Hoe Moet Je Polyester Stof Wassen?

Het wassen van polyester kan een beetje lastig zijn, omdat het gevoelig is voor krimpen en beschadiging als het niet goed wordt verzorgd. Met een paar eenvoudige tips en trucs kunt u uw polyester kleding echter langer schoon en fris houden.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 12-09-2023
Geupdatet 12-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Polyester wordt meestal gebruikt in kleding en huishoudstoffen vanwege de duurzaamheid, het comfort en de onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Het kan echter moeilijk zijn om deze stoffen te wassen en schoon te houden. Verkeerd polyester wassen kan verkleuring, krimp en kromtrekken veroorzaken. Het is erg belangrijk om de juiste methode te kiezen en de was instructies goed op te volgen.

In dit artikel bespreken we de beste manieren om polyester te wassen en te verzorgen, zodat je langer kunt genieten van je favoriete stoffen en kleding. Ook geven we advies over het voorkomen van verbleken, krimpen en kromtrekken en het verwijderen van polyestervlekken. Of je nu een doorgewinterde huisvrouw bent of een beginner, dit artikel is handig voor iedereen die goed voor zijn polyester wil zorgen.

Waaruit bestaat polyester en wat is het?

Polyester is een vezel die wordt geproduceerd uit aardolie. Het heeft uitstekende eigenschappen zoals slijtvastheid, kreukherstellend, waterbestendig, elastisch en licht van gewicht. Polyester wordt vaak gebruikt in de textielindustrie voor het maken van kleding, beddengoed, gordijnen, tapijten en tassen. Ook wordt het veel gebruikt in de productie van apparatuur, zoals singels, touwen en kabels. Daarnaast wordt polyester soms gebruikt in het bouwen van boten, auto’s en in de constructie van gebouwen vanwege zijn sterkte en stabiliteit.

Hoe kun je polyester wassen?

Belangrijk bij het wassen van polyester kleding zoals bijvoorbeeld een jas, is het noodzakelijk om de instructies op het label te lezen en volgen. In de meeste gevallen moet je het wassen op een lagere temperatuur, zoals 30 graden Celsius, en vermijd je het gebruik van agressieve wasmiddelen.

Voor polyester dekens en gordijnen kun je het beste het label of de instructies van de fabrikant volgen. Het is belangrijk om de maat van de wasmachine aan te passen aan de deken of gordijnen, anders kunnen deze beschadigd raken tijdens het wassen. Polyester is over het algemeen veilig om te wassen, maar het is belangrijk om de wasinstructies goed op te volgen.

Op welk programma moet je polyester wassen?

Het hangt natuurlijk af van welke soort programma’s je hebt, maar synthetische stoffen kunnen in sommige gevallen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is niet nodig. Vaak is de vraag op welk programma mensen 100% polyester moeten wassen. Een advies is om 100 polyester wassen op 60 graden en polyester stoffen op 40 graden te wassen. Je hebt overigens geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester. Ook kun je kleuren combineren, omdat polyester kleurvast is.

Instrumenten

Materialen

Nog een zoektocht openstaan naar een -rek of droogtoren? Lees dan ons artikel over de beste droogtorens die momenteel op de markt beschikbaar zijn, om je kleding zo goed en efficiënt mogelijk te drogen.

Instructies

Om het wassen van polyester te versimpelen, hebben wij een stappenplan opgesteld. En stel je wilt een polyester slaapzak wassen, wat zijn dan de beste opties die je kunt doen? Geen zorgen, na het lezen weet je precies waar je aan toe bent.

Stap 1. Lees de verzorgingsetiketten

Kleding van polyester kan meestal worden gewassen in de wasmachine, tenzij dat anders is aangegeven natuurlijk. Het etiket geeft je namelijk meestal informatie over de aanbevolen wasmethode.

Om bijvoorbeeld polyester viscose wassen tot een goed einde te laten komen, zijn er verschillende was methoden Betrouwbare bronnen Polyester wassen: 11 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow Polyester wassen. Polyester is een synthetische stof die over het algemeen niet kreukelt, vervaagt en krimpt als je het op de juiste manier behandelt. nl.wikihow.com dan bij het wassen van andere soorten polyester. De waslabels kunnen verschillende graden Celcius aangeven en lees daarom zorgvuldig de etiketten.

Stap 2. Voorbehandeling van vlekken

Gebruik voor deze stap een vlekkenverwijderaar of wasmiddel om de vlekken voor te behandelen. Om bijvoorbeeld een polyester gewatteerde jas te wassen moet je de vlekken goed voorbehandelen om daadwerkelijk ervoor te kunnen zorgen dat alle vlekken verdwijnen na behandeling.

Stap 3. Het wassen van polyester

Je kunt polyester wassen door het in de wasmachine te doen. Zorg er wel voor dat er nog voldoende ruimte is voor het kledingstuk om te bewegen tijdens het wassen, en niet dat je hele wasmachine is volgepropt.

In elk huishouden heb je een hoge kwaliteit wasmachine nodig, zoals bijvoorbeeld de Samsung WW90T554AAW die met zijn lange levensduur makkelijk een polyester jas wassen kan. Als je je afvraagt hoe lang een wasmachine ongeveer meegaat, bekijk dan ons artikel over hoe lang een wasmachine meegaat.

Stap 4. Wasmiddel toevoegen

Bij deze stap kun je simpel gezegd het wasmiddel toevoegen aan de wasmachine. Wees er wel van bewust dat je niet te veel wasmiddel toevoegt, dit kan namelijk de stof beschadigen en voorkomen dat de vlek(ken) volledig verdwijnen.

Stap 5. Polyester drogen

Na het programma van de wasmachine, is het belangrijk om het polyester kleding stuk goed te drogen. Vermijd daarbij direct zonlicht en hittebronnen, omdat deze polyester kunnen beschadigen. Hangt het kledingstuk op of leg het plat neer om te drogen. Bij het wassen van een polyester dekbed is het bijvoorbeeld belangrijk om deze volledig neer te leggen, zodat deze op elke plek goed kan drogen en niet krimpt.

Stap 6. Vouwen of ophangen

Vouw of hang het polyester kledingstuk op nadat het droog is uit de wasmachine. Je kunt het daarna simpel opvouwen en opbergen, of gelijk aandoen natuurlijk!

Je kunt het kledingstuk bijvoorbeeld ophangen aan de Leifheit droogrek om ervoor te zorgen dat jouw polyester kledingstuk weer schoon is.

Polyester kleding en de handwas

Polyester kleding kun je ook met de hand wassen. Dit heeft de voorkeur als de stofvezels losser geweven zijn of als het kledingstuk delicaat is. In dit geval kun je het beste met de hand wassen Betrouwbare bronnen How polyester is made - material, manufacture, making, history, used, structure, steps, product, History The principle ingredient used in the manufacture of polyester is ethylene, which is derived from petroleum. In this process, ethylene is the polymer, the chemical building block of polyester, and the chemical process that produces the finished polyester is called polymerization. www.madehow.com om krimp of beschadiging te voorkomen. Lees daarom eerst de instructies, voordat je de kleding wast.

Stap 1. Vul een bak met heet water

Vul een grote emmer met warm/heet water en gebruik voldoende water om de kledingstukken volledig onder te dompelen, maar niet te veel, de emmer mag niet helemaal tot het randje gevuld zijn.

Stap 2. Wasmiddel toevoegen

Voeg een mild reinigingsmiddel toe aan het hete water in de emmer. Gebruik een niet-blekend wasmiddel dat geschikt is voor delicate stoffen, aangezien dit de polyester kan beschadigen.

Stap 3. Polyester weken

Leg de gewenste polyester in de gevulde emmer en laat deze weken. Je kledingstuk mag ongeveer 10-15 minuten in het water weken, dit om vlekken of vuil los te maken.

Stap 4. Polyester wassen

Wrijf in deze stap zachtjes over het kledingstuk om het te wassen. Daarbij kun je je handen gebruiken: wrijf over het kledingstuk om vuil en vlekken te verwijderen. Je moet rustig wrijven, want te hard wrijven kan zorgen voor schade.

Stap 5. Spoelen

Spoel het kledingstuk van polyester grondig met schoon water. Je kunt het kledingstuk meerdere keren spoelen, net zo lang totdat er geen zeep meer uitkomt en het water helder oogt.

Stap 6. Drogen

Nu zit je alweer in de laatste stap van dit proces. Hang het kledingstuk op of leg het plat om te drogen. Je zou hiervoor een droogrek voor kunnen gebruiken. We hebben een onderzoek gedaan naar de beste droogrekken om je ook hierin van te ontzien, zo kun jij je kleding gemakkelijk drogen.

Strijken van polyester

Polyester strijken kan een uitdaging zijn, omdat het materiaal gevoelig is voor hitte en beschadigingen. Om te voorkomen dat het polyester materiaal smelt of kreukelt, is het belangrijk om goede instellingen te gebruiken op je strijkijzer. Een lage stand is aan te raden.

Hoe polyester drogen?

De vraag die we vaak ontvangen is of kan polyester in de droger? Het antwoord daarop is ja, polyester kan in de droger. Het is belangrijk om de instructies op het label van je product te bekijken. Krimpt polyester in de droger? Nee, indien je de instructies volgt niet.

Polyester repareren

Er zijn manieren om polyester te repareren, wees er wel van bewust dat dit in sommige gevallen niet meer mogelijk is. Het hangt namelijk af van de omvang en schade zelf. Bij scheuren en gaten kun je deze opvullen met speciale polyesterreparatiepasta. Wij raden echter aan om altijd een professional te benaderen bij reparaties.

Opslaan van polyester

Om producten van polyester juist op te slaan, is het belangrijk dat het materiaal schoon is gemaakt en volledig droog is. Een koele, droge plaats is geprefereerd en deze plek moet vrij zijn van direct zonlicht en vocht. Om polyester te beschermen tegen stof en vuil, kan het ook verstandig zijn op polyester op te bergen in een afgesloten zak. Zo blijft je polyester in goede conditie.

Ons oordeel

Het wassen van polyester kleding lijkt dus eenvoudig, maar na het lezen van dit artikel ben je er misschien toch achter gekomen dat het niet zo simpel is. Lees altijd de labels voor specifieke was instructies, controleer of je niet te heet water gebruikt en vermijd agressieve chemicaliën. Vergeet niet dat het verzorgen van je kleding een investering kan zijn en de levensduur aanzienlijk verbeterd kan worden als je er genoeg aandacht aan besteed. Polyester wassen is niet eenvoudig, maar door het volgen van de stappen in dit artikel kun je het uitvoeren. We hopen je daarom genoeg geïnformeerd te hebben met het wassen van polyester.

Referenties

1.
Polyester wassen: 11 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow
Polyester wassen. Polyester is een synthetische stof die over het algemeen niet kreukelt, vervaagt en krimpt als je het op de juiste manier behandelt.
2.
How polyester is made - material, manufacture, making, history, used, structure, steps, product, History
The principle ingredient used in the manufacture of polyester is ethylene, which is derived from petroleum. In this process, ethylene is the polymer, the chemical building block of polyester, and the chemical process that produces the finished polyester is called polymerization.

Gerelateerde Artikels

Wasmachines Hoe Moet Je Zijde Wassen?
Gwen De Brabantse
aug 16
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X