Hoe koffiebonen malen: Alle mogelijke methoden

Er zijn tal van manieren om koffiebonen malen. Lees hieronder welke dat zijn.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 28-08-2023
Geupdatet 28-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Koffiebonen malen is een belangrijke stap in het bereiden van een overheerlijk kopje koffie. Wat veel mensen niet weten is dat de eerste koffiemolen was er overigens niet om koffiebonen te malen, maar juist om peperkorrels fijn te malen, best gek hoe deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Tegenwoordig worden er steeds meer verschillende soorten koffiemolens ontwikkeld, handmatig tot elektrisch en van bar tot luxe restaurant: overal worden ze gebruikt! Dit was daarom voor ons de aanleiding om jou te informeren over het malen van koffiebonen met of zonder molen en hoe je dit kunt doen. Lees dus snel verder en laat je inspireren.

Koffiebonen malen met een molen

Het is zoals gezegd een belangrijke stap in het bereiden van een goede kop koffie, maar waarom is dat zo? Een koffiemolen beïnvloedt de kwaliteit van de bonen en daarom de koffie zelf. Er zijn zoveel verschillende koffiezetmethoden die verschillende grofheid van de gemalen koffie vereisen. Een espresso heeft bijvoorbeeld een fijnere maling nodig dan filterkoffie. Om jou zo goed mogelijk te helpen hebben we hieronder allerlei verschillende soort koffiemolens besproken en welke het handigst zijn bij welke soort koffie.

Handmolen

De meeste mensen gebruiken anno 2023 een handmolen Betrouwbare bronnen Van nieuwe en oude dingen Retro, nostalgie, back to the seventies en zelf je koffie malen met een molentje: vroeger is populair. Wat zit daarachter? Hoe goed is die ‘goeie ouwe tijd’? research.tilburguniversity.edu . Een handmolen biedt namelijk meer controle, produceert betere kwaliteit koffiebonnen en biedt meer gemak bij het reizen en kamperen, je kunt hem namelijk gemakkelijk meenemen, omdat deze in gewicht vaak nog licht is. Handmolens stellen je overigens in staat om een consistentere maling te bereiken dan veel elektrische koffiemolens. Je levert daar wel wat tijd in, ook al duurt het malen van koffiebonen niet al te lang. De kwaliteit is daarentegen ook voortreffelijk, dankzij de langzame en koele manier van malen Betrouwbare bronnen DE SLOW COFFEE GRINDER Een duurzame hand aangedreven koffiemaler essay.utwente.nl . Het malen van koffiebonen duurt met de hand meer tijd en moeite, maar kan juist wel een bevredigende manier zijn om de perfecte kop koffie te maken. De meeste handmolens werken hetzelfde: de bonen draaien totdat er geen koffie uit de molen komen.

Uit de meeste onderzoeken blijkt de Zassenhaus Hand-Koffiemolen de beste handmatig koffiebonen malen-machine, dankzij zijn solide afwerking en nuttigheid. Overigens komen uit deze recensies ook voort dat dit de beste koffiebonen malen espresso-machine is, iets om zeker op te letten als je hiernaar zoekt!

Elektrische molen

De elektrische (koffie)molen is gemaakt om het proces te automatiseren en te versnellen ten opzichte van de handmolen. Door te zijn voorzien van een motor die de koffiebonen snel en gelijkmatig kan malen, wordt het proces enorm versneld. De meeste elektrische koffiemolens hebben verschillende soorten instellingen voor de maalgraad, zodat je de maling kunt aanpassen aan het type koffiezetapparaat dat je gebruikt.

Het belangrijkste verschil tussen een elektrische koffiemolen en een handmatige koffiemolen is dat een elektrische molen exponentieel sneller en efficiënter is, terwijl een handmolen meer controle en precisie biedt over het maalproces.

Een elektrische molen is vrij simpel, de bonen toevoegen en malen maar, je hebt er geen kennis voor nodig.

Ook deze apparaten zijn vaak onderzocht, hieruit is gebleken dat de Quick Mill Professionele Koffiemolen de overhand nam, dankzij zijn compacte uitstraling en zijn uitstekende wijze van het bereiden van koffiebonen. Als je geïnteresseerd bent in een elektrische koffiemolen, dan is dit apparaat zeker het bekijken waard!

Turkse koffiemolen

Een Turkse koffiemolen is een speciale molen die wordt gebruikt om koffiebonen te bereiden. Deze is vaak van een metalen materiaal en heeft een lade aan de onderkant om de  gemalen koffie in op te vangen. De Turkse koffiemolen is in principe gelijk aan een handmolen en daarbij moet je dus ook aan de hendel van de molen in cirkelvormige beweging draaien om de koffiebonen te malen. Het malen van koffie met een Turkse koffiemolen vereist enige oefening en practice om de juiste maalgraad en koffie te krijgen, maar als je bereid bent om tijd te investeren, krijg je daar wel authentieke Turkse koffie voor terug en geloof ons maar: dat is heerlijk!

Ben je niet geïnteresseerd in Turkse koffie, maar eerder in latte macchiato? Lees dan ons artikel waarin we de beste latte macchiato machines onderzoeken op.

Andere manier om koffiebonen te malen

Geinteresseerd in zelf koffie malen zonder koffiemolen? Er zijn nog allerlei andere manieren om koffiebonen te malen, zelfs zonder gebruik te maken van een traditionele koffiemolen. Hieronder hebben we een aantal van deze machines opgesomd en uitgelegd hoe je koffiebonen kunt malen.

Met een blender of een keukenmachine

Als allereerste op de koffiebonen-malen-zonder-machine-lijst staat de blender en/of keukenmachine. Je kunt namelijk koffiebonen malen in blender, fantastisch niet? Het malen van koffiebonen in een blender is snel, eenvoudig en uitermate effectief als het gaat om koffiebonen malen als je geen koffiemolen hebt. Om het zo simpel mogelijk voor je te maken, hebben we hieronder een simpel stappenplan uitgewerkt die je kunt volgen om effectief koffiebonen te malen in een blender.
1. Leg de koffiebonen in de blender. Let op: niet te veel bonen tegelijkertijd, dit kan het malen bemoeilijken.
2. Sluit de blender goed af en zet hem aan op een gemiddelde snelheid en een duur van ongeveer 10 tot 20 seconden. Het is belangrijk om het proces niet te lang te maken, omdat dit de koffie kan verbranden of oververhitten, waardoor de smaak kan worden aangetast.
3. Controleer in deze stap de grootte van de koffiedeeltjes, wanneer je niet tevreden bent met de koffie, blend het dan nogmaals een korte periode van circa 5 tot 10 seconden.
4. Zorg ervoor dat je de blender weer goed schoonmaakt voor de volgende keer, omdat overige resten kunnen achterblijven die de smaak van andere voedingsmiddelen kunnen beïnvloeden.

Als je de de koffiebonen hebt gemalen met de blender of keukenmachine, is het ook belangrijk om te beschikken over een percolator, om zo tot de beste kop koffie te komen. Lees ons artikel over de beste percolators en laat je inspireren tot de beste kop koffie.

Met een vijzel en stamper

Ook kun je koffiebonen malen met een vijzer en stamper, het is een uitstekend alternatief voor de koffiemolen of als je een kleine hoeveelheid koffie wilt malen. Om koffie te malen met een vijzel en stamper moet je de volgende stappen uitvoeren. De gewenste hoeveelheid koffiebonen toevoegen aan de vijzel en dan de stamper gebruiken om de koffiebonen te pletten en te malen. Let er wel op dat je de bonen in een cirkelvormige beweging maalt, waarbij je druk uitoefent op de stamper. Gebruik daarna een lepel en/of een borstel om de gemalen koffie uit de vijzel te scheppen en in een kopje of koffiefilter te doen. En dat zijn de stappen die je moet ondernemen om je eigen koffiebonen te malen met behulp van een vijzel en stamper.

Met een vleeshamer

Hoewel het niet de meest gebruikelijke manier is om koffie te malen, kan een vleeshamer worden gebruikt om koffiebonen te malen als je geen andere hulpmiddelen of apparaten bij de hand hebt. Net als bij een hamer moet je eigenlijk dezelfde stappen uitvoeren. Plaats eerst de koffiebonen in een stevig plastic zak. En zet deze op een sterke ondergrond. Sla dan met de vleeshamer om de koffiebonen te pletten en dan heb je de gemalen koffiebonen.

Met een deegroller

Ook de deegroller kan een prima oplossing zijn om koffiebonen te malen, eigenlijk moet je precies dezelfde stappen uitvoeren als bij het malen door middel van een vleeshamer, maar in plaats van erop te slaan gebruik je nu de deegroller om erover heen te rollen.

Met een hamer

En als allerlaatst: een hamer. Misschien denk je nu wel hoe fijn koffiebonen malen met een hamer? Nou, eigenlijk is het best eenvoudig. Plaats de koffiebonen in een plastic zak en sla deze met een hamer tot de bonen voldoende fijn zijn, wel belangrijk om dit in een plastic zak te doen. Zo voorkom je een hele hoop schoonmaakwerk.

Hoe fijn moet de maling zijn?

De fijnheid van de maling van koffiebonen is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Allereerst is het afhankelijk van het type koffiezetapparaat dat je aan het gebruiken bent. Het is algemeen bekend dat hoe langer het water in contact blijft met de koffie, hoe grover de maling moet zijn. Bij een espresso moet de maling fijn zijn, bijna net zo fijn als poedersuiker. Dit komt omdat de koffie maar in kort in contact blijft met het water en de fijne maling ervoor zorgt dat het water enorm snel door de koffie wordt geperst. Je kunt je dus afvragen of koffiebonen grof of fijn malen moeten worden, bij een mokkapotje moet de maling iets grover zijn dan voor bijvoorbeeld de espresso, maar nog steeds vrij fijn. Als de maling namelijk té fijn is, kan de koffie te bitter worden, terwijl een te grove maling kan leiden tot een slap smakende koffie.


Ook belangrijk is een koffiezetapparaat met een thermoskan, zodat je de koffie langer vast kunt houden. Ben je geïnteresseerd in een koffiezetapparaat met thermoskan? Lees dan ons artikel over de beste koffiezetapparaten met thermoskan, waarin we de beste koffiezetapparaten hebben onderzocht en het jou zo makkelijk mogelijk maken.

Ons oordeel

Koffie is voor veel mensen een essentieel onderdeel van de dagelijkse routine en het malen van koffiebonen is daardoor een belangrijk aspect voor de mens. Of je nu fan bent van espresso, filterkoffie, mokkapotjes, French press of reguliere koffie, de juiste maling is essentieel om de perfecte smaakpupillen te bereiken. Door te begrijpen hoe je de koffiebonen fijn kunt malen, kom je al een heel eind. We hopen je door middel van dit artikel te hebben geïnformeerd hoe je het best koffiebonen malen kunt. Sla deze pagina op in je bladwijzers om nooit te vergeten wat de efficiëntste en beste manieren zijn om koffiebonen te malen. We hopen dat je nu nog meer kunt genieten van je koffie dan dat je al deed.

Referenties

1.
Van nieuwe en oude dingen
Retro, nostalgie, back to the seventies en zelf je koffie malen met een molentje: vroeger is populair. Wat zit daarachter? Hoe goed is die ‘goeie ouwe tijd’?
2.
DE SLOW COFFEE GRINDER
Een duurzame hand aangedreven koffiemaler
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X