Turkse koffie werd hoogstwaarschijnlijk tegen de 15e eeuw door reizende kooplieden naar het Ottomaanse rijk — nu Turkije — gebracht en wordt nog steeds door veel mensen gedronken. Wij denken dat Turkse koffie wat meer aandacht mag krijgen en daarom hebben wij een heel artikel gewijd aan het onderwerp: Turkse koffie maken. Dan kun jij straks in het comfort van je eigen woning een heerlijk bakje Turkse koffie maken. Ga er lekker voor zitten dan gaan we gelijk beginnen.
Turkse koffie is zeer fijngemalen koffie die wordt gebrouwen door de koffie te koken. Elke koffieboon kan worden gebruikt; arabica-variëteiten worden als de beste beschouwd, maar robusta of andere blends worden ook regelmatig gebruikt. Het koffieresidu blijft bij het serveren aanwezig in het kopje. De koffie kan thuis worden gemalen in een handmatige molen die is gemaakt voor de zeer fijne maling.
In Turkije is het drinken van Turkse koffie een belangrijke traditie. Wij hebben de 4 belangrijkste redenen voor je opgesomd:
Turkse koffie maken zorgt ervoor dat je even pauze neemt en tot rust komt. Andere methoden van koffie maken eisen minder tijd en aandacht.
Turkse koffie drinken bevordert je gezondheid. Het helpt namelijk ons spijsvertering en staat bekend als een anti-carcinogeen. Wil je meer leren over de gezondheidsvoordelen van Turkse koffie Betrouwbare bronnen Turkse koffie meer dan een drankje Omdat het Turkse volk de Turkse koffie associeert met gesprekken met vrienden, als een ochtendplezier en met pauzes die gedurende de dag worden genomen. www.hanatravel.com ? Lees dan verder!
Het drinken van Turkse koffie is de perfecte reden om bij elkaar te komen. In Turkije is het drinken van Turkse koffie al eeuwen een traditie, misschien is het gevoel van saamhorigheid daarom zo groot in Turkije.
Het verhoogt je energieniveau. Zo kun je dus meer uit je dag halen. Turkse koffie is bovendien sterker dan gewone koffie en daarom is het een zeer geschikt drankje tijdens een drukke dag.
Een cezve (ook bekend als ibrik) is een speciaal ontworpen pot waarmee je Turkse koffie kunt maken. Deze koffiepotten worden vooral in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika gebruikt.
Het is een klein keukengerei met een canonieke vorm en een lang handvat. Het heeft een schenktuit en is speciaal ontworpen om de gezette koffie makkelijk in een koffiekopje te kunnen schenken.
Het enige wat je nodig hebt is gemalen koffie, water en suiker (naar wens). Vaak gebruikt men arabica koffie voor het maken van Turkse koffie. De echte liefhebbers zullen trouwens kiezen voor een echte Turkse koffieblend, zoals Kurukahveci Mehmet Efendi.
Turkse zwarte koffie is sterker dan espresso, maar niet zo bitter.
Sommige mensen voegen nog een Turkse koffie-kruidenmelange toe. Kardemompoeder is meestal het hoofdingrediënt van een Turkse kruidenmelange. Een Truks kruidenboeket bevat meestal: kardemom, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, venkel, anijs en/of nootmuskaat.
Stap 1: Voeg water toe aan de cezve/ibrik (ongeveer 50 milliliter per kop koffie).
Stap 2: Voeg suiker naar smaak toe en roer met een lepel zodat de suiker oplost.
Stap 3: Breng het geheel aan de kook. Haal vervolgens de ibrik van het vuur en voeg een theelepel koffie (per kop) toe.
Stap 4: Breng de koffie weer aan de kook en haal de cezve onmiddellijk van het vuur nadat hij weer aan de kook is gebracht.
Stap 5: Gooi het opgehoopte schuim weg en meng het geheel goed.
Stap 6: Laat de resterende koffie zinken voor het opdienen.
Hoe maak je Turkse koffie als je niet beschikt over een cezve? Geen probleem, Turkse koffie maken zonder ibrik kan ook. Turkse koffie maken zonder cezve doe je door het bovengenoemde proces toe te passen en een klein pannetje te gebruiken in plaats van een Ibrik.
Hoewel het maken van traditionele Turkse koffie ook met behulp van een steelpan kan, raden we je toch aan om te kiezen voor een geschikte ibrik/cezve. Veel fanatieke liefhebbers van Turkse koffie zijn erg tevreden over dit model Cezve. Niet alleen vanwege de prijs-kwaliteitverhouding maar ook omdat dit model een plaatje is om naar te kijken. Wij hebben deze ibrik naast een paar andere modellen gelegd en snappen het fanatisme volledig. En mocht je je ‘koffie-uitrusting’ verder willen uitbreiden dan zou je eens kunnen kijken op onze website waar de beste percolators met elkaar worden vergeleken.
Een handige tip is het toevoegen van smaakmakers om je kopje Turkse koffie nog lekkerder te maken. Velen genieten van hun Turkse koffie, op smaak gebracht met kruiden zoals kardemom en kaneel. Voeg simpelweg — naar smaak — wat fijngemalen kruiden toe.
Een andere tip is om ruim de tijd te nemen om het water aan de kook te brengen na het toevoegen van de koffie. Hierdoor komt de koffiesmaak beter tot zijn recht.
Onze derde en laatste tip is om je eens te verdiepen in de
wondere wereld van de caves en ibriks
Betrouwbare bronnen
Turks koffiezetapparaat Cezve
Cezve Turks koffiezetapparaat is een van de meest vooraanstaande traditionele manieren om een smaakvolle Turkse koffie te bereiden. De Turkse Cezve wordt traditioneel gemaakt van koper, Tegenwoordig wordt Cezve ook gemaakt van roestvrij staal, aluminium of keramiek.
turkpidya.com
. Er is een hoop relevante en interessante informatie te vinden waar jij waarschijnlijk veel van zult leren.
Als het goed is weet jij nu alles over het maken van echte, traditionele Turkse koffie. Turkse koffie maken is heel simpel: het enige wat je nodig hebt is koffie, water, eventueel suiker en een cezve/ibrik of klein steelpannetje. De meest geschikte koffieblends zijn echte Turkse blends of een arabica-variant. Het maken van Turkse koffie neemt tussen de 5 en 10 minuten van je tijd in en vraagt je volledige aandacht. Dit zorgt voor een momentje van rust en bezinning wat erg bevorderlijk is voor je mentale gestel. Bedankt voor het lezen en graag tot een volgende blog.