Is het Mogelijk om een Airconditioningslang te Verlengen?

Lees hier alle informatie die je dient te weten als je je airconditioningslang wilt verlengen.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 12-08-2023
Geupdatet 12-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Kun je een airco slang verlengen? Wij hebben er een heel artikel aan gewijd. Luchtkwaliteit is namelijk een veelbesproken onderwerp. Bijna elk nieuwsartikel gaat over het creëren van een optimale atmosfeer. Maar een goede kwaliteit van lucht is zowel buiten als binnen belangrijk voor je gezondheid. Een optimaal presterende airconditioning is daarom van groot belang.

Maar als jouw airconditionerslang te kort is, of je hebt geen gat in je muur waardoor jouw aircoslang past, dan heb je een probleem. Gelukkig beschrijven we in dit artikel wat jouw mogelijkheden zijn zodat jij alles uit je AC kunt halen!

Een nieuwe Afvoerslang voor je Airconditioning Kopen

Soms is het vervangen van de huidige slang de beste optie. Zeker wanneer je slang al jaren zijn werk heeft gedaan is vervanging mogelijk een goed idee. Vaak gaan ze redelijk lang mee, namelijk zo’n acht jaar. Dat gezegd hebbende ze zijn kwetsbaar voor schade als er koelmiddel lekt of als connectoren beschadigd raken. Als dat gebeurt moeten ze worden vervangen. Airco slangen kun je online kopen of bij fysieke winkels zoals Gamma of Praxis. Betrouwbare airco slangen merken zijn: DeLonghi, Inventum en AEG. 

Belang van Goede Luchtkwaliteit

Passief roken, schimmel en fijnstof zijn veelvoorkomende luchtverontreinigende stoffen binnenshuis. Een slechte luchtkwaliteit kan het vermogen of de mogelijkheid van mensen beperken om fysiek actief te zijn. Goed werkende airconditioners en luchtreinigers zijn daarom een zeer goede investering. Wij hebben er een uitgebreid vergelijkingsartikel geschreven over de beste luchtreinigers, neem vooral eens een kijkje!

Ervan uitgaande dat je al beschikt over een goede airco, en een luchtreiniger voor in je woonruimte, raden we je ook aan om eens op zoek te gaan naar een goede slaapkamer luchtreiniger. Dit is immers de plek waar je het meest doorbrengt.  Wij hebben een uitgebreid vergelijkingsartikel geschreven over de beste slaapkamer luchtreinigersDoe er je voordeel mee.

Hygiëne van een Aircoslang

Het bewerkstelligen van een optimaal hygiënische aircoslang is ook van belang. Dit kun je onder andere doen door een nieuwe afvoerslang voor je airco te kopen. Volgens een aantal van onze lezers is de Bysameyee Draagbare airconditioner slang een zeer goede keuze.

Maar de gemakkelijkste manier is het schoonmaken van je huidige slang. Om je airco slang optimaal schoon te maken is een beetje bleekmiddel of azijn nodig. Het duurt slechts 5-10 minuten om je systeem schoon te maken en eventuele schimmel of meeldauw te verwijderen. Bovendien, als je klaar bent met schoonmaken kun je je airconditioningsysteem nog beter gebruiken dan voorheen. Het schoonmaken van de airco slang is heel simpel:

 1. Schakel de airconditioning uit.
 2. Verwijder de dop van de pijp.
 3. Controleer of er vuil in de afvoer zit.
 4. Verwijder al het zichtbare vuil en test opnieuw voor een goede afvoer.
 5. Giet azijn en/of bleek in de slang.
 6. Plaats de afvoerdop terug op zijn plek.
 7. Verwijder de afvoerdop en wacht een half uur voordat je je airconditioner weer aanzet.

Wil jij een airco slang verlengen?

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je de afvoerslang van je airconditioning kunt schoonmaken en hoe je deze kunt vervangen. Het verlengen van de slang is echter geen goed idee. Waarom?

Waarom het Verlengen van een Airconditioningslang Geen Slim Idee is

Het verlengen van een airco slang is geen slim idee omdat dit de prestaties van je airconditioner kan benadelen. Grote bedrijven zoals DeLonghi raden hun klanten daarom ook af om zelf te sleutelen aan hun airconditioner. Meer over de nadelen van het verlengen van een aircoslang? Volgens dit informatieve Daikin artikel Betrouwbare bronnen Wat is de maximumlengte voor de leidingen van je airco? | Daikin De terugdraaiende teller werd afgeschaft en vanaf 2022 geldt voor elektriciteit het capaciteitstarief. Hoe kun je dan nog slim besparen? Ontdek onze tips. www.daikin.be kun je de slang beter niet te lang maken. De lengte beïnvloedt namelijk het rendement.

Hoe Langer de Slang, Des te Heter de Slang

Het is een goed idee om slanglengtes van meer dan 3,5 meter te voorkomen. Dit komt omdat er anders een grote kans bestaat dat de slang te heet wordt. Bij sommige airconditioners is de maximale slanglengte zelfs slechts 1,5 meter. De lengte van je airco slang heeft direct invloed op de bruikbaarheid en prestaties van je airconditioning.

De vuistregel is daarom: probeer de slang zo kort en strak mogelijk te houden en verleng de slang dus niet. In bijna alle gebruiksaanwijzingen van airconditioners wordt aangegeven dat je de airco slang beter niet kunt verlengen.

Oplossing voor een Korte Aircoslang

Is jouw slang te kort of heb je geen gat in je muur waardoor jouw aircoslang past? Dan zal je de slang door een raam moeten laten gaan waardoor de prestaties van je airconditioning verloren gaan. Wij hebben een mooie oplossing voor je: je zou kunnen overwegen om een raamafdichting te kopen die dit probleem voor je oplost. Volgens onze lezers is de HOOMEE Raamafdichting een zeer degelijk product.

Dubbele Afvoerslang

Airconditioningsystemen met een dubbele afvoerslang worden vaak gebruikt voor grotere ruimtes. Aangezien het proces van het koelen van lucht hitte in het aircondition-apparaat genereert, zuigt een tweede slang lucht vanuit buiten om de unit te koelen. Units met een dubbele slang kunnen een ruimte daarom sneller en efficiënter koelen dan de varianten met een enkele slang. Daarom zijn airco’s met een dubbele slang ideaal voor grotere ruimtes. Bekijk dit informatieve Hoteco artikel Betrouwbare bronnen Hoe Werkt Airconditioning? Traditioneel werkt een airconditioner als een koelkast: warmte wordt getransporteerd van de ene naar de andere plaats. Deze warmte-overdracht tussen twee locaties gebeurt door gebruik te maken van een koelmiddel. Eén van de voornaamste eigenschappen van een dergelijk koelmiddel is dat het gemakkelijk verdampt bij zeer lage temperaturen, waardoor warmte kan worden opgenomen. www.hoteco.nl eens om meer te leren hoe airconditioner precies werkt.

Probeer Kronkels te Vermijden

Mocht je je airco slang tóch willen vervangen? Een andere reden om de slang zo kort mogelijk te houden is om kronkels of kreukels te vermijden. Hoe korter en strakker de slang is, hoe beter. Zorg ervoor dat alles goed aansluit. Als de aansluiting een beetje los zit, wikkel dan een stuk ducttape rond het verbindingspunt.

Wat als Je Aircoslang breekt?

Als je aircoslang breekt dien je hem te vervangen. Je kunt dit zelf doen door een nieuwe slang online te bestellen en de instructies op de verpakking te volgen. Wij hebben ter ondersteuning een aantal stappen voor je, die je zullen helpen de beste resultaten te halen:

 1. Koop een airco slang van de beste kwaliteit.
 2. Verwijder de beschadigde of verouderde airco slang(en).
 3. Installeer de nieuwe o-ring(en) en de airco slang(en) zo kort en strak mogelijk.
 4. Test de airconditioner op de hoogste stand om te zien of de aansluiting waterdicht is.

Veelgestelde Vragen

Hoe verleng je Praxis aircoslang?

Een Praxis aircoslang verlengen is geen goed idee. Wat je wel kunt doen is hem vervangen. Verwijder de huidige airco slang(en) en installeer de nieuwe o-ring(en) en de langere airco slang(en) zo strak mogelijk. Test vervolgens de airconditioner op de hoogste stand om te zien of de aansluiting waterdicht is.

Hoe verleng ik een DeLonghi airconditionerslang?

Een DeLonghi aircoslang verlengen wordt door het bedrijf DeLonghi afgeraden. Dit om beschadiging van de airconditioner te voorkomen. De slang die bij het apparaat geleverd wordt is om en nabij 1,5 meter lang en dat zou volgens DeLonghi voldoende moeten zijn. Lees op de website van DeLonghi Betrouwbare bronnen Mag de afvoerslang verlengd worden? FAQ | DeLonghi Mag de afvoerslang verlengd worden?. Vind het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen in de sectie klantenservice van onze website. www.delonghi.com meer over de aanwijzingen die DeLonghi met ons deelt als het gaat om het verlengen van aircoslangen.

Hoe verleng je een Inventum airconditioningslang?

Een Inventum aircoslang verlengen? Dat kun je beter niet doen. Dit kan namelijk schade aan de airconditioner veroorzaken.

Hoe verleng je een AEG aircoslang?

Een AEG aircoslang verlengen? Dat raden we je af. Dit kan namelijk schade aan de airconditioner veroorzaken.

Ons oordeel

Een airconditioningsysteem werkt optimaal als de slang beschikt over de juiste lengte. De vuistregel is: hoe korter en strakker, hoe beter. Daarnaast is het belangrijk dat de slang schoon is zodat hij de luchttoevoer van het apparaat perfect kan reguleren. Je maakt een airco slang schoon met behulp van wat schoonmaakazijn of eventueel wat verdunde bleek.

Wanneer jouw airco slang te kort is of als je niet beschikt over een gat in je muur dat de slang naar buiten begeleidt, zou je kunnen overwegen om een raamafdichting te kopen. Hierdoor kun je de slang via het raam naar buiten begeleiden zonder dat de warmte naar binnen komt. Onthoud goed: hoe langer de slang, hoe heter het apparaat wordt. En, het verlangen van een airco slang kan mogelijk het systeem van de airco beschadigen.

Een airco slang verlengen is dus niet zo’n goed idee. Bedankt voor het lezen van deze blog en we zien je graag gauw terug!

Referenties

1.
Wat is de maximumlengte voor de leidingen van je airco? | Daikin
De terugdraaiende teller werd afgeschaft en vanaf 2022 geldt voor elektriciteit het capaciteitstarief. Hoe kun je dan nog slim besparen? Ontdek onze tips.
2.
Hoe Werkt Airconditioning?
Traditioneel werkt een airconditioner als een koelkast: warmte wordt getransporteerd van de ene naar de andere plaats. Deze warmte-overdracht tussen twee locaties gebeurt door gebruik te maken van een koelmiddel. Eén van de voornaamste eigenschappen van een dergelijk koelmiddel is dat het gemakkelijk verdampt bij zeer lage temperaturen, waardoor warmte kan worden opgenomen.
3.
Mag de afvoerslang verlengd worden? FAQ | DeLonghi
Mag de afvoerslang verlengd worden?. Vind het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen in de sectie klantenservice van onze website.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X