Het Ontkalken en Reinigen van een Strijkijzer

4 verschillende manieren om jouw strijkijzer te ontkalken en de oorzaken van kalkaanslag.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 04-09-2023
Geupdatet 04-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Je bent aan het strijken en je begint op te merken dat het langer duurt voordat de kreukels verdwijnen. Normaliter ben je snel klaar met het strijken van de wasgoed maar het lijkt erop dat jouw strijkijzer niet meer goed functioneert en er weinig stoom vanaf komt. Jouw strijkijzer geeft aan dat het onderhoud nodig heeft. En hoe kan jij nu het best jouw strijkijzer onderhouden?

Met het onderhouden ga jij jouw strijkijzer ontkalken. En omdat er in een strijkijzer water zit is het niet zo gek dat er een kalkaanslag ontstaat. Doormiddel van kalk komt er minder stoom uit de strijkijzer en begint het niet meer goed te functioneren. Een strijkijzer ontkalken is geen lastige klus en het kan zelfs zijn dat jouw strijkijzer beschikt over een ontkalk functie dat je kunt gebruiken. Maar los daarvan delen wij graag met jou een aantal oplossingen om jouw strijkijzer te ontkalken.

Redenen van Kalkaanslag

In een strijkijzer zit water dat ervoor zorgt dat er stroom vrijkomt en de kreukels uit jouw wasgoed verdwijnen. Maar in water zit kalk en zodra water verhit word en dit verdampt, dan ontstaat er een kalkaanslag Betrouwbare bronnen Hoe ontstaat kalkaanslag? | Bayard Kalkaanslag vormt zich wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten in je leidingwerk, kraanwerk en huishoudelijke toestellen. bayardwaterexperts.be . Dit betekent dat je strijkijzer na enkele strijkbeurten dient te ontkalken.

Leeg het Strijkijzer

Het is raadzaam om na elke strijkbeurt de watertank te legen van jouw strijkijzer zodat er weinig tot geen kalkaanslag ontstaat en jouw strijkijzer langer kan meegaan. En voordat jij begint met het ontkalken van jouw strijkijzer dan zorg je er ook voor dat eerst de watertank leeg is. Is de watertank leeg? Dan kunnen we aan de slag met het ontkalken van jouw strijkijzer!

Hoe Kan Jij Je Strijkijzer Ontkalken?

Je weet inmiddels wel dat het ontkalken van een strijkijzer belangrijk is. Zeker als je wilt dat je strijkijzer nog langer meegaat dan vandaag en ook niet voor nare plekjes zorgt op je wasgoed. Maar hoe kan je nou het best een strijkijzer ontkalken? Wij hebben een aantal stappen van het ontkalken van de strijkijzer voor jou op een rijtje gezet.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn word ook weleens een wondermiddel genoemd! Want ook met schoonmaakazijn kun jij jouw strijkijzer ontkalken. In de watertank doe je een grote scheut schoonmaakazijn en de rest vul je op met water tot het reservoir vol zit. Zet je strijkijzer aan op het heetste temperatuur en houd de strijkijzer boven een handdoek. Let op, leg je strijkijzer niet op een handdoek. Op de strijkijzer zit een stoomknop en deze knop druk je een paar keer in en er komt dan hete stoom uit de onderkant van de strijkijzer vandaan. Doe dit ook een paar keer met de sproeifunctie zodat de gaatjes van de sproeifunctie ook goed worden ontkalkt.

Indien er nog kalk zit bij de gaatjes van de zool van je strijkijzer, dan kan je een doekje nat maken met schoonmaakazijn en de strijkijzervoet hierop plaatsen. Laat de strijkijzer hier de gedurende 30 minuten op staan en maak het daarna schoon met een schoon doekje.

Ontkalkingsknop

Tegenwoordig zitten er op de meeste strijkijzers een ontkalkingsknop. Betrouwbare bronnen Stoomstrijkijzer ontkalken | Philips Een Philips stoomstrijkijzer ontkalken? Ontdek hier hoe je jouw strijkijzer het beste kunt ontkalken! www.philips.nl De één heeft het anders beschreven staan op de strijkijzer dan de andere. Op jouw strijkijzer kan het vermeld staan onder één van deze namen:

Wanneer je gebruik wilt maken van deze functie, houd dan de strijkijzer boven de wasbak en druk op de knop van ontkalken. Zodra je de knop indrukt en begint te schudden met je apparaat, komen de kalkresten eruit. Zorg dat je dit goed hebt uitgeschud tot er niks meer uit komt.

En bezit jouw strijkijzer nou niet over een ontkalkingsknop? Geen nood! Er zijn meerdere manieren om alsnog jouw strijkijzer te ontkalken. Of vind jij dat jouw strijkijzer toe is aan vervanging waar wel een ontkalkingsknop op zit? Naar aanleiding van goede recensies op Amazon is de Rowenta volgens de consumenten een aanrader.

Anti-kalkstaafje

In jouw strijkijzer bevind zich een anti-kalkstaafje. Dit staafje is ontworpen om het kalk uit het water aan te trekken. Het is van belang om dit staafje schoon te spoelen of je kunt dit ook een glaasje met azijn of citroensap zetten. Omdat er meerdere merkproducten zijn is het raadzaam om te kijken in de handleiding van jouw product hoe vaak je dit moet doen.

Antikalkpatronen

Je kunt nagaan of jouw strijkijzer een antikalkpatroon Betrouwbare bronnen Antikalk patroon Antikalk patronen behoren tot de vervangingsonderdelen van diverse luchtbevochtigers. Het antikalk patroon onderschept calcium- en magnesiumionen in het water dat voor bevochtiging bestemd is. www.airsain.nl heeft want een antikalkpatroon zorgt er ook voor dat kalk wordt tegengehouden. En wellicht heb je al opgemerkt dat jouw strijkijzer een antikalkpatroon heeft want jouw apparaat geeft namelijk zelf aan wanneer de antikalkpatroon vervangen moet worden. Een antikalkpatroon word ook verstaan onder cartridges voor de strijkijzer.

FAQ

Hoe vaak moet ik mijn strijkijzer ontkalken?

Afhankelijk van hoe vaak jij gebruik maakt van de strijkijzer is het raadzaam om één keer per maand jouw strijkijzer te ontkalken. In de meeste handleidingen van een strijkijzer wordt dit ook aangeraden.

Kan ik kalkaanslag in mijn strijkijzer verminderen of voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen word er weleens gezegd. En kan je voorkomen dat er kalkaanslag komt in jouw strijkijzer? Ja, dit kan jij voorkomen! Wij adviseren om na elke 10 strijkbeurten je strijkijzer goed door te spoelen met koud water. En zodra je klaar bent met je strijkbeurt, dan raden wij jou ook aan om de watertank van je strijkijzer te legen en dit pas weer te vullen zodra jij er weer gebruik van gaat maken.

Kan ik mijn strijkijzer ontkalken met soda?

Het is mogelijk om met soda de kalk te verwijderen dat gevestigd zit in de zool van de strijkijzer. Je maakt met soda een pasta aan die je kunt smeren aan de zool van de strijkijzer en de pasta maak je aan doormiddel van het samenvoegen van soda en water. Je mengt 1 eetlepel water en 2 eetlepels soda met elkaar en roert dit goed samen zodat er een pasta ontstaat. Vervolgens breng je de pasta aan op de voet van de strijkijzer en smeer je dit goed uit. Na een korte tijd veeg je de pasta af met een vochtige doek. Als er nog resten zijn achtergebleven in de gaatjes in de ijzeren plaat dan kut met een wattenstaafje en gedestilleerd water dit schoonmaken.

Laatste Gedachten

Je hebt gelezen hoe jij je strijkijzer kunt ontkalken en om jouw strijkijzer in een goede staat te houden is het essentieel dat je dit regelmatig blijft doen. Het beste is om dit elke maand te doen en desnoods schrijf je voor jezelf een herinnering in je agenda met “strijkijzer ontkalken” zodat je dit niet vergeet.

Referenties

1.
Hoe ontstaat kalkaanslag? | Bayard
Kalkaanslag vormt zich wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten in je leidingwerk, kraanwerk en huishoudelijke toestellen.
2.
Stoomstrijkijzer ontkalken | Philips
Een Philips stoomstrijkijzer ontkalken? Ontdek hier hoe je jouw strijkijzer het beste kunt ontkalken!
3.
Antikalk patroon
Antikalk patronen behoren tot de vervangingsonderdelen van diverse luchtbevochtigers. Het antikalk patroon onderschept calcium- en magnesiumionen in het water dat voor bevochtiging bestemd is.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X