Koelkast Stinkt: Hoe Krijg Je Vieze Geur Uit Koelkast?

Een slecht ruikende koelkast is een probleem waar iedereen mee te maken heeft. Wij hebben een aantal tips voor je.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 24-08-2023
Geupdatet 24-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Niets is vervelender dan een onaangename geur te moeten ruiken omdat je koelkast stinkt. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om dit probleem op te lossen. Van simpele schoonmaaktechnieken tot natuurlijke remedies, wij hebben in dit artikel alle informatie die jij nodig hebt om die nare geur voorgoed te laten verdwijnen. We zullen ook de redenen analyseren voor het verschijnen van een onaangename geur in de koelkast, omdat het gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid.

Waarom stinkt mijn koelkast?

Ben je op zoek naar wat de oorzaak is van je stinkende koelkast? Dan is het verstandig om te zoeken waar de oorzaak zich plaatsvindt, omdat dat in het eerste geval belangrijker is. Is het dat je koelkast stinkt naar gas? Dan moet je de koelkast uitschakelen, omdat dit een gaslek kan zijn, wat in sommige gevallen gevaarlijk kan zijn.

Ben je toe aan een nieuwe koelkast, omdat de stank na vele hulp niet te verwijderen is? Dan is de Bosch KGN33NLEB misschien wel wat voor jou. De snelvriesfunctie zorgt dat etenswaren snel invriezen én langer vers blijven, waardoor je geen stank krijgt. Soms komt het door verkeerde temperaturen dat je een nare geur ontvangt.

Waar stinkt de koelkast?

Je koelkast kan op verschillende plaatsen stinken, afhankelijk van de oorzaak van de geur. Zo kan het zijn dat je koelkast stinkt naar kaas of dat je koelkast stinkt naar vis. Enkele mogelijke bronnen van geur in de koelkast zijn voedselresten die bederven, schimmelgroei of iets anders. Zo kan het zijn dat de koelkast stinkt van binnen, dit komt meestal als er voedsel is bedorven en gaat schimmelen of rotten.

Als je koelkast stinkt aan de achterkant, meestal komt dit door vuil dat zich heeft opgehoopt in de uitloopgoot achter de koelkast. Dit wordt vaak gezien als een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Ook de koelvloeistof kan zijn gelekt. Nu je weet waar de koelkast stinkt, weet je wat je moet doen.

Als laatste kan je koelkast ook stinken in het aparte vriesvak. Deze kan ook nare geuren opleveren, ook al staat deze meestal niet in één lijn met de koelkast. Dit komt vaak door verrot eten.

Als je de slechte geur niet uit de vriezer kunt verwijderen, kunnen sommige producten zoals ijs of ijsblokjes een nare geur overdragen aan je dessert of drankje. We raden daarom aan om aparte compartimenten voor dat soort voedsel te gebruiken. Als je geen aparte compartimenten hebt of zoekt naar een andere oplossing, dan kun je er ook voor kiezen om ijsblokjes op te slaan in een kubusmaker. Als je daarin geïnteresseerd bent, bekijk dan onze beoordelingen van de beste ijsblokmachines.

Wat voor soort geur ruik je?

Het allereerste wat je moet doen bij een stinkende koelkast, is identificeren van het soort geur dat je ruikt. Er zijn namelijk een aantal verschillende geuren die je kunt ruiken.

Een chemische of ammoniakgeur

Als je een chemische of ammoniakgeur ruikt bij je (stinkende) koelkast, kan het zijn dat er een lek in de koelkast zit, waardoor de koelvloeistof lekt. Ammoniakgeur wordt vaak veroorzaakt door bedorven voedsel, zo kun je ervoor zorgen dat je geen aroma verliest Betrouwbare bronnen Aromameter onthult smaakverlies groente en fruit Een tomaat in de koelkast verliest al snel onomkeerbaar zijn smaak. Dat blijkt uit metingen met een nieuw apparaat, ontwikkeld door Wageningen UR. Dat kan snel en nauwkeurig veranderingen in het aroma vaststellen. research.wur.nl .

Een rook- of brandlucht

Bij een rook- of brandlucht in de koelkast, is de compressor of het koelsysteem beschadigd of defect. Dit kan gebeuren doordat de compressor die oververhit raakt, dit kan leiden tot smeltende isolatiematerialen en het vrijkomen van deze rook- of brandlucht. Zet als je dit ruikt direct de koelkast uit en zoek naar professionele hulp.

Een visachtige geur of de geur van rottend voedsel

Dit komt, doordat er mogelijk visachtig voedsel in de koelkast ligt dat begint te bederven. Ook kan dit een teken zijn van bacteriële groei in de koelkast. Maak daarom je koelkast tegen de tijd goed schoon.

Heb je vaak dit soort geuren? Dan kan een vacuümmachine hierbij helpen, we hebben een onderzoek gedaan naar de beste vacuümmachines om ervoor te zorgen dat jouw eten niet meer zo snel bederft.

Stapsgewijs plan om geurproblemen op te lossen

  1. Verwijder alle voedselwaar en dranken uit de koelkast.
  2. Maak alle planken en laden schoon met een sopje van water en afwasmiddel. Droog deze naderhand af.
  3. Reinig de binnenkant van de koelkast om geuren te neutraliseren.
  4. Verwijder geurige stoffen, zoals overgebleven voedsel.
  5. Plaats een bakje met baking soda in de koelkast.
  6. Plaats een Mini USB Koelkast Deoderiser om ongewenste geuren te maskeren.
  7. Wacht totdat alle geuren verdwenen zijn, en plaats dan de voedingsmiddelen en dranken terug, nadat de koelkast droog is.

Andere manieren om de stank op te lossen

Als de bovenstaande manieren niet geholpen hebben met de geur uit koelkast te verwijderen, dan zijn er nog een achttal tips die wellicht in jouw geval kunnen helpen. Zo weet je wat te doen tegen vieze geur in koelkast en krijg je weer een schone koelkast Betrouwbare bronnen Voeding ter preventie van voedselinfecties bij verminderde afweer bij de hematologische patiënt Lees meer over voeding ter preventie van voedselinfecties bij verminderde afweer bij de hematologische patiënt in het LUMC. www.lumc.nl , zodat je geen gezondheidsproblemen kan oplopen.

Je wilt niet dat de nare geuren uit je koelkast verspreiden naar andere delen in het huis, lees ons onderzoek naar de beste luchtreinigers om ervoor te zorgen dat deze smerige lucht zich niet verspreid.

Tip 1: Leg een wit sneetje brood in de koelkast

Om de stank in koelkast te verwijderen, is een veel voorkomende truc om een stukje wit brood in de koelkast te leggen. Dit omdat wit brood slechte geuren absorbeert. Het brood kan fungeren als natuurlijk filter en de vieze geur koelkast verwijderen. Let er wel op dat het belangrijkst is om het veroorzakende item eerst te verwijderen, voordat je vertrouwt op brood als snelle oplossing.

Tip 2: Een citroen neerleggen

Een citroen in je koelkast neerleggen kan de geur uit koelkast verbeteren. Dit komt omdat citroenen bekend staan om hun deodoriserende eigenschappen. De zure eigenschappen van een citroen helpen geuren en bacteriën te bestrijden en kunnen daarom zorgen dat je voorkomt dat je nieuwe koelkast stinkt.

Tip 3: Een gebruikt theezakje

Is het geval dat je koelkast stinkt enorm en ben je op zoek naar een oplossing? Dan kan een gebruikt theezakje ook helpen. Door het in de koelkast te bewaren, kun je de geur helpen verminderen en voorkomen dat deze zicht verspreidt naar andere voedselwaren in je koelkast.

Tip 4: Een bakje oude koffie

Als je gaatje koelkast stinkt, dan kan oude koffie daar tegen helpen. Een bakje oude koffie voor een dag in de koelkast laten staan en je zal zien dat de volgende dag al een hoop stank is verdwenen.

Tip 5: Havermout

Leg net als bij de oude koffie een bakje havermout in de koelkast om vieze geurtjes in de koelkast te verminderen en te absorberen.

Tip 6: Een schotel mosterd

De sterke geur van mosterd, net als bij oude koffie, kan helpen om de stank in de koelkast te verminderen. Door andere geuren te overweldigen kan mosterd nare geuren absorberen en neutraliseren.

Tip 7: Vanille extract

Vanille extract is in tegenstelling tot de eerder benoemde tips een aangename geur. Vanille extract kan je gebruiken als deodoriserend middel om ongewenste geuren te absorberen.

Tip 8: Een glaasje azijn, rode wijn en suiker

Dankzij antiseptische eigenschappen van een glaasje azijn, rode wijn en suiker, kun je de onaangename geur in de koelkast verwijderen. Laat het een paar dagen in de koelkast staan en merk dat de onaangename geur langzaam verdwijnt.

Hoe voorkom ik een stinkende koelkast?

Dit zijn tips die je helpen bij het voorkomen van nare geuren in je koelkast:

Met deze tips hoef je jezelf niet meer af te vragen hoe je de vieze geur uit de koelkast krijgt.

Ons oordeel

Het is dus essentieel om onze koelkasten schoon en geurvrij te houden om ervoor te zorgen dat het voedsel vers en gezond blijft. Met de benoemde tips is het verwijderen van vieze geuren uit je koelkast een eenvoudige taak geworden die minimale inspanning vereist. Benader geuren altijd serieus en stel het niet uit, voordat het zichzelf ontwikkeld. Niemand wilt een koelkast stinkt, dus volg onze eenvoudige stappen om een geurvrije koelkast te onderhouden. Zo kan je koelkast je nog jarenlang van dienst zijn.

Referenties

1.
Aromameter onthult smaakverlies groente en fruit
Een tomaat in de koelkast verliest al snel onomkeerbaar zijn smaak. Dat blijkt uit metingen met een nieuw apparaat, ontwikkeld door Wageningen UR. Dat kan snel en nauwkeurig veranderingen in het aroma vaststellen.
2.
Voeding ter preventie van voedselinfecties bij verminderde afweer bij de hematologische patiënt
Lees meer over voeding ter preventie van voedselinfecties bij verminderde afweer bij de hematologische patiënt in het LUMC.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X