Afwassen Met de Hand of de Vaatwasser: Wat Is Goedkoper?

Lees ons artikel over afwassen voor handige tips, tricks en technieken om je afwas efficiënt en effectief schoon te krijgen.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 14-08-2023
Geupdatet 14-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Wist je dat afwassen met de hand één van de meest water verspillende taken in de keuken is? Er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg manieren om deze dagelijkse taak milieuvriendelijker te maken en je waterrekening te verlagen. In dit artikel delen we onze beste tips om water te besparen tijdens het afwassen en gaan we precies in of het goedkoper is met de hand of met een vaatwasser. Van het optimaliseren van de watertemperatuur tot het kiezen van de juiste soort afwasmiddel, ontdek hoe je deze huishoudelijke klus een stuk duurzamer kunt maken. Begin snel met lezen en leer hoe je water bespaart terwijl je je borden wegwerkt.

Benodigdheden voor de afwas

Er zijn een aantal benodigdheden die je nodig hebt bij de handafwas en bij de vaatwasser.

Handafwas:

Vaatwasser:

Wassen met de hand: Een stap voor stap gids

Hieronder vind je een gedetailleerd stap-voor-stap plan hoe je op de meest gezonde en goedkope manier je handen kunt afwassen.

Stap 1. Bereid je voor

Zorg dat alle vaat dat je moet afwassen dicht bij de gootsteen staat en voor de zekerheid kun je altijd rubberen handschoenen aandoen om je handen te beschermen.

Stap 2. Gooi etensresten weg

Schraap alle etensresten van borden en pannen en gooi ze weg in de vuilnisbak of compostbak.

Stap 3. Leeg glazen en kopjes

Giet de inhoud van glazen en kopjes volledig leeg in de gootsteen en plaats ze in de gootsteen, want het kan zijn dat er nog een klein laagje inhoud in zit.

Stap 4. Spoel extra vuile vaat

Als iets extra vuil is, vooral borden, spoel het dan eerst af onder warm water om grote stukken vuil te verwijderen.

Stap 5. Vul de gootsteen met zeepwater

Vul de gootsteen met tussen heet en warm water en voeg zeep toe. Controleer de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van de zeep.

Weet je niet welk zeep je moet gebruiken? Kijk dan naar Ecover Afwasmiddel. Dit krachtige afwasmiddel kan vuile vaat weer eruit laten zien als nieuw.

Stap 6. Was de vaat

Begin met het wassen van de minst vuile vaat en werk naar de vuilste vaat toe. Gebruik een spons, borstel of doek om de vaat schoon te maken en plaats elke stuk vaat na het wassen in een rek of op een handdoek om te drogen. Gebruik daarvoor de volgende volgorde:

  • Glazen
  • Bestek
  • Dan kopjes, dienbladen en borden
  • Was als laatst pannen en potten

Ben je ooit op het punt gekomen dat je een pan hebt gewassen en deze verbrand hebt gevonden? Ons artikel over het schoonmaken van een aangebrande pan kan je helpen met het schoonmaken ervan.

Stap 7. Spoel het sop van de vaat

Spoel de vaat grondig af onder warm water om er zeker van te zijn dat alle zeepresten zijn verwijderd.

Stap 8. Droog de vaat

Droog de vaat met een schone handdoek of een droogrek en laat de vaat volledig drogen voordat je ze opbergt.

Stap 9. Maak je borstel, spons of doek schoon

Spoel en maak je borstel, spons of doek schoon nadat je alle vaat hebt afgewassen om te voorkomen dat vuil en bacteriën zich ophopen.

Afwassen met de vaatwasser

Ook kun je afwassen met de vaatwasser. Dit is meestal een stuk eenvoudiger en vereist veel minder tijd dan het afwassen met de hand. We hebben ook voor het wassen met de vaatwasser een stap-voor-stap plan opgesteld.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe vaatwasser of ben je klaar met dat wassen met de hand? Kijk dan naar de Siemens SN23EC14CE, deze vrijstaande vaatwasser kan ervoor zorgen dat je aangekoekte pannen ook enorm schoon worden.

Stap 1. Gooi etensresten weg

Begin net als bij het afwassen met de hand met het weggooien van eventuele etensresten. Schraap de restjes eraf en zorg dat er minimaal vuil op zit.

Heb je nou nog genoeg etensresten, en vind je het zonde om dit weg te gooien? Ons artikel over de beste vacuümmachines kan dan enorm interessant voor je zijn, zo hoef je niet al je eten steeds weg te gooien.

Stap 2. Zoek een logische manier om de vaatmachine te vullen

Vul de vuile vaat in de vaatwasser. Een vaatwasmachine vullen is soms nog wel een gedoe, zorg dat dit logisch is en dat je de machine laadt. Pannen en keukengerei moeten onderin de machine en lichter servies, zoals glazen en kopjes moeten bovenin.

Stap 3. Vul de vaatwasmachine niet te erg

Laad de vaatwasser niet te vol.. Overvolle machines kunnen er namelijk voor zorgen dat de machine plekken op het servies mist, waardoor het niet goed wordt gewassen. Ook kan het ervoor zorgen dat je servies beschadigd raakt.

Stap 4. Voeg een vaatwastablet toe

Voeg in deze stap een vaatwastablet toe. Elke machine heeft een verschillende plek ervoor en zorg dat je de vaatwastablet in het juiste compartiment plaatst.

Stap 5. Zet de vaatwasmachine aan met het juiste programma

Selecteer nu je de vaatwasmachine hebt gevuld het juiste programma. Meestal staat in de handleiding van de vaatwasmachine welk programma je voor jouw machine moet gebruiken.

Stap 6. Droog de vaat

Na het voltooien van het programma, laat je de vaatwasmachine zijn werk doen en zorg dat je de machine laat drogen. Later kun je de vaat eruit halen en eventueel nog extra droogmaken, als dit nog niet het geval is.

Wat mag er wel en niet in de vaatwasser?

Er zijn een aantal servies en ander soort items die je niet in de vaatwasser mag wassen, om schade te voorkomen. We hebben een tabel opgesteld, waarbij je precies ziet wat er wel en niet in de vaatwasser terecht mag komen.

Wel Niet
Borden Handgeschilders servies
Bestek Aluminium pannen
Glazen Kristallen glazen
Kopjes en mokken Houten snijplanken
Ovenroosters (mits ze niet zijn bedekt met aangekoekt vuil Messen met houten handvatten
Plastic bestek Gietijzeren pannen

De vaat drogen of laten drogen?

Je kan de vaat het beste laten drogen aan de lucht om bacteriegroei en vlekken te voorkomen. Probeer de vaat na het afwassen op droogmaat aan de lucht te drogen. Het is mogelijk om je, indien je de vaat weer direct nodig hebt, het gelijk afdrogen, voordeel hieraan is dat je de glans van het vaatwerk behoud.

Wat is goedkoper afwassen met de hand of vaatwasser?

Als je gaat kijken wat goedkoper is, dan is een vaatwasser zuiniger dan handmatig afwassen. Niet alleen de tijd die je ermee vrijmaakt. Maar ook omdat vaatwassers over het algemeen minder water en energie verbruiken dan wanneer je met de hand afwast. Als je maar een aantal stukken servies moet afwassen, dan is het natuurlijk wel efficiënter om met de hand af te wassen.

Afwassen van specifiek servies

Ook heb je een aantal gevallen waarbij je niet zomaar mag wassen. Dit kan zijn omdat je of het servies beschadigd, of omdat het niet meer schoon kan worden.

Verwijderen van theeaanslag

Om theeaanslag aan je servies weg te halen, kun je verschillende middelen gebruiken om dit te elimineren. Een vaatwasser werkt immers niet altijd bij theeaanslag. Zo zou je azijn en baking soda kunnen mengen en dit voorzichtig op de aanslag kunnen wrijven. Als je dit afspoelt met warm water zal je al snel verschil merken.

Reinigen van aangekoekte pan

Het schoonmaken van een aangekoekte pan is belangrijk om ergere beschadiging te voorkomen. Zo zou je net als bij het verwijderen van theeaanslag baking soda kunnen gebruiken. Ook zout kun je proberen, zo schrob je met een zachte spons op het aangekoekte deel.

Pannen wassen met olie

Als je nog pannen hebt met olie erin, lijkt het wassen misschien wel onmogelijk. De olie zal blijven zitten en kan aardig vervelend zijn. Vul daarom eerst de pan met zeep en water en laat dat een tijdje inwerken, op deze manier zal je zien dat de olie langzaam los begint te weken van de pan en daarna kun je het gewoon in de vaatwasser doen, afhankelijk van wat voor soort pan het is.

Gietijzeren pannen wassen

Om een gietijzeren pan schoon te maken, kun je het beste warm water en een borstel gebruiken Betrouwbare bronnen Dishwashing sponges and brushes: Consumer practices and bacterial growth and survival Sponges are frequently used in kitchens and have been shown to harbor large numbers of bacteria, occasionally also pathogens. www.sciencedirect.com om overtollig vuil en voedselresten te verwijderen.

Scherpe messen wassen

Ook scherpe messen kun je het beste wassen met warm water en zeep. Vooral messen met houten hendels mag je niet in de vaatwasser doen, omdat dit het kan beschadigen.

Heb je per ongeluk een mes beschadigd of zoek je nog naar een nieuwe set? Wij hebben in ons onderzoek naar de beste Japanse messen een onderzoek gedaan naar messen die je kookervaring zullen verbeteren.

Bierglazen wassen

Bierglazen mogen niet gewassen worden met schoonmaakmiddelen, omdat die de neiging hebben enige stoffen achter te laten die de vorming van de schuim uit bier belemmeren. Ook kan onjuiste reiniging bij het wassen van een bierglas ervoor zorgen dat het aroma vermindert, waardoor de smaak getemperd wordt.

Lippenstift van glazen verwijderen

Om lippenstift van een glas of kop weg te halen, kun je net als bij alle andere oplossingen afwasmiddel gebruiken. Als deze oplossing niet helpt, zou je eventueel met een wattenstaafje om de lippenstiftplek kunnen deppen met alcohol. Dit moet je wel erg voorzichtig doen, om verdere schade aan het glas te voorkomen.

Tips voor het afwassen

  • Gebruik een (afwas)borstel met stevige haren om voedselresten van borden te schrobben, voordat je dit in de vaat stopt;
  • Neem de tijd voor het schoonmaken van de vaat, dit kan namelijk stress verminderen Betrouwbare bronnen Washing Dishes to Wash the Dishes: Brief Instruction in an Informal Mindfulness Practice This study sought to investigate whether washing dishes could be used as an informal contemplative practice, promoting the state of mindfulness along with attendant emotional and attentional phenomena. www.researchgate.net ;
  • Reinig je afwasbak of vaatwasser regelmatig zodat alles schoon blijft;
  • Vul de afwasbak of vaatwasser niet te vol; dit kan zich erbarmen dat servies niet goed wordt gereinigd.

Ons oordeel

Of je nu kiest voor de handafwas of de vaatwasser, dit moet goed gebeuren. Je wilt namelijk wel dat je servies schoon blijft. Met de juiste technieken en tools in dit artikel ben je er zeker van dat je bestek weer stralend schoon wordt. We hopen je daarom ook met dit artikel genoeg geïnformeerd te hebben op het gebied van afwassen en voor welke optie je moet kiezen. Of je nu geniet van het rustgevende handafwas of het gemak en tijdbesparende vaatwasser, zorg ervoor dat dit veilig gebeurd. Een schone en gezonde keuken staat altijd voorop. En onthoudt, vul de afwasbak of vaatwasser niet te vol. het afwassen met een vaatwasser is dus over het algemeen goedkoper dan de handafwas, doordat water efficiënter wordt gebruikt.

Referenties

1.
Dishwashing sponges and brushes: Consumer practices and bacterial growth and survival
Sponges are frequently used in kitchens and have been shown to harbor large numbers of bacteria, occasionally also pathogens.
2.
Washing Dishes to Wash the Dishes: Brief Instruction in an Informal Mindfulness Practice
This study sought to investigate whether washing dishes could be used as an informal contemplative practice, promoting the state of mindfulness along with attendant emotional and attentional phenomena.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X