Inductie kookplaat schoonmaken – Hoe je het goed doet!

Stap voor stap instructies voor het zorgvuldig en gemakkelijk schoonmaken van een inductiekookplaat
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 10-09-2023
Geupdatet 10-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Een inductiekookplaat is niet alleen een handige manier om te koken, maar ook een stijlvolle aanvulling op je keuken. Weet je alleen wat veel mensen vergeten? De inductie kookplaat schoonmaken, maar dan écht goed schoonmaken, niet alleen een doekje erover heen halen. Om ervoor te zorgen dat je inductiekookplaat goed blijft functioneren én de uitstraling behoud, is het belangrijk om deze met regelmaat schoon te maken. In dit artikel leggen we je uit hoe je het best de inductiekookplaat kunt schoonmaken door middel van een uitgekiemd stappenplan, die je keer op keer kunt gebruiken om je inductiekookplaat schoon en glimmend te houden.

Waarom een inductiekookplaat schoonmaken?

Wat veel mensen niet weten, is dat een doekje over je inductiekookplaat halen niet genoeg is, je moet regelmatig tijd investeren in het schoonmaken van je inductiekookplaat. Maar waarom dan? Door je inductiekookplaat regelmatig te reinigen, kunnen vuil en andere verontreinigen zich niet opbouwen en de werking van de kookplaat niet belemmeren. Dit is positief voor de levensduur van je kookplaat. Veel van deze vuiltjes zijn niet te zien met het blote oog, dus een excuus als ‘maar een doekje haalt alle viezigheid weg’ is niet genoeg. Deze vuiltjes kunnen tevens leiden tot brandgevaar en gevaarlijke situaties tijdens het koken en dit zijn nog maar twee redenen om je inductiekookplaat schoon te maken. Overigens blijkt uit onderzoek Betrouwbare bronnen Psychological perceptions matter: Developing the reactions to the physical work environment scale There is clear research evidence that physical work environments (i.e., material spaces and objects) influence employee performance and wellbeing. As a result, these environments have received significant attention from both practitioners and researchers. www.sciencedirect.com van Zuid-Californië dat rommel in huis zorgt voor meer stress en dat wil je natuurlijk niet.

Hoe kun je het beste een inductie kookplaat schoonmaken?

Om je een zo goed mogelijk beeld te geven hoe je een inductiekookplaat schoon moet maken Betrouwbare bronnen Keramische kookplaat schoonmaken? 3 tips voor een blinkend schone kookplaat Een schone keuken is prettig en hygiënisch. Het schoonmaken van een keramische kookplaat kan op verschillende manieren. Een keramische kookplaat blijft lang warm na gebruik. Als het vuil niet goed wordt verwijderd, gaat het inbranden. hg.eu , hebben wij een simpel stappenplan opgesteld die je daarbij gaat helpen. We laten zien waarmee je een inductie kookplaat kunt schoonmaken.

Stap 1 – Laat de inductiekookplaat afkoelen

Voordat je begint met het schoonmaken, moet je ervoor zorgen dat de kookplaat Betrouwbare bronnen Inductie kookplaat Steeds meer mensen koken op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten is een inductie kookplaat. Dat is niet gek, want koken met een stekker heeft de toekomst. Het is makkelijk, veilig en schoon. www.milieucentraal.nl voldoende is afgekoeld om aan te raken en om te reinigen. Dit voorkomt dat inbrandingen en verbranding aan de kookplaat kunnen ontwikkelen. Als de inductiekookplaat voldoende is afgekoeld kun je doorgaan naar de tweede stap van dit stappenplan.

Stap 2 – Verwijder losse onderdelen en los vuil

De tweede stap van dit stappenplan is om alle onderdelen van de inductiekookplaat af te halen, zoals pannensteunen, pannen en andere soorten apparaten om je inductie kookplaat volledig vrij te hebben. Je wilt namelijk alle vuil kunnen zien en reinigen. Daarna moet je los vuil verwijderen, zoals kruimels en stof. Dit kun je doen met een microvezeldoek of een stofzuiger. Zorg ervoor dat er geen stukken vuil op de kookplaat liggen voordat je begint met schoonmaken, omdat dit verdere schade aan de kookplaat voorkomt.

Stap 3 – Reinig de kookplaat

In de derde stap van dit plan is eindelijk het reinigen van de inductie kookplaat. Dit kun je doen met HG kookplaatreiniger. Sproei dat opp. de inductiekookplaat en veeg het daarna weer schoon met een microvezeldoek. Wrijf bij het gebruik wel voorzichtig om vlekken en resten goed te verwijderen, op deze manier reinig je de kookplaat goed en kun je op naar de volgende stap om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Stap 4 – Verwijder hardnekkige vlekken

De hardnekkige vlekken kun je verwijderen met de sterkere variant van de HG kookplaatreiniger. Het vervelende is namelijk dat deze inductie kookplaat vlekken zijn ingebrand. Om dit schoon te maken moet je gebruik maken van baking soda. Een inductie kookplaat schoonmaken met baking soda is dan de beste oplossing, vooral om hardnekkige vlekken te verwijderen. Let er wel op, gebruik de baking soda in combinatie met azijn, anders kan de baking soda voor krassen zorgen, omdat het nog steeds een schuurmiddel blijft.

Breng het aan op de vlekken en laat het eerst enkele minuten intrekken. Daarna kun je rustig gaan schrobben met een schraper en spoel het af met water. Op deze manier verwijder je hardnekkige vlekken van je inductie kookplaat. Nu heb je vooral de inductie kookplaat kringen schoongemaakt.

Stap 5 – Afspoelen en drogen

Nu je alle vlekken hebt verwijderd, kun je de inductiekookplaat afspoelen met warm water en deze afdrogen met een schone doek. Na deze stap ziet je inductie kookplaat er weer schoon en keurig uit.

Gebruik geen:

Er zijn een aantal middelen die je absoluut niet mag gebruiken bij het reinigen van je inductiekookplaat.

Schurende reinigingsmiddelen

Schurende reinigingsmiddelen zijn niet geschikt voor het schoonmaken van inductiekookplaten, omdat deze krassen kunnen veroorzaken op het oppervlak van de kookplaat. Dit beïnvloedt zowel de visuele als werkende prestaties negatief. Je moet goed opletten met deze schurende middelen, je kunt namelijk de inductie kookplaat niet schoonmaken met dasty.

Citroen

Ook citroen mag je niet gebruiken bij het reinigen van je inductiekookplaat, omdat citroen zuren bevat die corrosief kunnen zijn en schade kunnen aanbrengen.

Stoomreiniger

Hoewel stoomreinigers altijd een goede indruk achterlaten bij het reinigen van vele oppervlakken, is het niet geschikt het te gebruiken voor het schoonmaken van je inductiekookplaat. Wat je wel kunt doen is je bank reinigen met stoomreiniger, alleen raden wij het niet aan bij een inductiekookplaat. De hete stoom kan zorgen voor condensvorming onder het oppervlak en dit kan schade aanbrengen aan de elektronische componenten van de kookplaat.

Toch geïnteresseerd geraakt in wat een stoomreiniger misschien kan betekenen met betrekking tot andere apparaten in je huis? Lees dan ons onderzoek naar de beste stoomreiniger, waarin we kijken welke capaciteiten belangrijk zijn.

Laatste Gedachten

Het schoonmaken van je inductiekookplaat blijft een belangrijke taak om uit te voeren, je wilt namelijk wel dat je kookplaat zijn functies blijft behouden én schoon blijft. Door regelmatig schoon te maken voorkom je dat er hardnekkige vlekken op ontstaan. Er zijn veel verschillende soorten schoonmaakmethoden die je kunt gebruiken, maar het is belangrijk je te houden aan ons stappenplan, omdat deze een goede en duidelijke weergave geeft aan wat er moet gebeuren. We hopen je met dit artikel genoeg geinformeerd te hebben op het gebied van je inductie kookplaat schoonmaken. Maak regelmatig gebruik van ons stappenplan om je kookplaat glimmend en functioneel te houden!

Referenties

1.
Psychological perceptions matter: Developing the reactions to the physical work environment scale
There is clear research evidence that physical work environments (i.e., material spaces and objects) influence employee performance and wellbeing. As a result, these environments have received significant attention from both practitioners and researchers.
2.
Keramische kookplaat schoonmaken? 3 tips voor een blinkend schone kookplaat
Een schone keuken is prettig en hygiënisch. Het schoonmaken van een keramische kookplaat kan op verschillende manieren. Een keramische kookplaat blijft lang warm na gebruik. Als het vuil niet goed wordt verwijderd, gaat het inbranden.
3.
Inductie kookplaat
Steeds meer mensen koken op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten is een inductie kookplaat. Dat is niet gek, want koken met een stekker heeft de toekomst. Het is makkelijk, veilig en schoon.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X