Je hebt al een enige tijd een waterkoker in bezit en je begint op te merken dat er in de waterkoker een witte laag begint te ontstaan. En het is helemaal niet zo gek dat er na een enige tijd een kalkaanslag komt in jouw waterkoker. Maar hoe kom jij nu van de kalkaanslag af?
Net zoals bijna bij iedere huishoud product, heeft ook een waterkoker onderhoud nodig. Of jij nu dagelijks gebruik maakt van jouw waterkoker of zeer zelden, toch is onderhoud belangrijk. Een waterkoker ontkalken is namelijk de “key” om goed onderhoud te verrichten zodat hij nog wat langer meegaat. Het ontkalken van een waterkoker hoeft geen lastige klus te zijn. Integendeel, de producten die jij kunt gebruiken om jouw waterkoker te ontkalken heb jij wellicht al in huis. In dit artikel leer jij hoe jij op verschillende manieren met diverse producten jouw waterkoker het best kunt onderhouden doormiddel van ontkalken.
In water zit kalk Betrouwbare bronnen Ontkalken van de waterkoker en uitleg ontstaan van kalksteen | Wetenschap: Scheikunde In een waterkoker ontstaat als gevolg van het warm worden van water snel kalksteen. Met azijn of citroenzuur kan dit gemakkelijk weer worden verwijderd. wetenschap.infonu.nl en dit slaat dit neer op de bodem van jouw waterkoker. Op de bodem van jouw waterkoker zit een verwarmingselement dat ervoor zorgt dat je water gaat koken. Zodra er kalk ontstaat op de verwarmingselement van jouw waterkoker dan kan dit kan met de tijd ervoor zorgen dat het water niet meer warm wordt. Maar wij moeten niet vergeten dat zodra er kalk in jouw waterkoker zit, dat het ook mogelijk is dat dit bijvoorbeeld ook in jouw thee terecht komt. Om ervoor te zorgen dat jouw waterkoker langer meegaat en dat je geen kalk krijgt in jouw thee, is het belangrijk om de waterkoker te ontkalken.
Het is nu duidelijk waarom het ontkalken Betrouwbare bronnen Aanslag in de waterkoker? Niet weggooien, je krijgt ’m op deze manier schoon Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. www.ad.nl van een waterkoker belangrijk is maar hoe ga jij dit nu aanpakken? Zoals eerder gemeld kan jij jouw waterkoker goed ontkalken met producten die jij wellicht al in huis hebt. Dit zijn de volgende producten waar jij je waterkoker mee kunt ontkalken:
Heb jij nu één van de producten in huis? Dan kun je meteen aan de slag!
Schoonmaakazijn word vaker gebruikt om te ontkalken en jij kunt dit ook gebruiken voor jouw waterkoker. Afhankelijk van de maximaal aantal liters, giet jij de waterkoker de helft met water en de helft met schoonmaakazijn vol. Nu de waterkoker gevuld is, breng je waterkoker aan de kook en giet je dit daarna leeg. Indien de kalkaanslag hardnekkig is, kan je dit een paar keer herhalen totdat de kalkaanslag is verdwenen. Zorg ervoor dat je de waterkoker daarna goed omspoelt met koud water om te zorgen dat er geen nasmaak van de azijn of geur achterblijft.
Het zuur van citroensap kan ervoor zorgen dat de kalk afbreekt. Je hebt twee grote citroenen nodig om je waterkoker te ontkalken. Zorg dat je de twee citroenen goed uitknijpt in je waterkoker en vul de rest op met water. Vervolgens zet jij de waterkoker aan en zodra dit heeft gekookt gooi je je waterkoker leeg. Je vult daarna je waterkoker alleen met water en brengt dit aan de kook en giet dit leeg. Je spoelt je waterkoker goed na met koud water om geuren en nasmaken te voorkomen.
Gebruik 1 tot 2 eetlepels citroenzuur bij 1 liter water en meng dit goed met elkaar. Laat dit gedurende 15 tot 30 minuten in de waterkoker staan voordat je de waterkoker aanzet. Daarna breng je waterkoker aan de kook en giet je dit leeg. Vervolgens spoel jij de waterkoker goed na met koud water om te voorkomen dat er geen nasmaak of geuren achter blijven.
Heb je geen van bovenstaande in huis liggen maar wel een vaatwastablet? Geen probleem! Let wel op, je hoeft niet een hele vaatwastablet te gebruiken om de waterkoker te ontkalken. Breek een klein hoekje af van de vaatwastablet en plaats dit in de waterkoker. Vul de rest met water en zet de waterkoker aan. Nadat dit heeft gekookt zorg je dat je de waterkoker weer goed omspoelt met koud water.
Het is afhankelijk van hoe vaak jij gebruik maakt van de waterkoker. De één gebruikt het dagelijks en de ander gebruikt het misschien één keer per week. Maar zodra jij een witte kalkaanslag ziet ontstaan op de bodem van jouw waterkoker, dan weet jij dat het tijd is om de waterkoker te ontkalken. En om er zeker van te zijn dan jouw waterkoker goed onderhouden blijft en jij op een hygiënische manier geniet van een kopje thee, dan adviseren wij jou om de waterkoker 2 tot 3 keer per jaar te ontkalken.
Jazeker! Want woon jij in de buurt van een strand? Dan heb jij een mooi excuus om een dagje over het strand te gaan wandelen en schelpen te gaan zoeken. Schelpen trekken namelijk calcium Betrouwbare bronnen Calcium - Wikipedia Calcium is een scheikundig element met symbool Ca en atoomnummer 20. Het is een zilverwit aardalkalimetaal. nl.wikipedia.org aan en dit kun je goed in je waterkoker gebruiken. Het zorgt ervoor dat de verwarmingselement niet wordt aangetast. Maar voordat jij de schelpen in je waterkoker doet, zorg er wel voor dat jij deze goed schoonmaakt. En omdat het kalk op de schelpen terecht komt en niet op de verwarmingselement van je waterkoker, is het wel nodig dat je de schelpen met de tijd vervangt.
Je hebt vast wel eens artikelen gelezen over dat cola zuur bevat en dat cola een goed product kan zijn om te ontkalken. We raden echter af om cola te gebruiken om je waterkoker te ontkalken. Cola bevat niet alleen een hoge zuurgraad, maar is natuurlijk ook zoet. En om cola zoet te krijgen worden er 10% suikers Betrouwbare bronnen Hoeveel suiker zit er in cola? | Voedingscentrum In cola zit veel suiker. Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. www.voedingscentrum.nl gebruikt en dit wil je niet in je waterkoker hebben. Je waterkoker plakt aan de binnenkant zodra je cola gaat koken, en dat wil je natuurlijk niet.
Zoals je hebt gelezen is het ontkalken van een waterkoker geen moeilijke taak en kan het met producten die je misschien al in huis hebt staan. Een waterkoker ontkalken kan binnen maximaal drie minuten. En wat zijn drie minuten? Als je waterkoker hierdoor langer meegaat, dan is dit zeker de moeite waard!