Vloer Dweilen: Dweil Je Vloer Op De Juiste Manier

Een volledige gids met tips voor effectief je vloer te dweilen - met hulpstukken en schoonmaakmiddelen.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 31-08-2023
Geupdatet 31-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Ben je op zoek naar een juiste manier om je vloer te dweilen? Je vloer dweilen is nu eenmaal een belangrijk onderdeel wanneer je je huis proper en netjes wilt houden. Je kunt je vloer op verschillende manieren dweilen en met verschillende schoonmaakproducten. Alleen wat is nu de meest effectieve en juiste manier? En welk schoonmaakmiddel werkt nu het beste voor je type van vloer?

Om je te helpen de juiste manier te vinden voor je vloer te dweilen, hebben we hier overzicht gemaakt van enkele van de beste tips om zodat je perfect weet hoe je je vloer moet dweilen.

De beste tips voor effectief en efficiënt je vloer te dweilen

Niemand werkt graag meer dan nodig is. Daarom is het belangrijk om je vloer op de meest effectieve en efficiënte manier te dweilen. Zo moet je geen dubbel werk doen en er ook niet langer mee bezig zijn dan nodig.  Door effectief en efficiënt je vloer te dweilen zorg je er voor dat je vloer dweilen echt leuk wordt. Om je hierbij te helpen geven hieronder we je enkele van de beste tips mee voor tijdens het vloer dweilen.

Stofzuig voor je je vloer gaat dweilen

Voor je gaat dweilen, zorg er steeds voor dat je je vloer eerst stofzuigt. Op die manier verwijder je al veel vuil van de vloer (denk maar aan al het stof, haren en kruimels) en zorg je ervoor dat je dweil minder snel vuil wordt. Niets is namelijk zo lastig als een dweil die steeds vuil wordt. Een veile dweil moet je namelijk vaker wassen in water. Niet alleen wordt je dweil minder vuil, je zult op die manier ook je water minder snel moeten vervangen en zo verspil je ook minder water tijdens het dweilen van je vloer. Zo ben je op een ecologische manier aan het schoonmaken.

Een andere oplossing in plaats van zelf te stofzuigen, is het gebruik maken van een robotstofzuiger zoals de CleanWise – D2 Deluxe. Zo moet je zelf in elk geval al niet meer stofzuigen.

Verwijder obstakels en voorwerpen voor je gaat dweilen

Een efficiënte en effectieve dweilbeurt van je vloer, zorgt soms ook voor de nodige voorbereidingen. Door de nodige voorbereidingen te treffen voordat je gaat dweilen, kun je in een mum van tijd je vloer dweilen zonder steeds te moeten stoppen of te onderbreken.

Een van die voorbereidingen die je best neemt wanneer je je vloer gaat dweilen, is er voor zorgen dat er geen obstakels of voorwerpen in de weg staan. Plaats deze uit de ruimte die je gaat dweilen en zorg ervoor dat ze je niet storen of hinderen tijdens het vloer dweilen.

Wil je net als bij het stofzuigen echter een robot die het dweilen voor je doet? Bekijk dan zeker onze lijst van beste dweilrobot.

Gebruik de juiste schoonmaak producten voor je vloer

Een goede dweil zoals de Vileda TURBO 2in1, is uiterst belangrijk voor je vloer. Je wilt namelijk niet dat je vloer krassen krijgt door dat je dweil versleten is. Een nieuwe dweil zal ook beter dweilen dan een oude.

Ook is het belangrijk om het juiste schoonmaakmiddel te gebruiken voor je vloer. Zo zul je een ander schoonmaakmiddel gebruiken voor een pvc-vloer dan wanneer je een houten vloer gaat dweilen. Onthoudt enkele belangrijke regels:

Wil je graag weten welk schoonmaakmiddel je het beste gebruikt per vloertype? Ontdek het in het hoofdstuk: “Verschillende Vloertypes en Hoe deze Dweilen?”

Maak je vloer niet te nat tijdens het dweilen

Wanneer je teveel water gebruikt om je vloer te dweilen, zorgt dit ervoor dat je vloer onnodig lang nat blijft. Gebruik liever wat minder water dan teveel. Wring daarom je dweil of vod altijd goed uit.

Gebruik geen warm water

Ondanks dat we vaak denken dat het onze vloer met warm of heet water moeten wassen, klopt dit niet echt. Door je vloer met warm water te wassen, zal je sneller strepen en voetafdrukken achterlaten. Dit komt doordat er zeepresten kunnen achterblijven op je vloer wanneer je deze met warm water was. Je gebruikt daarom best lauw water om je vloer te dweilen. Ook koud water kun je gebruiken, maar weet dat vuil op die manier minder snel los komt.

Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel

Zorg ervoor dat je niet teveel schoonmaakmiddel gebruikt Teveel schoonmaakmiddel zorgt er namelijk voor dat er een vettig laagje op je vloer achterblijft. Wanneer je er dan overheen loopt kunnen er voetafdrukken achterblijven.

Dweil eerst de buitenste hoeken van je ruimte

Om te voorkomen dat je op je propere natte vloer gaat staan, werk je het beste eerst vanuit de hoeken zo naar de binnenkant, of naar een deur. Op die manier hoef je niet onnodig op je pas gedweilde vloer te gaan staan. Dweil bovendien in rechte banen eerder dan in cirkels. Zo voorkom je strepen op je vloer.

Zorg ervoor dat je vloer steeds droog is na het dweilen

Droog steeds je vloer na het dweilen te drogen met een droge vod of een microvezeldoek, zo laat je minder strepen na. De beste manier hiervoor is dit te doen op het moment dat de vloer al redelijk droog is. Op die manier hoef je niet over een natte vloer te lopen. Een extra tip is om het raam open te laten zodat je vloer sneller kan drogen.

Maak je vod of dweil proper na gebruik

Wil je dat je dweil in topconditie blijft en geen vuile sporen achterlaat tijdens het dweilen? Dan is het belangrijk om je vod of dweil steeds proper te maken na gebruik. Spoel je dweil af en reinig deze met afwasmiddel. Laat je dweil daarna goed drogen zodat er geen schimmel of bacteriën ontstaan.

Schoonmaakmiddelen voor tijdens het dweilen

Er bestaan verschillende schoonmaakproducten op de markt om je vloer te dweilen. Maar welke zijn nu de beste? Niet alleen kun je specifieke vloerreinigers die je kunt kopen. Ook kun je vaak een heel eind verder met enkele gewone huis-tuin-en-keukenproducten.

Ben je echter op zoek naar een specifieke vloerreiniger voor je vloer? Bekijk dan snel onze lijst met beste vloerreiniger.

Azijn

Je hebt het jezelf misschien wel al afgevraagd: “Kan ik mijn vloer dweilen met azijn?” Het is antwoord op deze vraag is ja en nee.

Het gebruik van azijn heeft zo zijn voor- en nadelen bij het dweilen van je vloer. Toch raden we het niet altijd aan om azijn te gebruiken.

Je kunt indien gewenst, een beetje azijn gebruiken met wasmiddel voor vloeren zoals laminaat of pvc.

Baking soda

Wist je dat je ook je vloer kunt dweilen met baking soda Betrouwbare bronnen 20 dingen die je met baking soda kunt Als er één product in je keukenkastje multifunctioneel is, dan is het wel baking soda. Niet alleen kun je er heerlijk koekjes mee bakken, ook kun je er een aantal dingen mee maken of schoonmaken. www.flair.nl ? Met slechts een half kopje baking soda in je emmer water dweil je je vloer direct proper. Zorg ervoor dat je hierna nogmaals met een laag enkel water over je vloer gaat. Let wel op want je kunt geen houten vloer dweilen met baking soda! Wel kun je met baking soda een pvc vloer dweilen.

Wasverzachter

Een wasverzachter gebruik je niet enkel om je was mee te wassen. Ook bij het dweilen van je vloer kun je wasverzachter gebruiken. En nee je hoeft je niet af te vragen: “In welk vakje moet wasmiddel?”

Een groot pluspunt van wasverzachter te gebruiken wanneer je je vloer dweilt, is dat je vloer onmiddellijk heerlijk fris en lekker zal ruiken. We raden je echter af om wasverzachter te gebruiken bij een houten vloer zodat je deze niet zult beschadigen.

Dreft

Wanneer het op vloeren dweilen aankomt, kun je met Dreft letterlijk bijna elk vloer type dweilen. Van marmeren vloeren tot vinyl pvc-vloeren. Dreft is een echt wondermiddel. Het enige vloertype waar we Dreft bij afraden is dan misschien wel een houten vloer. Een houten vloer dweilen met Dreft is dus een slecht idee. Gebruik slechts een paar druppels Dreft en meng dit met lauw water voor het beste resultaat.

Stoomreiniger

Er zijn uiteraard ook andere manieren dan de klassieke manier om je vloer te dweilen? Zo kun je bijvoorbeeld ook een stoomreiniger gebruiken! Een stoomreiniger is ontzettend handig en zeer eenvoudig om te gebruiken. Doordat je stroomreiniger water verhit, is het mogelijk om met de stoom die eruit komt je vloer reinigen.

Een stoomreiniger komt bijzonder goed van pas bij hardnekkige vlekken en opgedroogd vuil. Dankzij de hete stoom komt het hardnekkig vuil namelijk eenvoudig en gemakkelijk los. Bovendien is een stoomreiniger ideaal voor mensen die snel last hebben van schimmels.

Ook voor het schoonmaken van de voegen van je tegelvloer is een stoomreiniger bijzonder handig. Deze kan dankzij de extra hulpstukken, je voegen perfect proper krijgen.

Ben je op zoek naar een goede stoomreiniger? Bekijk dan zeker onze lijst van beste stoomreinigers.

Ammoniak

Ammoniak is een sterk ruikende, maar kleurloos gas Betrouwbare bronnen Stikstof - Ammoniak (NH) | RIVM Ammoniak is een kleurloos gas dat sterk ruikt. Het is een verbinding van stikstof (N2) en waterstof (H2) . Ammoniak (NH3) wordt in grote hoeveelheden overal ter wereld geproduceerd. www.rivm.nl dat vaak gebruikt wordt in liquide vorm als schoonmaakmiddel. Ondanks dat er tegenstrijdige antwoorden te vinden zijn op het internet, raden we ten strengste af om ammoniak te gebruiken wanneer je houten of laminaat vloeren gaat dweilen. Ammoniak kan er namelijk voor zorgen dat je vloer zijn mooie houten kleur verliest. Wil je toch ammoniak gebruiken? Doe dit dan enkel op harde tegel vloeren of marmeren vloeren.

Verschillende vloertypes en waar op letten bij het dweilen van je vloer

Elk huis is anders en heeft uiteraard ook steeds een andere vloer. Niet elk schoonmaakmiddel is geschikt voor elke vloer en niet elke vloer wordt op dezelfde manier gedweild. Hieronder geven we je een korte samenvatting van de verschillende soorten vloeren, hoe je deze het best dweilt en welke schoonmaakmiddelen je mag gebruiken bij het dweilen van je vloer.

Marmeren vloeren

Marmeren vloeren kunnen soms vrij delicaat zijn. Dweil daarom deze vloeren nooit met zure producten zoals azijn. Marmeren vloeren moeten namelijk gevoed worden. Het is daarom beter om een schoonmaakmiddel voor natuursteen te kopen. Ook groene zeep kan perfect gebruikt worden om je marmeren vloer te reinigen. Onze tip: gebruik edelzeep, dit zorgt ervoor dat je marmeren vloer echt gaat blinken en het voedt je vloer ook nog is.

Tegelvloeren

Een tegelvloer is misschien wel de makkelijkste te reinigen vloer die er is. Deze vloer vraagt minimaal onderhoud en het is vaak voldoende om deze met lauw water en een allesreiniger te dweilen. Je kunt er uiteraard ook voor opteren om een product voor keramische vloertegels. Natuurlijk is een paar druppels Dreft ook altijd een mogelijkheid om je tegels schoon te maken.

Uiteraard kun je af en toe tijdens een grote en stevige schoonmaak ook een beetje bleekmiddel gebruiken om je vloer te dweilen. Op die manier maak je de voegen van je tegelen vloer ook nog eens mooi schoon.

Zijn je tegels echter extreem vuil? Dan is het een goed idee om een iets steviger schoonmaakmiddel te gebruiken. Je kunt op zoek gaan naar een intensieve vloerreiniger voor tegels. Maar doe dit niet te veel, want dan zou je je tegels kunnen beschadigen.

Laminaat vloeren

Een vloer van laminaat hoef je nauwelijks te dweilen. Laminaat is zo gemaakt dat het namelijk snel stof en vuil aflaat. Vaak genoeg stofzuigen of stofwissen is in de meeste gevallen meer als voldoende. Toch kan het soms handig zijn om zo nu en dan je vloer te dweilen met nat. Gebruik steeds lauw water wanneer je je vloer gaat dweilen. Dweil steeds met de voegen en naden van het laminaat mee. Zo voorkom je strepen tijdens het drogen. Zorg er ook voor dat je zeker niet te veel water gebruikt en maak je laminaat vloer nooit te nat.

Belangrijk is om bij een laminaten vloer geen zeephoudende producten te gebruiken. Gebruik dus nooit een allesreiniger, Dreft of een wasverzachter. Het beste dat je kunt doen voor je laminaten vloer te reinigen, is gebruik maken van een vloerreiniger die speciaal bedoelt is voor laminaat.

Vinyl vloeren

Een vinyl vloer is een zeer makkelijk te dweilen vloer. Je kunt deze eenvoudig dweilen met enkele druppels Dreft in water of met wasverzachter voor een heerlijke geur. Aangezien een vinyl vloer eigenlijk ook een pvc-vloer is, kun je ook hier een speciale reiniger voor pvc vloeren gebruiken.

PVC vloeren

Net zoals een vinyl vloer, is een pvc Betrouwbare bronnen PVC | Waarzitwatin | Rijksoverheid PVC is een veelgebruikt harde plastic in speelgoed, emmers, kozijnen en riolering. Producten met PVC zijn bij normaal gebruik veilig. Lees verder over PVC. waarzitwatin.nl -vloer enorm makkelijk te reinigen. En nee, een pvc-vloer dweilen met groene zeep is geen goed idee! Je kunt er voor kiezen om een pcv-vloer te dweilen met enkel lauw water, of je kunt er enkele druppels Dreft bij doen. Je kunt uiteraard ook steeds een echte pvc-vloerreiniger gebruiken. Dit zijn vloerreinigers die specifiek bedoelt zijn om een pcv-vloer mee schoon te maken. Volgens eerdere beoordelingen is de Vileda TURBO 2in1 de beste dweil voor pcv vloer.

Ons oordeel

We hopen ten zeerste dat je nu een goed idee hebt gekregen van hoe een vloer te dweilen, welke verschillende vloertypes er zijn en waar je moet opletten bij het dweilen van een vloer.

Uiteraard moet je steeds letten op de verschillende vloertypes en de schoonmaakmiddelen die je gebruikt bij het dweilen van je vloer.

We begrijpen dat een vloer dweilen soms een hele klus kan zijn en hopen dan ook ten zeerste dat je van dit artikel gebruik kunt maken om je ideale vloer te dweilen.

Mocht je af en toe vergeten hoe je je vloer dweilt, dan kun je steeds naar dit artikel terug lezen! Bewaar het eventueel in je bladwijzers!

Referenties

1.
20 dingen die je met baking soda kunt
Als er één product in je keukenkastje multifunctioneel is, dan is het wel baking soda. Niet alleen kun je er heerlijk koekjes mee bakken, ook kun je er een aantal dingen mee maken of schoonmaken.
2.
Stikstof - Ammoniak (NH) | RIVM
Ammoniak is een kleurloos gas dat sterk ruikt. Het is een verbinding van stikstof (N2) en waterstof (H2) . Ammoniak (NH3) wordt in grote hoeveelheden overal ter wereld geproduceerd.
3.
PVC | Waarzitwatin | Rijksoverheid
PVC is een veelgebruikt harde plastic in speelgoed, emmers, kozijnen en riolering. Producten met PVC zijn bij normaal gebruik veilig. Lees verder over PVC.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X