Wat Doen Tegen Irritatie na Het Scheren?

Ben je klaar met irritatie van de huid na het scheren? In dit artikel behandelen we praktische tips voor een gladde en gezonde huid.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 26-08-2023
Geupdatet 26-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Het is een bekend probleem voor velen van ons: na het scheren worden we geconfronteerd met onaangename en pijnlijke bultjes, oftewel, irritatie na scheren. Of je nu een gladde scheerbeurt wilt voor je benen, oksels of gezicht, het is fijn om oplossingen te kennen  hoe je deze huidproblemen en scheerbultjes kunt verwijderen uit je leven. In dit artikel delen we tips om irritatie na het scheren te voorkomen, zodat je snel weer een gladde, gezonde huid krijgt.

Wat houden scheerbultjes en scheerbrandwonden in?

De meest voorkomende uitslag na scheren zijn scheerbultjes en scheerbrandwonden. Scheerbultjes worden veroorzaakt door ingegroeide haartjes die ontstekingen en rode bultjes op de huid veroorzaken. Daarentegen heb je ook nog scheerbrandwonden, deze ontwikkelen zich door de wrijving van het scheermesje tegen de huid, wat vaak resulteert in rode, branderige plekken en soms zelfs blaren.

Welke acties resulteren in scheerbrand?

Ook scheerbrand is een probleem dat veelvoorkomend optreedt Betrouwbare bronnen Shaving It All Off: Examining Social Norms of Body Hair among College Men in a Women's Studies Course As a field only four decades old, women’s studies has undergone sweeping changes since its inception in the early 1970s. www.tandfonline.com  na het scheren en kan gekenmerkt worden als een branderig en pijn gevoel op de geschoren huid. Een geïrriteerde huid na het scheren is misschien het minste probleem waar je dan aan toe bent. De oorzaken van deze scheerbrand zjin divers en kunnen resulteren uit verschillende factoren. Deze factoren hebben we hieronder opgesomd:

Het is verstandig om te weten welke acties hebben geresulteerd in scheerbrand, zodat je aan de slag kunt met een oplossing. Je kunt het risico, door het weten van de oorzaak, op nog meer rode bultjes aanzienlijk verminderen.

Hoe voorkom je scheerbrand en -bultjes?

Weet je nu hoe je scheerbrand of je scheerbultjes hebt gekregen, maar heb je geen idee hoe je dit moet oplossen? Of heb je misschien een huidirritatie na het scheren? Maak je absoluut geen zorgen, er zijn verschillende oplossingen om deze problemen te verminderen en vaak zelfs om hier van af te komen. Hieronder zie je een aantal oplossingen die je kunt toepassen om van de rode bultjes af te komen:

1. Behandel de huid voorzichtig

Allereerst is het opknappen van de huid op een voorzichtige manier een oplossing die je misschien wel had aan kunnen zien komen. Wanneer je te hard of ruw over de huid scheert, kan dit leiden tot wrijving en irritatie, waardoor de huid rood en gevoelig wordt. Door voorzichtig te scheren en niet te veel druk op de huid uit te oefenen, kun je de kans op irritatie en wrijving verminderen.

2. Oorzaken van irritatie wegnemen

Heb je een van de bovenstaande redenen voor je ongemak? Zorg ervoor dat je deze oorzaken wegneemt en maak geen fouten meer. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen en dit moet jij dus ook niet doen.

3. Drink veel water

Dit is een oplossing die tegen veel soorten problemen helpt, maar ook tegen huidirritatie na het scheren van verschillende plekken. Water drinken helpt namelijk omdat het helpt om de huid gehydrateerd te houden. Indien je veel water dringt, kan je huid beter omgaan met irritatie, waardoor het minder gevoelig is voor scheerbrand en uitslag na het scheren. Water drinken draagt dus enorm veel bij aan het hebben van een gezonde huid, waardoor jij geen problemen zult ondervinden.

4. Neem voldoende tijd om je te scheren

Wanneer je haast hebt en te snel scheert, kan je de huid gemakkelijk beschadigen. Dit veroorzaakt vooral uitslag op je hoofd na het scheren, omdat dit echt aandacht en tijd vergt. Door de tijd te nemen en zorgvuldig en rustig te scheren, kan je de kans op beschadiging van huid aanzienlijk verminderen.

Naast de tijd nemen, moet je wel op de juiste manier scheren. Trim jij nou vaak en heb je daardoor last? Lees ons complete stap-voor-stap plan over baard trimmen.

5. Zorg ervoor dat je je huid goed reinigt

Ook je huid grondig reinigen behoort tot een van de oplossingen tegen rode huid na het scheren. Wanneer je begint met scheren met een vuile huid, kunnen bacteriën namelijk vrij in je huid komen. Door je huid grondig te reinigen met een middel, kun je vuil en bacteriën van je huid verwijderen.

6. Gebruik verzorgingsproducten na het scheren

Om irritatie na scheren te behandelen is het noodzakelijk om verzorgingsproducten te gebruiken. Door het gebruik van verzachtende en hydraterende producten, zoals bijvoorbeeld een aftershave of lotion, kun je jouw huid kalmeren en hydrateren. Dit vermindert de kans op irritatie en ontstekingen van de huid na het scheren.

Weet je niet waar je moet zoeken voor een after-shave huidverzorgingsproduct? Avoyd Original voorkomt scheerirritatie en ingegroeide haartjes, door de verschillende natuurlijke ingrediënten.

7. Maak je gereedschap schoon

Een enorm probleem wat veel mensen vergeten, is dat ook scheerapparaten en -mesjes schoongemaakt moeten worden. En dan niet een simpele omspoeling met water. Bacteriën en vuil werken zich graag in de scheermesjes, als je deze niet tijdig schoonmaakt. Door het schoonmaken en desinfecteren van je scheergereedschap, voordat  je begint met scheren, kun je de kans op infecties en irritaties verminderen.

Hoe kom je van scheeruitslag af?

Om van scheeruitslag af te komen, kun je een van onze genoemde oplossingen gebruiken en toepassen.

Wees er wel van bewust dat dit niet van de een op de andere dag gebeurt. Het heeft namelijk tijd nodig, het wennen aan de middelen of dat je huid gehydrateerde wordt. Onze tip is ook om niet één oplossing te kiezen, maar om meerdere oplossingen te kiezen. Op deze manier heb je meer kans op slagen en kun jij de rode huid na het scheren elimineren.

Ook kun je van scheeruitslag afkomen door een onthaarapparaat zoals de Philips Lumea te gebruiken. In onze review over de Philips Lumea vertellen we je alles over een onthaarapparaat en waar je op moet letten.

Bikinilijnuitslag en de behandeling ervan

Ook kan het zijn dat je irritatie na het scheren hebt bij je bikinilijn. Bikinilijnuitslag heet dat ook wel, dit is een huidirritatie die kan ontstaan door het scheren van de schaamstreek. Het kan zich uiten als rode bultjes, jeuk en irritatie. Maak je geen zorgen, deze scheerirritatie is van elke leeftijd Betrouwbare bronnen Shaving and hair growth The effect of repeated shaving on human hair growth was studied. Five healthy young white men each shaved one leg weekly for several months and left the other leg as a control. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov en er zijn gelukkig verschillende manieren om bikinilijnuitslag te behandelen en daardoor te voorkomen:

  1. Gebruik een scherp scheermesje: als je besluit om je bikinilijn te scheren, gebruik dan een scherp scheermesje. De Gillette Venus Deluxe Smooth Sensitive kan het scheren van je bikinilijn enorm simpel maken door zijn navulmes;
  2. Gebruik een verzachtende aftershave of lotion;
  3. Vermijd het dragen van strakke kleding;
  4. Scrub de huid.

Je kunt je bikinilijnuitslag voorkomen met een ladyshave. Lees ons onderzoek naar de beste ladyshaves.

FAQ

Hoe lang blijven rode bultjes die veroorzaakt zijn door het scheren?

Als je rode uitslag na scheren krijgt kan dit lang duren, voordat deze compleet weg zijn. De duur van deze rode bultjes na het scheren kan variëren van persoon tot persoon. Ook hangt het af van verschillende andere factoren, zoals huidgevoeligheid, gebruikte scheermethode en de gebruikte producten. De meeste rode bultjes verdwijnen na enkele uren tot een paar dagen na het scheren.

Helpt pre-shave tegen scheerbultjes na het scheren?

Over het algemeen helpt pre-shave tegen scheerbultjes die je krijgt na het scheren van je huid. Zo’n product kan een olie, crème en/of lotion zijn.

Helpt aftershave tegen scheerbultjes?

Aftershave is ontworpen om de huid te kalmeren en te hydrateren na het scheren, en sommige aftershaves bevatten zelfs ingrediënten die kunnen helpen om huidirritatie en bultjes te verminderen. Aftershave kan dus helpen tegen scheerbultjes door de kalmerende ingrediënten.

Ons oordeel

Of het nu gaat om scheerbultjes, scheerbrand of uitslag na het scheren, het kan enorm vervelend zijn. Het is echter een veelvoorkomend probleem dat mensen ervaren. In dit artikel hebben we de verschillende manieren besproken om scheerbrand en -bultjes te voorkomen, waaronder het nemen van de tijd, het reinigen van je huid en het gebruikmaken van de juiste (schone) producten. Met de juiste aanpak en de juiste producten kun je de irritatie na scheren verwijderen en ervoor zorgen dat je weer een gladde huid hebt.

Referenties

1.
Shaving It All Off: Examining Social Norms of Body Hair among College Men in a Women
As a field only four decades old, women’s studies has undergone sweeping changes since its inception in the early 1970s.
2.
Shaving and hair growth
The effect of repeated shaving on human hair growth was studied. Five healthy young white men each shaved one leg weekly for several months and left the other leg as a control.

Gerelateerde Artikels

Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X