Een gasfornuis aansluiten – Onze gedetailleerde gids

Nuttige tips en stapsgewijze instructies voor het aansluiten van uw gasfornuis.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 10-08-2023
Geupdatet 10-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Vroeger werden gasfornuizen gezien als een echt luxe-item. Tegenwoordig kun je er in elk huishouden wel eentje vinden. Tegenwoordig zijn er zelfs allerlei geavanceerde gasfornuizen met allerlei verschillende functies. Nu je dit leest, kun je je waarschijnlijk een leven zonder gasfornuis niet voorstellen. Ze maken het koken een stuk makkelijker en bovendien veiliger. Vroeger was dit namelijk nog niet zo, tegenwoordig zorgt thermische beveiliging ervoor dat de ongelukken geminimaliseerd zijn. Een gasfornuis aansluiten kan echter soms nog wel een gedoe zijn; maak je geen zorgen, na het lezen van artikel zorgen we ervoor dat je zorgeloos je gasfornuis kunt vervangen en/of aansluiten!

Gereedschap dat je nodig hebt

Een gasfornuis aansluiten op aardgas kost niet zomaar iets, je hebt namelijk ook een hoop spullen en gereedschap nodig. Je hebt namelijk een moersleutel nodig en lekzoekmiddel. Ook heb je tape nodig. Een gasfornuis aansluiten tape is namelijk nodig en je hebt daar speciale tape voor!  Teflon tape voldoet aan alle wettelijke standaarden, is lang genoeg en is gemaakt van Bonfix: het materiaal waar de tape van gemaakt moet zijn. Ook een RVS gasslang is benodigd. Maak je geen zorgen, de Superflex Premium van 75cm is hittebestendig en dankzij zijn roestvrijstalen omgeving van onbeperkte levensduur.

Stap voor stap een gasfornuis aansluiten

Stap 1 – De gaskraan dicht draaien

Als eerste stap Betrouwbare bronnen Aanwijzing voor de gasaansluiting De omschakeling van het apparaat op een ander type gas mag alleen door geautoriseerd vakpersoneel en overeenkomstig de aanwijzingen in deze handleiding gebeuren. media3.bsh-group.com bij het aansluiten van een gasfornuis is het belangrijk om de gaskraan dicht te draaien, zo is er geen gastoevoer naar het fornuis en voorkom je dat er gas ontsnapt tijdens de installatie.

Bij het installeren van een gasfornuis met oven is het noodzakelijk om de gasleiding gasfornuis met oven aansluiten op de gasaansluiting, dit vergeten sommige mensen nog wel eens.

Stap 2 – De comfooraansluiting plaatsen

Je kunt de gasslang niet direct aansluiten Betrouwbare bronnen Uitleg over 2-fasen, 3-fasen en krachtstroom Eén van de meest logische aspecten, maar wel één die in de praktijk toch niet altijd uitgevoerd wordt, is het doen van onderzoek voor aankoop. U heeft uw wensen in uw hoofd over afmetingen, aantal zones, aantal ovens, mogelijkheden etc. www.wst-hetgrootslag.nl op je gasfornuis. Gebruik daarom een comfooraansluiting. Ook maak je in deze stap gebruik van de eerder benoemde Teflon tape. Tape dit om het uiteinde van de gasaansluiting van het fornuis, op deze manier kun je veilig naar de volgende stap.

Stap 3 – De gasslang monteren

De derde stap is het aansluiten van de gasslang. Ga eerst na of er een rubberen ring in de gasslang zit. Draai de gasslang goed vast met de moersleutel. Plak daar ook een stuk tape op om lekken te voorkomen, indien er geen rubberen ring in zit.

Stap 4 – Gasslang aan gaskraan monteren

De vierde stap van dit stappenplan is de gasslang monteren aan de gastoevoer in de keuken. Draai de gasslang vast met de moersleutel een gebruik in deze stap ook tape als de gasslang geen rubberen ringetje heeft.

Stap 5 – Lekkencontrole

De laatste stap is het controleren op lekken. Het kan daar enorm misgaan. Maak een sopje met afwasmiddel of handzeep en breng dit aan op de gehele aansluiting. Als je de gaskraan opent, kijk of er kleine bellen ontstaan. Zijn deze er niet? Je hebt je normale gasfornuis of gasfornuis met elektrische oven aansluiten perfect uitgevoerd!

Ben je ook geïnteresseerd in het kopen van een rookoven? Wij hebben de beste rookovens op de markt onderzocht en beoordeeld die zeker het overwegen waard zijn.

Nuttige tips

Bij het opstellen van dit artikel hebben we ervoor gekozen om ook nog een aantal nuttige tips op te schrijven:

1. Controleer of de gasleiding geschikt is voor het type gas: je hebt verschillende soorten gas met verschillende soorten gasdrukken en dus aansluitingen.
2. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het proces: zorg ervoor dat er genoeg ventilatie in je keuken is op het moment, een gasfornuis produceert namelijk verbrandingsgassen die schadelijk kunnen zijn.

FAQ

Wat mag een gasfornuis aansluiten kosten?

De kosten voor het aansluiten van een gasfornuis kunnen nog wel eens aardig verschillen. Het hangt natuurlijk van een aantal factoren af. Dit zijn factoren als locatie, complexiteit van de installatie en natuurlijk de tarieven van de gasinstallateur. Je kunt verwachten dat de kosten voor aansluiting gasfornuis ergens tussen de € 50 en € 200 zullen liggen.

Mag je zelf gasfornuis aansluiten?

We raden je af om een gasfornuis zelf aan te sluiten. Gas aansluiten kan gevaarlijk zijn. Het aansluiten van een gasfornuis is in de meeste landen zelfs niet toegestaan, tenzij je een gekwalificeerde en/of gecertificeerde gasinstallateur bent. Een gasfornuis aansluiten op aardas vereist speciale vaardigheden en kennis van gasleidingen, de juiste gereedschappen en apparatuur. Een installateur maakt het niet alleen goed, maar is ook de veiligste manier op te zorgen dat je gasfornuis en de gasslang aansluiten veilig wordt gedaan.

Laatste Gedachten

We hopen je met dit artikel ervan hebben overtuigd om het aansluiten van een gasfornuis op een veilige manier te doen. Het werken met gasleidingen kan gevaarlijk zijn en wees er dus zeker van dat je dit aankunt. Door het volgen van onze stappen kun je er zeker van zijn dat gasfornuis aansluiten veilig en efficiënt gebeurd. Weet je even niet meer hoe het moet? Lees dan dit artikel helemaal opnieuw. Volg de stappen en geniet van je nieuwe gasfornuis. We wensen je veel kookplezier met je net nieuw geïnstalleerde gasfornuis!

Referenties

1.
Aanwijzing voor de gasaansluiting
De omschakeling van het apparaat op een ander type gas mag alleen door geautoriseerd vakpersoneel en overeenkomstig de aanwijzingen in deze handleiding gebeuren.
2.
Uitleg over 2-fasen, 3-fasen en krachtstroom
Eén van de meest logische aspecten, maar wel één die in de praktijk toch niet altijd uitgevoerd wordt, is het doen van onderzoek voor aankoop. U heeft uw wensen in uw hoofd over afmetingen, aantal zones, aantal ovens, mogelijkheden etc.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X