Hoe kun je een Gaslek Opsporen? Verschillende Methoden en Tips

Handige tips van experts die je kunt toepassen als je een gaslek in je huis vindt
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 17-08-2023
Geupdatet 17-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Ruik je gas? Dan is het tijd om direct actie te ondernemen. Een gaslek opsporen is vrij gemakkelijk, na het lezen van deze blog weet jij precies wat je moet doen. Aardgas is een relatief veilige, efficiënte en goedkope energiebron. Meer dan de helft van alle huizen in Europa is voorzien van een gasregelaar die je huis warm houdt en je de mogelijkheid biedt om je voedsel te koken, kleding te drogen en water te verwarmen.

Als je aardgasregelaar niet goed is geïnstalleerd of is onderhouden kunnen gaslekken een groot gezondheidsrisico en een bron van gevaar in je huis worden. Daarom is het belangrijk om snel te reageren wanneer je gas ruikt…

Gevaar van een gaslek

Er zijn ook andere potentiële bronnen van giftige dampen in je huis, waaronder dampen van slecht geventileerde gasgeneratoren, gasovens en zelfs aangebouwde garages. Naast de gezondheidsrisico’s hebben gaslekken een explosief potentieel vanwege de zeer ontvlambare aard van de dampen. Als je gas hebt geïnstalleerd in je huis (of bedrijf) of als je momenteel gasdampen in huis ervaart die je niet kunt identificeren, helpt deze gids je om het eventuele gaslek op te sporen en om gaslekken in de toekomst te voorkomen.

Wat veroorzaakt een gaslek?

Er zijn drie hoofdoorzaken van gaslekken in woningen, namelijk: slechte of defecte fittingen/verbindingen tussen de gasleiding en een specifiek apparaat. Gebrekkig onderhoud aan de gasregelaar of ander apparaat zoals fornuis, en defecten aan de gasregelaar of ander apparaat.

Symptomen van gasvergiftiging

De meest voorkomende symptomen van een gasvergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, misselijkheid, braken, pijn op de borst en verwardheid.

Vermoed je een gaslek?

Als je een gaslek vermoedt vanwege die bekende gasgeur, dan heb je het waarschijnlijk bij het rechte eind. Maar naast die overweldigende zwavelgeur zijn er nog een paar andere tekenen dat je mogelijk een gaslek ervaart, namelijk:

Hoe een gaslek te detecteren?

Met een gasmelder

Een goede gasmelder – zoals de Arvona Gasdetector kan een hele hoop schade voorkomen. Ze werken door middel van detectie-elektroden of met behulp van een met platina behandelde draadspoel. Deze identificeert brandbaar gas in de lucht. Er zijn ook fysieke indicatoren, zoals duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. Bovendien kunnen sommige apparaten ook dienen als hints als er een gaslek in je huis is.

De vlam van je kachel zou normaal gesproken blauw en sterk moeten zijn, maar als de vlam er zwak uitziet en geel of oranje is, kun je deze het beste controleren.

Een bakje met zeepsop

Een andere prima methode is een bakje met zeepsop: de zogenaamde “zeepwatertest”. Zeepwater kan je namelijk goed helpen bij het opsporen van een gaslek. Meng een theelepel zeep met water en spuit of breng de oplossing aan op het gebied waarvan je vermoedt dat het lekt. Als er bellen verschijnen, is dit een indicatie dat je te maken hebt met een gaslek.

Wat te doen als je thuis een gaslek ontdekt?

Als je een gaslek vermoedt of hebt vastgesteld, onderneem dan de volgende stappen:

1. Evacueer je woning direct. Iedereen in huis moet het gebouw onmiddellijk verlaten en zich verzamelen op een veilige plek.

2. Als je het huis verlaat, zet alle deuren en ramen open.

3. Vraag om hulp.

Hoe voorkom je een gasvergiftiging?

Gebruik nooit een gasfornuis of oven om een huis te verwarmen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn veel ongelukken gebeurd om deze reden. Laat de motor van je auto nooit draaien in een afgesloten of gedeeltelijk afgesloten ruimte, zoals een garage. Zorg ook dat je gasfornuis goed is aangesloten. Hoe kun je het beste een gasfornuis aansluiten? Lees onze gedetailleerde gids en nuttige tips en controleer op lekken met behulp van een betrouwbare aardgasmelder of met behulp van een bakje water en zeep.

Veelgestelde vragen

Wat kost het repareren van een gaslek?

Als het gaslek zich bij een blootliggende leiding bevindt, is het gaslek meestal binnen een paar uur gerepareerd. De reparatiekosten bedragen meestal tussen de 40 tot 150 euro per uur. Als het gaslek zich ondergronds bevindt, moet er een gat worden gegraven en zijn de reparatiekosten vaak hoger.

Hoe voorkom ik gaslekkage in de toekomst?

Een geschikte gasdetector is je beste vriend. Deze detecteert gasvorming en waarschuwt je dat de situatie niet veilig is. Maar in de meeste gevallen zal je neus je op tijd de weg wijzen.

Schrik niet wanneer je deze geur ruikt: voordat koolmonoxide gevaarlijke niveaus bereikt, ruik je meestal de geur die hoort bij lekkend gas.

Als je het niet zeker weet, is het nog steeds slim om de waakvlam van je gasfornuis, gasoven of gasboiler uit te doen, de ramen te openen en de mensen die gevaar lopen uit de gevarenzone te halen. Waarschuw de autoriteiten onmiddellijk en probeer het huis niet opnieuw binnen te gaan totdat een professional het veilig acht. Volgens de meeste beoordelingen is het meest betrouwbare model gasdetector deze gaslek detector voor methaan, propaan en andere brandbare gassen.

Hoe ruikt een gaslek?

Gasbedrijven voegen een onschadelijke chemische stof toe — mercaptaan genaamd — om het zijn kenmerkende geur van “rotte eieren” te geven.

Een gaslek opsporen, wat zijn de kosten?

Een gaslek in je huis opsporen hoeft niet duur te zijn. Je kunt zelf een klein gaslek opsporen met zeepsop. Een groter gaslek opsporen doe je met behulp van een geschikte gasdetector. Deze apparaten kosten tussen de 50 en 150 euro.

Hoe vaak komen gaslekken voor?

Aardgaslekken zijn zeldzaam, maar kunnen op verschillende plaatsen in je huis — waar gasleidingen lopen — voorkomen. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen en je huis af en toe grondig te checken.

Conclusie

Een gaslek kan in elke woning voorkomen en kan fatale gevolgen met zich meebrengen. Het is daarom heel goed dat je de tijd hebt genomen om dit artikel goed te lezen zodat je dit kunt voorkomen. De belangrijkste zaken die je dient te onthouden om een gaslek te voorkomen zijn:

Een gaslek opsporen kun je heel gemakkelijk zelf doen als je beschikt over een goede gasmelder. Het loont de moeite om je huis te voorzien van dergelijke melders om de veiligheid van de woning en alle inwonenden te verbeteren. Bedankt voor het lezen van deze blog en we zien je graag terug bij een volgende.

Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X