Verschillende Tradities van Koffiedrinken over de hele Wereld

Leer alles over de oorsprong van koffie en de tradities van koffiedrinken over de hele wereld.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 12-08-2023
Geupdatet 12-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Koffie drinken is iets wat ons verbindt. Het is een traditie waaraan een groot gedeelte van de wereld trouw is. Arabische landen, Italië en Ethiopië staat vooral bekend om hun koffietradities. Maar Nederlanders hebben er ook een handje van om een kunst te maken van het voorbereiden en het drinken van koffie.

Wij Nederlanders kennen namelijk een lange traditie van koffieconsumptie. Deze gaat terug tot voor de 17e eeuw. Toen werden er voor het eerst koffiehuizen in Nederland geïntroduceerd. Tegenwoordig zijn er duizenden koffietentjes in Nederland te vinden en maken we ook graag een heerlijke espresso, cappuccino of americano in ons eigen stekje. De meeste Nederlanders drinken vaak meerdere koppen (zelfgemaakte) koffie per dag. Genoeg redenen om een artikel te wijden aan het drinken van koffie.

Herkomst van Koffie

Het vroegste bewijs van koffie drinken is te herleiden naar het midden van de 15e eeuw in Arabië. Daar werden koffiezaden voor het eerst geroosterd en gebrouwen op dezelfde manier als hoe het nu wordt bereid. Vandaar dat arabische koffie nog steeds mateloos populair is. Andere koffiekenners geloven dat koffie afkomstig is uit Ethiopië. Wat de waarheid ook moge zijn, wij mogen getuige zijn van de kwaliteit van zowel Ethiopische als Arabische koffie.

Verschillende soorten Koffie over de hele Wereld

Arabische koffie is dus immens populair. Maar dat geldt ook voor ook Braziliaanse, Aziatische en Afrikaanse koffie. Deze worden ook erg veel gedronken in Nederland. ‘Arabica’ en ‘Robusta’ zijn de bekendste koffiesoorten. Maar er zijn nog tientallen andere ‘blends’ waar je van kunt genieten, die gewonnen worden over de hele wereld.

Het grootste verschil tussen de verschillende koffiesoorten is de smaak en de sterkte. Over het algemeen zijn Aziatische en Zuid- en Midden-Amerikaanse koffiesoorten rijk aan nootachtige en chocoladeachtige smaaktonen. Aan de andere kant staan Afrikaanse koffiesoorten bekend om hun heldere, bloemige en fruitige smaken. Ga je eens verdiepen in de verschillen en kom erachter welke jij het lekkerst vindt! Vele van onze lezers zijn vertrouwd met het merk Lavazza en hebben ons verleid om deze koffiebonen eens te proberen. Met succes, want we zijn nu verknocht aan deze specifieke, krachtige smaak van Lavazza!

Voorbereiden van Koffie

De heerlijkste koffiesoorten dien je natuurlijk op een juiste manier te behandelen: met respect! Een algemene richtlijn voor de “gouden ratio” is: één tot twee eetlepels gemalen koffie per kopje. Als je echt lekkere koffie wilt maken zoals barista’s deze maken, gebruik dan enkel de beste percolators.

Tijdens onze zoektocht naar de beste kleine koffiezetapparaten voor thuisgebruik zijn wij – op advies van een aantal lezers – in aanraking gekomen met de De’Longhi Magnifica S. Sindsdien geniet ons hele team van de lekkerste koffie op kantoor. Met dank aan onze lezers voor de gouden tip!

Italiaanse Koffie Cultuur

Het is geen geheim dat Italianen van koffie houden. Italianen drinken veel koffie en ze drinken het klein en snel. Espresso is hun favoriet en dient als een oppepper en een snelle cafeïnekick. ‘Caffé’ is wat ze espresso noemen. Het wordt niet gloeiend heet geserveerd, zodat je het snel kunt drinken. Caffé wordt — zonder melk! — gepresenteerd in een klein espressokopje en wordt vaak geleverd met een glaasje water. Italiaanse barista’s gebruiken overigens ook enkel de beste apparatuur. Ga dus op zoek naar professionele espressomachines of de beste kleine koffiezetapparaten voor thuisgebruik.

Koffie na het Avondeten

Drinken Italianen ook koffie na het avondeten, vraag je je misschien af. Het antwoord is: ja. Vaak wel. Een espresso in de avonduren wordt vaak na het eten besteld als de maaltijd zwaar was. Sommige Italianen ‘vrolijken’ de espresso ook op door er grappa aan toe te voegen. Deze koffiestijl heet ook wel ‘de corretto’. Grappa is een gedistilleerde, Italiaanse alcoholische drank. Grappa is het restproduct van wijnproductie en is afkomstig van de schillen en pitten van de druif.

Koffie na de Lunch

Het drinken van koffie na je avondmaal is niet aan iedereen besteed, want de meeste mensen zullen er slapeloze nachten door ervaren. Maar het drinken van koffie na een maaltijd zoals je lunch kan een goed idee zijn.

Het drinken van koffie tijdens of na je lunch kan namelijk je spijsvertering bevorderen. De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat de spieren van je darmkanaal vaker samentrekken. Dit helpt op zijn beurt afval en voedsel sneller te verteren.

Koffie bij het ontbijt

Een echte Italiaan drinkt zijn eerste koffie in de vroege uurtjes. Wij Nederlanders hebben deze traditie ook omarmd. Kun je het beste je koffie tijdens of na je ontbijt nuttigen.

Moderne Koffiecultuur

Met de moderne koffiecultuur bedoelen we de tradities en het sociaal gedrag rond de consumptie van koffie. Dit is plaatsafhankelijk en verandert met de tijd. Tegenwoordig is koffie een van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld en de meeste wereldbewoners genieten dagelijks van hun kopje verse koffie. Voor de meeste mensen is koffie het begin van de dag en helpt het hen de dag door te komen.

Stoppen met koffie drinken

Als cafeïne een groot deel van je dagelijkse dieet uitmaakt kan het volledig wegnemen ervan — op korte termijn — een aantal onaangename effecten hebben. Denk aan: hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, neerslachtige stemmingen, moeite met concentreren en chagrijnigheid. Als je wilt stoppen met het drinken van koffie is de beste methode het langzaam afbouwen van je cafeïne inname.

Nederland kent vele koffietentjes die worden geliefd door jong en oud. Het gaat vaak niet alleen om de koffie, maar om de sociale cohesie, de sfeer en luxe die gepaard gaat met het drinken van koffie. Dat is duidelijk, want ook veel mensen die geen koffie drinken bezoeken graag populaire koffie hotspots.

Veelgestelde Vragen

Is koffie goed voor je gezondheid?

Is koffie gezond? Ja, koffie drinken is gezond. Dit zijn de voornaamste voordelen van het drinken van koffie: je lichaam kan glucose (suiker) beter verwerken, je hebt minder kans om hartfalen te ontwikkelen en je hebt minder kans om de ziekte van Parkinson te krijgen. Let wel op dat je de juiste hoeveelheid koffie drinkt. Volgens het Voedingscentrum Betrouwbare bronnen Hoeveel cafeïne mag je per dag? | Voedingscentrum Te veel cafene kan zorgen voor klachten. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor cafene. Lees meer. www.voedingscentrum.nl kunnen volwassenen zonder problemen 400 mg caffeine naar binnen slurpen.

Wat is de beste tijd om koffie te drinken?

Je kunt het beste koffie drinken in de ochtend. Volgens dit artikel van Women's Health Magazine Betrouwbare bronnen Verrassend: op dit tijdstip kun je het beste koffie drinken Is het eerste wat jij ’s ochtends nodig hebt een kopje koffie? Misschien moet je toch eens nadenken om die gewoonte te veranderen… www.womenshealthmag.com kun je het beste koffie drinken wanneer je cortisolwaarden het laagst zijn, in de meeste gevallen is dit in de ochtend.

Wat gebeurt er als je te veel koffie drinkt?

Het drinken van te veel koffie kan leiden tot nervositeit, prikkelbaarheid, frequent urineren en een verhoogde hartslag. Zo schijnen zwangere vrouwen, jongeren en mensen met cafeïne-overgevoeligheid extra te moeten opletten om de negatieve effecten van caffiëne te kunnen vermijden.

Ons oordeel

De beste koffiesoorten komen uit warme gebieden en vooral Italië staat bekend om haar mooie, gracieuze koffietraditie waar de hele wereld inmiddels van profiteert. Zoals je hebt kunnen lezen kent koffie drinken vele voordelen. Wij hebben ze nog even voor je opgesomd: ten eerste kan je lichaam door het drinken van koffie kan glucose (suiker) beter verwerken. Daarnaast is het een heerlijke oppepper waar je energie van krijgt en heb je minder kans om hartfalen te ontwikkelen.

Let wel op: te veel koffie drinken kan leiden tot nervositeit, prikkelbaarheid, frequent urineren en een verhoogde hartslag. Bedankt voor het lezen van dit artikel. Bestel gauw een paar zakken kwaliteitskoffie, een goede koffie percolator en geniet van jouw zelfgemaakte, verse koffie!

Referenties

1.
Hoeveel cafeïne mag je per dag? | Voedingscentrum
Te veel cafene kan zorgen voor klachten. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor cafene. Lees meer.
2.
Verrassend: op dit tijdstip kun je het beste koffie drinken
Is het eerste wat jij ’s ochtends nodig hebt een kopje koffie? Misschien moet je toch eens nadenken om die gewoonte te veranderen…
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X