7 Beste Uiensnijders – Gemakkelijke Manier Om Uien Te Snijden Zonder Te Huilen

Een grondige beoordeling van uiensnijders, inclusief vergelijkingen van verschillende merken en modellen, met aandacht voor specificaties zoals snijprestaties, gebruiksgemak en duurzaamheid.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 01-09-2023
Geupdatet 01-09-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Je hebt het ongetwijfeld zelf wel al meegemaakt! Je snijdt je uien tijdens het koken en plots sta je te huilen in je keuken. Het snijden van uien kan soms een lastige zaak zijn. Daarom hebben wij voor iedereen die op een eenvoudige en makkelijke manier uien wilt snijden zonder te huilen een lijst opgesteld van beste uiensnijders! We kozen uit meer dan 23 verschillende uiensnijders de 7 beste uit. Van deze 7 verkozen we de Stosh Mandoline als de nummer 1 keuze van de redactie! Tijdens het uittesten van elke uiensnijder letten we op bepaalde eigenschappen zoals de grootte en het materiaal zodat we weten hoeveel uien we tegelijk kunnen snijden. Maar ook gaan we na of je de uiensnijder voor andere zaken kunt gebruiken zoals aardappelen, wortels of fruit.

Naam Materiaal Afmetingen Veiligheid Beoordeling
1 Stosh Mandoline RVS 20 x 11,5 x 7,5 cm
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
9,9
Bekijk de prijs
2 Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder RVS & ABS 48 x 37 x 45 cm
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
9,8
Bekijk de prijs
3 Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder ABS 11 x 14 x 13 cm
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
9,6
Bekijk de prijs
4 Melmö Multifunctionele Groentesnijder kunststof 11.6 x 3.2 x 31.8 cm
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
9,4
Bekijk de prijs
5 Kitchen4you Groentesnijder ABS 9,2 x 13 cm
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
9,3
Bekijk de prijs
6 Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder RVS 11,5 x 14 x 30 cm
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
9,0
Bekijk de prijs
7 Merkloos Uiensnijder-Groentesnijder ABS 125 x 123 x 343 mm
beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling beoordeling
8,9
Bekijk de prijs

 

7 Beste Uiensnijders Beoordeeld (Winter 2023)

1
Keuze Van De Redactie
Stosh Mandoline
Eigenschappen
 • Materiaal: RVS
 • Afmetingen: 20 x 11,5  x 7,5 cm
 • Geschikt voor: aardappelen, wortelen, uien, courgettes, tomaten
 • Gewicht: 700 gram
Stosh Mandoline
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Kueze van de redactie vanwege de vele voordelen zoals vlijmscherpe messen
 • Heeft een veiligheidsbeschermer
 • 100%BPA-vrij
 • Inclusief borsteltje en messenhouder
  Nadelen
 • Geen

Er zijn verschillende redenen waarom we de Stosh Mandoline hebben verkozen tot nummer 1 keuze van de redactie. Niet alleen is dit een uiensnijder, maar ook kun je hier mee letterlijk al je groenten, fruit en aardappelen mee hakken, raspen of grillen. Deze uiensnijder bevat bovendien 4 verschillende stukken zodat je je groenten en uien op verschillende manieren kunt snijden. Bovendien is de mandoline voorzien van een veiligheidsbeschermer, waardoor je snel en veilig kunt werken zonder je vingers te snijden. Tijdens het testen van deze uiensnijder zagen we dat deze ook nog eens antislipvoetjes heeft waardoor de mandoline stabiel op je aanrecht blijft staan tijdens het gebruik.

Wanneer je de Stosh Mandoline gaat vergelijken met andere uiensnijders zoals bijvoorbeeld de Merkloos Uiensnijder-Groentesnijder, zie je direct waarom de Stosh Mandoline superieur is en de terechte nummer 1 keuze van de redactie is. Niet alleen zijn de messen veel scherper waardoor je je groenten met weinig moeite gemakkelijk kunt snijden. Daarbuiten is deze uiensnijder ook 100% BPA vrij waardoor je er zeker van bent dat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt. En dankzij het bijgeleverde borsteltje en messenhouder kun je deze uiensnijder perfect schoonmaken en opbergen! 

2
Beste Uiensnijder Met Vlijmscherpe Messen
Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder
Eigenschappen
 • Materiaal: RVS & ABS
 • Afmetingen: 48 x 37 x 45 cm
 • Geschikt voor: aardappelen, wortelen, uien, courgettes, tomaten
 • Gewicht: 0.95 kg
Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Vlijmscherpe messen voor een fijne kookervarin;
 • Makkelijk op te bergen vanwege het kleine formaat
 • Is vaatwasserbestendig
  Nadelen
 • Moeilijk om flinterdunne plakjes te snijden

Het allerbelangrijkste aan een goede uiensnijder zijn zonder enige twijfel de messen. Scherpe messen zorgen er namelijk voor dat je uien of andere groenten gemakkelijk en eenvoudig kunt snijden. Daarom zit je ongetwijfeld met de Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder goed! Want dankzij zijn vlijmscherpe messen, krijgt deze uiensnijder dan ook een verdiende 2e plaats. We zagen tijdens het testen overigens dat bij deze uiensnijder bovendien een extra handvat is bijgeleverd, wat er voor zorgt dat je je vingers niet kunt snijden. Zo snijd je al je uien, groeten en fruit zonder moeite en volledig veilig. 

Er zijn direct al enkele grote verschillen op te merken wanneer je de Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder gaat vergelijken met andere modellen. Neem nu de Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder. Niet alleen is het een volledig ander model, ook de manier van het gebruiken is compleet verschillend. Terwijl de Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder eerder een druk systeem is, is de Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder een schuifsysteem waarbij je je uien of groenten over een mes schuift. Een ander groot verschil is dat de Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder vaatwasserbestendig is terwijl de Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder dit helaas niet is. 

3
Beste Elektrische Uiensnijder
Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder
Eigenschappen
 • Materiaal: ABS
 • Afmetingen: 11 x 14 x 13 cm
 • Geschikt voor: geschikt voor kleinere hoeveelheden groente en fruit
 • Gewicht: 250 g
Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Werkt op elektriciteit en is volledig oplaadbaar
 • Bespaart enorm veel tijd tijdens het koken
 • Compact en gemakkelijk op te bergen
  Nadelen
 • Formaat kan je geen grote stukken snijden

Wil je je uien en andere groenten vliegensvlug klaar hebben zonder al te veel moeite? Dan is de Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder de uiensnijder die je in je keuken moet hebben en is dan ook de beste uiensnijder trekkoord! Met deze uiensnijder bespaar je namelijk niet alleen je tranen, maar ook enorm veel tijd en is daarom ideaal voor zij die graag snel koken. Bovendien is deze uiensnijder ook nog eens zeer compact zodat je deze gemakkelijk en eenvoudig kunt wegborgen in je keukenkast na gebruik. Een ander onderdeel van deze uiensnijder dat ons tijdens het testen enorm deed verbazen, was dat er een USB-kabel is bijgeleverd. Op die manier kun je deze uiensnijder opladen en overal mee naartoe nemen.

Om onze beoordelingen doorgrond te maken, voeren we niet alleen testen uit, maar vergelijken we ook de producten steeds met elkaar. Tijdens het vergelijk van de Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder en de Kitchen4you Groentesnijder, zagen we enkele gelijkenissen, maar zeker ook enkele verschillen. Zo kan de Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder enkel uien en andere groenten klein snijden en versnipperen, terwijl de  Kitchen4you Groentesnijder dan weer bedoeld is voor het snijden van je uien en groenten in lange spiralen slierten. 

4
Beste Uiensnijder Voor Flinterdunne Plakjes
Melmö Multifunctionele Groentesnijder
Eigenschappen
 • Materiaal: kunststof
 • Afmetingen: 11.6 x 3.2 x 31.8 cm
 • Geschikt voor: aardappelen, wortelen, uien, courgettes, tomaten
 • Gewicht: 371 g
Melmö Multifunctionele Groentesnijder
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Kan flinterunnen plakjes snijden dankzij de 6 verschillende messen
 • Extra vingerbescherming voor de veiligheid
 • Antislip voetjes tegen het uitglijden
  Nadelen
 • Is gemaakt van kunststof en kan makkelijker breken

Heb je altijd al flinterdunne plakjes uiten of groenten willen snijden? Dan kan dit met deze uiensnijder! Met maar liefst 6 verschillende messen snijd je niet alleen heerlijke groenten voor een lekkere salade, maar ook knapperige frietjes voor in het frituur! En dankzij de extra vingerbeschermer die is bijgeleverd hoef je je geen zorgen te maken om je vingers. Een andere interessante eigenschap van deze uiensnijder die we tijdens het testen ontdekten, zijn de antislip voetjes waardoor deze niet uitglijdt tijdens het snijden. En als dat nog niet genoeg is, heeft deze uiensnijder ook een speciale geul die je kunt vergrendelen aan een bord die direct al je gesneden uien en groenten kan opvangen. 

Wanneer we de Melmö Multifunctionele Groentesnijder gaan vergelijken met andere uiensnijders zoals de Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder die qua type ongeveer hetzelfde zijn zien we al direct enkele verschillen. Zo is de Melmö Multifunctionele Groentesnijder niet alleen gemaakt van kunststof, maar kan deze ook echt flinterdunne plakjes snijden. Wil je deze vergelijken met een andere uiensnijder zoals de Merkloos Uiensnijder-Groentesnijder dan is het grootste voordeel wel de verschillende messen waardoor je je uien en groenten op maar liefst 6 verschillende manieren kunt snijden.  

5
Beste Uiensnijder Voor Spiralen Groenten
Kitchen4you Groentesnijder
Eigenschappen
 • Materiaal: ABS
 • Afmetingen: 9,2 x 13 cm
 • Geschikt voor: harde soorten groenten en fruit
 • Gewicht: 173 g
Kitchen4you Groentesnijder
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Snijdt spiraalvormige slierten dankzij het unieke mes
 • Is vaatwasserbestendig
 • Handige opvangbak voor al je groenten en fruit in op te vangen
  Nadelen
 • Kan enkel maar spiralen slierten snijden
 • Eigen kracht te gebruiken tijdens het snijden

Ben je van plan om je groenten en uien te serveren of dresseren op je bord als in een echt top restaurant? Of heb je altijd al heerlijke zucchini noedels willen maken? Zoek dan niet verder dan deze geweldige uiensnijder! Met maar liefst 3 verschillende standen kun je zelf kiezen hoe dik of dun je spiralen worden gesneden. Deze worden daarna direct opgevangen in de handige opvangbak. Tijdens het testen merkten we zelf hoe handig deze uiensnijder wel niet is. Het enige dat je hoeft te doen is de groenten rond draaien op de messenstukken. 

Bij het vergelijken van de Kitchen4you Groentesnijder met een ander model zoals de Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder zien we direct grote verschillen. Niet alleen is de manier van werking totaal anders, de Kitchen4you Groentesnijder is bovendien de enigste uiensnijder in onze lijst die lange spiralen slierten kan snijden. Terwijl andere uiensnijders zoals de Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder jammer genoeg niet vaatwasserbestendig zijn, is dit niet het geval bij de Kitchen4you Groentesnijder. Deze kun je namelijk zonder enige problemen in de vaatwasser wassen. 

6
Beste Uiensnijder Voor Lange Levensduur
Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder
Eigenschappen
 • Materiaal: Polypropyleen
 • Afmetingen: 11,5 x 14 x 30 cm
 • Geschikt voor: uitjes, komkommers, aardappelen of andere groenten
 • Gewicht: 700 g
Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • Dankzij de uitstekende kwaliteit gaat deze een leven lang mee
 • Snijd 3x sneller dankzij de RVS messen
 • 5 verschillende snijtechnieken
  Nadelen
 • Is niet vaatwasser bestendig
 • Je moet soms hard drukken

Daar waar de meeste uiensnijders na veelvuldig gebruik soms barsten beginnen te vertonen, gaat deze uiensnijder letterlijk levenslang mee! Dankzij de RVS Messen snijd je tot wel 3x sneller met de Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder dan wanneer je handmatig al je groenten moet snijden. Tijdens het testen van deze uiensnijder waren we bovendien aardig verbaasd van het strak design en de 5 verschillende snijtechnieken waarmee je zowel uien, groenten, fruit en zelfs frieten kunt snijden. Het enige dat je hoeft te doen is de uiensnijder openen, je ui of groente plaatsen, en dicht drukken. 

Wat is nu exact het grote verschil wanneer je deze uiensnijder zou vergelijken met andere zoals bijvoorbeeld de Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder? Wel allereerst is de manier van type uiensnijder volledig anders. De Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder werkt volledig elektrisch, terwijl bij de Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder je nog steeds zelf moet drukken. De Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder heeft echter veel meer mogelijkheden waarmee je je groenten, fruit en uien op verschillende manieren mee kunt snijden. Bovendien kun je bij deze uiensnijder ervan op aan gaan dat die een leven lang mee gaat! 

7
Beste Multifunctionele Uiensnijder
Merkloos Uiensnijder-Groentesnijder
Eigenschappen
 • Materiaal: ABS
 • Afmetingen: 125 x 123 x 343 mm
 • Geschikt voor: uitjes, komkommers, aardappelen of andere groenten
 • Gewicht: 635 g
Merkloos Uiensnijder-Groentesnijder
Voordelen
Nadelen
  Voordelen
 • 15 delige set voor extra veel mogelijkheden
 • Messen zijn gemaakt van RVS
 • Fijne vormgeving van het handvat voor op een veilige manier te snijden
  Nadelen
 • Kan soms fragiel zijn
 • Messen zijn soms te bot

We stonden tijdens het testen verbaasd te kijken hoeveel opties en keuzes deze uiensnijder wel niet had om al je uien, groente en fruit te snijden. Met maar liefst 15 verschillende manieren en snijtechnieken konden we dan ook niet anders dan deze een plaatsje op onze lijst van beste uiensnijders te geven! De messen zijn gemaakt van RVS en de rest van de uiensnijder van ABS-plastic. De uitstekende combo dus voor een goede uiensnijder! En dankzij de fijne vormgeving van het handvat, snijd je al je groenten, uien en fruit, niet alleen veilig, maar ook efficiënt! 

Tijdens het vergelijken van de Merkloos Uiensnijder-Groentesnijder met andere modellen zoals de Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder is het allergrootste verschil toch wel dat de Merkloos Uiensnijder-Groentesnijder bijzonder veel mogelijkheden biedt om te snijden. Zo heb je onder andere maar liefst 3 verschillende raspen, 2 verschillende blokjessnijders, een eigeelsnijder, een mes voor schuifjes en een schaafblad. Maar ook met andere uiensnijders als de Toivo Kitchen Multifunctionele Groentesnijder blijft de Merkloos Uiensnijder-Groentesnijder superieur wanneer het gaat over verschillende mogelijkheden! De ideale uiensnijder dus voor zij die graag op verschillende manieren uien snijden! 

Zaken om te overwegen

Natuurlijk zijn er een heleboel zaken waar je op moet letten tijdens het kopen van een goede uiensnijder voor in je keuken. Om je te helpen hebben we daarom een koopgids voor je samengesteld die je tal van tips en nuttige informatie meegeeft. Zo kun je na het lezen van onze koopgids een uitstekende keuze maken en weet je direct de valkuilen bij het kopen van een nieuwe uiensnijder.

Hoe Kies je Nu De Beste Uiensnijder Uit?

Het spreekt voor zich dat een uiensnijder een haast onmisbaar hulpmiddel is in de keuken. Niet alleen zorgt het ervoor dat je niet meer telkens hoeft te wenen wanneer je uien snijdt, ook kun je op deze manier sneller en eenvoudiger maaltijden klaarmaken. Zo wordt het koken een stuk aangenamer! Omdat er zoveel verschillende modellen op de markt zijn en we beseffen dat een goede uiensnijder uitkiezen soms een lastige taak kan zijn, bespreken we hieronder de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe uiensnijder. We verlopen de verschillende soorten materialen en snijtechnieken en gaan dieper in op zaken zoals veiligheid en afmetingen. Zo weet je na het lezen van deze koopgids alles om een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van een nieuwe uiensnijder!

Materiaal

Net zoals er verschillende soorten modellen en types van uiensnijders op de markt zijn, zijn er ook verschillende soorten materialen waarvan een uiensnijder kan gemaakt worden. We bespreken even enkelen van de meest voorkomende zoals uiensnijders van roestvrij staal of RVS, plastic en hout. Elke materiaalsoort heeft bovendien zijn eigen voordelen en nadelen.

Roestvrij Staal / RVS

Niet alleen je messen kunnen van roestvrij staal of RVS gemaakt worden, er bestaan ook hele uiensnijders die van dit materiaal zijn gemaakt.

Het grote voordeel van roestvrij staal of RVS is dat het duurzaam, hygiënisch en makkelijk te reinigen is. Bovendien is het ook roestbestendig en gaat de uiensnijder dus langer mee dan uiensnijders van gewoon staal. Het nadeel is dan weer dat een uiensnijder van roestvrij staal duurder is dan van plastic.

Plastic

Plastic uiensnijders hebben vele verschillende voordelen. Zo zijn ze vaak goedkoper dan roestvrijstalen snijders, lichter van gewicht en vaak ook makkelijker te gebruiken. Het grote nadeel is dan weer dat deze niet erg duurzaam zijn en makkelijker kunnen beschadigen of breken.

Hout

Ook al hebben we geen houten uiensnijders in onze lijst van beste uiensnijders, moeten we vermelden dat er ook houten uiensnijders bestaan. Deze zijn vaak populair bij veel gezinnen vanwegen hun natuurlijke uitstraling. Bovendien zijn uiensnijders van hout enorm hygiënisch en gemakkelijk te reinigen. Het enorm grote nadeel van een houten uiensnijder is dan weer dat ze enorm snel kunnen beschadigen en vaak minder snel en efficiënt snijden dan een uiensnijder van RVS of plastic.

Uiteindelijk blijft het belangrijk om een uiensnijder van het materiaal te kiezen dat het beste past bij je gebruik. Onthoud dat een uiensnijder van RVS of roestvrij staal een goede keuze is als je op zoek bent naar duurzaamheid en hygiëne, terwijl plastic en hout goede keuzes zijn als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief.

Verschillende Snijtechnieken

De meeste uiensnijder en groentesnijders hebben verschillende soorten snijtechniek waaruit je kunt kiezen voor tijdens het snijden. Elk onderdeel heeft zo zijn eigen voordeel en snijd je uien of groenten op een andere manier. Het kiezen van de juiste mes of rasp kan het verschil maken tussen een snel en efficiënt snijproces, of een traag en moeizaam proces. Hieronder geven we even een kort overzicht van de verschillende soorten messen en snijtechnieken die je kunt terugvinden bij een uiensnijder of groentesnijder.

Soorten Snijtechnieken

 • Messen: Vaak bevatten uiensnijders en groentesnijders verschillende soorten messen die je kunt gebruiken. Zo zijn er dikke messen voor harde groenten zoals wortelen, maar ook dunne messen voor groenten zoals prei. Sommige messen snijden je groenten in kleine blokjes en andere dan weer in lange spiralen.
 • Raspen: Ook een rasp vind je vaak terug bij de meeste multifunctionele uiensnijder en groentesnijders. En ook bij de rasp heb je er verschillende soorten. Zo heb je gekartelde raspen, rechte raspen, raspen met kleinere tanden, grotere tanden en zelfs fijne raspen voor kaas!
 • Snijplaten: Niet alleen heb je messen en raspen bij een uiensnijder of groentesnijder, vaak hebben deze ook een snijplaat. Een snijplaat kan worden gebruikt voor het snijden van julienne of het snijden van frieten. Ook hier heb je verschillen in, zo heb je snijplaten met kleinere openingen die geschikt zijn voor dunne reepjes groente, terwijl een snijplaat voor frietjes dan weer grotere openingen heeft.

Natuurlijk kun je ook je groenten nog steeds op een traditionele manier snijden. Een goed mes is daarom steeds belangrijk! Ben je nog op zoek naar een goed Japans mes? Bekijk dan zeker onze lijst van beste Japanse messen!

Afmetingen Opvangbak

Een onderdeel van een uiensnijder of groentesnijder waar de meeste mensen niet vaak aan denken, is de opvangbak. Meer bepaald de afmetingen van de opvangbak! Ook dit is een belangrijk onderdeel waar naar moet gekeken worden tijdens het kiezen van een nieuwe uiensnijder.

Hoe groter je opvangbak, hoe meer groenten of uien je in 1 keer kunt snijden.

Meestal is de opvangbak een rechthoekige container die is gemaakt van plastic of roestvrij staal. Sommige opvangbakken hebben een afneembare schaal die gemakkelijk kan worden schoongemaakt, terwijl andere opvangbakken vast zijn aan de groentesnijder.

Veiligheid

Aangezien we bij het gebruik van een uiensnijder of groentesnijder nog steeds met scherpe messen te maken hebben, is het belangrijk om zo veilig mogelijk te werk te gaan om ongelukken te voorkomen. Gelukkig zijn de meeste uien- of groentesnijder hierop voorzien en is er vaak een extra vingerbescherming meegeleverd om je vingers tegen het snijden te beschermen.

Het is altijd goed om na te gaan of je uiensnijder antislip voetjes heeft. Deze zorgen ervoor dat je uiensnijder namelijk niet van het aanrecht kan glijden tijdens het snijden. Dit voorkomt namelijk ook ongelukken en beschadigingen. Bovendien heb je op deze manier ook meer controle tijdens het snijden van je uien of groenten. Antislip voetjeszijn meestal gemaakt van rubber of een soortgelijk materiaal en zijn eenvoudig aan te brengen op de onderkant van de snijder. Het kan soms voorvallen dat je grote stukken groenten moet klein snijden voor in je uien- of groentesnijder. Zorg ervoor dat je dit steeds om een snijplank doet zodat je groenten niet kunnen wegschuiven. Ben je nog op zoek naar een extra snijplank? Bekijk dan zeker onze lijst van beste snijplanken!

Elektrisch of Manueel?

Een belangrijke keuze die je gaat moeten maken bij het kiezen van een uiensnijder, is kiezen of je een elektrische of een manuele aanschaft. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Elektrisch

Dankzij de krachtige motor van een elektrische uien- of groentesnijder kun je met gemak harde groente zoals wortelen en bieten snijden zonder vele moeite. Op deze manier bespaar je jezelf een hele hoop tijd. Vaak is een elektrische groentesnijder dan ook een pas sneller dan een manuele. Het is dus mogelijk om op kortere tijd veel meer groenten of uien te snijden! Het nadeel van een elektrische uien- of groentesnijder is dan weer dat je minder controle hebt. Vaak zijn deze snijders ook een pak duurder dan een manuele. Bovendien heb je steeds een elektriciteit nodig om je groenten te snijden en kun je deze dus niet overal meenemen, bijvoorbeeld tijdens het kamperen.

Manueel

Manuele uien- of groentesnijders zijn vaker een goedkoper alternatief voor de elektrische. Bij de manuele snijders heb je meer controle over je groenten, meer variaties in snijtechnieken en zijn gemakkelijk overal mee naar toe te nemen. Het nadeel van een manuele snijder is dan weer dat je je eigen kracht moet gebruiken om je groenten te snijden en dit vaak langer duurt dan een elektrische. En hoe zit het als je graag je vlees wilt malen? Ook dat is vaak met een elektrisch model. Ben je nog op zoek naar een vleesmolen voor in je keuken? Bekijk dan hier onze lijst van beste vleesmolens!

Prijs

Ook is het belangrijk om naar de prijs te kijken wanneer je een nieuwe uiensnijder gaat kopen. De prijs van een uiensnijder en groentesnijder kan variëren afhankelijk van de kwaliteit, grootte en merk. Goedkopere modellen kosten ongeveer €10 – €20, terwijl duurdere modellen tot wel €50 kunnen kosten.

Het is steeds belangrijk om hierbij te letten op de kwaliteit van de uien- of groentesnijder. Hou er mee rekening dat goedkopere modellen vaak gemaakt zijn van minder duurzame materialen en sneller kunnen gaan breken. Duurdere modellen zijn dan weer vaak gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal of andere duurzame materialen. Deze zijn vaak beter gebouwd en kunnen langer meegaan. Bovendien, de duurdere modellen hebben vaak meer functies zoals snijdikte instellingen, veiligheidsvoorzieningen, en gemakkelijke reiniging. Het is belangrijk om een uiensnijder te kiezen die het beste bij u past. Gebruikt u deze niet zoveel? Dan kunt u kiezen voor een goedkoper model. Gaat u de uiensnijder dagdagelijks gebruiken? Dan raden we aan om te investeren in een iets duurder model dat ook langer meegaat.

FAQ

Hoe een uiensnijder veilig gebruiken?

 • Zorg ervoor dat uw groenten gewassen en gedroogd zijn voordat u ze snijdt.
 • Gebruik een snijplank om uw groenten kleiner te snijden wanneer deze te groot zijn voor de uiensnijder of groentesnijder. Dit voorkomt dat uw groenten wegglijden tijdens het snijden.
 • Zorg ervoor dat de groentesnijder scherp is. Een botte snijder kan leiden tot onnodige druk en verhoogt het risico op verwondingen.
 • Gebruik altijd de beschermingsbeugel bij het snijden van groenten. Dit helpt om uw vingers te beschermen tegen de scherpe messen van de snijder.
 • Houd uw handen en vingers uit de buurt van de messen tijdens het snijden.
 • Leg de groenten op een veilige manier in de groentesnijder.
 • Als je een elektrische groentesnijder gebruikt, zorg dan dat je de groentesnijder uitgeschakeld hebt en wacht tot deze compleet stil is voordat je hem open doet of de groenten verwijdert.
 • Als u de (elektrische) groentesnijder niet gebruikt, zet hem dan uit en haal de stekker uit het stopcontact.

Hoe een uiensnijder schoonmaken en de geur verwijderen?

De meeste uiensnijders kun je gewoon mee in je vaatwasser stoppen. In het geval dat je deze niet in de vaatwasser kunt afwassen, dan was je deze gewoon met de hand af met afwasmiddel. Lees altijd goed de handleiding na om zeker te zijn of je uiensnijder wel of niet in de vaatwasser mag. Een handige tip om de geur van uien te verwijderen, is je uiensnijder in te wrijven met citroensap. Maar ook gewoon tafelzout kan helpen tegen die doordringende geur van uien. Meng een goede eetlepel tafelzout met een beetje water voor een papje en wrijf daarna het tafelzout over je uiensnijder. Heb je geen zout? Dan kun je dit altijd proberen met suiker of gemalen koffie!

Ons oordeel

We hopen dat na het lezen van onze koopgids en het bekijken van onze lijst van beste uiensnijders, je een stuk wijzer bent geworden. Zo hopen we dat je ondertussen geleerd hebt wat de verschillen zijn tussen een manuele en elektrische uien- of groentesnijder, hoe je veilig een uiensnijder moet gebruiken en welke verschillende materialen er zijn voor je uiensnijder. Mocht je nog twijfels hebben voor een goede uiensnijder, dan herhalen we hier nog even enkele van onze top keuzes uit onze lijst van beste uiensnijders.

De Stosh Mandoline is uiteraard de nummer 1 keuze van de redactie vanwege de verschillende voordelen zoals extra veiligheidsbescherming voor tijdens het snijden en het feit dat die 100% BPA vrij is. De Kitchen Royal Multifunctionele Groentesnijder die we uiteraard verkozen als Beste Uiensnijder Met Vlijmscherpe Messen op de tweede plaats. En de Geniet van Gemak Elektrische Uiensnijder, de Beste Elektrische Uiensnijder voor zij die snel en efficiënt hun uien willen snijden!

Referenties

1.
Waarom tranen mijn ogen als ik uien snijd?
Tijdens het snijden van uien gaan er cellen in de ui kapot. Uit die cellen komen allerlei stoffen vrij, die op elkaar reageren zodra er zuurstof bij komt. Deze zwavelhoudende gassen hebben dertig seconden nodig om je ogen te bereiken, waarna ze in contact met het vocht in je ogen een branderig zwavelzuur vormen. Het gevolg? Een prikkelend gevoel en tranende ogen.
2.
Waarom het goed is om elke dag een ui te eten
Quercetine is de grote held in dit verhaal. Dit is een flavonol en komt naast uien, ook voor in rode wijn, appels en groene thee. Met name in de buitenste ringen is het rijkelijk aanwezig. Om je een idee te geven, een kilo uien bevat bijna 500 milligram.
9,9
Totale score
Stosh Mandoline - Keuze Van De Redactie
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X