Muffe Geur in Huis: Wat Zijn de Redenen en Oplossingen?

Lees hoe je snel en effectief van die muffe geur in huis afkomt met de handige tips en tricks in dit artikel.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 09-09-2023
Geupdatet 09-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Er is niets vervelender dan thuiskomen als je thuis komt met een muffe geur in huis. Het kan onaangenaam en een ongemakkelijke leefsituatie creëren. Soms kan het bepalen van de oorzaak van deze vreemde geur in huis een uitdaging zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende oorzaken van muffe luchtjes in je huis en hoe je deze kunt verhelpen. Zo zou je bijvoorbeeld nooit last kunnen hebben van een muffe, nare geur, maar zomaar eens last hebben van een muffe geur in huis na vakantie. Lees snel verder verder en leer hoe je de vervelende geur kunt verdrijven en weer te leven in een schoon huis.

Oorzaken van muffe lucht binnenshuis

Er zijn veel redenen waarom muffe lucht in je huis kan verschijnen, om van deze onaangename geur in huis af te komen, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Op deze manier kan je de beste oplossing bepalen om de geur van het vocht in je huis te verwijderen.

1. Onvoldoende verluchting

Het ontbreken van verluchting of ventilatie in je huis kan ervoor zorgen dat vocht en koolstofdioxide zich ophopen, waardoor de luchtkwaliteit afneemt en vieze geuren in je huis ontstaan. Ook kan dit resulteren in groei van vervuilende stoffen in je huis, zoals schimmelsoorten en bacteriën. Deze kunnen op de lange termijn zorgen voor gezondheidsproblemen.

Bang dat je huis niet over voldoende ventilatie beschikt? Kijk dan eens naar de Auronic Luchtontvochter, die tot wel twaalf liter per dag ontvochtigt. Enorm handig om je woonkamer, slaapkamer of badkamer genoeg te laten ventileren!

2. Lekkende leidingen

Wanneer er in je huis sprake is van lekkende leidingen, kan er water of vocht uit een leiding sijpelen en op bepaalde plaatsen blijven hangen. Hierdoor ontstaat er een vochtige omgeving waar schimmels en bacteriën zich kunnen vestigen. Dit resulteert in een geur in huis, waardoor veel mensen last hebben dat hun huis ruikt naar muf.

3. Vocht in de kruipruimte

Als er vocht in de kruipruimte is, kan het verschillende problemen veroorzaken, waaronder schimmelvorming en houtrot. Dit is niet alleen vervelend voor de waarde van je huis, of je huis zelf, maar ook niet met betrekking tot een geur. Dit kan namelijk een nare geur in huis veroorzaken. Het vervelende hieraan is, is dat het lastig is om deze kruipruimte te bereiken, maar het is wel uiterst belangrijk om vochtproblemen aan te pakken om verdere problemen te voorkomen.

Is het erg om een muffe geur in huis te hebben?

De ene persoon vindt het natuurlijk vervelender dan een ander, maar niemand wilt een muffe geur in huis hebben. Onderzoek wijkt zelfs uit dat geuren verschillende emoties Betrouwbare bronnen Hoe kun je geuren vangen in een database? In het onderzoek naar zintuigelijke ervaringen is reuk een onder­geschoven kindje. Binnen het Odeuropa-project ontwikkelt men een model en database om te beschrijven hoe wij geuren ervaren. edata.nl met zich meebrengen en een muffe geur brengt geen positieve emotie met zich mee. Een muffe geur in huis kan zelfs betekenen dat er een teken is van schimmel, vocht of gebrek aan luchtcirculatie. Deze zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan je huis zelf.

Waar hangt de muffe lucht voornamelijk in huis?

Een muffe geur in huis bestrijden, begint natuurlijk met het weten waar de lucht zich voornamelijk vasthoudt. Meestal hangt muffe lucht in vochtige plekken, zoals de kelder Betrouwbare bronnen Ing. Ben Nijssen: Veel geur- en smaakonderzoek voor het MKB Toen Ben Nijssen en zijn partner Hilly Smidts in 1986 een sterk verwaarloosd pand aan de Oudegracht in Utrecht kochten, wisten ze niet dat het een rjksmonument was. publications.tno.nl , badkamer of wasruimte. Niet alleen vocht, maar ook onvoldoende ventilatie of door langdurige aanwezigheid kan muffe lucht zich ontwikkelen in je huis. Het is dus belangrijk om de bron te vinden, en deze muffe geur in huis te verwijderen.

Muffe geur in de slaapkamer

Een muffe geur in de slaapkamer komt vooral voor in kamers waarbij er een gebrek is aan ventilatie. Als de kamer namelijk niet voldoende wordt geventileerd, kan de luchtvochtigheid toenemen en kan er schimmelvorming ontstaan, wat op zijn beurt weer leidt tot een muffige geur. Er zijn ook nog een aantal andere oorzaken, zoals natte of vochtige kleding, huisdieren, roken in de kamer en onvoldoende schoonmaak.

Ook kan het zijn dat de vloer in je slaapkamer de muffe geur veroorzaakt. Zaak is dan om de vloer goed te reinigen, en dat kan met een vloerreiniger. Gelukkig voor jou hebben wij een onderzoek gedaan naar de beste vloerreinigers om je in je zoektocht te helpen en je naar een schone vloer te helpen.

Sterkte lucht vanaf de bank

Ook kan er een onaangename lucht of geur van de bank komen. Ook hier is vocht in vele gevallen de oorzaak. Vocht kan in de bank komen door bijvoorbeeld het morsen van drinken of condensatie. Buiten vocht kan het ook zijn dat er stof of vuil in de bank is opgebouwd, waardoor er een onaangename geur aan het ontstaan is.

Een oplossing om de vervelende lucht van je bank af te krijgen, is met een stoomreiniger. We hebben een artikel geschreven over het reinigen van de bank met een stoomreiniger, daarin leggen we je precies hoe je je bank het best kunt reinigen. Dit helpt ook tegen de muffe onaangename geur die je bank produceert.

Onaangename geur uit de meterkast

Ook kun er zich verschillende redenen zich voordoen bij een muffe geur uit je meterkast. Vochtigheid is ook hierbij geen verassing. Ook oude elektrische bedrading kan een geur veroorzaken, vooral als deze zijn gebarsten of beschadigd zijn. Zorg er daarom wederom voor dat je meterkast periodiek wordt schoongemaakt, om ophoping van stof en vuil te voorkomen.

Hoe kom je van deze onaangename geur in je huis af?

Er zijn een een handjevol manieren om een muffe geur in huis te verdrijven. Zo kun je de geur neutraliseren in huis, om de ontwikkeling van deze nare geuren te elimineren.

Ook kun je de muffe geur in oud huis verwijderen met hulp van bijvoorbeeld een stoomreiniger. Ook hebben we naar de beste stoomreinigers een onderzoek gedaan, zodat jij in de kortste keren je huis snel schoon kunt maken.

Ventilatiesysteem

Allereerst kun je gebruikmaken of aanschaffen van een ventilatiesysteem om de muffe geur te verdrijven. Dit hoeft meestal niet moeilijk te zijn, dit kan beginnen bij het openen van ramen en deuren. Zo kun je frisse lucht binnen laten en de muffe geur verdrijven. Daarnaast kun je gebruikmaken van geurkaarsen, etherische oliën of verse bloemen om de lucht op te frissen en de muffe geur te verminderen. Vooral bij een ammoniak geur in huis is verse bloemen een aanrader. Ook als je een chemische geur in huis ervaart, kunnen geurende planten en/of verse bloemen enorme stappen maken in een schoner en frisser huis.

Schoonmaken

Ook je huis goed schoonmaken kan helpen bij het verdwijnen van muffe geuren. Dit is een stap in de goede richting om muffe geur verwijderen. Zo kun je stofzuigen, afval opruimen en vooral heel veel schoonmaken.

Ben je er niet zeker van of je stofzuiger je hele huis onder de loep kan nemen, zodat alle geur in huis voorgoed verdwijnt? De Samsung Jet 75 Pro is perfect voor het reinigen van een muffe lucht. Met de roterende vloerzuigmond dweil je ook meteen je vloer na het stofzuigen.

Vochtopnemers

Door gebruik te maken van een vochtopnemer neem je overtollig vocht uit de lucht op, waardoor de groei van schimmel en andere bacteriën kan worden stopgezet. Luchtopnemers kunnen helpen de luchtvochtigheid in huis te verminderen. Je moet overigens wel gebruik maken van een vochtopnemer in combinatie met een ventilatiesysteem, zodat deze vocht afgevoerd kan worden. Dit kan al enkel door een raam te openen, in de ruimte waar je een vochtopnemer hebt.

Ontvochtiger

Een ontvochtiger werkt in principe hetzelfde als een vochtopnemer, alleen maakt een ontvochtiger gebruikt van technologie om vocht uit te lucht te extraheren en te verzamelen in een reservoir of een afvoerslang. Dit is vooral handig in grotere ruimtes en vochtigere omstandigheden.

Neutralisatie geuren

Om geuren in uw huis te neutraliseren, probeer deze methoden:

  • Een kom azijn: Azijn is net als actieve kool een natuurlijke ontgeurder en kan helpen bij het elimineren van nare geuren in je huis.
  • Koffiebonen: Koffiebonen hebben een aangename geur en helpen je huis met het verkrijgen van de natuurlijke geur.
  • Geurkaarsen: Met de frisse, sprankelende geur van geurkaarsen kan het de muffe geur uit je huis elimineren.
  • Citroen: De natuurlijke reinigende kracht van citroenen kunnen helpen bij het verwijderen van nare geuren in je huis.
  • Actieve kool: Actieve kool is een natuurlijke ontgeurder, die je huis kan helpen bij het absorberen van vervelende geurtjes.
  • Etherische oliën: Deze oliën hebben verschillende geuren en zijn dominant bij het verdrijven van nare geurtjes.

Wat moet ik doen met muffe geur in huis na regen?

Heb je last van een muffe geur in huis na regen? Maak je niet druk, het wordt meestal veroorzaakt door natte kleding. Laat het dus goed drogen en was het er direct af voordat het gaat stinken. Ook moet je je huis laten ventileren, zodra het droog is natuurlijk. Wees er van bewust dat vochtige plekken in je huis zich kunnen ontwikkelen, maak deze dus goed schoon. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je geen muffe geur meer in huis hebt na regen.

Ons oordeel

Om dit artikel goed af te sluiten, is het noodzakelijk om te benadrukken dat het verwijderen van deze lucht een must is, om een fris te huis te bezitten, maar ook een teken kan zijn van problemen met vocht of schimmel. Door de oorzaken van de muffe geur aan te pakken, regelmatig te ventileren en schoon te maken, kan niet alleen de geur worden verminderd, maar ook de luchtvochtigheid en de gezondheid worden beschermd. We hopen je door middel van dit artikel op de hoogte te kunnen brengen welke stappen je moet ondernemen bij een muffe lucht in huis.

Referenties

1.
Hoe kun je geuren vangen in een database?
In het onderzoek naar zintuigelijke ervaringen is reuk een onder­geschoven kindje. Binnen het Odeuropa-project ontwikkelt men een model en database om te beschrijven hoe wij geuren ervaren.
2.
Ing. Ben Nijssen: Veel geur- en smaakonderzoek voor het MKB
Toen Ben Nijssen en zijn partner Hilly Smidts in 1986 een sterk verwaarloosd pand aan de Oudegracht in Utrecht kochten, wisten ze niet dat het een rjksmonument was.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X