Hoe Lang Gaat Een Wasmachine Mee? En Hoe Verleng Je De Levensduur?

Wat is de algemene levensduur van een wasmachine en hoe kunt je de levensduur verlengen?
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 12-08-2023
Geupdatet 12-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je graag een nieuwe wasmachine wilt kopen of aanschaffen. Zo kan je wasmachine zijn stukgegaan tijdens het wassen of misschien is hij gewoon aan vervanging toe. Wat de reden ook is, de kans is vrij groot dat je jezelf enkele vragen stelt tijdens het zoeken of kopen van een wasmachine. Bijvoorbeeld: “Hoe lang gaat een wasmachine mee?”. We hopen dat na het lezen van dit artikel je de antwoorden hebt gevonden die je zocht!

We overlopen per merk wat ongeveer de verwachte leeftijd is van een wasmachine, en wat er exact voor zorgt of een wasmachine al dan niet lang mee gaat. Maar natuurlijk zijn er ook nog een heleboel zaken die jezelf kunt doen om er voor te zorgen dat je wasmachine langer meegaat. We geven je dus ook nog enkele tips om de levensduur van je wasmachine te verlengen.

De gemiddelde levensduur van een wasmachine

Het is moeilijk een kant-en-klaar antwoord te geven wanneer men vraagt achter de gemiddelde levensduur van een wasmachine. Dit komt omdat er een heleboel reeks aan factoren een rol kunnen spelen die de leeftijd van je wasmachine bepalen. Je kunt er van op aan gaan dat een gemiddelde wasmachine tussen de 5 en 15 jaar oud wordt afhankelijk van het merk. Maar natuurlijk zijn er ook wasmachines die veel ouder zijn en veel langer meegaan dan 15 jaar. Enkele van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de ouderdom van je wasmachine is het merk en het model. Daarbuiten speelt ook de manier van het gebruiken een belangrijke factor.

Hoe lang gaat een wasmachine mee per merk?

Lees steeds goed na hoeveel garantie je krijgt of hoe lang je garantie duurt bij het aankopen van je wasmachine hebt. Gaat deze stuk voor de wettelijke garantieperiode?  Dan betaald de fabrikant of verkoper je het bedrag terug of krijg je er een nieuwe.

Merk Hoelang?
Miele 15 – 17 jaar
Samsung 12 – 14 jaar
Bosch 12 – 14 jaar
Beko 5 – 8 jaar
Haier 5 – 8 jaar

Hierboven hebben we even een korte tabel uitgewerkt waarin je een goed overzicht krijgt van welke leeftijd gemiddelde een wasmachine van een bepaald merk haalt. Deze tabel beantwoordt de vragen zoals: “Hoelang gaat een Miele wasmachine mee?” of “Hoelang gaat een Samsung wasmachine mee?”

Je kunt er steeds van uitgaan dat een duurdere wasmachine ook een langere leeft en meegaat. Het is dus soms wel voordeligere om op lange termijn een iets duurdere wasmachine te kopen dan een goedkopere.

Is de was klaar met wassen? Dan moet je natuurlijk je natuurlijk nog je kleren drogen en sommige kledingstukken strijken. Bekijk zeker ook onze lijst van beste strijkplank wanneer je erover nadenkt om een nieuwe strijkplank te kopen.

Welke zaken hebben een invloed op de leeftijd van je wasmachine?

Buiten het merk en het model zijn er natuurlijk nog verschillende andere factoren dir bepalen hoe oud je wasmachine wordt. Denk maar aan de bouwkwaliteit, hoe veel wasjes je op een week doet en de manier waarop je je wasmachine gebruikt.

Hieronder noemen we enkele van die verschillende factoren even voor je op.

Het merk en de bouwkwaliteit

Uiteraard speelt het merk een belangrijke rol in de levensduur van je wasmachine. Zo heb je enkele merken zoals Miele, Samsung en Siemen die niet alleen de beste kwaliteit garanderen van wasmachine, maar ook de langste levensduur voor een wasmachine. Ander merken zoals Beko of Haier hebben dan weer iets goedkopere wasmachines, die uiteraard uitstekend wassen, maar misschien iets langer meegaan.

Hoe en waar je je wasmachine plaatst

Niet alleen het merk en de bouwkwaliteit zijn belangrijk, maar ook de plek waar je je wasmachine plaatst en ook hoe je deze plaatst.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je wasmachine waterpas te zetten. Op die manier zal je wasmachine minder trillen en dus minder voor beschadigingen aan de motor zorgen.

Ook de plek waar je je wasmachine zet is belangrijk. Een kelder kan in de winter bijzonder koud worden, waardoor sommige onderdelen van je wasmachine stuk kunnen gaan.

Nadat je klaar bent met het wassen van je kleren, moet je natuurlijk deze ook steeds drogen. Dit kun je gemakkelijk doen op een droogrek. Ben je nog op zoek naar een nieuw droogrek? Bekijk dan zeker onze lijst van beste droogrek.

Onderhoud regelmatig en op tijd je wasmachine

Sommige wasmachines zoals de Bosch WAJ28001NL – Serie 2 hebben weinig onderhoud nodig. Toch is en blijft het onderhouden van je wasmachine een belangrijk onderdeel en bepaald ook dit deels mee hoe oud je wasmachine kan worden. Bovendien is het laten repareren van je wasmachine soms een goedkopere oplossing dan wanneer je opnieuw een nieuwe wasmachine moet kopen. Door af en toe je wasmachine goed te onderhouden is het mogelijk om de leeftijd van je wasmachine met enkele jaren te verlengen.

Nuttige tips waardoor je langer je wasmachine kunt gebruiken

Natuurlijk is er meer dan 1 mogelijkheid om de leeftijd van je wasmachine te verlengen. Daarom delen we enkele van de beste tips mee!

Controleer of je kleren zaken bevatten die er voor kunnen zorgen dat je je wasmachine beschadigt tijdens het wassen

Het lijkt bijzonder simpel, maar helaas gebeurt het meer dan eens dat het juist de kleren zijn die je wast die je wasmachine beschadigen. Sommige kleren hebben nu eenmaal zwaardere voorwerpen of objecten uitsteken. Het is daarom het beste deze kleren met de hand te wassen om je wasmachine te sparen.

Kijk ook steeds de zakken van je broek na voor eventueel kleingeld, aanstekers en andere voorwerpen die je wasmachine zouden kunnen beschadigen.

Reinig op tijd je wasmachine en kuis deze volledig uit

Uiteraard wordt ook een wasmachine zelf af en toe vuil van al dat wassen. Een goede tip is daarom regelmatig je wasmachine volledig ontkalken met een ontkalker, de pluizenfilter om de 5 wasbeurten proper te maken en de waterafvoorslang op tijd schoon te maken.

Het is ook mogelijk om je wasmachine gemakkelijk re ontkalken door deze af en toe volledig leeg te laten draaien op minstens 90 graden of uit te wassen met azijn.

Hou er rekening mee dat je de deur van je wasmachine open laat na het wassen.

Er kan namelijk water achterblijven na een goede wasbeurt. Laat daarom de deur van je wasmachine open zodat het water in de lucht kan drogen. Hierdoor blijven er bovendien ook geen vieze geuren achter in je wasmachine.

Het is belangrijk op de juiste hoeveelheid van wasmiddel te gebruiken

Wil je dat je wasmachine langer blijft meegaan? Dan moet je er ook voor zorgen dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt tijdens het wassen. Teveel wasmiddel kan namelijk zorgen voor zeepresten in je wasmachine met soms heel vervelende gevolgen zoals vetluis waardoor je was gaat stinken. Te weinig wasmiddel kan dan weer voor kalkschade zorgen.

Was steeds een volledige was.

Het is beter om er voor te kiezen om steeds een volledig volle was te draaien. Aan de andere kan moet je er wel op letten dat je je wasmachine niet volpropt. Op die manier kan je wasmachine namelijk snel beschadigd raken. Wanneer je me een te kleine trommel was, verspil je meer water en is dit slechter voor het milieu. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te wassen met een wasmachine die een beladingssensor heeft zoals de Beko WTV7712BLS1, die het gewicht van je was telt en hier de hoeveelheid water aan aanpast.

Kies voor een ecologische wasmachine

Dat milieuvriendelijk wassen Betrouwbare bronnen Milieuvriendelijk wassen Kleding wassen doet iedereen: elk huishouden gebruikt hiervoor gemiddeld zo’n 17 kg wasmiddel, 9500 l water en 230 kWh electriciteit per jaar. Aandacht voor het milieu bij het wassen kan dus wel een verschil maken. www.wevelgem.be belangrijk is voor het milieu en de natuur is ondertussen wel geweten. Daarbovenop heeft het nog een bonusfunctie, namelijk een langere houdbaarheid van je wasmachine! Was je je kleren op zuinige manier? Dan zal deze waarschijnlijk ook langer meegaan!

Hoe zuinig je wasmachine is, wordt steeds aangegeven met een letter Betrouwbare bronnen Wasmachine Het energielabel voor wasmachines loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten. www.energielabel.nl . De letters gaan van A tot G en hoe hoger je letter hoe zuiniger je wasmachine.

Wissel onderdelen indien nodig

Soms gebeurd het wel eens dat niet heel je wasmachine kapot is, maar slechts een enkel onderdeel. In plaats van direct een nieuwe wasmachine te kopen is het dan ook aan te raden om gewoon het onderdeel te vervangen. Zo kan het zijn dat de levensduur van je manchet of de levensduur van je schokbrekers op zijn, maar dat je wasmachine voor de rest nog perfect werkt. Het zou dan zonde zijn om direct een nieuwe wasmachine te kopen.

Herstellen of vervangen?

Voordat je een nieuwe wasmachine gaat kopen, kijk eerst even of je deze kunt herstellen. Vraag steeds aan de monteur wat de prijs is voor een herstelling is. Hierna kun je afwegen of het nodig is een nieuwe te kopen of het voordeliger is om je oude eerst nog te laten herstellen.

Het kan altijd voorvallen dat je nog een kledingstomer nodig hebt in je huishouden. Bekijk dan zeker even onze lijst met beste kledingstomer.

FAQ

Welk merk van wasmachine wordt het oudste?

De wasmachines van Miele gaan meestal het langste mee, zeker in vergelijking met de levensduur van een Haier wasmachine.

Hoe weet je of je wasmachine kapot is?

Wanneer je kleren vuil blijven na een wasbeurt, je wasmachine enorm stinkt, of wanneer deze niet meer aangaat, dan weet je dat je wasmachine kapot is.

Wat is de gemiddelde levensduur van een AEG wasmachine?

De levensduur van een AEG wasmachine bedraagt ongeveer 11,5 jaar.

Ons oordeel

Zoals je merkt zijn er verschillende factoren belangrijk bij de leeftijd en houdbaarheid van je wasmachine. We hopen daarom dat nadat je dit artikel hebt gelezen, je dan ook een antwoord hebt gevonden op de vraag: “Hoe lang gaat een wasmachine mee?” En dat je iets hebt gehad aan de tips om de maximale leeftijd van je wasmachine te verlengen. Weeg alle voordelen en nadelen met elkaar af voordat je overgaat tot het kopen van een nieuwe wasmachine en onthoud dat kwaliteit en levensduur vaak lineaal recht lopen met de prijs van een wasmachine. Het kan daarom een goed idee zijn om op lange termijn een iets duurdere wasmachine te kopen dan een goedkopere.

Referenties

1.
Milieuvriendelijk wassen
Kleding wassen doet iedereen: elk huishouden gebruikt hiervoor gemiddeld zo’n 17 kg wasmiddel, 9500 l water en 230 kWh electriciteit per jaar. Aandacht voor het milieu bij het wassen kan dus wel een verschil maken.
2.
Wasmachine
Het energielabel voor wasmachines loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Gerelateerde Artikels

Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X