In Welk Compartiment Moet Het Wasmiddel?

Gedetailleerde gids over de wasmiddellade van de wasmachine met alternatieve manieren om het wasmiddel te doseren.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 07-08-2023
Geupdatet 07-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Je hebt een berg wasgoed liggen om te wassen maar het is helemaal niet zo gek als je niet waar je je wasmiddel en wasverzachter doet. Hoe je je wasmiddel vult lijkt een simpele vraag, maar heb je je zelf wel eens een keer afgevraagd: “in welk vakje moet wasmiddel?” Het heeft verschillende vakjes, zoals wasverzachter. Voorwas is een aanvullend wasmachineprogramma dat alleen wordt gebruikt voor hardnekkige vlekken op kleding. Door het wasgoed in dit programma te laten weken zijn de vlekken van de hoofdwas makkelijker te verwijderen. De hoofdwas is het normale wasprogramma en je kunt wasverzachter toevoegen als je van een heel zachte was houdt. De planken zijn vaak gemarkeerd met een wasmachine-symbool. Het Romeinse cijfer I staat voor voorwas, II voor hoofdwas en bloem, zon of ster voor wasverzachter. Als het niet duidelijk gelabeld is, kun je het opzoeken in de handleiding van je wasmachine.

Hoe De Wasmachinelade Eruit Ziet

Er zijn genoeg mensen die de wasmachinelades helemaal verkeerd gebruiken en de wasverzachter of de wasmiddel in het verkeerde vakje doen. Ook de plaatsing van het wasmiddel doseerbakje verschilt per wasmachine. Gebruik jij je wasmiddellade al jaren verkeerd? Wasmachines hebben over het algemeen drie compartimenten: voorwas, hoofdwas en wasverzachter. Gebruik voor grote hoeveelheden (hoofdwas) waspoeder of wasmiddel. Vaak staat er aangegeven welke box waarvoor is. Hieronder leg ik uit welk vakje bij welk wasmiddel hoort, maar ook welk vakje je moet gebruiken.

Twee Compartimenten

Het kan zijn dat je over een wasmachine beschikt met twee compartimenten. Een vakje waar je wasmiddel in plaatst en een vakje voor de wasverzachter. Het grootste vakje gebruik je voor de wasmiddel en het kleinere vakje gebruik je voor je wasverzachter.

Drie Compartimenten

Tegenwoordig hebben de meeste wasmachines drie compartimenten. Per vakje wordt er middels een afbeelding aangeduid waar welk vakje voor is bedoeld. Je hebt bij een wasmachine met drie compartimenten een vakje voor de voorwas, de hoofdwas en voor de wasverzachter.

I: Voorwas

Het kleinere vakje met I of 1 is voor voorwasmiddel. Sommige wasprogramma’s hebben geen voorwas, dus u kunt dit veld leeg laten als u een voorwas wilt overslaan. Voorwassen is in de regel alleen nodig bij sterk vervuild wasgoed. Als je wasgoed niet erg vies is, kun je water en energie besparen door de voorwas over te slaan.

II: Hoofdwas

Het hoofdwasmiddelbakje is meestal het grootste bakje in de wasmiddellade van de wasmachine Betrouwbare bronnen Wasmachine - Wikipedia Een wasmachine is een machine voor het reinigen van textiel door middel van het wentelen van wasgoed in sop, als modern alternatief van de handwas. nl.wikipedia.org . Een II of 2 naast het vak geeft aan dat dit het hoofd was vak is. Als je niet voor wast en geen wasverzachter gebruikt, is dit het enige vakje in de wasmachine. Dosering aangegeven op de verpakking van het wasmiddel.

III: Wasverzachter

Een klein vakje met sterren en bloemen is voor wasverzachter Betrouwbare bronnen Waarom wordt de wasverzachter niet meegenomen in het wasprogramma? Als de wasverzachter niet wordt meegenomen dan zijn er vier mogelijke oorzaken. Hieronder zijn die mogelijkheden beschreven met passende oplossingen. www.samsung.com . Gebruik niet meer dan aangegeven op de verpakking. Met wasverzachter geniet je van een zacht gevoel en een verfrissende geur.

Automatische Wasmiddeldosering

Wasmachines met automatische wasmiddeldosering voegen automatisch een bepaalde hoeveelheid wasmiddel toe aan het wasgoed. Je hoeft dus niet zelf te rommelen met doseerbolletjes of dopjes om de juiste hoeveelheid wasmiddel af te meten.

Zo werkt de automatische wasmiddeldosering

De wasmachine gebruikt een bakje met wasmiddel. De wasmachine bepaalt de hoeveelheid wasmiddel die nodig is voor het wasprogramma. Het hangt af van het soort programma en de hoeveelheid wasgoed. En soms hoe vies de was is. Het systeem heeft twee containers of containers die twee verschillende wasmiddelen of wasmiddel en wasverzachter kunnen bevatten. Fabrikanten kunnen schoonmaakproducten verkopen die u kunt gebruiken. U kunt echter ook voor elk systeem uw eigen wasmiddel kiezen als de Frisse Reus. Stel vooraf de waterhardheid in, de op de verpakking van het wasmiddel vermelde dosering voor een volle trommel en eventueel de mate van vervuiling. Op alle wasmachines met automatische wasmiddeldosering kun je het wasmiddel ook handmatig afwegen en zelf doseren vanuit de wasmiddellade of met behulp van de wasmiddelbolletjes in de trommel.

Alternatieve Methode Voor Het Toevoegen Van Wasmiddel

Uiteraard wil jij dat je kleding fris en lekker ruikt en dat kan ook zeker met alternatieve wasmiddelen. In sommige gevallen maak je het gewoon zelf!

Er bestaan wasnoten Betrouwbare bronnen Wasnoot - Wikipedia Wasnoten zijn de noten van de zeepnotenboom. De schillen ervan worden in India al eeuwenlang gebruikt bij het doen van de was. Het wasresultaat is volgens Oekotest en Test.de, beide Duitse consumentenbonden, echter minder goed dan met reguliere wasmiddelen. nl.wikipedia.org die jij kunt gebruiken om je kleding schoon te krijgen en ze werken ook erg goed! Deze noten komen oorspronkelijk uit India en bevatten kleverige stoffen, saponinen genaamd, die een natuurlijk zacht, zeepachtig effect creëren. Voeg de wasnoten toe aan je wasgoed om je wasgoed lekker fris te laten ruiken.

Bladerwasstrips zijn ook een goede optie. Het is 20 keer lichter dan conventionele wasmiddelen en verbruikt dus minder CO2 tijdens het transport. Het is vrij van microplastics, conserveermiddelen en bleekmiddelen en is gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Eén stuk kan eenmalig worden gewassen en kan worden gebruikt voor delicate stoffen zoals wol, zijde en kasjmier.

Dan heb je ook nog de Aleppo zeep. Deze zeep dankt zijn naam aan zijn geboorteplaats, Aleppo, Syrië. Omdat het een ouderwets product is, is wassen prima! Een reiniger maak je eenvoudig door 16 gram geraspte Aleppozeep te mengen met 1 liter water. Dit wordt aan de kook gebracht om eventuele zeepresten op te lossen en desgewenst wordt een aangenaam geurende olie toegevoegd tot een vloeibaar mengsel.

Wist je ook dat je gemakkelijk wasmiddel kunt maken van zuiveringszout oftewel natriumcarbonaat Betrouwbare bronnen Natriumbicarbonaat toevoegen aan je wasgoed - wikiHow Natriumbicarbonaat toevoegen aan je wasgoed. Natriumbicarbonaat is een natuurlijke luchtverfrisser en reiniger. nl.wikihow.com ? Om dit te maken dien je het volgende te doen. Meng 1/2 vloeibaar biologisch afbreekbaar wasmiddel met 1/2 zuiveringszout en voeg indien nodig etherische oliën toe. Hardnekkige vlekken? Voeg dan een beetje natuurazijn toe voor een nog schoner resultaat.

Pods

Wasmiddelcapsules als de Robijn Color 3 in 1 worden aanbevolen omdat ze gemakkelijk in gebruik en handig zijn. Pods zorgen ervoor dat je niet zelf hoeft te doseren en zelf hoeft te bepalen hoeveel wasmiddel je nodig hebt en je kunt dit eenvoudig in de wastrommel plaatsen. Het voorkomt ook dat er vloeibaar wasmiddel in de wasruimte lekt, waardoor capsuledozen gemakkelijk schoon te maken zijn. Lees alvorens de aanwijzingen op de verpakking van de pods, als je dit goed volgt, zullen de pods zich volledig oplossen in de wasmachine tijdens de wasbeurt.

Doe de Wasbol Met Vloeibaar Wasmiddel Direct in de Trommel

Het is belangrijk om alvorens je de was in de wastrommel doet dat je eerst de pod plaatst in de wastrommel. Het kan namelijk goed mogelijk zijn dat de pod niet goed oplost zodra je dit tussen de kleding plaatst. Doe de pod niet in een wasmiddellade want de kans is groot dat dit niet gaat werken. Een pod dien je ten alle tijden in de wastrommel te plaatsen.

Zijn de pods oplosbaar in water?

Zolang u de aanwijzingen op de verpakking volgt, lossen de capsules volledig op. De belangrijkste dingen om te onthouden zijn:

FAQ

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken?

Fabrikanten van wasmiddelen proberen hun producten zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de consument. Doseringsinstructies staan ​​altijd op de verpakking. De hoeveelheid die je nodig hebt hangt onder andere af van hoeveel wasgoed je in de wasmachine doet en hoe vuil het is. Sommige fabrikanten geven aan hoe de waterhardheid de dosering beïnvloedt, waardoor vaak extra wassen nodig is.

Hoeveel kilo wasgoed ga jij wassen?

Ondanks de instructies is het makkelijk om te veel of te weinig wasmiddel te gebruiken. Een reden hiervoor is dat de verpakkingsrichtlijnen zijn aangepast voor een normale was lading. Wasmiddelen voor donkergekleurde was worden volgens het consumentencentrum vaak geleverd in verpakkingen van 4 tot 5 kilogram. De vakbond zegt op haar eigen website dat de norm voor fijnwasmiddel 2,5 kg is.

Hoeveel kilo kan er in jouw wasmachine?

Heb jij er weleens over nagedacht hoe lang gaat een wasmachine mee bij een te hoge aantal kilo wasgoed dan is toegestaan? Het is wel verstandig om hier op te letten maar ook wil je dat je wasgoed goed schoon wordt. Weinig mensen wegen hun wasgoed voordat het in de trommel verdwijnt, dus het is een beetje gissen. Maar feit is volgens de Consumentenbond dat een wasmachine van 7 kg zelden meer dan 4 kg per keer doet. Heb je een wasmachine met een grotere capaciteit en maak je altijd goed gebruik van deze capaciteit, dan kun je iets meer wasmiddel gebruiken. Als je denkt dat je niet aan de 4 kg kunt komen, kun je iets minder gebruiken. Als de was aan de vuile kant is, kun je iets meer toevoegen.

Wat is beter: poeder of vloeibaar wasmiddel?

Veel mensen gebruiken vloeibaar wasmiddel. Eenvoudig in gebruik en houdt kleding schoon, zelfs bij lage temperaturen. Vloeibare wasmiddelen zijn echter vaak wat duurder dan poedervormige versies. Je kunt het ook te veel gebruiken om het snel op te gebruiken. Vloeibare wasmiddelen zijn volgens Milieu Centraal beter voor het milieu omdat er minder vezels loskomen van synthetische kleding.

Waspoeders zijn echter vaak veel goedkoper dan vloeibare wasmiddelen en laten kleding een  iets frissere geur achter. Aan de andere kant lossen waspoeders niet goed op bij koude temperaturen, wat vlekken kan veroorzaken. Ze bevatten ook vaak bleekmiddel, wat je wasmachine kan beschadigen.

Conclusie:

Bij het wassen op lage temperatuur is het aan te raden om een ​​vloeibaar wasmiddel te gebruiken omdat dit makkelijker oplost. Wasmiddel in poedervorm is comfortabeler in gebruik bij hogere temperaturen. Dus hoewel geen van beide op alle gebieden de beste keuze is, is het verstandig om af te wisselen tussen de twee bronnen. Hoe jij jouw wasgoed en wasmachine schoon houdt.

Ons oordeel

In het begin van dit artikel had je jezelf wellicht eens de vraag gesteld “In welk vakje moet wasmiddel?” Middels ons uitgebreide uitleg over de het gebruik van de wasmachine hopen wij dat je deze vraag jezelf niet meer hoeft te stellen en jij weet wat je nu moet doen. Mocht je nou een nieuwe wasmachine willen aanschaffen of in de toekomst, dan kun je er ook op letten op je een wasmachine wilt aanschaffen met twee compartimenten of drie compartimenten of eentje voor het gemak met een automatische wasmiddeldosering. Het is maar net waar jij blij van wordt!

Referenties

1.
Wasmachine - Wikipedia
Een wasmachine is een machine voor het reinigen van textiel door middel van het wentelen van wasgoed in sop, als modern alternatief van de handwas.
2.
Waarom wordt de wasverzachter niet meegenomen in het wasprogramma?
Als de wasverzachter niet wordt meegenomen dan zijn er vier mogelijke oorzaken. Hieronder zijn die mogelijkheden beschreven met passende oplossingen.
3.
Wasnoot - Wikipedia
Wasnoten zijn de noten van de zeepnotenboom. De schillen ervan worden in India al eeuwenlang gebruikt bij het doen van de was. Het wasresultaat is volgens Oekotest en Test.de, beide Duitse consumentenbonden, echter minder goed dan met reguliere wasmiddelen.
4.
Natriumbicarbonaat toevoegen aan je wasgoed - wikiHow
Natriumbicarbonaat toevoegen aan je wasgoed. Natriumbicarbonaat is een natuurlijke luchtverfrisser en reiniger.

Gerelateerde Artikels

Wasmachines Hoe Moet Je Polyester Stof Wassen?
Gwen De Brabantse
sep 12
Wasmachines Hoe Moet Je Zijde Wassen?
Gwen De Brabantse
aug 16
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X