Welke Soorten Messen Zijn Er?

Messen zijn er in een grote verscheidenheid. In dit artikel lees je alles over de soorten keukenmessen en enkele andere soorten en waarvoor ze zijn bedoeld.
Door Gwen De Brabantse
Gwen De Brabantse
Beoordeeld door Gwen De Brabantse
Auteur
Gwen is de oprichtster van Huisinsider en heeft een passie voor koken en houdt ervan om het huishouden te doen. Als moeder van een gezin van lees meer
Feit gecontroleerd Erwin Ryuska
Erwin Ryuska
Beoordeeld door Erwin Ryuska
Expert Consultant
Erwin is een tuinier van opleiding en heeft al meer dan 25 jaar ervaring met werken in de tuin. Na verschillende jaren als vrijwilligerswerke lees meer
Geupdatet 10-08-2023
Geupdatet 10-08-2023
De redactie van huisinsider.nl is niet geassocieerd met de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren echter links naar diverse webshops die de producten leveren.

Als je aan het voorbereiden van een gerecht wilt beginnen, is het hebben van het juiste gereedschap van groot belang. Een van de vooraanstaande hulpmiddelen die je nodig hebt bij het bereiden van een heerlijke maaltijd is een keukenmes. Er zijn talloze soorten messen verkrijgbaar, elk ontworpen met een specifiek doel. Het maakt niet uit of u een thuiskok of een professionele chef bent, het kennen van de verschillende messen en hun toepassingen kan je ondersteunen om je gerechten op de best mogelijke manier te bereiden. Duik met ons mee in de prachtige wereld van keukenmessen en ontdek welk mes het beste bij jouw culinaire behoeften past.

13 Verschillende Soorten Messen

Keukenmessen komen in allerlei verschillende groottes en hebben hun oorsprong in verschillende landen.

Ook van origine komen ze van allerlei verschillende plekken. In onze lijst behandelen we verschillende soorten messen uit Duitsland, Frankrijk en nog zelfs verder, Japan!

1. Koksmes

Een koksmes is gegarandeerd een mes die je het vaakst zult vinden in de keuken van een restaurant. Het kan alle soorten voedsel hakken, snijden en snijden, want daarvoor is het gemaakt.. Een koksmes heeft een groot, breed vormig lemmet dat vervaardigd is uit roestvrij staal. Het lemmet van het mes varieert in lengte, van ongeveer 16 tot 30 centimeter, en de breedte varieert ook, van ongeveer 3 tot 6 centimeter. Kleinere koksmessen worden gebruikt voor het fijnhakken van kruiden en groenten, terwijl grotere messen worden gebruikt voor het snijden van allerlei soorten vlees, waaronder vis.

2. Chinees koksmes

Een Chinees koksmes, wat vaak ook een cleaver wordt genoemd, heeft een kenmerkende rechthoekige vorm en wordt vaak geassocieerd met de Aziatische keuken. Dit mes is bedoeld om zowel snij- als hakwerkzaamheden uit te voeren, van het beheersen van knoflook tot het hakken van verschillende soorten vlees en groenten. In tegenstelling tot traditionele Westerse koksmessen heeft een Chinees koksmes een bredere, zwaardere snijkant en een zware stalen kern. De grootte van een Chinees koksmes varieert van 6 tot 12 inch, afhankelijk van waarvoor het bedoeld is. Terwijl ervaren kokers vaak messen van 10 of 12 inch kiezen voor grotere, hardere stukken vlees, volstaat een mes van 7 of 8 inch voor dagelijks gebruik.

Als je op zoek bent naar dit type mes, dan zal de WMF Kineo Chinees Koksmes een perfecte optie zijn omdat het met 18,5 cm keurig je snij- en hakwerkzaamheden uit handen kan nemen.

3. Pareermes

Een pareermes is een type mes dat zijn doeleinden dient in de keuken om het vlees te ontvetten of de botten te verwijderen. Het heeft een dun, flexibel en lang lemmet dat meestal ongeveer 10 tot 15 cm is. In vergelijking met een koksmes is het lemmet smaller en heeft het vaak een stompe punt.. Ook kan een pareermes handig zijn om bijvoorbeeld vis en gevogelte te fileren. Het lemmet is namelijk lang genoeg om de vis of het gevogelte in één lange beweging van de graat of het bot te snijden.

4. Schilmes

Een klein, praktisch mes dat een schilmes wordt genoemd, wordt gebruikt om groenten en groenten te pellen.. Het mesje heeft meestal een gebogen lemmet dat ongeveer 6 tot 10 centimeter lang is. Een schilmes heeft een dun, scherp lemmet dat het mogelijk maakt om de buitenste laag van groenten en fruit te verwijderen met minimale inspanning en zonder de rest van het product te beschadigen. Het is bijvoorbeeld een perfect hulpmiddel bij het schillen van aardappels, wortelen, appels, peren en andere soortgelijke groenten en fruit. Een schilmes is een soort mes in je keuken of daarbuiten.

5. Vleesmes

Ook kan het zijn dat je gebruik moet maken van een vleesmes. Over het algemeen is een vleesmes langer en bredere dan andere keukenmessen Betrouwbare bronnen The accuracy, precision and sustainability of different techniques for tablet subdivision: Breaking by hand and the use of tablet splitters or a kitchen knife - ScienceDirect The accuracy, precision and sustainability of different techniques for tablet subdivision: Breaking by hand and the use of tablet splitters or a kitchen knife www.sciencedirect.com , waardoor het in staat is om vlees met gemak en precisie te snijden. Een standaard vleesmes varieert in grootte, maar de meeste zijn tussen de 20 en 30 cm lang en tussen de 1,5 en 3,5 cm breed. Het mes beschikt over een scherpe en smalle rand waarmee je door grote stukken vlees heen kunt snijden zonder dat je veel inspanning hoeft te leveren. Een vleesmes is perfect voor het snijden en bereiden van dikke stukken vlees als ribben, hammen of rundvlees.

6. Tranchelaar

Het kan zijn dat je nog nooit van een tranchelaar hebt gehoord. Een tranchelaar is namelijk eerder een gereedschap voor in de tuinbouw dan voor in de keuken. Het wordt namelijk gebruikt voor het snijden van takken en bladeren van bomen, struiken en andere planten. Het gebruik zit hem dan ook vaak in het onderhouden en snoeien van bomen en struiken. De grootte van een tranchelaar kan variëren, afhankelijk van het doel waarvoor het wordt gebruikt en de grootte van de planten die ermee worden gesnoeid.

7. Gekarteld mes

Een gekarteld mes is een type mes dat is ontworpen met een gekarteld blad in plaats van het gladde blad van een traditioneel mes. Deze tanden zijn scherp geslepen, waardoor het mes ideaal is voor het snijden zoals brood, taarten, fruit, groenten, vlees en andere voedingsmiddelen. De lengte van het blad kan variëren van enkele tientallen centimeters tot meer dan 30 centimeter.

8. Fileermes

Ook is er een fileermes: een uniek type mes dat wordt gebruikt om vis, gevogelte, vlees en andere zachte voedingsmiddelen te fileren. Het mes is ontworpen om gemakkelijk door vlees en vis te snijden zonder het vlees of de vis te beschadigen. Dit mes wordt veel gebruikt door chef-koks en andere professionals in de voedselindustrie. Een fileermes heeft meestal een lange, smalle, flexibele lemmet dat varieert in lengte van ongeveer 6 tot 12 inch.

9. Een kantoormes of een mes voor algemeen gebruik

Ook is er daar nog het kantoormes. Die kan handig zijn in een kantoor of werkruimte en varieert veelal in vorm en grootte. Zo’n soort mes gebruiken mensen in het kantoor vooral voor het openen van enveloppen, het snijden van papier, karton, folie en andere materialen. Een kantoormes kun je goed vergelijken met een schilmes, echter heeft deze vaak een veiligheidsvergrendeling.

10. Hobbymes

Een hobbymes, ook wel bekend als een scalpel, is een klein en scherp snijgereedschap dat wordt gebruikt in verschillende industrieën voor precieze snijwerkzaamheden. Het mesje is ongeveer 2,5 tot 4 centimeter lang, met een breedte van minder dan 1 millimeter. De messen zijn gemaakt van hoogwaardig staal en zijn zeer scherp, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het snijden van materialen zoals papier, karton, stof, leer, vinyl en dunne plastic materialen.

11. Uitbeenmes

Een uitbeenmes is een keukengereedschap dat speciaal is ontworpen om vlees of vis van botten te scheiden. Het blad van het mes is dun en flexibel om gemakkelijk langs de botten te snijden en het vlees of vis schoon te maken zonder het vlees te beschadigen.
De grootte van een uitbeenmes varieert van 12 tot 18 centimeter in lengte, maar meestal is 15 centimeter de meest gangbare maat.

Als je naast dit nog misschien op zoek bent naar een broodmes, maar liever het werk uit handen geeft. Een broodsnijmachine kan deze taak prima van je over nemen. Lees ons onderzoek naar de beste broodsnijmachines.

12. Steakmes

Een steakmes is een mes dat speciaal ontworpen is om steaks, vlees en andere gerechten te snijden. Het mes is meestal ongeveer 23 tot 25 centimeter lang, maar kan ook korter zijn. Het lemmet van het mes is lang, smal en scherp, met een licht gebogen vorm zodat je het vlees gemakkelijk kunt snijden zonder het te verpletteren.

Ben je nog op zoek naar een set steakmessen? Misschien kan de 6-delige set van Laguiole Style de Vie je van je zorgen ontzien! Met zijn handgreep van olijfhout een ware kunst om in je handen te hebben.

13. Hakmes

Een hakmes is een veelzijdig keukengerei Betrouwbare bronnen Kitchen Knives: the New Bling At the same time, many professional chefs were experimenting with Chinese
slicing cleavers as an alternative to the cook’s or chef’s knife.
books.google.nl
dat zeer gewaardeerd wordt in de culinaire wereld. Het blad van een hakmes is over het algemeen breed en recht met een scherp snijvlak. Het blad kan variëren in grootte, afhankelijk van het doel van het mes. Voor gebruik in de keuken is de grootte van het mes vaak tussen de 15 en 25 centimeter. Een hakmes wordt voornamelijk gebruikt om groenten, fruit en vlees te snijden en klein te maken, maar kan ook worden gebruikt om harde ingrediënten zoals noten en visgraten te hakken.

Om meer te weten te komen over hakmessen, moet je ons onderzoek naar de beste hakmessen lezen. Wellicht zit er nog een voor je tussen!

5 Soorten Japanse Messen

Zijn er ook een aantal Japanse messen soorten die enorm populair zijn in de culinaire keuken. Waar je Japan ook voor kent, zijn ook de messen vooral gemaakt voor het snijden van vis en vlees. Vaak gekenmerkt door de hoogwaardige staalsoorten en een sierlijk design. Dit soort messen zijn voor in de keuken, vaak Japanse- of visgerechten.

Nog op zoek naar Japanse messen maar staat er in deze lijst geen een tussen? Lees dan ons onderzoek naar de beste Japanse messen.

1. Santoku

De Japanse keuken maakt vaak gebruik van een mes dat een Santoku wordt genoemd. Een breed lemmet en een gebogen handvat geven het mes zijn karakteristieke uitstraling. Het mes is ideaal voor het hakken, snijden en portioneren van groente, fruit, vis en vlees door de lichte kromming van het brede lemmet in het slijpproces. Een Santoku is typisch 15 tot 20 cm lang en 5 tot 6 cm breed.

2. Nakiri

Een nakiri is een gebruikelijk Japans mes dat speciaal is gemaakt voor het snijden van groenten. De kenmerkende rechthoekige vorm van het mes maakt rechte sneden eenvoudig, en de dunheid en scherpte van de snede garanderen een nauwkeurige en comfortabele snijervaring.

3. Gyotoh

Een keukenmes genaamd Gyotoh wordt voornamelijk gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groenten. Het mes is 8 tot 10 inch lang en heeft een platte achterkant, een scherpe, gebogen snijkant en een taps toelopende, slanke vorm.

4. Sujihiki

Een traditioneel mes genaamd Sujihiki is speciaal gemaakt voor het snijden van rauw vlees en vis. Het lemmet van het mes is dun en lang, waardoor het ideaal is om voedsel in dunne, precieze plakjes te snijden.

5. Shotoh

Een Shotoh is bekend dankzij zijn veelzijdigheid. Het mes heeft in tegenstelling tot andere Japanse messen een recht lemmet en is daardoor ook korter dan een gemiddeld koksmes, die meestal tussen de 12 en 21 centimeter lang is. De Shotoh wordt gebruikt bij een variabel aantal werkzaamheden in de keuken, waaronder het snijden, het hakken en fileren van alle soorten fruit, groenten, vlees en vis.

Ons oordeel

We hopen oprecht dat dit artikel heeft geholpen bij je begrip van de verschillende messtypes en de beste messen om te gebruiken voor bepaalde taken. Het gebruik van het juiste mes voor de taak die moet worden gebruikt, kan zorgen voor een productieve en beveiligde werkomgeving, naast het geven van een nette en professionele uitstraling. Dus, voordat je begint te koken, let dan altijd op de soorten messen dat je nodig hebt.

Referenties

1.
The accuracy, precision and sustainability of different techniques for tablet subdivision: Breaking by hand and the use of tablet splitters or a kitchen knife - ScienceDirect
The accuracy, precision and sustainability of different techniques for tablet subdivision: Breaking by hand and the use of tablet splitters or a kitchen knife
2.
Kitchen Knives: the New Bling
At the same time, many professional chefs were experimenting with Chinese
slicing cleavers as an alternative to the cook’s or chef’s knife.
Reacties
+Laat een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X