneer je de briketten in de grill omdraait.
Zodra je briketten zijn opgesteld, plaatst je het grillrooster terug en sluit je het deksel. Je deksel heeft een ventilatieopening en deze moet wijd open blijven staan. Laat het deksel ongeveer 10 minuten dicht zodat de grill op temperatuur kan komen. Nu is het tijd om te grillen!
Je kunt ongeveer 80-100 briketten in een gemiddelde BBQ plaatsen. Meestal heb je aan de helft meer dan genoeg. Deze branden ongeveer 2 tot 4 uur.
We hebben ontdekt dat het antwoord ja is, onder een voorbehoud. Proberen een BBQ aan te steken die volledig gevuld is met gebruikte kolen is niet goed te doen. Deze kleinere briketten nestelden zich dicht bij elkaar, waardoor de luchtstroom sterk werd beperkt en het ontsteken van de briketten werd vertraagd of zelfs voorkomen. Je kunt dus het beste een halve lading gebruikte briketten met een andere lading nieuwe briketten combineren.
Dat hangt ervan af hoe je ze bewaart. Als ze op de juiste manier worden bewaard en je ze tegen vocht beschermt, zijn de meeste briketten voor onbepaalde tijd houdbaar. Ook is het een van de veiligere brandstoffen om voor de lange termijn in bulk op te slaan. Zeker in vergelijking met gasflessen. Ook is het het beste om voor briketten te kiezen waaraan geen aanstekervloeistof is toegevoegd. Dit bevordert de tijd dat je ze kan gebruiken aanzienlijk.
Als het goed is ben jij nu klaar om te gaan BBQ’en. Hopelijk heb je het nodige kunnen leren naar aanleiding van de uitgebreide koopgids en kun je een geschikte zak briketten kopen: een slimme consument kiest er een uit onze top 5!
Wij hebben nog even onze 3 favoriete briketten (en wat deze uniek maken) voor je opgesomd:
Wij hebben alle 5 genoemde modellen grondig getest en bevelen deze beste briketten dan ook van harte aan. Veel succes met BBQ’en en tot de volgende blog!