Voor wie graag veel in de keuken kookt en bakt, weet perfect hoe handig het kan zijn om een springvorm in huis te hebben! Een springvorm zorgt er namelijk niet alleen voor dat je perfect ronde taarten en cakes kunt bakken, maar zorgt dankzij de losse bodem ervoor dat deze perfect loskomt. Omdat er bijzonder veel verschillende modellen zijn hebben we hier een speciale lijst samengesteld van beste springvormen. We testen 22 verschillende soorten springvormen waarvan we er 8 hebben uitgekozen. Hiervan verkozen we de Dr. Oetker Springvorm als nummer 1 Keuze Van De Redactie. We bestudeerden aandachtig enkele eigenschappen tijdens het testen zoals, de vorm en de grootte zodat je weet of deze in je oven past. Maar ook keken we naar andere zaken zoals het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en of deze wel of niet PFOA bevatten zodat je zonder gezondheidsrisico's je taarten kunt bakken.
№ | Naam | Materiaal | Diameter | Gewicht | Beoordeling | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Dr. Oetker Springvorm | metaal | 24.5 cm | 292 g |
9,9
|
Bekijk de prijs |
2 | Le Creuset Springvorm | metaal | 26 cm | 256 g |
9,8
|
Bekijk de prijs |
3 | Zenker Springvorm | metaal | 24 cm | 289 g |
9,6
|
Bekijk de prijs |
4 | Patisse Ceramic Springvorm | staal | 24 cm | 290 g |
9,5
|
Bekijk de prijs |
5 | Dr. Oetker Springvorm Back Trend | metaal | - | 900 g |
9,2
|
Bekijk de prijs |
6 | Kaiser Inspiration Springvorm | staal | 18 cm | 240 g |
9,0
|
Bekijk de prijs |
7 | Jamie Oliver Kleine Springvormpjes | staal | 10 cm | 90 g |
8,7
|
Bekijk de prijs |
8 | HOMEWELL Springvorm Set | staal | 15 tot en met 25 cm | - |
8,5
|
Bekijk de prijs |
De meeste mensen zijn ondertussen wel bekend met Dr. Oetker. Van heerlijke pizza’s voor in de oven tot lekkere deegbereidingen voor cake, brownies en muffins, Dr. Oetker heeft het allemaal. Om je extra te helpen bij het bakken van je favoriete cake, heeft Dr. Oetker nu ook zijn eigen springvorm. We kozen deze springvorm als nummer 1 keuze van de redactie, niet vanwege zijn wereldberoemde naam, maar vanwege de bijzondere eigenschappen zoals een optimale warmtegeleiding, goede anti-aanbakeigenschappen en het feit dat deze bestand is tegen vruchtzuren. Bovendien heb je bij deze springvorm ook nog eens 5 jaar fabrieksgarantie!
Deze springvorm kunnen we het best vergelijken met de Kaiser Inspiration Springvorm. Het eerste grote verschil tussen deze twee springvormen is wellicht de grootte. Daar waar de Kaiser Inspiration Springvorm een diameter heeft van 18 cm, heeft de Dr. Oetker Springvorm een diameter van maar liefst 24 cm. Ideaal dus voor lekker grote taarten en cakes mee te bakken! Bovendien heeft de Dr. Oetker Springvorm maar liefst 3 jaar meer fabrieksgarantie tegenover de Kaiser Inspiration Springvorm! Zo kun je steeds zeker zijn van de uitstekende kwaliteit van een Dr. Oetker Springvorm.
Wie van grote taarten en cakes houdt, zit met deze springvorm er goed gebakken bij! (Pun intended). Met een diameter van maar liefst 26 cm is deze springvorm dan ook terecht de Beste Springvorm Voor Grote Taarten! Daarbovenop heeft deze springvorm ook nog eens een anti-aanbaklaag zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de springvorm! Tijdens het testen van deze springvorm merkten we vooral de hoogstaande kwaliteit van het staal op. Deze kan temperaturen weerstaan van maar liefst 240 graden. En als dat nog niet genoeg is, kun je er van op aangaan dat deze springvorm bijzonder goed bestand is tegen slijtage!
Tijdens het vergelijken van deze springvorm met een ander model zoals de Patisse Ceramic Springvorm, merk je buiten het verschil in kleur en grootte uiteraard de andere sublieme verschillen zoals de levenslange fabrieksgarantie van de Le Creuset Springvorm. Maar ook het materiaal waarvan deze springvorm is gemaakt is totaal verschillend. Zo is de Le Creuset Springvorm gemaakt van metaal, wat er voor zorgt dat de springvorm licht en stevig is en tegelijk een uitstekende warmtegeleiding heeft. De Patisse Ceramic Springvorm daarentegen is gemaakt van keramiek.
Soms moet een goede springvorm niet veel hebben om prachtige kwaliteit te leveren. Daarom is deze springvorm niet alleen de Beste Springvorm Prijs/Kwaliteit, maar ook de beste springvorm 24 cm. Vaak denken we dat hoe duurder iets is, hoe betere kwaliteit. De Zenker Springvorm bewijst echter het tegendeel. Deze springvorm, die gemaakt is van metaal, is niet alleen ovenbestendig, maar ook nog eens magnetronbestendig! Ideaal dus voor zij die thuis geen oven hebben, maar wel een magnetron! Tijdens het testen merkten we daarnaast op dat deze springvorm een maximum temperatuur aan kon van 230 graden. Ideaal dus voor heerlijk lekkere taarten te bakken!
Tijdens het opstellen van deze lijst van beste springvormen, vergelijken we ook steeds verschillende springvormen met elkaar. Hierdoor krijgen wij (en jullie ook) een beter beeld over welke springvormen nu precies het beste is. In dit geval vergelijken we de Zenker Springvorm met de Kaiser Inspiration Springvorm. Niet alleen is de diameter van de Zenker Springvorm maar liefst 6 cm groter dan die van de Kaiser Inspiration Springvorm, de Zenker Springvorm kan ook nog eens 30 graden meer hitte verdragen!
Dat een springvorm niet altijd van aluminium moet gemaakt zijn, bewijst deze springvorm wel! De Patisse Ceramic Springvorm is namelijk gemaakt van keramiek, wat een uitstekend materiaal is voor het bakken van taarten en cakes. Deze springvorm is namelijk gemaakt om hoge temperaturen te weerstaan en heeft een dubbele keramische anti-aanbaklaag zodat je met een gerust hart de springvorm kunt losmaken zonder dat je taart of cake kapot gaat. De springvorm heeft een diameter van 24 cm. Tijdens het testen merkten we dat dit toch de beste maat springvorm is op de markt.
Het vergelijken van deze springvorm doen we met de Zenker Springvorm. Beide zijn uitstekende modellen en hebben allebei een diameter van 24 cm. Elke springvorm heeft zijn eigen eigenschappen waar we absoluut van houden. Zo heeft de Zenker Springvorm een uitstekende prijs voor uitstekende kwaliteit en kan deze in de magnetron. De Patisse Ceramic Springvorm is dan weer een keramische springvorm, speciaal ontworpen om de heetste temperaturen aan te kunnen en ideaal voor de warmte over de hele springvorm te geleiden zodat je heerlijke taarten kunt bakken.
Er bestaan niet alleen ronde taarten, soms bakken mensen nu eenmaal ook graag rechthoekige taarten! Daar speelt Dr. Oetker natuurlijk graag op in. Niet alleen zijn zij de beste merk springvorm, zij begrijpen ook exact wat de consument wilt! Zo zagen we tijdens het testen dat deze springvorm bestand is tegen temperaturen tot zeker 230 graden. Maar ook de uitstekende warmteverdeling bij deze springvorm is verbluffend. En voor wie nog twijfelt; deze springvorm heeft niet alleen een anti-aanbaklaag dat ervoor zorgt dat je taart of cake stukgaat, maar heeft ook nog eens een lekbescherming!
Aangezien de Dr. Oetker Springvorm Back Trend de enigste rechthoekige springvorm is in onze lijst, is vergelijken niet altijd even makkelijk. Toch hebben we ervoor gekozen om deze springvorm te vergelijken met de Kaiser Inspiration Springvorm. Wanneer we bepaalde eigenschappen gaan vergelijken zien we dat de Dr. Oetker Springvorm Back Trend tegen temperaturen van 230 graden is bestand, terwijl de Kaiser Inspiration Springvorm, slechts bestand is tegen temperaturen van 200 graden. Dit is een verschil van maar liefst 30 graden! Maar wat ons vooral aansprak, is het verschil in fabrieksgarantie! Zo geeft de Dr. Oetker Springvorm Back Trend een termijn geeft van 5 jaar, terwijl de Kaiser Inspiration Springvorm slechts 2 jaar geeft.
Natuurlijk zijn er ook mensen die buiten normale taarten of rechthoekige taarten, ook graag kleinere taarten bakken. Dan is deze springvorm de ideale keuze voor je! Met een diameter van 18 cm bakt deze springvorm de lekkerste kleinere taarten voor jezelf of andere mee te verrassen! Bovendien heeft deze springvorm ook een optimale warmteverdeling zodat je taarten lekker bruin worden gebakken, zo merkten we tijdens het testen. En dankzij de anti-aanbaklaag kun je gemakkelijk je taarten losmaken zonder dat deze stukgaan. Wat ons misschien nog het meeste aansprak tijdens het testen was dat deze springvorm ook nog eens lekvrij was!
Als we kijken naar deze lijst van beste springvormen, kunnen we de Kaiser Inspiration Springvorm, het best vergelijken met de springvorm met maat 18 cm van de HOMEWELL Springvorm Set. Uiteraard hebben beide springvormen een diameter van 18 cm. Maar wat maakt nu net het verschil? Beide zijn echter gemaakt van hetzelfde materiaal, hebben een anti-aanbaklaag en hebben bijna dezelfde kleur. Wel, het grote verschil is vooral terug te vinden in de termijn van de fabrieksgarantie. Deze geldt voor de Kaiser Inspiration Springvorm 2 jaar, terwijl deze van de HOMEWELL Springvorm Set slechts 1 jaar is.
Ook voor degene die graag kleine cupcakes of taartjes maken, hebben we een prachtige springvorm gevonden. Deze springvorm van de Britse topchef, Jamie Oliver, is de droom van iedere thuisbakker. Want dankzij de gladde zijkanten worden indrukken in de taart of cupcake voorkomen. We verbaasden ons er tijdens het testen over dat deze springvormen temperaturen van maar liefst 240 graden aankonden, een verbluffende prestatie. Maar ook zorgen het slijtvaste staal en robuuste anti-aanbaklaag ervoor dat deze springvormen vooral enorm duurzaam in gebruik zijn. En om dat te bewijzen geeft krijg je bij deze springvormen maar liefst 25 jaar fabrieksgarantie!
Het vergelijken van deze springvorm doen we met de Dr. Oetker Springvorm Back TrendDr. Oetker Springvorm Back Trend. Hoewel we uiterste tevreden zijn van beide springvormen, zijn er toch grote verschillen op te merken. Zo kun je de Dr. Oetker Springvorm Back Trend het beste gebruiken voor grote rechthoekige taarten terwijl je de Jamie Oliver Kleine Springvormpjes het beste gebruikt voor minitaartjes en cupcakes. Daarbovenop kunnen de Jamie Oliver Kleine Springvormpjes tegen een temperatuur van 240 graden, wat 10 graden meer is dan de Dr. Oetker Springvorm Back Trend.
Deze 16-delige set bevat onder andere 3 springvormen (10, 18 en 24 cm diameter), een flexibel paletmes, een herbruikbare silicone spuitzak met 6 verschillende spuitmondjes en een setje deegschrapers. Op deze manier kun je de meest heerlijkste taarten bakken voor jezelf en je vrienden! De springvormen zelf hebben een anti-aanbaklaag en een anti-lekrand waardoor deze springvorm makkelijk is schoon te maken.
We hebben ervoor gekozen om de HOMEWELL Springvorm Set te vergelijken met de Patisse Ceramic Springvorm. Aangezien de HOMEWELL Springvorm Set meerdere springvormen heeft, nemen we in dit geval de springvorm met een diameter van 24 cm. Het grootste verschil tussen beide is het materiaal waarvan de springvorm is gemaakt. De Patisse Ceramic Springvorm is namelijk gemaakt van keramiek, terwijl de HOMEWELL Springvorm Set gemaakt is van staal of aluminium. Een extra pluspunt voor de HOMEWELL Springvorm Set is de teflon coating waardoor je springvorm makkelijk is af te wassen.
Na het lezen van onze lijst van beste springvormen, zul je ongetwijfeld zitten popelen om zelf een springvorm te kopen. Heb nog even geduld want ook daar helpen we je graag mee verder. Zo hebben we een hele koopgids samengesteld met tal van nuttige tips en informatie. Op die manier weet je direct waar je op moet letten en wat de valkuilen zijn bij het kiezen van een nieuwe springvorm voor in je keuken!
Wie graag in de keuken kookt en bakt, weet hoe essentieel een goede springvorm kan zijn voor het maken van heerlijk lekkere taarten en cakes. Uiteraard zijn er verschillende vormen en maten te verkrijgen en is het soms zoeken naar de juiste springvorm die het beste bij je past. Om je hierbij te helpen hebben we deze koopgids voor je samengesteld en gaan we dieper in op enkele factoren die een rol spelen bij het uitkiezen van een goede springvorm. Zo bespreken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een springvorm. Van het formaat tot het materiaal en de anti-aanbaklaag, we bespreken alles wat je moet weten om de perfecte springvorm voor jouw bakavonturen te kiezen. Of je nu een beginnende bakker bent of al ervaring hebt, door deze informatie in overweging te nemen zal je een springvorm kiezen die aan al jouw wensen voldoet en waarmee je jarenlang kunt blijven bakken.
Zo heb je onder andere ronde, ovale en rechthoekige vormen. Elke vorm heeft zo zijn eigen voordeel. We bespreken deze even kort zodat je beter weet welke springvorm te kiezen.
Een springvorm bestaat niet alleen in verschillende vormen, maar natuurlijk kunnen deze ook uit verschillende materialen gemaakt worden. Denk hierbij aan aluminium, staal, keramiek en siliconen. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Ben je van plan om een springvorm aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten welk materiaal het meest geschikt is voor jouw manier van koken. We geven hier een kort overzicht van de verschillende materialen en wat hun voordelen exact zijn.
Een ander goede eigenschap is dat aluminium springvormen de warmte goed geleiden waardoor je baktijd vaak korter is dan bij andere materialen. Aluminium is bovendien ook redelijk stevig en goedkoop. Het nadeel echter is dat ze gemakkelijker beschadigd kunnen raken door krassen en kleine deuken.
Wanneer je voor een springvorm van staal kiest, dan kies je voor duurzaam. Deze springvormen zijn namelijk (meestal) voorzien van een anti-aanbaklag en zijn daarbovenop ook nog eens gecoat, waardoor de taart of cake makkelijker uit de vorm kan worden gehaald. Jammer genoeg geleiden deze springvormen de warmte iets minder goed dan aluminium, waardoor de baktijd vaak ook langer is.
Wanneer je een taart bakt of kookt met een keramieken springvorm is het moeilijk om je niet een echte keukenprins of – prinses te voelen. Toch zijn keramieken springvormen niet altijd even handig, zo zijn ze niet alleen zwaarder maar ook kwetsbaarder dan andere materialen. Bovendien zijn deze ook meestal een pak duurder.
Buiten aluminium, staal en keramiek heb je ook nog springvormen gemaakt van siliconen. Deze springvormen zijn bijzonder flexibel en kun je in verschillende vormen verkrijgen zoals bijvoorbeeld vlinders of tulpen. Het leuke aan siliconen springvormen is dat deze non-stick zijn, waardoor je de taart of cake bijzonder makkelijk uit de vorm kunt halen. In tegenstelling tot springvormen van staal, kun je siliconen springvormen zelfs in de vaatwasser wassen.
Het grote nadeel aan siliconen springvormen is echter dat deze niet zo stevig zijn als metalen vormen. En wanneer je taart of cake niet gaar genoeg is, is het bijzonder lastig om deze uit de vorm te krijgen. Net zoals de keuze van vorm, is de keuze van materiaal vooral een persoonlijke keuze die sterk afhangt van je eigen voorkeuren en de manier waarop je kookt. Als je vaak bakt en de springvorm vaak gebruikt, dan is een stevige en duurzame metalen vorm waarschijnlijk de beste keuze, terwijl een siliconen vorm een goede keuze is als je het belangrijk vindt dat de cake gemakkelijk uit de vorm kan worden gehaald.
De diameter van een springvorm is de afstand tussen de binnenranden van de bodem van de vorm, gemeten door de middelpunt van de bodem. De diameter verschilt van model tot model en je kunt springvormen vinden in allerlei verschillende soorten groottes. De meest voorkomende zijn echter springvormen met een diameter van 18, 22 en 24cm. Een handige tip is om de afmetingen van je oven te meten, voor je een springvorm koopt. Op die manier weet je perfect welke maat in je oven past en weet je tot welke grootte van springvorm je kunt kiezen.
Belangrijk bij een goede springvorm, is de anti-aanbaklaag. Op die manier zorg je ervoor dat je taart of cake niet stukgaat bij het losmaken van de springvorm. Een anti-aanbaklaag is eigenlijk een dunne coating aan de binnenkant van de vorm die ervoor zorgt dat de inhoud van de vorm niet aan de wanden vastplakt. Er zijn verschillende soorten antiaanbakcoatings, waaronder Teflon, keramiek en silicone. Teflon is een van de meest gebruikte antiaanbakcoatings, omdat het slijtvast, hittebestendig en eenvoudig te reinigen is. Keramische coatings zijn ook populair omdat ze gezonder zijn dan Teflon en omdat ze geen giftige stoffen afgeven bij verhitting. Silicone coatings zijn ook hittebestendig en eenvoudig te reinigen, maar zijn vaak duurder dan de andere opties.
Kijk bij het kopen van een nieuwe springvorm ook steeds even naar de fabrieksgarantie. Op die manier weet je exact hoe veel tijd je hebt om een eventueel probleem te melden. Een fabrieksgarantie is een soort garantie die wordt aangeboden door de fabrikant van een product. In het geval van een springvorm, betekent dit dat de fabrikant garandeert dat de springvorm vrij is van defecten in materialen en werkmanschap gedurende een bepaalde periode van tijd. De duur van de fabrieksgarantie varieert afhankelijk van de fabrikant en het specifieke product, maar meestal is dit tussen de 6 maanden en 2 jaar.
Toch zijn er enkele gevallen zoals de springvormen van Dr. Oetker en Jamie Oliver die een extra lange fabrieksgarantie geven. Het is belangrijk om te weten dat een fabrieksgarantie alleen geldig is als het product is gebruikt volgens de aanwijzingen van de fabrikant en dat er geen fysieke schade is ontstaan. Als er een defect optreedt binnen de garantieperiode, zal de fabrikant het product repareren of vervangen. Sommige fabrikanten bieden ook een volledige terugbetaling van de aankoopprijs als reparatie of vervanging niet mogelijk is. Het kan daarom nooit kwaad om de fabrieksgarantie van een product goed na te lezen voordat je deze aankoopt. Zo weet je wat er precies wordt gedekt en hoe je een claim kunt indienen als er een probleem optreedt. Zorg er ook voor dat je steeds je aankoopbon bewaart. Vaak wordt hier ook naar gevraagd als bewijs van aankoop tijdens het claimproces.
De prijs van een springvor hangt van een heel aantal factoren af. Zo spelen zaken zoals het materiaal, de grootte en zelfs het merk een grote rol. Een gewone basis springvorm van metaal of aluminium kan je in sommige winkels al kopen voor een prijs van 10 EUR, terwijl de iets duurdere gemaakt van keramiek of siliconen wel gemakkelijk 40 EUR of meer kunnen kosten.
Welke grootte van springvorm je nodig hebt, hangt voornamelijk af van je gerecht, wat je gaat koken en het recept dat je volgt tijdens het bakken. Natuurlijk zijn er andere zaken waar je naar moet kijken zoals de grootte van je oven. De keuze van grootte van springvorm hangt dus voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur. Let wel op dat wanneer je een andere springvorm gebruikt dan aangegeven in het recept dat je volgt tijdens het koken, je ook andere maten nodig zult hebben. Gebruik hier een rekenmachine voor!
De meeste springvormen kunnen jammer genoeg niet in de vaatwasser vanwege hun anti-aanbaklaag. Je zult deze dus steeds met de hand moeten wassen. Zorg ervoor dat je springvorm eerst is afgekoeld voor je deze schoon maakt. Je kunt hiervoor warm water en gewoon afwasmiddel gebruiken. Heb je hardnekkige vlekken? Maak dan een pasta van baking soda en water en breng deze op de vlekken aan. Laat vervolgens een paar minuten intrekken en veeg daarna af met een doek. Zorg ervoor dat je springvorm goed droog is voordat je deze opbergt. Zo voorkom je namelijk roest.
Nu je onze volledige koopgids gelezen hebt, weet je ongetwijfeld iets meer over een springvorm en waar je naar moet kijken tijdens het kopen van een nieuwe springvorm. Zoals je ondertussen misschien weet, komt er meer bij kijken dan je verwacht. Twijfel je toch nog steeds over welke springvorm nu echt een goede is om aan te schaffen? Bekijk dan zeker nog eens onze lijst van beste springvormen. We overlopen alvast nog even onze top 3 van beste springvormen voor u!
Zo is de Dr. Oetker Springvorm onze nummer 1 Keuze Van De Redactie, vanwege zijn uitstekende warmtegeleiding en fantastische anti-aanbaklaag. Bovendien geeft Dr. Oetker 5 jaar fabrieksgarantie! Op nummer 2 vinden we de Le Creuset Springvorm, de Beste Springvorm Voor Grote Taarten terug, met een diameter van maar liefst 26 cm! En op nummer 3 staat de Zenker Springvorm, de Beste Springvorm Prijs / Kwaliteit, en de beste springvorm 24 cm!