8 Beste Luchtreinigers: Betere Lucht voor een Beter Leven

De selectie van de beste luchtreinigers met hun voor- en nadelen en bijkomende kenmerken.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 17-08-2023
Geupdatet 17-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Stel je eens voor: een mens ademt 18 kg lucht per dag in, daarom is het van belang dat de lucht van goede kwaliteit is.

Onze Beste Keuzes

#Beste Luchtreiniger en Bevochtiger Combo
Bekijk de prijs

Wij hebben 8 beste luchtreinigers onderzocht en daaruit kwam de Rolfstone Air Balance uit als Keuze van de Redactie. In ons onderzoek namen we vooral de CADR-waarde is de hoeveelheid lucht die hij in een uur kan filteren en zuiveren, tussen de 400-450 m³/h. Andere functies die enorm belangrijk waren in ons onderzoek was de dekkingsgebied. Een luchtreiniger van onvoldoende grootte zal niet genoeg lucht kunnen filteren. Ook het type filter was belangrijk, omdat het bepaalt welke deeltjes uit de lucht worden verwijderd. Pollen en huisstofmijt kunnen bijvoorbeeld effectief worden verwijderd met behulp van HEPA-filters. Sommige luchtreinigers hebben ook UV- of ionisatiefilters, die kunnen helpen bij het verwijderen van bacteriën en virussen.

Naam Capaciteit Dekkingsgebied Type filter Maximale geluidsniveau Beoordeling
1 Rolfstone Air Balance 160 m³/h 25 m² Hepa-filter, koolstoffilter 52 dB
9,9
Bekijk de prijs
2 Clean Air Optima CA-807 - 70 m² Actiefkool voorfilter, waterfilter 25 dB
9,8
Bekijk de prijs
3 Vibrix Vortex20 275 m³/h 70 m² Hepa-filter, ionisator, koolstoffilter, nano-filter, UV-lichtbehandeling 50 dB
9,7
Bekijk de prijs
4 HoMedics 5 in 1 Total Clean APT30 639 m³/h 84 m² Hepa-filter, ionisator, koolstoffilter, UV-lichtbehandeling 45 dB
9,6
Bekijk de prijs
5 Shark HP100EU - 60 m² Hepa-filter, koolstoffilter 60 dB
9,5
Bekijk de prijs
6 Philips AC0830/10 190 m³/h 49 m² Hepa-filter, nano-filter, koolstoffilter 61 dB
9,4
Bekijk de prijs
7 Instant Pot AP-200 263 m³/h 22 m² Hepa-filter, ionisator, koolstoffilter, nano-filter 55 dB
9,3
Bekijk de prijs
8 Raveg Luchtreiniger Wit 150 m³/h - Hepa-filter, ionisator 30 dB
9,2
Bekijk de prijs

 

Top 8 Luchtreinigers Beoordeling 2024

1
Keuze van de Redactie
Rolfstone Air Balance
Eigenschappen
 • CADR-waarde: 160 m³/h
 • Dekkingsgebied: 25 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter, koolstoffilter
 • Maximale geluidsniveau: 52 dB

Meer functies: Gaat automatisch aan en uit, luchtkwaliteit indicator, timer, bepaal de ventilatorsnelheid in drie standen, fluisterstil in de slaapstand, touch display

Rolfstone Air Balance
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • De Rolfstone Air Balance is 's nachts en overdag erg stil;
 • Mooi ontwerp;
 • Geen last meer van een verstopte neus of andere allergieën dankzij de goede reinigersfilter.
  Nadelen
 • Het nachtstandlicht is redelijk fel;
 • Een vervelende piep met het klikken op knopjes van deze Rolfstone Air Balance, eenmaal gewend hieraan heeft u er geen last meer van.

Dit artikel beginnen we met onze Keuze van de Redactie, de Rolfstone Air Balance, en deze heeft deze nominatie niet zomaar ontvangen. De Rolfstone Air Balance was namelijk in gebruiksgemak het allerbest. Dankzij zijn touch display, automatische uitschakeling en timer kunt u de beste instellingen instellen en gaat hij automatisch weer uit. Hoe fijn is dat? Naast dat heeft de Rolfstone Air Balance een HEPA-filter, waardoor schadelijke deeltjes niet terug in de lucht kunnen komen. Dit is een zeer fijne en nuttige filter. We voelden ons al een stuk veiliger in onze ruimte na het testen van deze Rolfstone Air Balance.

Als we de Rolfstone Air Balance met een beoordeling van 9.9 vergelijken met de tweede nominatie, de Clean Air Optima CA-807 met een beoordeling van 9.8. Dan vallen er een aantal zaken op. Allereerst de prijs, de prijs van de Rolfstone Air Balance is aanzienlijk goedkoper dan de Clean Air Optima CA-807. En wat krijgt u ervoor terug? Een aantal kenmerken minder natuurlijk, maar anders zou de prijs niet zoveel goedkoper zijn. Om u niet teleur te stellen, de Rolfstone Air Balance is een uitstekende aankoop voor iemand die ‘s nachts stilletjes wilt slapen!

2
Beste Luchtreiniger en Bevochtiger Combo
Clean Air Optima CA-807
Eigenschappen
 • CADR-waarde: niet gespecificeerd
 • Dekkingsgebied: 70 m²
 • Type reiniging: Actiefkool voorfilter, waterfilter
 • Maximale geluidsniveau: 25 dB

Meer functies: Reservoir 4 l, nachtmodus, automatische luchtvochtigheidsmodus, hygrostaat

Clean Air Optima CA-807
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Biedt uitstekende kwaliteit voor zijn prijs;
 • Modern design biedt uitstekend gemakkelijk gebruik;
 • De Clean Air Optima CA-807 werkt vrij stil en efficient.
  Nadelen
 • De Clean Air Optima CA-807 heeft een hoge aanschafprijs;
 • Het reservoir van 4 liter is aan de kleine kant vergeleken met andere luchtreinigers.

De Clean Air Optima CA-807 is genomineerd als Beste Luchtreiniger en Bevochtiger Combo, omdat deze de beste combinatie biedt met betrekking tot het luchtreinigen en bevochtigen van lucht. Zo heeft u nooit meer last van droge lucht. Dankzij de actiefkoolfilter hechten negatief geladen deeltjes zich aan de reiniger vast en wordt de lucht verschoond. Met een dekkingsgebied van zeventig vierkante meter bent u verzekerd van een grote ruimte die schoon is in de lucht. Ook heeft de Clean Air Optima CA-807 een capaciteit van vier liter. Een schoon, fris binnenklimaat wordt gegarandeerd door de combinatie van vier beproefde methoden, waaronder koude verdamping voor bevochtiging, luchtwassing voor luchtzuivering, antibacteriële waterfilters en actieve koolvoorfilters.

Als we de Clean Air Optima CA-807 vergelijken met onze Keuze van de Redactie, de Rolfstone Air Balance, dan zien we waarom deze helaas niet de eerste plek heeft ontvangen: de aankoopprijs. Nu wij altijd een eerlijke mening willen hanteren in onze artikelen, zijn we dat ook. En begrijp ons niet verkeerd, de Clean Air Optima CA-807 is ge-wel-dig voor huishoudens met een hoger budget en die van een hoge kwaliteit willen genieten. Dankzij zijn stille werkomgeving en efficiënte werking biedt deze Clean Air Optima CA-807 geweldige kwaliteit.

3
Beste met Ionisator
Vibrix Vortex20
Eigenschappen
 • CADR-waarde: 275 m³/h
 • Dekkingsgebied: 70 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter, ionisator, koolstoffilter, nano-filter, UV-lichtbehandeling
 • Maximale geluidsniveau: 50 dB

Meer functies: Gaat automatisch aan en uit, ollenprogramma, slaapstand, timer, luchtkwaliteit indicator

Vibrix Vortex20
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • De slaapstand is extreem stil, het opereert op fluisterstand;
 • De turbo stand is erg interessant bij de Vibrix Vortex20, door deze versnelde werking zorgt u er snel voor dat uw ruimte fris ruikt.
  Nadelen
 • Er zijn goedkopere luchtreinigers op onze lijst beschikbaar;
 • Het is een redelijk fel apparaat.

De Vibrix Vortex20 is genomineerd tot de Beste met Ionisator, en terecht! Dankzij zijn hoge dekkingsgebied van zeventig vierkante meter kan deze in combinatie met HEPA-filter extreem goed reinigen. Negatieve ionen worden samen met de gereinigde lucht uitgestoten door een luchtreiniger die ook gebruik maakt van filters. Hierdoor worden de luchtverontreinigende stoffen zwaarder en vallen ze op de grond. Dat is fijn, want alleen zo kun je schone lucht inademen. Met zijn automatische aan en uitschakeling kunt u ervoor zorgen dat de lucht in uw ruimte geweldig schoon blijft. Wij van de redactie hebben in ieder geval enorm genomen van dit ionisatie proces.

Als we de Vibrix Vortex20 naast de HoMedics TotalClean APT30 neerzetten zijn er ook weer een aantal verschillen die als opmerkelijk gezien kunnen worden. De HoMedics TotalClean APT30 is namelijk expert op het gebied van allergieën en astma, terwijl de Vibrix Vortex20 dat niet is. U zou kunnen stellen dat de Vibrix Vortext20 beter is op het gebied van stilzijn in de slaapstand en door de turbo functie kunt u met de Vibrix Vortex20 sneller reinigen. De HoMedics TotalClean APT30 is daarentegen beter op het gebied van allergieën en astma. Kijk daarom vooral wat u nodig vindt.

4
Beste voor Allergieën en Astma
HoMedics 5 in 1 Total Clean APT30
Eigenschappen
 • CADR-waarde: 639 m³/h
 • Dekkingsgebied: 84 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter, ionisator, koolstoffilter, UV-lichtbehandeling
 • Maximale geluidsniveau: 45 dB

Meer functies: Gaat automatisch aan en uit, pollenprogramma, aroma-lade met 3 essentiële olie pads, indicator voor het vervangen van filters, 3 snelheden, nachtmodus, timer

HoMedics 5 in 1 Total Clean APT30
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • De HoMedics 5 in 1 Total Clean APT30 heeft verschillende modellen met verschillende cadr-waardes;
 • Doet wat het beloofd: verschoont de lucht.
  Nadelen
 • De tweede stand van de HoMedics 5 in 1 Total Clean APT30 maakt in verhouding met de eerste stand redelijk veel lawaai.

De HoMedics TotalClean APT30 is genomineerd als de Beste voor Allergieën en Astma, deze luchtreiniger heeft namelijk een uniek HEPA-filtersysteem die bijna alle bacteriën en allergenen uit de lucht kan verwijderen. De HoMedics TotalClean APT30 luchtreiniger maakt gebruik van een 360 graden True HEPA-filtersysteem om tot 99,97 procent van de bacteriën en allergenen uit de lucht te verwijderen. Het UV-licht helpt bij de vernietiging van ziekteverwekkers, bacteriën en virussen. De ionisator zorgt ervoor dat in de lucht zwevende deeltjes zwaarder worden, waardoor ze eenvoudiger te verwijderen zijn. Voor ruimtes tot 84 vierkante meter is deze luchtreiniger geschikt. Een goede nachtrust wordt bevorderd door de drie snelheden en de nachtmodus.

Het verschil tussen de HoMedics TotalClean APT30 en de Vibrix Vortex20 hebben we net al kort besproken, maar het komt er op neer dat de HoMedics TotalClean APT30 vooral is gericht op mensen met allergieën en astma. Dankzij het True HEPA-filtersysteem kan de HoMedics TotalClean APT30 een enorme hoop aan bacteriën reinigen. Een enorm fijn apparaat als je last hebt van allergieën en/of astma. Beide luchtreinigers verschonen de lucht, maar bekijk vooral wat u nodig heeft in uw specifieke situatie.  

5
Beste voor Woonkamer
Shark HP100EU
Eigenschappen
 • CADR-waarde: niet gespecificeerd
 • Dekkingsgebied: 60 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter, koolstoffilter
 • Maximale geluidsniveau: 60 dB

Meer functies: AUTO IQ technologie, ECO-modus, shut-off timer, nachtstand, geuren verwijderen, volledig automatische reiniging

Shark HP100EU
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Deze Shark HP100EU luchtreiniger heeft een NANOSEAL-filter met HEPA dat 99,97 procent van de deeltjes opvangt tot een grootte van 0,3 micron;
 • Een Shut-Off timer die instelbaar is van 1 tot 12 uur.
  Nadelen
 • De Shark HP100EU maakt in vergelijking met andere luchtreinigers lawaai door zijn eco modus;
 • Bij deze luchtreiniger is geen CADR-waarde gespecificeerd.

Met deze Shark HP100EU HEPA-luchtreiniger kunt u zich zekerder voelen over de kwaliteit van de lucht die u inademt. En dan vooral in de woonkamer, de Shark HP100EU HEPA-luchtreiniger is namelijk genomineerd tot de Beste voor Woonkamer. Met deze Shark HP100 EU kunt u uzelf en uw gasten voorzien van schone lucht, dankzij zijn dekkingsgebied van zestig vierkante meter. Naast dat heeft deze SHark HP100-EU een unieke functie: AUTO IQ technologie. De lucht wordt automatisch gereinigd terwijl de kwaliteit constant wordt gecontroleerd door de AUTO IQ-technologie. De luchtreiniger kan ook op elk meubel of op de vloer worden geplaatst dankzij het kleine, draagbare ontwerp.

In vergelijking met de Philips AC0830/10 is de  Shark HP100EU minder compact, maar biedt daarentegen wel een hoop meer unieke functies, zoals de NANOSEAL-filter en de eco modus, waardoor er duurzaam én effectief gereinigd kan worden. Dankzij de shut-off timer die instelbaar is, kun je bij de Shark HP100EU makkelijk een tijd instellen en daarna schakelt de luchtreiniger zich automatisch uit. Als u meer op zoek bent naar een luchtreiniger die u zekerder laat voelen over de kwaliteit van de lucht, dan moet u vast en zeker kiezen voor de Shark HP100EU.

6
Beste Design
Philips AC0830/10
Eigenschappen
 • CADR-waarde: 190 m³/h
 • Dekkingsgebied: 49 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter, nano-filter, koolstoffilter
 • Maximale geluidsniveau: 61 dB

Meer functies: Modus voor intelligente automatische zuivering, kleurweergave van de luchtkwaliteit, intelligente sensoren, AeraSense-technologie

Philips AC0830/10
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • De Philips AC0830/10 is zeer compact en toepasbaar in elke ruimte;
 • Dankzij zijn compacte ontwerp is deze erg stil en perfect voor de babykamer.
  Nadelen
 • Er zit speling in deze luchtreiniger, waardoor de motor op sommige momenten licht hoorbaar is;
 • Deze luchtreiniger heeft geen koolstoffilter.

Philips heeft ook een luchtreiniger op de markt en precies waar Philips voor staat: design. De Philips AC0830/10 is genomineerd als Beste Design, dankzij zijn tijdloze ontwerp en compactheid. De Philips luchtreiniger AC0830/10 houdt uw huis schoon en veilig met slechts één druk op de knop en is perfect voor de slaapkamer of kinderkamer. De CADR (Clean Air Delivery Rate) van de luchtreiniger van 190 m3/u filtert onzichtbare virussen, allergenen en verontreinigende stoffen snel en efficiënt.

Net als de HoMedics 5 in 1 Total Clean APT30 is de Philips AC0830/10 een speciaal en uniek model. De Philips AC0830/10 is namelijk een compacte luchtreiniger die naast zijn werking volledig is gefocust op het bieden van een mooi en uniek ontwerp die past in elk verschillend soort interieur. De Philips AC0830/10 is toepasbaar in elke ruimte en doordat deze zo compact is, hoort u er amper wat van. Af en toe kan de motor licht hoorbaar zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval.

7
Beste voor Slaapkamer
Instant Pot AP-200
Eigenschappen
 • CADR-waarde: 263 m³/h
 • Dekkingsgebied: 22 m²
 • Type reiniging: Hepa-filter, ionisator, koolstoffilter, nano-filter
 • Maximale geluidsniveau: 55 dB

Meer functies: Geuren verwijderen, bewaking van de luchtkwalitet, nachtmodus, vervangbaar filter

Instant Pot AP-200
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Geen maffe lucht meer in je kamer, maar net alsof je wakker wordt in een berghut; enorm schone lucht;
 • Een compact en stille luchtreiniger die excellent werkt in een slaapkamer.
  Nadelen
 • De luchtreiniger is van zichzelf goedkoop in vergelijking met andere luchtreinigers, maar de filters die hierbij horen zijn aan de dure kant.

De Instant Pot AP-200 is genomineerd tot Beste voor Slaapkamer omdat het de unieke functie heeft om geuren te verwijderen én de luchtkwaliteit bewaakt dankzij zijn indicator. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat jij ‘s nachts schone lucht inademt. Volgens AHAM geverifieerde schone lucht vrij van pollen, tabak, rook en stof, werken EPA-13 en actieve kool samen om u te helpen gemakkelijker te ademen en de lucht in uw huis te zuiveren: filters tot 1.850 vierkante voet per uur, of 388 vierkante voet voeten vijf keer per uur.

Vergeleken met de Raveg luchtreiniger heeft de Instant Pot AP-200 geen USB kabel, maar is daarentegen wel de beste in de slaapkamer. Dankzij zijn unieke geurenverwijderen-functie kan deze luchtreiniger optimaal worden gebruikt in de slaapkamer, terwijl de Raveg luchtreiniger dit in minder mate kan. Kijk daarom vooral naar waar u een luchtreiniger voor nodig heeft. Heeft u deze nodig voor een slaapkamer, kies dan voor de Instant Pot AP-200. Anders is de mini Raveg luchtreiniger wel een optie.

8
Beste Waarde
Raveg Luchtreiniger Wit
Eigenschappen
 • CADR-waarde: 150 m³/h
 • Dekkingsgebied: niet gespecificeerd
 • Type reiniging: Hepa-filter, ionisator
 • Maximale geluidsniveau: 30 dB

Meer functies: Gaat automatisch aan en uit, pollenprogramma, gedimd sfeerlicht, USB kabel

Raveg Luchtreiniger Wit
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Deze mini Raveg luchtreiniger heeft een USB aansluiting, waardoor je deze zo kunt aansluiten op je computer of laptop;
 • Krachtige luchtreiniger met goedkope filters.
  Nadelen
 • Deze luchtreiniger heeft geen stekkerkop en u zult dus een aparte stekkeraansluiting moeten kopen;
 • Deze luchtreiniger is niet geheel geluidloos.

Deze mini Raveg Luchtreiniger biedt de beeste waarde voor zijn kwaliteiten in verhouding met zijn prijs. De nominatie van Beste Waarde is eerlijk verkregen, omdat deze mini luchtreiniger uw lucht kan reinigen op een efficiënte manier. Als u last heeft van hooikoorts of een kattenallergie, weet u hoe irritant het is om de dag door te komen terwijl u wordt blootgesteld aan pollen of kattenallergenen. U kunt aanzienlijke gezondheidseffecten ondervinden van een slechte of vuile luchtkwaliteit, zelfs als u zich in een ruimte bevindt waar wordt gerookt of waar onaangename geuren heersen. Wanneer dit gebeurt, wilt u de lucht in uw directe omgeving zuiveren, zodat u weer normaal en schoon kunt ademen en functioneren. Dat merk je vaak aan een zwaardere ademhaling, concentratieverlies of vermoeidheid en dat wil je voorkomen. Met de mini-luchtreiniger van Raveg kan dat! 

Wat enorm fijn is aan deze Raveg mini luchtreiniger is, is dat deze aan te sluiten is met een USB kabel, zo kun je deze makkelijk aan je computer of laptop koppelen. Dit kost niet alleen minder stroom, maar is ook een stuk duurzamer. Vergeleken met de Instant Pot AP-200 is deze wel inzetbaar in elke kamer. Naast dat maakt deze compacte luchtreiniger ook nog is minder geluid.

Zaken om te overwegen

In uw zoektocht naar de beste luchtreiniger voor uw behoeften, laat deze koopgids u zien hoe u onze kennis optimaal kunt benutten. We zijn ervan overtuigd dat je na het lezen van dit artikel de beste beslissing kunt nemen en volop kunt genieten van je nieuwe luchtreiniger. Er zijn ook veel gestelde vragen beschikbaar, zodat u deze niet zelf hoeft op te zoeken.

Wat Is een Luchtreiniger en Hoe Werkt Het?

Een apparaat dat een luchtreiniger wordt genoemd, wordt gebruikt om de luchtkwaliteit in een ruimte te verbeteren door verontreinigingen zoals rook, geuren, stof, pollen en huisstofmijt te verwijderen. HEPA-filters en actieve koolfilters zijn slechts twee van de vele filters die luchtreinigers gebruiken om de lucht te reinigen.

Een luchtreiniger werkt volgens een eenvoudig principe: hij zuigt vervuilde lucht aan en dwingt deze vervolgens door filters. De lucht wordt gereinigd door de filters, die de onzuiverheden verwijderen, waarna de lucht weer de ruimte in wordt geblazen.

Stofzuiger, ionisator, ozongenerator en luchtreinigers met UV-licht zijn slechts enkele van de verschillende soorten luchtreinigers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Elk van hen heeft een unieke methode om deeltjes in de lucht op te vangen en te reinigen, evenals unieke voor- en nadelen. HEPA-filters zijn bijvoorbeeld uitstekend in het verwijderen van kleine deeltjes, en actieve koolfilters kunnen helpen bij het verwijderen van chemicaliën en geuren.

Waarom een Luchtreiniger Gebruiken?

Een luchtreiniger wordt om verschillende redenen gebruikt, waaronder:

Hooikoorts, huisstofmijtallergieën en andere allergieën kunnen erger worden als er stof, pollen, huisstofmijtstof of andere allergenen in de lucht aanwezig zijn. Deze allergenen kunnen met behulp van een luchtreiniger uit de lucht worden gehaald, wat de klachten kan verminderen.

Luchtvervuiling: Rook, chemicaliën, stof en andere verontreinigende stoffen kunnen de lucht in onze binnenruimtes regelmatig vervuilen. Met behulp van een luchtreiniger kunnen deze onzuiverheden worden verwijderd, waardoor de lucht schoner en gezonder wordt.

Gezondheid: Schonere lucht kan de gezondheid en het welzijn helpen verbeteren, vooral voor ouderen, kinderen en mensen met long- of hartaandoeningen.

Luchtgeuren: sommige luchtreinigers zijn in staat om geuren te verwijderen, zoals die van onder andere voedsel, sigarettenrook en huisdieren.

Op het gebied van esthetiek kunnen luchtreinigers helpen door stofophoping op meubels en huishoudelijke apparaten te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van andere strategieën, zoals het vermijden van blootstelling aan pollen, ook nuttig kan zijn en dat een luchtreiniger geen vervanging is voor routinematige huishoudelijke reiniging en onderhoud.

Als je een middel zoekt die voornamelijk vloeren stofvrij kan maken, lees dan ons artikel over de beste vloerreinigers.

Hoe Kies Je de Beste Luchtreiniger?

Zoals u van ons gewend bent, geven wij altijd een aantal factoren waar u op moet letten bij het aanschaffen van de beste luchtreiniger. Ook bij een luchtreiniger is het verstandig om met een aantal factoren rekening te houden, zodat u achteraf geen spijt krijgt van een verkeerde luchtreiniger. Er zijn namelijk verschillende soorten luchtreinigers.

Dekkingsgebied

De grootte van de ruimte waar een luchtreiniger effectief kan werken, wordt bepaald door het dekkingsgebied van het apparaat. Een luchtreiniger van onvoldoende grootte zal niet genoeg lucht kunnen filteren, wat kan resulteren in een onvoldoende verbetering van de luchtkwaliteit in de kamer.

Een gebruiker kan het ongemakkelijk vinden als een luchtreiniger een te groot dekkingsgebied heeft, omdat deze te veel energie verbruikt en te veel lawaai maakt.

Het is van cruciaal belang om een ​​luchtreiniger te kiezen die geschikt is voor de ruimte waarin deze zal worden gebruikt. De maximale ruimte die het apparaat kan innemen wordt vaak door de fabrikant aangegeven.

Type filter

Welke onzuiverheden een luchtreiniger uit de lucht kan verwijderen, hangt af van het type filter dat het gebruikt, wat aanzienlijk is. Er zijn verschillende soorten filters, die elk gericht zijn op bepaalde onzuiverheden.

Kleine deeltjes zoals stof, pollen en huisstofmijt kunnen bijvoorbeeld effectief worden verwijderd met behulp van HEPA-filters (High-Efficiency Particulate Air). Filters met actieve kool kunnen geuren en chemicaliën helpen verminderen.

Sommige luchtreinigers hebben ook UV- of ionisatiefilters, die kunnen helpen bij het verwijderen van bacteriën en virussen.

Kies een luchtreiniger met een filter dat speciaal is gemaakt voor de onzuiverheden die je uit de lucht wilt verwijderen nadat je hebt besloten om wat voor onzuiverheden het gaat.

Bovendien is het cruciaal om te weten dat het vervangen van filters afhankelijk is van het soort filter en de gebruiksfrequentie. Op de lange termijn kan dit van invloed zijn op de kosten van het gebruik van de luchtreiniger.

Capaciteit

De capaciteit van een luchtreiniger is de hoeveelheid lucht die hij in een uur kan filteren en zuiveren. CADR (Clean Air Delivery Rate) is hiervoor een gebruikelijke meeteenheid. Als een luchtreiniger bijvoorbeeld een capaciteit heeft van 300 m³, is deze bij milde vervuiling geschikt voor een ruimte van tussen de 60 m³ en 150 m³

De efficiëntie van de luchtreiniger neemt toe met de CADR-classificatie.

Een luchtreiniger met grote capaciteit kan de lucht in een groter gebied snel reinigen en kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid onzuiverheden in de lucht. Dit is met name cruciaal als er veel mensen zijn of als de ruimte waar de luchtreiniger zal worden gebruikt vaak wordt gebruikt, zoals een slaapkamer of een werkruimte.

Wilt u een perfecte netheid in het huis te behouden? Lees dan ons artikel over de beste stoomreinigers!

Geluidsniveau

Omdat het laat zien hoeveel geluid de luchtreiniger maakt terwijl hij in werking is, is het geluidsniveau een cruciale maatstaf. Dit kan van invloed zijn op het comfort en het slaapvermogen van de gebruiker, evenals op zijn ervaring.

Bij gebruik in de slaapkamer of een andere ruimte waar het waarschijnlijk stil is, kan een luchtreiniger met een hoge geluidsproductie hinderlijk zijn. Slapeloosheid en rusteloosheid kunnen hiervan het gevolg zijn. Daar staat tegenover dat een geluidsarme luchtreiniger minder afleidt en kan bijdragen aan een ontspannen en comfortabele sfeer.

Decibels (dB) worden vaak gebruikt om geluidsniveaus te meten. Een typische luchtreiniger varieert typisch tussen 30-70 dB, terwijl een normaal gesprek 60 dB is. Om te bepalen of het geluidsniveau geschikt is voor uw situatie, moet u naar de specificaties van het apparaat kijken.

Ionisatorfunctie

Sommige luchtreinigers hebben de mogelijkheid om een ​​ionisatorfunctie te hebben; deze functie verandert de ionensamenstelling van de lucht. Deze geladen deeltjes, bekend als ionen, kunnen helpen bij het filteren van stof, pollen, huisstofmijt, bacteriën en andere onzuiverheden in de lucht.

De luchtkwaliteit kan worden verbeterd door negatieve ionen, die ook bekend staan ​​om hun vermogen om energie te produceren en de lucht te verfrissen. Rook, geuren en andere verontreinigende stoffen in de lucht kunnen allemaal worden verminderd met behulp van ionisatie.

Mensen met allergieën of astma, maar ook mensen die de luchtkwaliteit in huis of op het werk willen verbeteren, kunnen baat hebben bij een ionisatorfunctie. Het is cruciaal om te weten dat, afhankelijk van de omstandigheden, het niet altijd nodig is om een ​​ionisatorfunctie te hebben en dat sommige mensen een allergische reactie op de ionen kunnen ervaren.

Indicatoren

Sommige luchtreinigers hebben indicatoren die aangeven wanneer het filter moet worden vervangen of wanneer de lucht van slechte kwaliteit is. Dit kan de vorm aannemen van een luchtkwaliteitsindicator die de actuele luchtkwaliteit weergeeft of een LED-lampje dat van groen naar rood springt wanneer het filter moet worden vervangen.

Omdat het helpt om de luchtreiniger in stand te houden en de luchtkwaliteit te verbeteren, kan dit nuttig zijn. Omdat u niet hoeft te vertrouwen op giswerk om te bepalen wanneer het filter moet worden vervangen, kan het u ook helpen geld te besparen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle luchtreinigers een indicator hebben en dat een indicator niet nodig is om een ​​luchtreiniger goed te laten werken. Het is gunstig als het filter wordt vervangen in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant of wanneer het einde van zijn levensduur nadert.

FAQ

Waar plaats je een luchtreiniger?

Een luchtreiniger kan worden geplaatst in verschillende ruimtes in een huis of een kantoor, afhankelijk van de specifieke luchtkwaliteitsproblemen die u wilt aanpakken. In het algemeen wordt aangeraden om een luchtreiniger te plaatsen in de slaapkamer, aangezien dit de ruimte is waar we het meest tijd doorbrengen en waar de luchtkwaliteit van groot belang is voor een goede nachtrust. Luchtreinigers kunnen ook nuttig zijn in woonkamers, keukens, en in ruimtes waar mensen vaak roken of waar huisdieren verblijven.

Wanneer moet ik een filter vervangen in luchtreiniger?

Het vervangen van de filter in een luchtreiniger hangt af van het type filter en de frequentie van gebruik. HEPA-filters moeten meestal ongeveer elke 6 tot 12 maanden vervangen worden, afhankelijk van de hoeveelheid gebruik en de luchtkwaliteit in de ruimte. Actieve koolfilters kunnen langer meegaan, maar het is aan te raden om deze minstens eenmaal per jaar te vervangen. Het is aan te raden om de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te raadplegen voor aanbevelingen over wanneer de filters vervangen moeten worden.

Een indicatie dat het tijd is om de filter te vervangen is als de luchtreiniger minder effectief wordt in het verwijderen van deeltjes uit de lucht, of als de filter zichtbaar vervuild is.

Kan een luchtreiniger helpen bij hooikoorts?

Een luchtreiniger kan helpen bij hooikoorts als deze is uitgerust met een HEPA-filter, dat kleine deeltjes zoals pollen, stuifmeel en huisstofmijt uit de lucht kan verwijderen. Andere filters, zoals actieve koolfilters, kunnen ook nuttig zijn voor het verminderen van geuren en chemische stoffen die hooikoorts symptomen kunnen verergeren. Het is wel belangrijk om te weten dat een luchtreiniger geen 100% garantie geeft voor vermindering van hooikoorts symptomen, en dat het gebruik van andere methoden zoals medicijnen of het vermijden van blootstelling aan pollen ook nuttig kunnen zijn.

Ons oordeel

We willen u bedanken voor het lezen van dit artikel. We hopen dankzij onze koopgids u inzicht gegeven te hebben met een zicht op het aanschaffen van de de juiste luchtreiniger.

De meest geliefde en gebruiksgemakkelijke luchtreiniger op dit moment is de Rolfstone Air Balance met zijn touch display.

Daar vlak achter kwam de Clean Air Optima CA-807 die de beste combinatie biedt als luchtreiniger en bevochtiger

Als derde, maar zeker niet de minste, kwam de Vibrix Vortex20, die zijn nominatie ontving dankzij zijn goede ionisator en turbostand, waardoor u gasten snel in een schone omgeving kan laten genieten.

We hopen dat u met deze informatie in uw achterhoofd een van de beste luchtreinigers kunt kiezen voor uw situatie. De ideale luchtreiniger zal vast ergens in ons rijtje staan, en anders: onthoud onze koopgids!

Referenties

1.
Ventilatie en luchtreiniging RIVM
Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht luchtverversing. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties te beperken.
2.
Onderzoek op basisscholen en verpleeghuizen naar effectiviteit ventilatie en luchtreiniging om verspreiding SARSCoV2 te verminderen Nieuws Universiteit Utrecht
Ventilatie en luchtreiniging kunnen bijdragen aan het verminderen van de verspreiding van het SARSCoV2 virus via de lucht in gebouwen.
3.
Coronaonderzoek TU Eindhoven naar luchtzuivering in scholen in Nederland van start
Honderd scholen in Nederland en Belgi doen mee aan het onderzoek.
9,9
Totale score
Rolfstone Air Balance - Keuze van de Redactie
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X