Hoe je een Aangebrande Pan Schoonmaakt Zonder Gedoe

5 manieren om een aangebrande pan schoon te maken en tips om het te voorkomen.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 21-08-2023
Geupdatet 21-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Een aangebrande pan schoonmaken kan een vervelend klusje zijn. Iedereen die met dit bijltje gehakt heeft weet dit. Je hoeft geen schoonmaakfreak te zijn om je te storen aan de nadelen van een aangekoekte of aangebrande pan: het ziet er onhygiënisch uit en het bederft je kookplezier. Vandaar dat wij een heel artikel hebben gewijd om jou te helpen aan de beste methode om jouw pannen er weer stralend uit te laten zien.

Wij hebben een aantal tips voor je opgesomd die jou zullen helpen. Bovendien hebben wij de oorzaken van het aankoeken en aanbranden benoemd zodat jij — vandaag nog — je pannen kunt opknappen en kunt voorkomen dat jouw pannen er in de toekomst smerig uit zullen zien. Ga er lekker voor zitten, dan duiken we gelijk in de wereld van het efficiënt schoonmaken van jouw pannen.

Oorzaken Aangebrande of Aangekoekte Pan

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waardoor je pan aanbrandt en/of voedselresten zullen aankoeken. De meest gangbare reden is: temperatuur.

Wanneer je iets aan het koken bent, wordt de warmte overgedragen aan wat je aan het koken bent. In wezen is de pan slechts een manier om de warmte te verdelen. Zo kun je je voedsel naar de gewenste temperatuur brengen.

Vloeistoffen zullen tijdens dit proces verdampen. Als er niets in de pan zit, zal de pan alle hitte moeten incasseren. Omdat er geen plaats is om de warmte over te dragen behalve de lucht, raakt de pan oververhit en brandt hij aan. Wanneer er nog eten — of olieresten — in je pan liggen zullen deze aankoeken in de pan.

Uiteraard heeft de kwaliteit van de pan ook invloed op het aanbranden. Een dun laagje aluminium brand sneller aan dan een stevige gietijzeren pan. Ben jij op zoek naar de verbazingwekkend pannensets? Wij hebben er een heel de beste pannensets artikel aan gewijd, neem eens een kijkje en doe er je voordeel mee.

5 Manieren om een Aangekoekte of Aangebrande Pan Schoon te Maken

Het schoonmaken van je pannen hoeft niet lang te duren. Je moet wel weten wat de beste methode is. Het allerbelangrijkste is het gebruiken van het juiste schoonmaakmiddel. Dit dient de aangebrande vetresten als het ware weg te vreten. Hierbij zijn schoonmaakmiddelen met een hoge zuurgraad het meest effectief.

Zoals we eerder hebben vermeld heeft de kwaliteit van de pan invloed op het wel of niet aanbranden. Ben je op zoek naar de beste inductiepannen om het aanbranden van je pan te voorkomen? Klik dan op het linkje, deze verwijst je door naar onze uitgebreide blog met een veeltal geweldige pannen.

Baking soda

Laten we beginnen met baking soda. Je koekenpan schoonmaken met behulp van baking soda is erg makkelijk: verwijder het vuil uit de pan met een doekje of keukenpapier. Schenk in de pan een dun laagje warm water, voeg een paar ruime eetlepels baking soda toe en maak er een pasta van. Laat het mengsel enkele uren — of een nacht — rusten en schrob het vervolgens met warm water en een spons/staalborstel/nylonborstel.

Je kunt deze methode ook gebruiken voor het schoonmaken van de onderkant van je pan. Wil je meer lezen over de wonderen die het goedje baking soda kan verrichten? Volgens de Eet Goed Voel Je Goed Betrouwbare bronnen De vele mogelijkheden van Baking Soda of Bicarbonaat Baking Soda of Natrium Bicarbonaat is een zoutverbinding dat al eeuwen gebruikt wordt. Het is een wit poeder, smaakt zoutig en is licht alkalisch. Verwar het niet met bakpoeder, dat is iets anders! www.eetgoedvoeljegoed.nl kun je ongelofelijk veel voordelen uit dit goedje halen. Doe er je voordeel mee!

Azijn

Als tweede effectieve middel hebben we gekozen voor azijn. Dit kan witte azijn zijn of schoonmaakazijn. Je kunt je pannen schoonmaken door een klein laagje — van ongeveer een halve tot één centimeter — gelijke delen water en witte azijn in de pan te schenken. Verwarm de verdunde azijn op het fornuis en breng het aan de kook. Nadat het een minuut heeft gekookt, haal je het van het vuur. Je kunt het mengsel even zijn werk laten doen om het vervolgens in de gootsteen te gieten. Nu alle resten zijn losgeweekt kun je ze gemakkelijk verwijderen met een borstel.

Wil je meer lezen over de wonderen die schoonmaakazijn kan verrichten? Denk bijvoorbeeld aan het ontkalken van je waterkoker, het ontstoppen van je doucheput en meer… Lees het allemaal in HillyBilly Beauty Betrouwbare bronnen Schoonmaaktips met azijn! En dan heb ik het natuurlijk over azijn! Azijn is voor zoveel huishoudelijke klusjes te gebruiken, daar sta je soms helemaal niet bij stil. In deze blog dus wat tips wat je met azijn allemaal kan aanpakken in huis. www.hillybillybeauty.nl en doe er je voordeel mee!

Vaatwasser Tablet

Als derde effectieve middel om je pannen mee schoon te maken hebben we gekozen voor vaatwastabletten. Het schoonmaken van je pannen met behulp van een vaatwastablet klinkt misschien wat vergezocht, maar zelfs de meest betrouwbare bronnen — zoals MaxVandaag Betrouwbare bronnen Dit kunt u ook schoonmaken met vaatwastabletten Vaatwastabletten zijn primair bedoeld om de vuile vaat mee schoon te maken, maar u kunt er nog veel meer mee. Deze tabletten zijn ook ideaal om de volgende apparaten en plekken in huis mee schoon te maken. www.maxvandaag.nl — schrijven over de effectiviteit van deze tabletten. Volgens onze lezers is het product Finish Alles-in-één Max vaatwastabletten een zeer betrouwbaar en betaalbaar product.

Vaatwastabletten beschikken over bepaalde enzymen die speciaal zijn ontwikkeld om aangebrande voedselresten te verwijderen. Het is heel simpel: laat de pan eerst afkoelen voordat je hem met warm water vult en een vaatwastablet toevoegt. Laat de pan 30 minuten staan en spoel hem daarna af met warm water. Je kunt nu de aangebrande resten wegschuren met een spons of borstel.

Citroenzuur

Als vierde middel om je verbrande pannen mee schoon te maken hebben we gekozen voor citroenzuur. Citroenzuur is een heftig schoonmaakmiddel waarmee je bepaalde oppervlakten kunt beschadigen. Je dient te weten waarvoor je dit middel kunt inzetten. Als je over deze kennis beschikt zal citroenzuur je beste vriend worden. Het verwijdert namelijk de hardnekkigste vetresten en aangebrande oppervlakten. Volgens onze lezers is het product Nortembio Citroenzuur een zeer betrouwbaar en betaalbaar product.

Overigens, je hoeft niet bang te zijn dat je je pannen zult beschadigen. Zeker wanneer je beschikt over pannen van de beste kwaliteit. Ben jij op zoek naar de goed grillpannen? Neem dan eens een kijkje op de beste grillpannen vergelijkingspagina, wij hebben er namelijk heel wat voor jou getest.

Hoe gebruik je Citroenzuur?

Net als bij de andere methoden is het schoonmaken met citroenzuur erg makkelijk: giet een aantal theelepels citroenzuur in de pan, voeg wat warm water toe en breng het aan de kook. Nadat het mengsel is afgekoeld moeten de aangebrande resten gemakkelijk te verwijderen zijn met een borstel en/of spons.

Leuk feitje: wist je dat citroenzuur gebruikt wordt als helpend middel om de pH-waarde van een vloeistof te verlagen naar een getal tussen de 5,5 en 6? Hierdoor maak je niet alleen je favoriete pannensets optimaal schoon, maar dit helpt ook je mondhygiëne te verbeteren. Hoe dat werkt? Het verlagen van pH-waarden klinkt misschien heel technisch, maar het helpt simpelweg om de zuurtegraad van je speeksel te bevorderen. Daarom wordt citroenzuur ook gebruikt in mondwater en tandpasta. In dit VraagDeTandarts artikel Betrouwbare bronnen Waarom zit er citroenzuur in mijn mondwater of tandpasta? We kijken wat citroenzuur is en waarom het verwerkt wordt in bepaalde producten. www.vraagdetandarts.nl kun je lezen wat de voordelen zijn van citroenzuur voor het bevorderen van je mondhygiëne, doe er je voordeel mee!

Cola

Als vijfde (en laatste) effectieve middel om je pannen mee schoon te maken hebben we gekozen voor cola. Weer zo’n eigenaardig maar zeer effectief middeltje dat jouw pannen zal laten stralen.

Een pan schoonmaken met cola in drie stappen:

  1. Giet wat cola in je verbrande pan en verwarm de pan tot het mengsel begint te borrelen.
  2. Laat de pan een paar uur of een nacht staan.
  3. Spoel de pan af en maak hem zoals gewoonlijk schoon met afwasmiddel en een spons/borstel.

Tips om een Aangekoekte of Aangebrande Pan te Voorkomen

De belangrijkste reden waardoor pannen aanbranden is een tekort aan vloeistof in de pan en een te hoge temperatuur. Let dus goed op dat je deze zaken goed in de gaten houdt om te voorkomen dat je pannen in de toekomst zullen aanbranden.

Veelgestelde Vragen

Hoe maak je de onderkant van een aangebrande / aangekoekte pan schoon?

Maak een pasta van warm water en baking soda. Smeer deze aan de onderkant van je pan. Laat dit mengsel zijn werk doen voor een aantal uur of een nacht. Vervolgens verwijder je de aangebrande resten met een schuurspons of borstel.

Hoe maak je een aangekoekte of aangebrande roestvrijstalen pan schoon?

Een aangebrande rvs-pan schoonmaken kun je het beste doen met een staalborstel en een schoonmaakmiddel met een hoge zuurgraad. Denk aan azijn, citroenzuur of zelfs aan cola. Voeg gelijke delen water en azijn toe, of een paar schepjes citroenzuur met heet water en laat het mengsel zijn werk doen.

Hoe maak je een aangekoekte of aangebrande gietijzeren pan schoon?

Een aangebrande gietijzeren pan schoonmaken kun je het beste doen met een middel met een hoge zuurgraad. Denk aan azijn, citroenzuur of zelfs aan cola. Voeg gelijke delen water en azijn toe, of een paar schepjes citroenzuur met heet water en laat het mengsel zijn werk doen.

Ons oordeel

Zo, als het goed is ben jij nu een stuk wijzer en weet jij hoe je jouw vieze pannen kunt opknappen. Om het even kort en bondig op te sommen: wij raden je aan om een staalborstel en een schuurspons te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste schoonmaakmiddelen inzet. Dit zijn volgens ons de meest effectieve producten om jouw aangebrande pannen weer te laten leven: baking soda, (schoonmaak)azijn, citroenzuur, vaatwastabletten en cola.

Om te voorkomen dat je pannen niet opnieuw verbranden is het belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden. Ook is het belangrijk dat je altijd voldoende vloeistof in je pan toevoegt zodat je pan — en/of het voedsel in de pan — niet aankoekt of aanbrandt.

Je aangebrande pan schoonmaken zou nu een fluitje van een cent moeten zijn. Wij wensen je veel succes tijdens het opknappen van die plakkerige pannen. Neem ook eens een kijkje bij onze andere artikelen om meer huis-tuin-en-keukeninspiratie op te doen!

Referenties

1.
De vele mogelijkheden van Baking Soda of Bicarbonaat
Baking Soda of Natrium Bicarbonaat is een zoutverbinding dat al eeuwen gebruikt wordt. Het is een wit poeder, smaakt zoutig en is licht alkalisch. Verwar het niet met bakpoeder, dat is iets anders!
2.
Schoonmaaktips met azijn!
En dan heb ik het natuurlijk over azijn! Azijn is voor zoveel huishoudelijke klusjes te gebruiken, daar sta je soms helemaal niet bij stil. In deze blog dus wat tips wat je met azijn allemaal kan aanpakken in huis.
3.
Dit kunt u ook schoonmaken met vaatwastabletten
Vaatwastabletten zijn primair bedoeld om de vuile vaat mee schoon te maken, maar u kunt er nog veel meer mee. Deze tabletten zijn ook ideaal om de volgende apparaten en plekken in huis mee schoon te maken.
4.
Waarom zit er citroenzuur in mijn mondwater of tandpasta?
We kijken wat citroenzuur is en waarom het verwerkt wordt in bepaalde producten.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X