Sinds de nieuwe wetgeving 1 juli 2022 zijn alle Nederlands verplicht om in elk huis een rookmelder te plaatsen. Deze wet was reeds sinds 2003 van toepassing op nieuwbouw huizen, maar geldt nu dus ook voor alle bestaande gebouwen en woningen. Tot op de dag van vandaag sterven er nog steeds bijzonder veel mensen bij een brand. Niet zozeer door het vuur zelf, maar wel door de rook die ze inademen. Deze maatregel zou er voor moeten zorgen dat minder mensen sterven en sneller een brand opmerken.
Daarom is weten waar een rookmelder te plaatsen in je huis zo belangrijk. Op die manier wordt je op tijd gewaarschuwd wanneer er rook is in je huis. Bovendien helpen we je op weg en vertellen we je waar best een rookmelder plaatsen in je huis!
Het is verplicht, zo schrijft de wet, om in alle woonruimtes een rookmelder te installeren. Zo moet je minstens op elke verdieping waar er een slaapkamer, woonkamer, of badkamer bevindt, u dus een rookmelder moet hangen. Hebt u een zolder of kelder die u enkel gebruikt om voor het opbergen of drogen van kleding? Dan is het hier niet nodig een rookmelder te plaatsen.
Een goede plek waar u zeker een rookmelder moet installeren is in de hal en aan het plafond. Het is belangrijk dat u uw rookmelder minimaal 50 cm van een hoek of van de muur plaatst en minimaal 30 cm van een lamp. Hang geen rookmelder dicht bij ventilatie of verwarming. Doe je dit wel? Dan loop je de kans dat je rookmelder per ongeluk afgaat.
Volgens de wet Betrouwbare bronnen Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben? | Rijksoverheid.nl Op iedere verdieping van uw huis is een rookmelder verplicht. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. www.rijksoverheid.nl is bovendien de eigenaar van de woning verplicht om rookmelders te plaatsen, ook als u een woning of appartement huurt.
Je kunt je rookmelder in verschillende plekken in je huis of appartement plaatsen, denk hierbij bijvoorbeeld aan vluchtroutes. Het kan nooit kwaad om ook rookmelders in je slaapkamer op te hangen. Ook op plaatsen waar eventueel brand zou kunnen uitbreken is het verstandig om idee om rookmelders te plaatsen. Andere ruimtes die belangrijk zijn om een rookmelder te plaatsen, zijn ruimtes waar er meer mogelijkheid is dat er brand zou kunnen ontstaan.
Wil je 100% zeker zijn dat je een goede en veilige rookmelder koop? Kijk dan steeds na of deze is goedgekeurd naar Europese normen. Bekijk daarom de lijst van beste rookmelder brandweer.
Hou er steeds rekening mee dat een rookmelder ongeveer een oppervlakte van 60 m² kan overzien. Is je ruimte groter dan 60 m² dan is het noodzakelijk een tweede rookmelder aan te schaffen. Zou beveilig je je ruimte volledig in geval van rook of brand.
Let er op dat bij het hangen van rookmelders in de gangen, je deze steeds juist hangt. Besef dat in een gang waar de breedte maximaal 3 m is, er op elke 15 m een rookmelder moet hangen. Ook mag je rookmelder niet verder dan 7,5 m van de ingang plaatsen en moet er op elk kruispunt minstens 1 rookmelder zich bevinden.
Een goede tip is om eerst dus de lay-out van je gang te berekenen voordat je rookmelders gaat plaatsen.
Een rookmelder plaatsen in tochtende ruimtes is een slecht idee. Door teveel tocht kan de rook namelijk de rookmelder niet bereiken. Let er dus voor op dat je je rookmelder nooit in de buurt of dicht bij een airco of ventilator plaatst.
Jammer genoeg kunnen we niet altijd aan de voorgeschreven regels houden. Niet elk huis is namelijk hetzelfde. Zo zijn er huizen met schuine daken waardoor het gewoonweg niet mogelijk is om je rookmelder op de ‘normale’ manier op te hangen. Of het kan gebeuren dat je dak nu eenmaal te zwak is. Om je hierbij te helpen geven we je mee wat je het beste kunt doen in dergelijke gevallen.
Niet enkel en alleen is het belangrijk om een rookmelder te plaatsen in je huis, ook een koolmonoxide melder plaatsen is belangrijk voor in een veilige woning te wonen. Koolmonoxide is namelijk een kleurloos en geurloos gas dat per jaar het leven kost van verschillende mensen. Om plaats te sparen en niet steeds 2 verschillende melder te moeten hangen bestaan er 2-in-1 melders zoals de Google Nest Protect – Slimme rook- en koolmonoxidemelder. Op die manier hoef je niet extra plaats aan je plafond te verspillen.
Is je muur te zwak of is het gewoonweg niet mogelijk om je rookmelder aan het plafond te hangen? Dan is de enige andere optie die je dan hebt, is om je rookmelder aan de muur te plaatsen. Om zeker te zijn dat je rookmelder op de juiste manier werkt, mogen er 1 m boven en 1 m onder de rookmelder geen voorwerpen of objecten staan of hangen en plaats de rookmelder bij voorkeur aan de langste wand van de ruimte.
Ben je van plan om je rookmelder in kleine ruimtes of gangen te plaatsen? Dan is het best om met volgende regels rekening te houden. Is je gang kleiner dan 1 m? Plaats dan je rookmelder centraal op het plafond. Het is ook mogelijk om je rookmelder 0,3 tot 0,5 m onder het plafond te plaatsen, afhankelijk van de ruimtelijke omstandigheden.
Een normale rookmelder heeft een gemiddelde leeftijd van 10 jaar. Na deze 10 jaar is je rookmelder aan vervanging toe. Dit komt omdat de rookdetectiecellen degenereren. Een betere optie is een rookmelder kopen die effectief 10 jaar meegaat zoals de 2-Pack ELRO FS1510 Rookmelder.
Sommige grote ruimtes worden verdeeld in galerijen of platformen. Plaats steeds een rookmelder in elke installatie als de totale oppervlakte groter is dan 16 m².
Vraag je jezelf ook al eens: “Waar een rookmelder plaatsen op zolder?”. We snappen je. Vaak hebben zolders dan ook een schuin dak of plafond waar je rekening mee moet houden tijdens het installeren van een rookmelder? De regel is simpel, heb je een plafond met een hoek die groter is dan 20 graden? Plaats dan je rookmelder op minstens 0,5 en maximum 1 m van het toppunt.
Uiteraard zijn er ook plaatsen waar je best geen rookmelder plaats. Zo voorkom je dat er steeds een vals alarm afgaat of dat je rookmelder de rook niet opvangt. Hieronder geven we nog een kort overzicht.
Het antwoord op deze vraag is verschillend en hangt vooral af van wat voor dak je hebt en welke hoek je dak maakt wanneer je een schuin dak hebt.
Uiteraard is het mogelijk een rookmelder verticaal te plaatsen, bijvoorbeeld wanneer je geen andere keuze hebt en deze tegen de muur moet plaatsen. Hou steeds wel rekening met enkele belangrijke regels en hou er rekening mee dat er geen voorwerpen of objecten in de buurt van de rookmelder staan. Uiteraard indien mogelijk is nog steeds een goed idee om deze aan het plafond te plaatsen.
Ook bij deze vraag kan het antwoord enorm verschillend zijn. Bekijk steeds hoe groot dat je huis is en hoe grote de verschillende oppervlakte zijn. Bedenk ook hoe de hoorbaarheid is van je rookmelder in elke ruimte die voor jou belangrijk is. Zorg ervoor dat er minstens 1 rookmelder Betrouwbare bronnen Rookmelders redden levens Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping! Per 1 juli 2022 geldt de wettelijke verplichting voor een rookmelder pér verdieping, ook voor bestaande bouw. www.brandweer.nl op elke verdieping is. De meeste rookmelders hebben een bereik heeft van 60 m², hou hier dan ook rekening mee. Is de oppervlakte groter? Plaats dan een extra rookmelder.
Zoals je merkt, is een rookmelder plaatsen bijzonder belangrijk om op een veilige manier in je huis te wonen. Bovendien zul je na het lezen van dit artikel hopelijk op enkele belangrijke vragen een antwoord hebben ontdekt. Vragen zoals: “Waar een rookmelder plaatsen?”en “Hoeveel rookmelders heb ik nodig?” zullen hopelijk beantwoord zijn.
We raden steeds iedereen er op aan om dit artikel steeds goed na te lezen voordat je een rookmelder gaat plaatsen. Je kunt dit artikel gebruiken als geheugensteun op het moment dat je een of meerdere rookmelders gaat plaatsen of wanneer je even bent vergeten waar een rookmelder te plaatsen.
Op die manier kun je er zeker van zijn dat je in een veilig huis woont.