Wasmachine stinkt? Probleem opgelost!

Belangrijkste redenen waarom je wasmachine stinkt en mogelijke oplossingen voor dit probleem.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 20-08-2023
Geupdatet 20-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Vuile kleding bevatten veel ziektekiemen en bovendien willen we er graag representatief uitzien. Daarom wassen de meeste mensen hun kleding wekelijks of zelfs dagelijks. Maar je wasmachine stinkt, dat kan niet de bedoeling zijn, toch? Tijd om dit probleem op te lossen. Het wassen van je wasgoed zou je een aangename, frisse aroma moeten opleveren. Zeker wanneer je de juiste producten en een goed werkende wasmachine gebruikt. Maar dit is helaas niet altijd het geval. Soms ruikt je wasmachine naar muffigheid of zelfs naar rotte eieren. In sommige extreme gevallen kan je wasruimte naar indringende schimmels ruiken en wordt het wassen van je kleding zelfs een gevaarlijk klusje. Vrees niet, wij reiken je de juiste oplossingen aan zodat jij verder kan met een heerlijk ruikende wasmachine. Ga er lekker voor zitten, dan duiken we gelijk in de materie…

Waarom stinkt je wasmachine?

Het stinken van je wasmachine kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van nare geurtjes in je wasmachine is een combinatie van schimmel, meeldauw en bacteriën. Wanneer je je kleding in de wasmachine stopt komen er lichaamsoliën, vuil, haar en ander uitschot vast te zitten in de pakking en afdichting en wasmiddeldispenser. Dit is vaak de reden waarom je wasmachine muf ruikt. Je kunt met behulp van heet water, baking soda en schoonmaakazijn al een heel eind komen om dit probleem op te lossen.

Stinkt de afvoer van je wasmachine?

Als de geur nog steeds aanhoudt, kan er een verstopping in de wasmachine zitten. Ophopingen kunnen ervoor zorgen dat vuil water niet kan wegstromen waardoor een vieze geur ontstaat. Probeer de afvoerpijp los te koppelen en door te spoelen met heet water om eventuele zeepresten of schuim te verwijderen. Je kunt ook een afvoerslang in de regenpijp gebruiken om meer hardnekkige verstoppingen aan te pakken.

Een stinkende rioollucht in en om je wasmachine

Ruikt je wasruimte naar riool? Dan heb je waarschijnlijk last van een rioollekkage. Als dit het geval is, is het in je eigen belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. Rioolwater is gevaarlijk en lekkages kunnen na verloop van tijd erger worden.

Stinkt je wasmachine naar rotte eieren?

Ruikt je wasmachine naar rottende eieren? Deze onaangename geur — die meestal uit je wasmiddeldispenser komt — wordt vaak veroorzaakt door een opeenhoping van stof, schimmel, meeldauw of zeep. Telkens wanneer je je kleding in de was doet komen het vuil en de haren vast te zitten in de afdichtingen of wasmiddeldispenser, waar er langzaam bacteriën beginnen te groeien wat voor die vervelende geur van rottende eieren zorgt.

Wasmachine stinkt na kookwas

Je kunt dit probleem oplossen door een kookprogramma te draaien in combinatie met azijn en baking soda. Ruik je de geur van rotte eieren dan nog steeds? Dan zitten de bacteriën waarschijnlijk verstopt in de afvoer.

Spoel de afvoer en het afvoerputje goed schoon met heet water, azijn en baking soda.

Nieuwe wasmachine stinkt

Een stinkende wasmachine is vervelend, zeker als het een nieuwe is. Elk nieuw apparaat met rubberen onderdelen — denk aan rubberen randen en afdichtingen — kan zorgen voor onaangename geuren: de zogenaamde “nieuwe rubberen geur”. Terwijl de wasmachine zijn werk doet, worden de rubberen randen achter de deur nat en warm. Dit zorgt soms voor een nare geur. Maar maak je geen zorgen hoor, deze geur verdwijnt naarmate je je wasmachine vaker gebruikt.

Is je oude wasmachine aan vervanging toe?

Het zou ook kunnen zijn dat je wasmachine zijn beste tijd gehad heeft. Hoelang gaat een wasmachine mee? Volgens de meeste experts gaan wasmachines gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Het is mogelijk om goede wasmachines te vinden die zijn gebouwd om tot 20 of zelfs 30 jaar mee te kunnen gaan. Dat gezegd hebbende, gaan de meeste goedkopere modellen van vandaag de dag vaak maar een paar honderd ladingen mee — rond de tien jaar — voordat ze bezwijken onder de druk en slijtage. Miele heeft een heel artikel gewijd aan stinkende wasmachines, zo veelvoorkomend is dit probleem namelijk. Volgens Miele is vetluis — een micro-organisme — de grootste veroorzaker van een stinkende wasmachine. Gelukkig is het probleem van vetluis Betrouwbare bronnen Wasmachine schoonmaken en onderhouden Stinkt de wasmachine? Wil je af van vetluis of kalkaanslag in je wasmachine? Werkt schoonmaken met azijn? Bekijk onze tips. www.consumentenbond.nl vrij eenvoudig op te lossen door een heet wasprogramma te draaien in combinatie met een kop witte azijn.

Je wasmachine, en dus je wasgoed stinkt

We hebben zojuist een aantal oplossingen aangedragen hoe je je wasmachine weer fris kunt laten ruiken. Laten we het nu kort hebben over je stinkende kleding…

Hoe een stinkende wasmachine te voorkomen?

Gebruik azijn

Een geweldige oplossing om je wasgoed en wasmachine weer fris te laten ruiken is het toevoegen van witte azijn of schoonmaakazijn. Betrouwbare bronnen Cleanipedia logo Azijn in de wasmachine werkt als een natuurlijke water- en wasverzachter en vermindert nare geurtjes. Lees in dit artikel de do’s en don’ts van wassen met azijn en schoonmaakazijn gebruiken voor kleding. www.cleanipedia.com Bij het wassen van bevlekte kleding kunnen sommige vlekken aan de behuizing van de machine blijven kleven en een slechte geur in de wasruimte veroorzaken. Hardnekkige vlekken verwijder je eenvoudig door ze weg te schrobben met een spons die gedrenkt is in een mengsel van azijn en water. Je kunt je wasmachine het beste één keer per maand zorgvuldig schrobben zodat je machine fris blijft ruiken. Ben je op zoek naar het beste merk schoonmaakazijn? Volgens de meeste beoordelingen kwam het product Rio Schoonmaak Azijn het beste uit de bus wat betreft schoonmaak-resultaten en een fris ruikende wasmachine,

Gebruik soda

Baking soda Betrouwbare bronnen Zo krijg je vieze geurtjes uit je gewassen kleding Normaal gesproken hoort je kleding schoon en fris uit de wasmachine te komen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Wat als je kleding nog steeds niet helemaal fris ruikt nadat het is gewassen? Wij geven hier een aantal handige tips om nare geurtjes uit je kleding te krijgen. www.libelle.nl is een andere perfecte oplossing om de vervelende geurtjes uit je wasgoed en uit je wasmachine te krijgen. Voeg een half kopje zuiveringszout toe aan het waswater. Zorg ervoor dat je de baking soda niet toevoegt in het wasmiddelcomponent maar direct in de trommel. Zet de wasmachine uit en laat de oplossing een uur intrekken. Zet de wasmachine weer aan en laat een extra lang en heet programma draaien. Laat ten slotte het water weglopen en voer vervolgens nog een cyclus uit met alleen warm water.

Vervang je wasmachine

Misschien heeft je wasmachine zijn beste tijd gehad. Hoelang een wasmachine meegaat hangt af van een aantal factoren, maar in de meeste gevallen gaat een reguliere wasmachine zo’n 10 jaar mee. Heb jij je machine langer in gebruik dan 10 jaar? Overweeg dan om een nieuwe aan te schaffen, dit lost hoogstwaarschijnlijk je geurprobleem op.

Conclusie

Als je wasmachine stinkt kun je flink balen van al je ‘waswerk’. Blijvende nare geuren zijn geen pretje. Gelukkig kan het oplossen van dit probleem een fluitje van een cent zijn. Hoogstwaarschijnlijk zit het probleem in een verstopte afvoer of aangekoekt vuil. Dit kun je makkelijk oplossen met behulp van heet water, baking soda en azijn. Bedankt voor het lezen van dit artikel en we zien je graag terug bij een volgende blog.

Referenties

1.
Wasmachine schoonmaken en onderhouden
Stinkt de wasmachine? Wil je af van vetluis of kalkaanslag in je wasmachine? Werkt schoonmaken met azijn? Bekijk onze tips.
2.
Cleanipedia logo
Azijn in de wasmachine werkt als een natuurlijke water- en wasverzachter en vermindert nare geurtjes. Lees in dit artikel de do’s en don’ts van wassen met azijn en schoonmaakazijn gebruiken voor kleding.
3.
Zo krijg je vieze geurtjes uit je gewassen kleding
Normaal gesproken hoort je kleding schoon en fris uit de wasmachine te komen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Wat als je kleding nog steeds niet helemaal fris ruikt nadat het is gewassen? Wij geven hier een aantal handige tips om nare geurtjes uit je kleding te krijgen.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X