Hoe Moet Je Zijde Wassen?

Zijde wassen kan als een moeilijk proces worden gezien, omdat het materiaal kwetsbaar is en gemakkelijk kan worden beschadigd. Je kunt het op verschillende manieren wassen, maar welke is nou het beste in welk geval?
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 16-08-2023
Geupdatet 16-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Zijde is een prachtige en luxueuze stof die in de meeste gevallen geliefd is bij mensen vanwege de zachte textuur en de glanzende uitstraling die elke outfit tot prachtig maakt. Echter kan het reinigen van zijde voor veel mensen toch nog een uitdaging zijn. Veelal zijn mensen te onvoorzichtig en resulteert dit in schade vanwege de kwetsbaarheid van de stof. Maar wat als we je nou vertellen dat er genoeg manieren zijn om zijde wassen tot een succes te brengen zonder de kwaliteit van je kleding aan te tasten?

In dit artikel nemen we je mee in een aantal verschillende methoden om je kledingstuk van zijde te wassen. Of het nu gaat om een zijden blouse, jurk, sjaal of zelfs dekbedovertrek, na het lezen van dit artikel weet je precies welke stappen je moet ondernemen.

De wasvoorschriften voor zijde

Omdat zijde zo’n zachte textuur heeft, is het noodzakelijk om de zijde op de juiste manier te wassen om beschadiging en vervaging te voorkomen. Er zijn tegenwoordig een aantal manieren om dit te bewerkstelligen. De bekendste manieren zijn zijde wassen met de hand, maar ook in de wasmachine. We zorgen ervoor dat we je in elke verschillende methode meenemen. Moet je nou je lievelings zijden blouse wassen of die zijden dekbed wassen, dan wil je natuurlijk zeker weten dat dit op de juiste manier gebeurd.

Handwas en zijde: een goede combinatie?

Zijde kan in de handwa Betrouwbare bronnen Zijde wassen in de wasmachine en de handwas | Philips Wil je je geliefde kleding van zijde wassen? Ontdek de beste manieren om een zijden sjaal, jurk of blouse te wassen en strijken met deze tips! www.philips.nl s. Wees wel voorzichtig bij het behandelen van zijde kleding, want vervaging zit in een kleine hoekje. Het met de hand wassen kan daarom in sommige gevallen uitkomst bieden om dit kwetsbare materiaal goed schoon te maken. Bijvoorbeeld een zijden stropdas wassen, dat moet met alle zekerheid gebeuren om kleurvervaging te voorkomen. Volg daarom dit beknopte stappenplan:

  • Leg de zijden kleding in een bak gevuld met koud water.
  • Voeg een paar druppels mild wasmiddel toe en laat de zijde ongeveer twee á drie minuten intrekken.
  • Roer de kleding in het water om eventueel vuil te verwijderen.
  • Leeg de bak met kleding en spoel deze af met koud water totdat alle sporen van het wasmiddel verdwenen zijn.
  • Laat nu het kledingstuk drogen en maak gebruik van een handdoek om overtollig vocht op te laten nemen.

Volg deze stappen en je kunt nu met succes je zijden kleding wassen! Na het met de hand wassen van zijde is het belangrijk om het goed te laten drogen. Een draaiende waslijn kan het werk perfect voor je doen, dus lees ons artikel over de beste droogmolens voor inspiratie.

Was de zijde in de wasmachine

Moet je nu eerder een zijde sjaal wassen of een zijde kussensloop wassen? Dan is het wellicht verstandiger om het in de wasmachine te doen. Wassen in de wasmachine lijkt gemakkelijk Betrouwbare bronnen Tobben met de was Een techniekgeschiedenis van het wassen in Nederland 1890-1968 pure.tue.nl , maar ook hiervoor is een stappenplan waaraan je je goed moet houden om vervaging en schade te voorkomen.

Merk wel op dat je wasmachine een programma nodig heeft voor delicate stoffen zoals zijde. Je kledingstuk heeft meestal een wasetiket waar precies op staat op welke temperatuur het gewassen moet worden.

Volg indien deze stappen:

  • Vul je wastrommel met je kleding toe, voeg het wasmiddel toe en kies het programma voor de fijne was.
  • Haal na het wassen de zijden kledingstukken uit de wasmachine en veeg het resterende vocht weg met een handdoek.
  • Vervolgens kun je de zijden kleding ophangen of te drogen leggen.

Elk gezin heeft wel een wasmachine nodig in huis, maar ook een apart programma voor het reinigen en schoon houden van de delicate stoffen. De Samsung WW90T554AAW is een perfect voorbeeld, met zijn AddWash programma, zodat je tijdens een wasbeurt nog extra was kunt toevoegen, zonder problemen. Wij hebben onderzocht hoe lang een wasmachine meegaat, zodat jij precies weet waaraan je toe bent en of het al tijd is voor een nieuwe wasmachine.

Welk wasmiddel wordt gebruikt voor het wassen van zijde?

We bevelen bij het wassen van zijde aan om te kiezen voor een mild fijnwasmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor delicate stoffen, omdat andere wasmiddelen wellicht schade kunnen aanbrengen aan je kledingstuk. Het gebruik van dit andere soort wasmiddel kan vezels beschadigen en de kleur vervagen. Volg daarom altijd de instructies van het betreffende kledingstuk om verkeerde handelingen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld begint aan moerbei zijde wassen, dan kom je er al snel achter dat het label je vertelt dat je dit niet goed is voor de stoffen. Het neemt geen stoffen op, dus is het ook niet nodig om te wassen. Enkel omspoelen kan dan genoeg zijn.

Hoe droog je zijde?

Een aantal van de efficiënte manieren om zijde te drogen is door het voorzichtig uit te spreiden op een droge handdoek, rek, of molen. Zo moet je voornamelijk voorkomen dat de zijde wordt uitgewrongen of ophangen. Dit kan de vezels in het materiaal aantasten en leiden tot vervorming of lelijke kreukels. Ook kunnen we uit ervaring aanbevelen om tijdens het droogproces direct zonlicht te verbieden voor je zijde kledingstuk.

Zo zou je een droogrek kunnen gebruiken om zijde goed te drogen. Gelukkig hebben we de beste droogrekken op de markt onderzocht en kunnen we je in dat artikel haarfijn uitleggen welke droogrek perfect voor jou is om je zijde te drogen.

Hoe zijde ‘strijken’?

Allereerst is het zeer verstandig om altijd het etiket van het kledingstuk op te volgen en de instructies van de fabrikant te volgen. Meestal kan zijde het beste worden gestreken op de gewenste temperatuur van het kledingstuk, wat vaak relatief laag is. Overigens raden we aan om een stoffen doek of dunne katoenen doek tussen het strijkijzer en de zijden kledingstuk te plaatsen, om verkleuring en beschadiging te voorkomen.

Een goede oplossing is strijken met de Dynter SK214 Steamer, die je kleding stoomt, strijkt, desinfecteert en ontkreukt, zodat jij je zijden kledingstuk weer zo snel mogelijk aan kunt doen.

Vlekken verwijderen uit zijde

Afhankelijk van het soort vlek en de kleur van de zijde zijn er veel verschillende oplossingen om vlekken uit zijden kleding te verwijderen. Vaak staat er precies wat je moet doen op het waslabel van het kledingstuk. Om stofbeschadiging te voorkomen, maak nooit gebruik van warm water. Om de meeste vlekken te verwijderen uit de zijde, maak vooral gebruik van een mengsel van lauw water en een mild reinigingsmiddel. Doe dit voorzichtig te verwijderen met de hand.

Ons oordeel

Zijde wassen is dus niet eenvoudig, we hopen echter dat je met dit artikel over het wassen van zijde goed geïnformeerd bent. Hoewel de wasmachine niet altijd wordt aanbevolen, kan het in sommige gevallen wel de juiste oplossing zijn. Dus moet je vandaag nog een kledingstuk van zijde wassen? Volg dan ons stappenplan en zorg ervoor dat je er geen kreukels of brandplekken aan overhoudt. Als je deze richtlijnen volgt en het was label, kun je nog eindelang genieten van je luxueuze gevoel en de comfort van zijde.

Referenties

1.
Zijde wassen in de wasmachine en de handwas | Philips
Wil je je geliefde kleding van zijde wassen? Ontdek de beste manieren om een zijden sjaal, jurk of blouse te wassen en strijken met deze tips!
2.
Tobben met de was
Een techniekgeschiedenis van het wassen in Nederland 1890-1968

Gerelateerde Artikels

Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X