Was ruikt niet fris – wat te doen?

Hier zetten we de redenen op een rijtje waarom je wasgoed niet fris ruikt en hoe je dit kunt verhelpen.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 01-09-2023
Geupdatet 01-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Nette en schone kleding geven ons een fris gevoel. Kleding bedekt niet alleen ons lichaam, maar verbetert ook onze persoonlijkheid. Maar… Je was ruikt niet fris, wat nu? Schrik niet want we kunnen dit probleem heel gemakkelijk oplossen. Er zijn verschillende methoden om die nare geurtjes blijvend te laten verdwijnen. Wij bespreken de manieren voor een heerlijk geurende was. Het geheim van een heerlijke aroma én tips om je was frisser te laten zijn, je leest het in deze blog.  Ga er lekker voor zitten, dan gaan we gelijk beginnen…

Redenen waarom je was niet fris ruikt

Er zijn verschillende redenen waarom je wasgoed niet fris ruikt. Laten we beginnen met de meest voorkomende redenen. Als je je wasgoed veel te lang in de wasmachine hebt laten liggen — we hebben het allemaal weleens gedaan — ruikt het hoogstwaarschijnlijk nogal muf en stinkend, zelfs nadat je je was hebt gedroogd. Dit kan de reden zijn waarom je schone was niet fris ruikt nadat je het uit de wasmachine hebt gehaald.

Was blijft stinken door de verkeerde wasproducten

Je was ruikt niet fris na het wassen, hoe kan dat? Wasproducten zoals wasverzachter, waspoeder, wasconditioners en etherische oliën die ervoor zouden moeten zorgen dat je kleding fris ruikt, doen misschien meer kwaad dan dat ze goed doen. In plaats van het grondig wassen van je kleding, bedekken ze als het ware de stoffen met een residu dat vuil en nare geurtjes maskeert. Hoewel een “frisse lentegeur” misschien geweldig klinkt en ruikt, betekent dit vaak dat er een residu in je stof achterblijft. In sommige gevallen kunnen dergelijke chemicaliën huidirritaties en allergische reacties veroorzaken. Simpel gezegd: je was wordt er soms niet echt schoon van, waardoor je was blijft stinken. Ruikt je was niet fris na het drogen? Dan zou dit de reden kunnen zijn.

Je donkere was ruikt niet fris, wat nu?

Of het nu de zwarte was is, die niet fris ruikt, de witte of gekleurde, dat maakt niet zoveel uit. Meestal is de oorzaak dezelfde: een donkere, natte omgeving — zoals een wasmachine — is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en meeldauw om te gedijen. Deze kunnen zich na verloop van tijd in je kleding ophopen, waardoor ze uiteindelijk een permanente, onaangename geur achterlaten. Voorkom dit door je was direct uit de wasmachine te halen.

Nieuwe wasmachine was ruikt niet fris

Elk nieuw apparaat met rubberen onderdelen, zoals randen en afdichtingen, kan zorgen voor onaangename geuren. De zogenaamde “nieuwe rubberen geur”. Terwijl de wasmachine draait worden de rubberen randen achter de deur nat en warm, waardoor die nare geur ontstaat. Maak je geen zorgen, deze geur verdwijnt naarmate je je wasmachine vaker gebruikt.

Is je oude wasmachine aan vervanging toe?

Het zou kunnen zijn dat je wasmachine zijn beste tijd gehad heeft. Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Volgens de experts gaan wasmachines gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Dat gezegd hebbende, is het nog ook mogelijk om goede wasmachines te vinden die zijn gebouwd om duizenden ladingen aan te kunnen en die — afhankelijk van het gebruiksniveau — wel 20 of 30 jaar kunnen meegaan!

Maar de meeste goedkopere modellen van tegenwoordig kunnen vaak maar een paar honderd ladingen aan voordat ze bezwijken onder de druk en slijtage.

Wat te doen als je was niet fris ruikt?

De kracht van de zon

De zon kan wonderen verrichten. De hitte voorkomt dat er nare geurtjes ontstaan. Bekijk onze pagina eens waar we de beste droogrekken onder de loep hebben genomen, zodat jij de zon zijn werk kan laten doen waardoor vervelende geurtjes tot het verleden zullen horen.

Drogen en strijken

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het drogen van je was een belangrijk element in het voorkomen van nare geurtjes. Ook is het belangrijk om je was direct uit de wasmachine te halen en te drogen. Ruikt je was dan nog steeds niet fris? Strijken kan ook enorm helpen om nare geurtjes te minimaliseren. Beschik je nog niet over een strijksysteem? Geen probleem, wij hebben de beste strijksystemen voor je naast elkaar gelegd. Dit kan zomaar de sleutel zijn tot fris ruikende kleding!

Azijn

Een andere — nog simpelere — oplossing voor stinkende was is het toevoegen van wat witte azijn of schoonmaakazijn in je wasmachine.  Het toevoegen van witte azijn Betrouwbare bronnen 10 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken Door te wassen met azijn vang je heel veel vliegen in een klap! Azijn verwijdert vieze luchtjes uit je textiel, houdt kleding mooier, verwijdert vlekken en nog veel meer! Lees hieronder waar je azijn voor kunt inzetten en hoe je kleding en je wasmachine langer goed blijven! suusmaaktschoon.nl werkt als een wondermiddel tegen vervelende geurtjes en verlengt bovendien de levensduur van je wasmachine. Azijn doodt schimmels Betrouwbare bronnen Cleanipedia logo Azijn in de wasmachine werkt als een natuurlijke water- en wasverzachter en vermindert nare geurtjes. Lees in dit artikel de do’s en don’ts van wassen met azijn en schoonmaakazijn gebruiken voor kleding. www.cleanipedia.com , hierdoor zal je was minder snel stinken en blijft het rubber van je wasmachine in goede conditie. Zo’n 80% van alle vieze luchtjes worden verdreven en bacteriën worden gedood.

Voeg bij het wassen van je kleding vlak voor de laatste spoelbeurt een half kopje azijn toe aan het bakje voor de wasverzachter. Dit zorgt voor een neutrale geur. Wil je dat je kleding een milde geur krijgt? Doe dan vier of vijf druppels etherische olie in het wasverzachterbakje samen met de azijn.

Baking Soda

Een ander geweldig antibacterieel middel — zeker in combinatie met azijn — is baking soda. Voeg simpelweg 2 eetlepels  baking soda toe aan je wasoplossing, Betrouwbare bronnen Zo krijg je vieze geurtjes uit je gewassen kleding Normaal gesproken hoort je kleding schoon en fris uit de wasmachine te komen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Wat als je kleding nog steeds niet helemaal fris ruikt nadat het is gewassen? Wij geven hier een aantal handige tips om nare geurtjes uit je kleding te krijgen. www.libelle.nl dit helpt vervelende geurtjes te neutraliseren. Doe echter geen baking soda in het wasmiddelbakje van je wasmachine. Strooi het in plaats daarvan in de lege trommel van je wasmachine en voeg dan kleding, wasmiddel en wasverzachters toe die je normaal zou gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je was eerst te laten weken in heet water en baking soda om vervolgens je was op de normale manier te wassen. Voor het beste resultaat voeg je vervolgens een scheut azijn toe in het wasverzachterbakje van je wasmachine.

Conclusie

Je was ruikt niet fris, daarom ben je op deze pagina terechtgekomen. Maar als het goed is, behoort dit vanaf nu tot het verleden. Dankzij onze tips hoeft je was nooit meer te stinken en kun jij er een goed werkend regime op nahouden. Wij hebben de belangrijkste tips tot slot voor je opgesomd:

Bedankt voor het lezen van deze blog en we zien je graag terug bij een volgende!

Referenties

1.
10 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken
Door te wassen met azijn vang je heel veel vliegen in een klap! Azijn verwijdert vieze luchtjes uit je textiel, houdt kleding mooier, verwijdert vlekken en nog veel meer! Lees hieronder waar je azijn voor kunt inzetten en hoe je kleding en je wasmachine langer goed blijven!
2.
Cleanipedia logo
Azijn in de wasmachine werkt als een natuurlijke water- en wasverzachter en vermindert nare geurtjes. Lees in dit artikel de do’s en don’ts van wassen met azijn en schoonmaakazijn gebruiken voor kleding.
3.
Zo krijg je vieze geurtjes uit je gewassen kleding
Normaal gesproken hoort je kleding schoon en fris uit de wasmachine te komen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Wat als je kleding nog steeds niet helemaal fris ruikt nadat het is gewassen? Wij geven hier een aantal handige tips om nare geurtjes uit je kleding te krijgen.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X