Gootsteen Ontstoppen: Wat te Doen?

Dit artikel gaat over het ontstoppen van een gootsteen. Van handige tips tot aanbevolen tools, we bespreken het allemaal.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 26-08-2023
Geupdatet 26-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Niets is zo vervelend als een gootsteen ontstoppen is. Het water blijft staan, spoelt niet door en allerergst: het afval blijft stinken. Het is niet alleen vies, maar kan ook een tijdrovend proces zijn om het probleem op te lossen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de afvoer weer vrij te maken en de stinkgeur weg te krijgen. In dit artikel laten we je zien hoe je het ontstoppen van een gootsteen tot een succes kan brengen en waar de mogelijke problemen door zijn veroorzaakt. Of je nu een ervaren klusser bent of nog nooit zo’n probleem opgelost hebt, met onze handige tips kun je zo weer genieten van een schoonwerkende afvoer, zonder in stank te hoeven leven.

Waarom is mijn gootsteen verstopt?

Er kunnen zich verschillende redenen voordoen waarom je gootsteen verstopt is. Allereerst is het verstandig om te realiseren waardoor het komt, daarom hebben we de meest voorkomende redenen Betrouwbare bronnen Verstopte afvoer? Zó maak je zelf (gootsteen) ontstopper Het is één van de meest vervelende dingen die er is: een verstopte afvoer. Chemische ontstoppers zijn vaak erg agressief en kunnen de leidingen kapot maken. Daarom is het veel beter om voor een zelfgemaakte ontstopper te kiezen. En je hebt er maar 2 ingrediënten voor nodig! www.libelle.nl  besproken.

1. Voedselafval

Wanneer je voedselresten in de gootsteen wegspoelt, kan het zijn dat deze etensresten zich ophopen en een verstopping veroorzaken. Hierdoor raakt de afvoer van je gootsteen verstopt. Vooral eierschalen en groenten die vezels bevatten kunnen allerlei problemen veroorzaken.

2. Zeepresten

Als er zeep in je gootsteen terechtkomt, kan deze heel vervelend aan de binnenkant van je afvoerleiding hechten. Na een verloop van tijd kunnen deze zeepresten zich beginnen op te hopen en de afvoer van je gootsteen blokkeren Betrouwbare bronnen Klussen voor Dummies Als je het boek al hebt doorgebladerd. zal je zijn opgevallen dat het nlet bol staat van de technlsche details, en dat er een schri)nend gebrek is aan van die obscure weetjes waar ambachtellj- kc vaklul zo dol op zijn. books.google.vg .

3. Olie en vet

Ook olie en vet kunnen een groot probleem vormen voor je afvoer, vooral als deze afkoelen. Deze kunnen dan namelijk nauwelijks door de afvoer stromen en in plaats daarvan hopen ze zich op en zorgen ze er ook nog eens voor dat de leidingen verstopt raken.

Om te voorkomen dat er olie in je gootsteen, is het goed om olie goed af te wassen, van bijvoorbeeld een pan. Lees ons artikel over het schoonmaken van een aangebrande pan, zodat er geen olie in je gootsteen terecht kan komen.

4. Haar

De laatste veel voorkomende reden voor een verstopte afvoer is haar. Wanneer je je haar boven je gootsteen kamt, kan het in de afvoer vallen en samenklonteren. Op deze manier komt het vast te zitten, waardoor de afvoer verstopt raakt.

Om te voorkomen dat er  haar valt in je gootsteen, kan je overwegen om te kijken naar de LAMAZOO Spoelbak Keuken, die zeer praktisch in gebruik is en ook nog eens een lust voor het oog is. Dankzij de speciale coating kan er geen condensvorming plaatsvinden en zorgt dit er dus voor dat er minder snel een verstopping wordt veroorzaakt.

6 methoden om de gootsteen te ontstoppen

Er zijn zes methoden om de gootsteen te kunnen ontstoppen. Zo leggen we je precies uit hoe je een gootsteen ontstopt. En wist je dat je zelf ook een gootsteen kan ontstoppen? Deze zes methoden zullen je daarbij helpen.

1. Ontstopper

Je kan de gootsteen zelf ontstoppen met een ontstopper. Dit kan je doen met verschillende maten, eentje pakken die precies bij jouw gootsteen past.

Ook kun je de Rothenberger Ropump ontstopper gebruiken. Deze handpomp met twee adapters zorgt ervoor dat je je verstopping probleemloos kunt oplossen.

2. De gootsteen ontstoppen met zuiveringszout en azijn

Je kunt ook de gootsteen ontstoppen met soda azijn, in de vorm van zuiveringszout. Zo moet je een kopje zuiveringszout in de afvoer van de gootsteen gieten, samen met een kopje azijn en deze daarna afsluiten met een stop of een stukje tape. Door het mengsel ongeveer een halfuur in de afvoer te laten zitten, kan het mengsel overgebleven verstoppingen verwijderen, na het afspoelen met kokend water.

3. Gebruik koffiedik

Ook kun je koffiedik of drab gebruiken om een verstopte gootsteen te ontstoppen. Zo kun je een paar eetlepels koffiedik in de afvoer strooien en heet water eroverheen gieten. De koffiedik kan namelijk fungeren als schuurmiddel en zorgt ervoor dat eventuele verstopping los wordt gemaakt.

4. De gootsteen ontstoppen met een vaatwastablet

Om een gootsteen te ontstoppen met een vaatwastablet moet je kokend water gieten in de verstopte gootsteen. Dit doe je allereerst, om al het vuil en vet los te maken. Plaats daarna het vaatwastablet rechtstreeks in de gootsteen. Nu moet je de eerste stap weer herhalen, kokend water gieten over het vaatwastablet. Laat het mengsel ongeveer een uur intrekken in je gootsteen en spoel het daarna grondig door met warm water. Is de gootsteen nog steeds verstopt en niets helpt? Dan kun je deze stappen nogmaals herhalen, totdat er verandering plaatsvindt. Anders kun je een andere methode op deze lijst proberen.

5. Een verstopte afvoer in de keuken schoonmaken met cola

Je zou het misschien niet verwachten, maar je kunt ook een gootsteen ontstoppen met cola. Je moet om dit te doen een liter cola in de afvoer gieten en het een uur laten zitten. Daarna spoel je dit goed door met warm water en dan zal het meeste weggaan. De zure eigenschappen van de cola kunnen er namelijk voor zorgen dat de verstopping mogelijk losraakt.

6. Schroef de zwanenhals los

Als laatste methode om zelf de gootsteen te ontstoppen, kun je de zwanenhals los schroeven. De zwanenhals is het gebogen gedeelte van de afvoer onder de gootsteen. Hier kan ook vuil, vet en haar zich ophopen en de afvoer verstoppen. Door dit los te schroeven kun je toegang krijgen tot de verstopte delen. Voordat je de zwanenhals los schroeft, is het belangrijk om al het water uit de gootsteen te late n lopen en een emmer of bak onder de zwanenhals te plaatsen om resterend water op te vangen. Je kunt bij de zwanenhals alles grondig schoonmaken en kijken of er nog vuil in zit.

Een verstopte gootsteen voorkomen

Voorkom het opnieuw verstopt raken van je gootsteen na het reinigen.

Schil daarom ook niets in de gootsteen, om te voorkomen dat dit in de gootsteen valt. Gebruik een aparte kom. De schil van je groenten kun je gemakkelijk afschillen met een dunschiller. Als je nog geen dunschiller hebt, kijk dan eens naar ons artikel over de beste dunschillers.

FAQ

Hoe vaak moet ik de gootsteen ontstoppen?

Hoe vaak je de gootsteen moet ontstoppen, hangt af van hoe vaak je gebruik maakt van de gootsteen en de soort materialen die door de gootsteen gespoeld worden. Over het algemeen is het verstandig om minstens één keer per jaar je gootsteen grondig te laten reinigen.

Wat te doen met een hardnekkige verstopping?

Allereerst moet je het probleem identificeren bij een hardnekkige verstopping. Probeer een van de zes methoden uitgelicht in dit artikel. Werkt dit niet? Schakel dan een professional in.

Ons oordeel

Het ontstoppen van een gootsteen kan zoals je gelezen hebt dus een vervelend en vies karweitje zijn. Maar door de methoden in dit artikel te volgen en de juiste tools te gebruiken, kan het zo opgelost worden. Ook moet je er voor zorgen dat het niet opnieuw gebeurt. Daarom raden we je aan om regelmatig je gootsteen schoon te maken. Dit allemaal om te voorkomen dat je niet nog eens je gootsteen moet ontstoppen. Vergeet niet om voorzichtig te zijn en we hopen je met dit artikel genoeg geïnformeerd te hebben over hoe je veilig en snel je gootsteen kunt ontstoppen.

Referenties

1.
Verstopte afvoer? Zó maak je zelf (gootsteen) ontstopper
Het is één van de meest vervelende dingen die er is: een verstopte afvoer. Chemische ontstoppers zijn vaak erg agressief en kunnen de leidingen kapot maken. Daarom is het veel beter om voor een zelfgemaakte ontstopper te kiezen. En je hebt er maar 2 ingrediënten voor nodig!
2.
Klussen voor Dummies
Als je het boek al hebt doorgebladerd. zal je zijn opgevallen dat het nlet bol staat van de technlsche details, en dat er een schri)nend gebrek is aan van die obscure weetjes waar ambachtellj- kc vaklul zo dol op zijn.
3.
Welk afval mag ik door de wc of gootsteen spoelen?
Op weetwatjedoorspoelt.nl leest u wat er wel en niet in het riool terecht mag komen.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X