Koolmonoxide Melder Plaatsen: Verschillende Kamers, Verschillende Plaatsen

Instructies voor het hangen van koolmonoxide Melders in je huis en andere plaatsen.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 04-09-2023
Geupdatet 04-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Niet alleen kun je een rookmelder in je huis plaatsen, het is ook belangrijk om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Deze is zeker handig want in tegenstelling tot rook, kun je koolmonoxide in je huis niet zien of ruiken. Jammer genoeg sterven er jaarlijks wel mensen aan te veel koolmonoxide in hun huis. Dit komt vaak doordat cv-ketels slecht zijn onderhouden of de gasafvoer niet goed is afgesteld. Wil je graag met een veilig gevoel in je huis wonen? Plaats dan een koolmonoxidemelder die je waarschuwt wanneer er teveel van dit gas in je huis is,

In dit artikel leren we je exact waar je een koolmonoxidemelder kunt plaatsen en waar je moet op letten tijdens het installeren hiervan.

Op welke plekken in mijn huis moet ik een koolmonoxidemelder plaatsen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je een koolmonoxidemelder kunt plaatsen. Een goede plek is om natuurlijk je koolmonoxide dicht bij je cv-ketel te plaatsen of een koolmonoxidemelder dicht bij een houtkachel te plaatsen. Deze zijn uiteraard zeer goede en slimme keuzes. Maar uiteraard kun je deze ook een koolmonoxide melder in je slaapkamer plaatsen.

Koolmonoxide in Een Ruimte Plaatsen Met Verbrandingsapparaten

Een andere goede keuze om je koolmonoxide meter te plaatsen is uiteraard in de ruimte of kamer waar je verbrandingsapparaat staat. Wanneer er dan een lek is doordat je verbrandingsapparaat niet goed is afgesteld, zal je dit direct merken dankzij je koolmonoxide melder.

Waar je ook je koolmonoxidemelder in je huis ook plaatst, er zijn altijd een aantal zaken waar je op moet letten. We overlopen ze even voor je.

Wat is de beste manier om je koolmonoxidemelder aan het plafond te plaatsen?

Net zoals je jezelf kunt afvragen: “Waar een rookmelder plaatsen?”, kun je je ook afvragen: “Waar een koolmonoxidemelder plaatsen?”

Een andere handige optie is het aanschaffen van 2-in-1 melder zoals de Google Nest Protect – Slimme rook- en koolmonoxidemelder. Op die manier hoef je slechts 1 melder op te hangen in plaats van 2.

Je hangt je koolmonoxidemelder het beste boven je verbrandingsapparaat. De meest logische en gemakkelijkste keuze is dus rechtstreeks aan je plafond. De reden hierachter is dat koolmonoxide door de warme lucht stijgt. Door je koolmonoxide melder aan het plafond te plaatsen zal deze dus je direct kunnen waarschuwen wanneer nodig.

Zorg er steeds voor dat:

Hoe je Koolmonoxide Plaatsen aan een Schuin Plafond?

Het kan uiteraard ook gebeuren dat je je koolmonoxide moet plaatsen aan een schuin plafond. Je hangt de koolmonoxidemelder op exact dezelfde manier op als bij een plat dak. Zorg ervoor dat deze zich op een afstand van 1 m en 3 m van de top bevindt.

Waar Plaats je een in een Ruimte zonder Verbrandingsapparaat?

Wil je jezelf ook veilig voelen in ruimtes zonder een verbrandingsapparaat? Dan kan dit zeker! In ruimtes zoals deze zal de koolmonoxide zich vermengen met de lucht. Het is daarom belangrijk om deze op een andere hoogte te plaatsen. Vraag jij je ook af op welke hoogte een koolmonoxide te plaatsen? Lees snel verder!

Een koolmonoxide Plaatsen in de Slaapkamer

Wanneer je een koolmonoxide melder gaat plaatsen in de slaapkamer, dan doe je dit het beste tegen de muur op adem hoogte. Deze hoogte kan soms verschillen van slaapkamer tot slaapkamer, afhankelijk van wat je meest voornaamste activiteit in de kamer is. We raden de mensen echter altijd aan om deze op slaaphoogte te bevestigen aangezien de meeste mensen voornamelijk in de slaapkamer slapen.

Zorg ervoor dat:

Een Koolmonoxidemelder plaatsen in andere Kamers

Niet alleen in je slaapkamer, maar ook in andere kamers in je huis is het mogelijk een koolmonoxidemelder te installeren. Ook hier is het belangrijk om je koolmonoxidemelder steeds op ademhoogte tegen de muur te plaatsen. In de meeste gevallen zal dit op zit of op loophoogte zijn.

Omdat het belangrijk is dat je overal in je huis je alarm kunt horen, doe je een koolmonoxidemelder aan te schaffen zoals de Smartwares FGA-13041 Koolmonoxidemelder, die luid genoeg is.

Wat als je een Koolmonoxidemelder wilt te plaatsen in een Caravan, Camper of In een Boot?

Wat als je nu ook een koolmonoxidemelder wilt plaatsen in een caravan, een camper of een boot? Dan plaats je deze het beste:

FAQ

Hoe hoog moet je een koolmonoxidemelder hangen?

Alles hangt af van de ruimte waar je je koolmonoxidemelder wilt ophangen. In de meeste ruimtes kun je je koolmonoxidemelder gewoon aan het plafond ophangen. Wil je je koolmonoxidemelder echter ophangen in een ruimte zonder verbrandingsapparaat, zoals bijvoorbeeld je slaapkamer? Dan hang je deze op ademhoogte. De hoogte van de ademhoogte hangt af van welke activiteiten je in deze ruimte vooral doet. Is dit slapen? Dan hang je die op dezelfde hoogte als je bed. Is de ruimte echter een werkruimte waar je vooral zit, dan plaats je de koolmonoxidemelder op zithoogte.

Waar gaat koolmonoxide omhoog of omlaag?

Koolmonoxide gaat omhoog bij warme lucht Betrouwbare bronnen Koolmonoxide - Een echte sluipmoordenaar Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis. www.brandweer.nl en omlaag bij koude lucht.

Hoeveel koolmonoxidemelders heb ik nodig?

Hoeveel koolmonoxidemelders je nodig hebt, Betrouwbare bronnen Hoeveel koolmonoxidemelders heb je nodig in huis? | ID.nl Hoeveel koolmonoxidemelders in huis aanwezig moeten zijn, is afhankelijk van de aanwezige apparatuur n van hoe veilig jij je wilt voelen. Is een koolmon id.nl hangt af van hoeveel verbrandingsapparatuur je in je woning hebt en hoe veilig je je wilt voelen. Ook al is het niet verplicht Betrouwbare bronnen Is een CO-melder verplicht? - Rookmelders.nl Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet. www.co-wijzer.nl , we raden het toch aan! Hang bij voorkeur minstens 1 koolmonoxidemelder in je huis. Heb je een vrij groot huis? Plaats er dan verschillende op makkelijk hoorbare plekken, zodat deze overal in je huis hoorbaar is wanneer er een afgaat.

Ons oordeel

Niets is zo heerlijk als met een veilig gevoel in je eigen huis te wonen. Daarom is een koolmonoxide melder plaatsen een goede en verstandige keuze. Het kiezen van een goede plek en het ophangen op de juiste manier, is van cruciaal belang voor de goede werking van een koolmonoxidemelder.

We hopen daarom ten zeerste dat je nu wel het antwoord hebt gevonden op de vraag: “Waar koolmonoxide melder plaatsen?” en je weet waar je op moet letten bij het plaatsen van een koolmonoxide melder.

Mocht je na het lezen toch nog vergeten waar een koolmonoxide melder te plaatsen, dan kun je altijd dit artikel nog eens herbekijken!

Referenties

1.
Koolmonoxide - Een echte sluipmoordenaar
Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.
2.
Hoeveel koolmonoxidemelders heb je nodig in huis? | ID.nl
Hoeveel koolmonoxidemelders in huis aanwezig moeten zijn, is afhankelijk van de aanwezige apparatuur n van hoe veilig jij je wilt voelen. Is een koolmon
3.
Is een CO-melder verplicht? - Rookmelders.nl
Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet.

Gerelateerde Artikels

Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X