Airfryer vs Oven: Welke is Beter voor Jou?

Een vergelijking tussen een airfryer en een oven: hun belangrijkste verschillen en overeenkomsten.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 10-09-2023
Geupdatet 10-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Overweeg jij een airfryer of een conventionele oven te kopen? Misschien weet je nog niet precies welk apparaat beter bij jou en jouw wensen past. Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit ‘airfryer vs oven’-artikel bespreken we de voornaamste verschillen, de overeenkomsten en de voor- en nadelen van de airfryer en de convectieoven/heteluchtoven. Ook bespreken we kort het een en ander over het kostenplaatje. Na het lezen van deze blog ben jij helemaal op de hoogte en weet jij welk apparaat je aan zal schaffen.

Airfryer

Laten we beginnen met de airfryer. Een airfryer is als het ware een mini convectieoven die is ontworpen om een frituureffect te simuleren zonder dat je je voedsel in olie hoeft te dompelen. Ook kan een airfryer je voedsel bakken en koken, het is dus een multifunctioneel apparaat. Bovendien neemt een airfryer aanzienlijk minder ruimte in beslag in vergelijking met een heteluchtoven.

Hoe werkt een Airfryer

Wanneer je het hebt over een airfryer zullen de meeste mensen denken aan een volle mand Vlaamse frites die je zonder schuldgevoel kunt opeten. Maar traditioneel frituren doet een airfryer niet echt. In plaats daarvan kookt de machine het voedsel door er hete lucht omheen te blazen. De kracht en hitte van de lucht produceert een convectie-effect dat de buitenkant van het voedsel in de mand kookt en bruint. Hierdoor zullen je patatjes knapperig en krokant worden zónder het bekende frituurlaagje.

Voordelen en Nadelen

Een van de voornaamste  voordelen van een airfryer Betrouwbare bronnen Waarom een airfryer of heteluchtfriteuse echt een aanwinst is voor je keuken Steeds meer mensen ruilen de traditionele frituurpan in voor een friteuse op hetelucht – ook wel airfryer of aerofryer genoemd. Maar is dat niet gewoon nóg een extra toestel in je keuken terwijl je oven net hetzelfde doet? Wij zochten het voor je uit. www.libelle-lekker.be is het feit dat je een frituureffect kunt simuleren zonder overmatig vet te hoeven gebruiken. Daarnaast zijn de meeste airfryers zeer betaalbaar en nemen ze weinig ruimte in beslag. Ook qua energieverbruik zit je met de airfryer goed: de gemiddelde airfryer gebruikt ongeveer de helft aan kWh in vergelijking met een gemiddelde heteluchtoven. Namelijk 1.750 watt in vergelijking met de 3.000 watt die een heteluchtoven verbruikt.
Een paar kleine nadelen van een airfryer zijn de volgende: de kwantiteit. De meeste airfryers zijn geweldig voor het maken van ongeveer één tot vier porties tegelijk. Meer dan dat wordt vaak lastig. Dat maakt de airfryer minder geschikt voor het bereiden van maaltijden voor grotere gezinnen of uitgebreide diners. Dat komt omdat de kookmand beperkt van formaat is. Een ander nadeel is het volgende: door de hoge temperaturen kan je voedsel makkelijk verbranden als je niet oppast. Maar maak je niet druk, als je beschikt over een degelijk, betrouwbaar model — zoals de Philips Airfryer Essential HD9252 — en je hebt hem een paar keer in gebruik gehad, dan zul je je voedsel perfect bruin kunnen bakken zonder bang te hoeven zijn om het te verbranden.

Heteluchtoven / Conventionele ovens: hoe werken ze?

Normale ovens Betrouwbare bronnen Oven Gebruik je de oven alleen om af en toe een cake of appeltaart te bakken of een broodje af te bakken? Zet eens wat vaker de oven in bij het koken. www.puurgezond.nl hebben verwarmingselementen aan de boven- en/of onderkant van de ovenruimte. Convectieovens hebben deze elementen naast een ventilator die helpt om hete lucht door de ovenruimte te laten circuleren. Deze ovens worden daarom ook wel heteluchtovens genoemd. De hete lucht kan ertoe bijdragen dat je gerechten — die op verschillende rekken worden geplaatst — gelijkmatig bruin wordt gebakken, net zoals bij een airfryer.

Airfryer Temperatuur vs Oven

Een airfryer bakt zo’n 20% tot 25% sneller dan een heteluchtoven en verbruikt minder olie en energie. Hoewel je je voedsel zowel in een heteluchtoven als in een airfryer kunt opwarmen, winnen airfryers vanwege hun hoge temperatuur.  Airfryers verwarmen voedsel sneller Betrouwbare bronnen Hoe moet je oventemperaturen omrekenen naar de airfryer? De airfryer is stukken sneller dan een oven. Hij is vlugger voorverwarmd en bakt alles in geen tijd krokant. De baktijd en -temperatuur verschillen dus. Maar hoe reken je oventemperaturen om naar de airfryer? www.libelle-lekker.be dan een conventionele oven, én de resultaten zijn gelijkmatig verwarmd en heerlijk krokant waardoor ‘doorweekte’ pizza’s, friet en nog veel meer soorten voedsel lekkerder zullen smaken.

De Belangrijkste Verschillen

Airfryer vs Oven

De voornaamste voordelen van het bakken van voedsel met behulp van een convectieoven zijn: door luchtcirculatie worden gerechten gelijkmatig gaar op meerdere roosters. Hierdoor zal je voedsel mooi bruinen en knapperig worden. De hete lucht kan het bakken en braden versnellen in vergelijking met een traditionele oven. Met behulp van een heteluchtoven kun je veel verschillende soorten gerechten bereiden, denk aan vlees, groenten, stoofschotels en koekjes. Tot slot — en niet onbelangrijk — in de meeste gevallen is een heteluchtoven aanzienlijk groter dan een airfryer. Hierdoor kun je meer voedsel bakken in een keer.

Een nadeel van een heteluchtoven is dat dit apparaat minder geschikt is voor delicate bakgerechten zoals zacht brood, cake en kruimelig gebak. Deze rijzen niet zo goed in de circulerende lucht van een heteluchtoven.

Dat ‘probleem’ zul je echter ook ervaren als je een airfryer gebruikt. Wij denken dat een degelijke, betrouwbare heteluchtoven — zoals de Kumtel XXL Vrijstaande Heteluchtoven — toch een veel betere keuze is voor het bakken van broodachtige gerechten.

Convection oven vs Airfryer

Met behulp van een airfryer bakt je voedsel sneller dan wanneer je een heteluchtoven gebruikt. Airfryers zijn meestal een stuk kleiner en hoeven dan ook geen groot apparaat te verwarmen. Dankzij hun geperforeerde rekken/manden druipt het vet in een lekbak, zodat je voedsel geen overtollige olie vasthoudt.

Afsluitende Woorden

Bedankt voor het lezen van ons ‘airfryer vs oven-artikel. Het voornaamste verschil tussen beide apparaten zit hem in de grootte en het feit dat je met een heteluchtoven beter uit de voeten kunt als het gaat om broodachtige recepten. Als je gerechten wilt bakken met een airfryer zal je voedsel minder vet zijn. Daarnaast zijn airfryers een stukje goedkoper, zowel in aanschaf als in gebruik.

Zo, als het goed is weet jij nu welk apparaat voldoet aan jouw persoonlijke wensen en kun je nu overgaan tot een aankoop. Wij wensen je daar erg veel succes bij en zien je graag terug bij een volgende blog!

Referenties

1.
Waarom een airfryer of heteluchtfriteuse echt een aanwinst is voor je keuken
Steeds meer mensen ruilen de traditionele frituurpan in voor een friteuse op hetelucht – ook wel airfryer of aerofryer genoemd. Maar is dat niet gewoon nóg een extra toestel in je keuken terwijl je oven net hetzelfde doet? Wij zochten het voor je uit.
2.
Oven
Gebruik je de oven alleen om af en toe een cake of appeltaart te bakken of een broodje af te bakken? Zet eens wat vaker de oven in bij het koken.
3.
Hoe moet je oventemperaturen omrekenen naar de airfryer?
De airfryer is stukken sneller dan een oven. Hij is vlugger voorverwarmd en bakt alles in geen tijd krokant. De baktijd en -temperatuur verschillen dus. Maar hoe reken je oventemperaturen om naar de airfryer?
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X