8 Beste Telescopen – Koop Een Stabiel En Multifunctioneel Apparaat!

Of je nu je eerste telescoop zoekt of op zoek bent naar een upgrade, onze gids voor de beste telescopen helpt je het perfecte apparaat voor jouw behoeften te vinden.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 22-08-2023
Geupdatet 22-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Wist je dat de eerste telescopen werden gebruikt door zeevaarders en militairen? Nu biedt de markt een grote hoeveelheid aan verschillende telescopen, maar welke is nou de beste?

Onze Beste Keuzes

Wij hebben voor ons onderzoek 24 verschillende telescopen getest om slechts 8 hiervan te selecteren voor onze lijst, waaruit de RP® Telescoop onze favoriete keuze is geworden. We hebben de opties overwogen door verschillende functionaliteiten en op basis van prijs. Zo zorgen we ervoor dat je de beste telescopen krijgt. Wij leggen ook uit hoe de brandpuntsafstand de kwaliteit van een telescoop kan beïnvloeden en het vermogen om zelfs onwaarneembare kraters te kunnen zien. Aan het eind van dit artikel vind je een aantal praktische tips voor het gebruik en onderhouden van een telescoop.

Naam Maximale vergroting Gebruiksgemak Draagbaarheid Aantal oculairen Beoordeling
1 RP® Telescope 375 Beginner, Professioneel
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
4
9,9
Bekijk de prijs
2 Celestron 22097 NexStar 127 SLT 167 Professioneel
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
2
9,7
Bekijk de prijs
3 Maenor® Telescope 90 Beginner, Professioneel
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
3
9,6
Bekijk de prijs
4 Celestron PowerSeeker 127EQ Telescope 450 Beginner, Professioneel
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
3
9,6
Bekijk de prijs
5 SPACEBRAIN® Telescope 120 Beginner, Kind
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
2
9,5
Bekijk de prijs
6 Seben 114/1000 EQ-3 Star Sheriff Telescope 230 Professioneel
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
6
9,3
Bekijk de prijs
7 Earthvision Monocular Telescope 340 Beginner, Kind, Professioneel
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
2
9,2
Bekijk de prijs
8 Vultus Telescope 150 Beginner, Kind, Gevorderd
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
2
8,9
Bekijk de prijs

Top 8 Telescopen Beoordeeld 2024

1
Keuze van de Redactie
RP® Telescope
Eigenschappen

Kenmerken:

 • Brandpuntafstand: 500 mm
 • Zoomfunctie: 375x
 • Garantie: 2 jaar
RP® Telescope
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Deze telescoop is voor gevorderdenBied uitstekende kwaliteit voor de prijsBluetooth afstandsbediening
  Nadelen
 • Geen onderhoudsmiddelen bijgeleverd

De Rising Phoenix Telescoop is niet zomaar op de eerste plek in onze ranglijst geëindigd. Deze telescoop heeft wel een vergroting tot wel 375x, waardoor jij verre objecten, zoals Saturnus en Jupiler goed kunt bestuderen. Ook heeft deze telescoop een bluetooth afstandsbediening, waarmee jij jouw mooiste momenten kan fotograferen en direct kan delen met je eigen telefoon of vrienden. Hoe fijn is dat? Buiten de fijne specificaties die deze telescoop heeft, is Rising Phoenix ook echt uit op het veroveren van harten. Ze leveren namelijk naast de telescoop ook een leerboek, waardoor jij alle constellaties en planisfeer binnen een mum van tijd kan vinden. Dat noemen wij nou een excellente service! Daarom hebben we de Rising Phoenix bekroond tot de ‘Beste Keuze’. En ik denk dat jij, als lezer, wel kan begrijpen waarom!

Vergeleken met de andere telescopen op deze lijst, verbaast het ons niet dat deze Rising Phoenix telescoop op de eerste plek is gekomen. Deze telescoop biedt nét meer fijne specificaties dan de andere telescopen op deze lijst. Hij kan namelijk 75x verder vergroten dan de premium pick, de Celestron NexStar 127SLT. Buiten dat bied deze telescoop een prima waarde voor zijn prijs. Dit is dus een goede telescoop voor de gevorderden sterrenkijker.

2
Premium Pick
Celestron 22097 NexStar 127 SLT
Eigenschappen

Kenmerken:

 • Brandpuntafstand: 1500 mm
 • Zoomfunctie: 300x
 • Garantie: 2 jaar
Celestron 22097 NexStar 127 SLT
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Een computergestuurde software, waardoor je astronomie-softwareprogramma's kunt installeren voor een interactieve hemelsimulatieOptisch designLichtgewicht
  Nadelen
 • Premium Pick, heeft een hoge aanschafwaarde

We kunnen onze Premium Pick niet vergeten, de Celestron NexStar 127SLT is er één voor in de boeken. Deze compacte en draagbare telescoop biedt een geweldige ervaring, maar dat zie je ook terug in de prijs. De NexStar 127SLT is de tweede grootste telescoop van de SLT-familie. Je kunt met deze telescoop de ringen van Saturnus, de wolkenbanden van Jupiter en de maan in schitterende details aanschouwen. Wie, als sterrenliefhebber, wil dat nou niet zien? Dankzij de snelle technologieën van Celestron kun je binnen enkele minuten beginnen met observeren, je hoeft alleen maar drie heldere objecten in het oculair te centreren en NexStar SLT richt zich op de nachthemel. Wij van de redactie hebben deze telescoop mede daardoor bekroond als de ‘Premium Pick’. Deze telescoop is voor de gevorderde telescoop die budget heeft voor kwaliteit.

Als we de Celestron NexStar 127SLT vergelijken met de Rising Phoenix Telescoop, zien we gelijk een groot verschil in het aantal vergrotingen. Als Premium Pick biedt deze telescoop wel een grotere brandpuntafstand, maar moet je dit ook wel in de prijs terug kunnen zien. Deze fijne telescoop biedt voor zijn prijs uitstekende kwaliteit. Als je het budget hebt, is deze telescoop zeker aan te raden. Wij van de redactie hebben er in ieder geval van genoten. Nu jij nog!

3
Beste Waarde
Maenor® Telescope
Eigenschappen

Kenmerken:

 • Brandpuntafstand: 360 mm
 • Zoomfunctie: 90x
 • Garantie: 1 jaar
Maenor® Telescope
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Goede prijs voor een uitstekende kwaliteitEen all-round telescoopOok voor kinderen geschikt
  Nadelen
 • Heeft niet zo'n grote vergroting als andere telescopen in deze lijst

Deze luxe telescoop van Maenor® is als een van de weinige op deze lijst ook geschikt voor kinderen. Zo zie je maar, we onderzoeken niet alleen telescopen voor gevorderden. Deze luxe telescoop met mobiele clip van Maenor® laat je tot wel 90x inzoomen, en heeft nog steeds een HD beeld! Wat we gelijk merkten bij het uitpakken van deze telescoop is, is dat deze makkelijk is op te vouwen. Perfect voor het opbergen dus! Dankzij het stevige design hoef je ook niet bang te zijn dat er door het opvouwen beschadigen ontstaan. De nieuwsgierige kinderen kunnen dankzij de in hoogte te verstellen telescoop ook meekijken. Zo hoef je geen aparte verhoging aan te schaffen voor deze telescoop.

Vergeleken met de andere telescopen op onze lijst, valt gelijk op dat de zoomfunctie een stuk minder is bij de Maenor® telescoop. Zo heeft de Celestron NexStar 127SLT een zoomfunctie van 300x, en dan nog niet eens de andere zoomfuncties opgenoemd. Dit zie je terug in de prijs, maar we zijn zeker te spreken over deze telescoop. Dit is namelijk een refractietelescoop die voor all-round type waarnemingen geschikt is. Zo kun je met deze telescoop verschillende objecten waarnemen. Al wil je vaak verschillende objecten waarnemen, is de Maenor® telescoop wat voor jou. Ook is deze telescoop de beste telescoop voor vogels.

4
Beste Voor Beginners
Celestron PowerSeeker 127EQ Telescope
Eigenschappen

Kenmerken:

 • Brandpuntafstand: 1000 mm
 • Zoomfunctie: 254x
 • Garantie: 2 jaar
Celestron PowerSeeker 127EQ Telescope
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • GebruiksvriendelijkMakkelijk in elkaar te zettenAlles goed in detail waarnemen
  Nadelen
 • Verstelknoppen zijn fragielDe zoeker boven op de kijker is erg gammel

Zoals je al gelezen hebt, is de Celestron PowerSeeker 127EQ dé telescoop voor de beginnende sterrenkijker. Het is de grootste én sterkste telescoop uit de PowerSeeker serie en kon daarom niet ontbreken in onze lijst. Deze benamingen laten ook zien dat het ook geschikt is voor de meer ervaren astronoom. Zo is de Celestron PowerSeeker 127EQ voor elke sterrenkijker een goede keuze. Het statief van deze telescoop is zeer stabiel en wendbaar, dankzij de slowmotion-bediening kun je erg nauwkeurig navigeren en de telescoop afstellen op het door jou gewenste hemellichaam. Dankzij de zoomfunctie die tot wel 254x kan vergroten, kun je bijna allle hemellichamen tot in nauwkeurig detail waarnemem.

Als we deze vergelijken met de voorganger op deze lijst, de Maenor® telescoop, zien we dat de zoomfunctie en brandpuntafstand vele malen groter is. Op deze manier kun je veel beter de verte in details bestuderen. Maar hoezo staat deze dan onder die telescoop? Hij biedt toch meer kwaliteiten? Ja en nee. De Maenor® telescoop is de verhouding prijs/kwaliteit een stuk beter. De Celestron PowerSeeker 127EQ is de beste voor beginners en mag zeker niet vergeten worden. Deze telescoop raden we aan voor de beginnende sterrenkijker.

5
Beste Zicht
SPACEBRAIN® Telescope
Eigenschappen

Kenmerken:

 • Brandpuntafstand: 400 mm
 • Zoomfunctie: 120x
 • Garantie: 1 jaar
SPACEBRAIN® Telescope
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Smartphone is makkelijk aan te sluitenMakkelijk instelbaar
  Nadelen
 • Goed voor de maan, minder goed voor de sterren

Wauw, SPACEBRAIN® heeft met deze telescoop werkelijk waar een parel op de markt neergezet. Met deze telescoop hebben wij in ons onderzoek de maan in prachtig detail mogen aanschouwen. Kan je niet wachten om dit ook te doen? Dan is deze telescoop wel iets voor jou. Het kostte ons amper moeite om deze telescoop in elkaar te zetten en in te stellen. We konden zo aan de slag! De vergroting van 120x biedt een uitstekend beeld. Buiten deze specificaties, heeft deze telescoop van SPACEBRAIN® ook nog een functie, waarbij je je telefoon makkelijk in de telescoop kan voegen. Zo kun je exacte foto’s maken van wat je ziet, zonder vage beelden. Chapeau, SPACEBRAIN®!

Ook al zijn we erg tevreden met deze telescoop. De nummer een plek heeft het verreweg niet verdiend. Alleen als je al kijkt naar de verschillen in specificaties met de Celestron PowerSeeker 127EQ. Deze biedt met zijn 254x een betere zoomfunctie en heeft een groter brandpuntafstand. Als je opzoek bent naar een telescoop, waarmee je de maan in alle detail kunt aanschouwen, dan is de SPACEBRAIN® telescoop wel wat voor jou. En vergeet niet je telefoon aan te sluiten en foto’s te delen met je familie en vrienden!

6
Beste Voor Astronomie
Seben 114/1000 EQ-3 Star Sheriff Telescope
Eigenschappen

Kenmerken:

 • Brandpuntafstand: 114 mm
 • Zoomfunctie: 270x
 • Garantie: 2 jaar
Seben 114/1000 EQ-3 Star Sheriff Telescope
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Goede prijs kwaliteit verhoudingVlijmscherpe beelden van de maan
  Nadelen
 • Niet nauwkeurig navigeren

Seben is al een aantal jaar in deze branche aanwezig, en met de Star Sheriff series hebben ze een aantal mooie telescopen op de markt gebracht. De telescoop die ons oog trok, was de Seben 114/1000 EQ-3 Star Sheriff. Deze reflectietelescoop heeft zeer hoge prestaties en voor de aanschafprijs bijna belachelijk. We hebben genoten van deze telescoop. Dankzij de equeatoriale EQ-3 bevestiging heeft deze telescoop een hoge stabiliteit. We merkten bij het testen van deze telescoop, dat er zeer professionele uitrusting aanwezig was, die we nog niet bij andere telescopen hadden gezien. Dankzij de krachtige lichtverzamelende spiegel kan de lens tot wel 270 keer licht dan het menselijk oog verzamelen.

Als we deze vlijmscherpe telescoop vergelijken met alle andere telescopen op deze lijst, valt op dat de brandpuntafstand een stuk minder is. Bij de SPACEBRAIN® is deze bijvoorbeeld 400 mm. Je kunt dus minder goed navigeren en focussen op objecten. Het fijne daaraan is, dat zodra je het doorhebt, er geen last meer van hebt. Dankzij de hoge zoomfunctie en de professionele uitrusting heeft de Seben 114/1000 EQ-3 Star Sheriff een verdiende plek op onze lijst gekregen.

7
Beste Functionaliteiten
Earthvision Monocular Telescope
Eigenschappen

Kenmerken:

 • Brandpuntafstand: 400 mm
 • Zoomfunctie: 340x
 • Garantie: 1 jaar
Earthvision Monocular Telescope
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Haarscherp beeldFijne opbergtasCompact en draagbaar
  Nadelen
 • Niet voor de gevorderde sterrenkijker

De telescoop van Earthvision is er zeker een om niet te vergeten. Dankzij de monoculaire telescoop heb je een zoomfunctie van maar liefst 340x. En dat is niet alles, zelfs bij een vergroting van 340 keer heb je nog haarscherp beeld, zelfs in het donker! De set van Earthvision wordt geleverd met een standaard en een opbergtas, zo kun je deze makkelijk vervoeren, zonder dat je eerst nog aparte onderdelen moet bestellen. Ook heeft deze telescoop dankzij de 70mm lens geen enkel probleem bij het bestuderen van Saturnus of Jupiter. Je zou je bijna afvragen wat deze telescoop van Earthvision niet kan. Dit is een telescoop en nachtkijker in één. Ook is deze telescoop nog is waterproof. Zo hoef je niet op te passen als het regent.

Als we deze telescoop vergelijken met andere telescopen op onze lijst, bijvoorbeeld de Celestron PowerSeeker 127EQ, dan zie je wel aardig verschil in de brandpuntafstand. De telescoop voor Earthvision is geschikt voor alle soorten sterrenkijkers, maar vooral op de beginners, terwijl de Celestron PowerSeeker 127EQ ook nog gefocust is op de gevorderden, dit kunnen ze bewerkstelligen door dit verschil in brandpuntafstand. Ben je dus als beginner opzoek naar een telescoop? Dan is de telescoop van Earthvision er zeker een om mee te nemen.

8
Beste Voor Kinderen
Vultus Telescope
Eigenschappen

Kenmerken:

 • Brandpuntafstand: 300 mm
 • Zoomfunctie: 150x
 • Garantie: 1 jaar
Vultus Telescope
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Erg compactGoede prijs voor de kwaliteit die de telescoop biedtKindvriendelijk
  Nadelen
 • Alleen voor kinderen en beginners, niet geschikt voor gevorderden en experts

Met deze voordelige telescoop van Vultus kun je de maan, sterren en allerlei andere objecten in nauwkeurig detail zien. Je kunt objecten zien, die je eerder alleen in je gedachtes zag. Zo is dit een van de beste telescopen voor planeten. Deze Vultus is makkelijk op te bergen en dus ideaal voor mee op reis. De compacte en het lichte formaat maakt het een erg gangbare telescoop. Je kunt gemakkelijk de vergroting instellen, die vanaf 15x tot wel 150x kan vergroten. Ook ontvang je bij aanschaf van deze telescoop van Vultus een finderscope, een soort van verrekijker, waarmee je eerst objecten kunt spotten, en daarna in je telescoop nog nader kunt bestuderen. Ideaal!

Als we de telescoop van Vultus vergelijken met de telescoop van Earthvision, dan zie je toch wel een aantal verschillen. Zo heeft de telescoop van Earthvision een zoomfunctie van 340x, terwijl de Vultus maar 150x heeft. Dit zijn verschillen die meetellen in de beoordeling van de telescopen, maar als je een vergroting van 150x meer dan genoeg vindt, is dit een telescoop die jou goed kan passen.

Zaken om te overwegen

Tegenwoordig zijn er een hoop verschillende telescopen op de markt, voor beginners, gevorderden en experts. Om de keuze voor jou makkelijk te kunnen maken, hebben wij een aantal zaken op een rij gezet die belangrijk zijn bij het kiezen van de beste telescoop voor vogels. Zo zijn er verschillende specificaties waar je op moet letten, er zijn tegenwoordig zelfs verschillende soorten telescopen voor verschillende activiteiten. Ga dus goed na wat voor jou belangrijk is en kijk vanuit daar naar de beste telescoop.

Wat Is een Telescoop?

Een telescoop is een optisch apparaat dat wordt gebruikt om verafgelegen voorwerpen op te nemen en vergroten. Telescopen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Sommige telescopen zijn bedoeld voor het bekijken van sterren en planeten, terwijl andere telescopen meer geschikt zijn voor het bekijken van aardse voorwerpen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van een telescoop, moeten er rekening mee houden dat er verschillende soorten telescopen zijn en dat elk type een andere manier van werken heeft. Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen wat je precies wilt kunnen zien met je telescoop.

Waaruit Bestaat een Telescoop?

Een telescoop bestaat uit minstent twee lenzen of een groep van verschillende lenzen, namelijk het objectief en het oculair. Een kleine uitvoering van een refractietelescoop is een verrekijker. Het bezit ook dezelfde instrumenten, alleen dan in een groter formaat.

Soorten Telescopen

Er zijn 3 hoofdtypen van telescopen: refractie, reflectie en Cat dioptrie. Refractietelescopen gebruiken lenzen om het licht te verzamelen, reflectietelescopen gebruiken spiegels en catadioptrietelescopen gebruiken beide spiegels en lenzen. Elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen die je moet overwegen bij het kiezen van de juiste telescoop voor jou.

Refractietelescopen

Refractietelescopen zijn de oudste telescoopontwerpen en worden al sinds de 17e eeuw gebruikt. Het voordeel van refractietelescopen is dat ze klein en lichtgewicht zijn, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn op reis of naar een plek waar je ze niet wilt laten staan. Bovendien zijn refractietelescopen makkelijk te bedienen en onderhouden. Het nadeel is dat ze duurder zijn dan andere types telescopen, en dat ze gevoelig zijn voor atmosferische aandoeningen zoals wazigheid of beeldvervorming.

Reflectietelescopen

Reflectietelescopen zijn ontstaan in de 19e eeuw en maken gebruik van spiegels om licht te verzamelen in plaats van lenzen. Reflectiesystemen zijn doorgaans groter dan refractiesystemen, maar ze bieden wel bepaalde voordelen. Reflectiesystemen kunnen een groter bereik hebben dan refractiesystemen, waardoor je fainter sterren kunt observeren. Daarnaast zijn reflectiesystemen minder gevoelig voor atmosferische aandoeningen zoals wazigheid of beeldvervorming. Het nadeel van reflectiesystemen is dat ze lastiger te bedienen en onderhouden zijn dan refractiesystemen, en dat ze vaak meer trillingen veroorzaken tijdens het observeren van hemellichamen.

Catadioptrietelescopen

Catadioptrietelescopen (oftewel Schmidt-Cassegrain-telescopen) maken gebruik van beide spiegels en lenzen om licht te verzamelen. Dit type telescoop is ontstaan in de 20e eeuw door twee Duitse ingenieurs, Hans Schmidt en Bernhard Cassegrain. Catadioptrietelescopen bieden vele voordelen: ze zijn compact, lichtgewicht, makkelijk te bedienen én relatief goedkoop in aanschaf. Bovendien leveren catadioptrietelescopen scherpe beeldkwaliteit, ook als je naar flinter sterren kijkt. Het nadeel is dat catadioptrietelescopen relatief klein blijven (met een diameter van maximaal 150 mm), waardoor je maar beperkt sterrenlicht kunt verzamelen.

Hoe Kies Je de Beste Telescoop?

Telescopen komen in allerlei soorten en maten. Het kan dus lastig zijn om te bepalen welke telescoop het beste bij jouw behoeften past.

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen wat voor soort sterrenkundige je wilt worden. Als je geïnteresseerd bent in het bekijken van planeten, dan is een refractor of reflector telescoop de beste optie voor jou. Refractietelescopen zijn ideaal voor het waarnemen van heldere objecten, zoals planeten en sterren. Reflectietelescopen zijn geschikter voor het waarnemen van dimmere objecten, zoals nebula’s en sterrenhopen.

Als je interesse ligt meer in het fotograferen van de hemel, dan is een Schmidt-Cassegrain of catadioptrietelescopen de beste keuze voor jou. Schmidt-Cassegrain telescopen zijn compact en lichtgewicht, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn. Catadioptrietelescopen zijn groter en zwaarder, maar bieden wel een betere beeldkwaliteit. Naast het soort telescoop is ook de grootte ervan belangrijk om te overwegen. Hoe groter de telescoop, hoe meer licht er doorheen kan vallen en hoe beter je kunt zien. Echter, een grotere telescoop is ook duurder en moeilijker te vervoeren. Bepaal daarom goed wat voor jou belangrijker is: beeldkwaliteit of gemak?

Hieronder hebben we een aantal kenmerken van telescopen vastgesteld, die we ook gebruikt hebben in ons onderzoek naar de beste telescoop op dit moment.

Doel van de Aankoop van de Telescoop

Zoals we hierboven hebben beschreven, zijn er verschillende telescopen, voor verschillende doeleinden. Je kunt kiezen voor het bekijken van sterren, planeten, andere hemellichamen, fotograferen van de maan of het maken van een tijdsverloopfoto van de sterrenhemel. Wanneer je weet wat je doel is met de aankoop van een telescoop, kun je beter bepalen welke telescoop het beste bij jou past. In dit artikel bespreken we vooral de refractietelescopen en reflectietelescopen, dit zijn de meest bekendste en meest verkochte telescopen. Aangezien de meeste telescopen voor dit soort activiteiten worden gebruikt.

Vergroting

De hoeveelheid vergroting die je krijgt van een telescoop is heel belangrijk. Een hogere vergroting betekent dat je kleinere objecten kunt zien en een lagere vergroting betekent dat je grotere objecten kunt zien. Vergroting is ook belangrijk als je wilt zien wat er gebeurt met licht wanneer het door een telescoop wordt gebroken.

Hogere vergroting geeft je meer details over kleine objecten, maar het kan lastig zijn om ze scherp te krijgen. Dit is vooral het geval bij sterren en andere hemellichamen. Als je echter een goede optische kwaliteit hebt, dan kan een hogere vergroting ook helpen om bepaalde natuurlijke verschijnselen beter te begrijpen, zoals het Aurora-effect of de Maanmanifestaties.

Een lagere vergroting is makkelijker om scherpe beelden van te krijgen, maar het geeft minder details over grotere objecten. Dit is ideaal als je wilt genieten van de schoonheid van de hemel of gewoon wilt weten hoe alles in elkaar past. Bovendien kan een lagere vergroting soms handig zijn als je tracht iets te volgen dat snel beweegt, zoals vogels of vliegtuigen.

Diameter Lensopening

De diameter van de lensopening in een telescoop is ook erg belangrijk. Dit bepaalt namelijk hoeveel licht de telescoop binnen kan laten en dus hoeveel beelden je kunt maken. Hoe groter de lensopening, hoe meer licht er binnen kan komen en hoe scherper het beeld zal zijn. Een grote lensopening is dus ideaal als je scherpe beelden wilt maken.

Brandpuntsafstand

De brandpuntafstand is een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een telescoop. Het bepaalt namelijk hoe ver je met je oog van het oculair af moet zitten om scherp te zien. Dit is belangrijk, want als je oog te dichtbij of juist te ver van het oculair zit, dan zal alles wat je door de telescoop ziet onscherp zijn. De brandpuntafstand wordt uitgedrukt in millimeters en de meeste telescopen hebben een brandpuntafstand tussen de 400 en 1500 mm.

Type Montage

Er zijn vele verschillende soorten telescopen, maar ze worden allemaal geleverd met een bepaald type montage. Dit is een metalen frame waarop het telescoop is bevestigd en dit is erg belangrijk voor het functioneren van het apparaat. Het frame moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de telescoop te dragen en moet ook soepel kunnen draaien, zodat je gemakkelijk van object naar object kunt kijken. Het type montage dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals het soort telescoop, de grootte ervan en waar je hem gaat gebruiken. Sommige telescopen zijn bedoeld voor gebruik op aarde, terwijl andere bedoeld zijn voor ruimtevaartuigen of satellieten. Er is ook een speciale montage nodig voor röntgentelescopen die gebruikmaken van X-straling in plaats van licht. Kijk daarom goed naar het type montage.

Extra Functies

Als we kijken naar de extra functies die een telescoop kan bieden. Dan zijn onze ogen vooral gefocust op het bedienen via de mobiele app. Zo zijn er telescopen waarbij je je telefoon makkelijk kunt aansluiten en zo foto’s in de perfecte stand kunt nemen, zonder er slechte kwaliteit van te krijgen. Kijk dus goed naar wat voor extra functies je wilt hebben, want er zijn genoeg verschillende functies om uit te kiezen!

Gewicht

Als je een telescoop wilt kopen, is het gewicht een van de belangrijkste factoren die je in overweging moet nemen. Het gewicht bepaalt namelijk in grote mate hoe makkelijk de telescoop is te dragen en hoeveel ruimte je ervoor nodig hebt. Een zwaardere telescoop is vaak ook een betere telescoop, maar dat betekent niet dat je er per se een moet kopen die ontzettend zwaar is. Bovendien kan een telescoop die ergens anders prima functioneert, in jouw situatie minder goed uitpakken door het gewicht ervan. Eén van de grootste voordelen van een lichtgewicht telescoop is dat hij makkelijker mee te nemen is. Als je vaak op vakantie gaat of gewoon graag naar buitengebieden trekt om daar te kunnen staren naar de sterren, dan is het fijn als je telescoop niet al te zwaar is. Een lichtgewicht telescoop kan ook makkelijker worden opgesteld en afgebroken, wat handig is als je onderweg bent en geen tijd of zin hebt om lang stil te staan. Bovendien neemt een lichte telescoop minder ruimte in beslag, wat altijd handig is. Echter, het grote nadeel van een lichtgewicht telescoop is dat ze vaak minder krachtig zijn dan hun zwaardere varianten. Dit betekent dat je wellicht iets meer geld kwijt bent aan een lichtgewicht telescoop die net zo krachtig is als een normale telescoop, maar toch kan het de moeite waard zijn als je er veel plezier aan beleeft en hem makkelijk mee kunt nemen. Als je thuis bent en geen last wilt hebben van het dragen van een zware telescoop, dan kun je er ook voor kiezen om een stevige tripod, een standaard met drie poten, te kopen en deze op te stellen in je tuin of ergens anders waar je hem gemakkelijk neer kunt zetten. Dit kan wel duurder uitpakken, maar dan heb je wel echt alle vrijheid en flexibiliteit qua plaatsing en verplaatsing. Kortom, het gewicht van telescopen moet meegewogen worden bij de aanschaf ervan want dit bepaalt hoe makkelijk hij mee te nemen is en hoeveel ruimte hij in beslag neem. Zo kun je het makkelijkst de beste telescoop kopen.

FAQ

Kan ik vogels bekijken met een telescoop?

Ja, je kunt vogels bekijken met een telescoop. Een telescoop kan worden gebruikt om vogels in verschillende omgevingen te bekijken, zoals in bossen, parken en aan de kust. Vogels in deze verschillende habitattypen gedragen zich soms anders dan andere vogelsoorten en hebben vaak unieke uiterlijke kenmerken. Birdwatching met een telescoop kan daarom een leuke en educatieve ervaring zijn.

Hoe vind je planeten en sterrenstelsels met een telescoop?

Voor het zien van planeten en sterrenstelsels moet je een telescoop hebben met een lange brandpuntafstand. Zowel een reflectietelescoop als een catadioptrische telescoop laten je planeten en sterrenstelsels zien.

Hoe een telescoop goed bewaren en onderhouden?

Bij een telescoop moet je vooral de buis en de opstelling van tijd tot tijd afstoffen. Het beste is het om dit zo weinig mogelijk te doen, om verdere vervuiling te voorkomen.

Ons oordeel

We hopen je al met al goed te hebben geïnformeerd over het kiezen van de juiste telescoop voor jouw behoeften. Als je opzoek bent naar de beste telescoop in de markt, dan is de Rising Phoenix telescoop wel wat voor jou.

Op de tweede plek in onze ranglijst van telescopen kwam de Celestron 22097 NexStar 127 SLT, als Premium Pick! Deze telescoop kan wel tot 300x vergroten en heeft een brandpuntafstand van 1500mm.

Als derde, maar zeker niet als minste, kwam de telescoop van Maenor®. Deze telescoop biedt uitstekende kwaliteit voor zijn waarde.

De redactie hoopt dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld hebt met waar je op moet letten bij het kiezen tussen de beste telescopen.

Referenties

1.
Onderzoek BlackGEM Telescoop Radboud Universiteit
De BlackGEM serie telescopen meet de optische straling van botsende neutronensterren en zwarte gaten en filmt de zuidelijke nachthemel in kleur.
2.
Ruimtetelescoop Hubble hapert opnieuw wetenschappelijk onderzoek ligt stil Wetenschap hln.be
Ruimtetelescoop Hubble kampt opnieuw met een storing. Alle instrumenten aan boord staan sinds maandag in een zogeheten safe mode en het wetenschappelijk onderzoek ligt stil. Het is de tweede keer dit jaar dat dit gebeurt. De vluchtleiding op aarde onderzoekt wat er aan de hand is, laat ruimtevaartorganisatie NASA weten.
9,9
Totale score
RP® Telescope - Keuze van de Redactie
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X