Wist je dat gestoomd voedsel cholesterol verlaagt? Ook verbetert deze manier van koken de smaak en kleur van voedsel. Dit kan met een stoompan, deze pan helpt bij het gemak met koken en zorgt voor het behouden van belangrijke vitamines en mineralen.
We hebben 27 producten beoordeeld om de 8 beste stoompannen te selecteren. Imperial Kitchen Stoompan is de Keuze van onze Redactie. We hebben rekening gehouden met de capaciteit, hierbij is het belangrijk voor hoeveel mensen er gekookt gaat worden. Het materiaal is bepalend of de stoompan lang meegaat en of hij bijvoorbeeld in de magnetron kan. De diameter laat weten welke soorten eten er in de pan past en als laatste is de warmtebron belangrijk, waarvoor de stoompan geschikt is.
№ | Naam | Geschikt voor | Materiaal | Diameter | Сapaciteit | Delige | Beoordeling | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Imperial Kitchen Stoompan | Gas, inductie, keramisch, elektrisch | RVS | 20 cm | 5 l | 3 |
9,8
|
Bekijk de prijs |
2 | WMF Vitalis Stoom & Braadpan | Elektrisch, gas, inductie, keramisch, oven | RVS | 40 cm | 6.5 l | 1 |
9,7
|
Bekijk de prijs |
3 | Tefal VC1451 | - | RVS, kunststof | 24 cm | 6 l | 2 |
9,6
|
Bekijk de prijs |
4 | Mepra Gourmet | Elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch | RVS | 22 cm | 5 l | 2 |
9,5
|
Bekijk de prijs |
5 | Eurocuisine Stoompan | Elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch | RVS | 16 cm | 1.8 l | 2 |
9,4
|
Bekijk de prijs |
6 | Lite-Body Magnus Stoompan | Elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch | Emaille | 24 cm | 3 l | 2 |
9,3
|
Bekijk de prijs |
7 | Joseph Joseph M-Cuisine Stomer | Magnetron | Polypropyleen | 20 cm | 2 l | 3 |
9,2
|
Bekijk de prijs |
8 | Kinghoff Stoompan INZET | Elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch, oven | RVS | 20 cm | 2.6 l | 1 |
9,0
|
Bekijk de prijs |
Imperial Kitchen Stoompan is Keuze van de Redactie, omdat er niet veel nodig is om van deze pan gebruik te kunnen maken, hij is geschikt voor meerdere soorten fornuizen, gas, inductie, keramisch en elektrisch. De pan is gemaakt van roestvrij staal, dit maakt de pan niet alleen sterk, maar hij gaat hierdoor ook langer mee. Hij is makkelijk te gebruiken, vul de pan met water tot enkele centimeters onder de rand waar de stoominzet eindigt, vul daarna de stoominzet met het te stomen eten, ze de pan op de warmtebron en zet deze aan. Het eten zal nu gaan stomen. Om zo lang mogelijk van het product te kunnen genieten, wordt het wassen met de hand aangeraden.
Deze stoompan is het beste te vergelijken met de Lite-Body Magnus Stoompan. Beide stoompannen bestaan uit drie delen. Het voordeel van de Imperial Kitchen Stoompan is, dat deze, mede door het materiaal, makkelijker schoon te krijgen is en zal minder snel beschadigen. Het design is zo gemaakt dat deze in elke keuken zou passen. Het roestvrij stalen materiaal heeft een zilveren kleur die bij de meesten pannen aanwezig zal zijn. In tegenstelling tot de Lite-Body Magnus Stoompan, die is zwart van kleur en zal dus niet in elke keuken passen.
Deze stoom en braadpan is perfect om een maaltijd mals en delicaat te koken. Hij is verkozen als Beste met Grootste Capaciteit, omdat hij groot, maar duurzaam is. De ingrediënten worden in de stoominzet gelegd en worden daar gaar gestoomd. Zo hoeven de ingrediënten niet in contact te komen met water en worden er meer vitaminen en mineralen behouden. Daarnaast is deze pan ook duurzaam, de warmte die vrijkomt wordt lang opgeslagen door de TransTherm universele bodem die de pan bevat. Een ander groot voordeel van koken met stoom is dat het voedsel niet zal aanbranden, omdat het niet in contact komt met water bij deze pan. De WMF Vitalis Stoom & Braadpan kan in de vaatwasser worden schoon gemaakt en ook in de oven worden gebruikt.
De WMF Vitalis Stoom & Braadpan kan het beste worden vergeleken met de Joseph Joseph M-Cuisine Stomer. Beide stoompannen zijn geschikt voor meerdere dingen. Zo kan de Joseph Joseph M-Cuisine Stomer ook worden gebruikt in de magnetron en de WMF Vitalis Stoom & Braadpan kan worden gebruikt in de oven. Het voordeel dat de WMF Vitalis Stoom & Braadpan heeft is voornamelijk de grootte en het materiaal, hij is groter en het materiaal van de WMF Vitalis Stoom & Braadpan is steviger dan die van de Joseph Joseph M-Cuisine Stomer.
De Tefal VC1451 is verkozen als Beste Elektrische stoompand, omdat hij de enige stoompan in deze lijst die functioneert op elektriciteit. De stoompan is ook als enige in bezit van een timer. Deze gaat tot de 60 minuten, daarnaast is hij ook in het bezit van een automatische uitschakel functie, deze functie zorgt er deels voor de er energie wordt bespaard. Deze pan is namelijk elektrisch. De stomer wordt geleverd met twee duurzame roestvrij stalen containers die beide een capaciteit hebben van 6L. Het waterniveau van de stoompan kan makkelijk worden afgelezen, ook als deze aan het stomen is. Er is dan nog de mogelijkheid om het waterniveau bij te vullen terwijl deze aan de kook is. De stoompan neemt niet veel ruimte in beslag bij het opruimen, dankzij de kleine diameter en de stapelbare containers.
Deze stoompan is eigenlijk totaal niet te vergelijken met de andere producten op de lijst, dit komt, omdat hij de enige is die functioneert op elektriciteit. Ook is deze pan dus de enige met een timer. De Tefal VC1451 is een stoompan die zeer geschikt is voor mensen met kinderen, de stoompan kan worden aangezet en doormiddel van de timer is er gelijk te horen wanneer het eten klaar is met stomen, zo kan er ondertussen op de kinderen worden gelet.
Deze stoompan is uniek en doet wat hij moet doen, daarom is hij verkozen tot Beste voor Inductie. Hij is namelijk niet alleen bruikbaar als stoompan, maar er kan ook normaal mee worden gekookt. Met deze pan kan er, door gebruik te maken van verschillende kooktechnieken, een aardige maaltijd op tafel worden gezet. De stoompan bestaat uit verschillende lagen, en is gemaakt van roestvrij staal. Het is een stevige stoompan die makkelijk te onderhouden is, hij gaat lang mee. Iets wat deze stoompan makkelijk maakt om te gebruiken is, dat hij geschikt is voor alle warmtebronnen. Daarnaast kan hij ook gewoon in de vaatwasser om te worden schoongemaakt. Doordat de pannen opgestapeld kunnen worden zijn ze ook makkelijk op te bergen.
De Mepra Gourmet kan het beste worden vergeleken met de Eurocuisine Stoompan. Deze twee stoompannen zijn in design bijna gelijk aan elkaar. De Mepra Gourmet is net zoals de Eurocuisine Stoompan gemaakt van roestvrij staal. Ook kunnen beide pannen op alle soorten warmtebronnen worden gebruikt. Het verschil ligt hem voornamelijk bij de deksel, de Mepra Gourmet wordt namelijk met deksel geleverd en de Eurocuisine Stoompan niet. Verder zijn de twee pannen heel goed met elkaar te vergelijken.
De Eurocuisine Stoompan is een iets kleinere, maar zeker niet mindere stoompan. Deze stoompan is gekozen als Beste Kleine stoompan, omdat hij zeker van goede kwaliteit is en makkelijk door iedereen gebruikt kan worden. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, dit maakt het makkelijker om voor deze stoompan te kiezen. De pan is niet heel groot, dit houdt in dat hij makkelijk opgeruimd kan worden. Daarnaast is hij ook nog vaatwasser bestendig, hij is dus makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Deze stoompan is gemaakt van roestvrij staal, dat is goed materiaal en zorgt er mede voor dat de pan lang mee kan gaan.
Deze stoompan kan het beste worden vergeleken met de Mepra Gourmet. De designs van beide pannen lijken heel erg op elkaar, dat is een van de renden, waarom deze pannen zo goed met elkaar zijn te vergelijken. De Eurocuisine Stoompan is vanwege zijn grootte makkelijker op te bergen en beter te gebruiken voor mensen die de stoompan niet voor grote hoeveelheden gaan gebruiken. Ook is de Eurocuisine Stoompan goedkoper om aan te schaffen dan de Mepra Gourmet, dat is voor gezinnen die de stoompan niet heel veel gaan gebruiken een nog betere keuze.
Deze stoompan is gekozen tot Beste Geëmailleerde stoompan. Hij is anders van design en is gemaakt van kwalitatief goed materiaal. Hij is zwart van kleur, dat is zeker verassend in vergelijking met de andere stoompannen. Hij is gemaakt van emaille, hij is gemaakt van een soort glas, dit glas is bij 840 graden vast gesmolten op een basis van ijzer. Dit geeft de pan zijn glans, en het zorgt er ook voor dat de pan geen stoffen afgeeft. Op deze manier zullen er dus nooit stoffen uit de pan in het voedsel terecht komen en blijft het voedsel zuiver en behoudt het zijn pure smaak.
De Lite-Body Magnus Stoompan kan het beste met de Imperial Kitchen Stoompan worden vergeleken. Beide pannen bestaan uit drie delen en zijn voor verschillende warmtebronnen geschikt. Het verschil is echter in design en materiaal groot. De Imperial Kitchen Stoompan is gemaakt van roestvrij staal en heeft een deksel van glas, terwijl de Lite-Body Magnus Stoompan is gemaakt van emaille. Beide materialen zijn echter sterk en gaan lang m. De Lite-Body Magnus heeft zeker wel een voordeel, hij kan op een Halogeen fornuis worden gebruikt, dit is niet mogelijk bij de Imperial Kitchen Stoompan.
Deze stoompan is verkozen tot Beste voor in de Magnetron, omdat hij simpel te gebruiken is en met deze pan kan er snel en eenvoudig een complete gezonde maaltijd uit de magnetron. De onderdelen van de stoompan zijn los en afzonderlijk van elkaar te stapelen en te gebruiken. De onderste pot met een inhoud van 2L heeft een handvat, hetzelfde geldt voor de deksel, hiermee kan de stoompan gemakkelijk worden verplaatst. Deze pan is geschikt om in de vaatwasser te worden schoongemaakt en is BPA vrij. Het helpt daarnaast ook dat Joseph Joseph een bekend merk is als het gaat om keukenaccessoires. De pan is gemaakt van polypropyleen, dit is een materiaal wat een hoge slagvastheid heeft en een hoog temperatuurbereik. Daarnaast is polypropyleen zeer licht van gewicht.
De Joseph Joseph M-Cuisine Stomer kan het beste met de WMF Vitalis Stoom & Braadpan worden vergeleken, omdat beide pannen geschikt zijn voor meer dan alleen stomen. De Joseph Joseph M-Cuisine Stomer kan in tegenstelling tot de WMF Vitalis Stoom & Braadpan in de magnetron worden gedaan. Ook is de Joseph Joseph M-Cuisine Stomer vierdelig waardoor hij makkelijker opgeborgen kan worden dan de WMF Vitalis Stoom & Braadpan. Deze onderdelen kunnen ook nog eens los van elkaar worden gebruikt.
De Kinghoff Stoompan INZET is verkozen tot de Beste van Waarde, hij is naast een stoompan ook een vergiet. De meest gezonde manier van eten bereiden is door het te koken in stoom. Door eten in stoom te koken blijven waardevolle vitamines en mineralen behouden en ook de kleur van de groenten blijft zoals hij hoort te zijn. Een groot voordeel van koken in stoom is dat het niks uitdroogt en ook niks aanbrandt. Deze stoompan is ook goed om rijst in te koken en ook het verwarmen van bapao en dim-sum, deze gerechten behouden de intense smaak net zo goed. Deze stoompan is heel simpel, een met zijn grootte makkelijk op te bergen.
De Kinghoff Stoompan INZET kan het beste worden vergeleken met de Eurocuisine Stoompan. Beide stoompannen zijn gemaakt van roestvrij staal, dit maakt ze sterk en makkelijk te onderhouden. De Kinghoff Stoompan INZET is iets goter in capaciteit dan de Eurocuisine Stoompan, maar dat betekent niet gelijk minder van kwaliteit. De Kinghoff Stoompan INZET kan namelijk heel goed worden gebruikt voor het stomen van rijst en, omdat de Kinghoff Stoompan INZET maar uit een onderdeel bestaat, is hij ook makkelijker op te bergen dan de Eurocuisine Stoompan. Een ander voordeel van de Kinghoff Stoompan INZET is dat hij ook als vergiet kan worden gebruikt.
Omdat het aanschaffen van een stoompan geen makkelijke en goedkope keuzen is, is het belangrijk dat de beste stoompan wordt uitgekozen. Hierbij moet er worden gekeken naar een aantal aspecten van de stoompan, het materiaal, de diameter, geschikte warmtebronnen, de capaciteit en nog veel meer. Beslis voor u zelf welke van deze aspecten het belangrijkste is. Ga ze allemaal af en kies op basis van deze keuzes de best passende stoompan voor in uw keuken.
Een stoompan is vrij eenvoudig te gebruiken. Het is als het ware een onderpan met een stoominzet, dat is een tussenpan die gaatjes bevat, en een deksel. In de onderste pan zal het water worden toegevoegd. In de stoominzet wordt het te stomen ingrediënt, dat kan aardappel zijn, maar bijvoorbeeld ook groente, vlees of vis. Het water wordt gekookt en zal gaan stomen, met de stoom wordt het eten dus geheel gekookt en klaargemaakt om gegeten te worden. Door te koken met stoom zal het eten niet uitdrogen en ook niet aanbranden, daarnaast behoudt het eten ook al zijn vitaminen, mineralen en intense smaak. Als je eieren snel en zonder problemen wilt koken, bekijk dan onze review met de beste eierkokers.
Een stoompan wordt op de volgende manier gebruikt. Hij wordt gebruikt om eten mee te koken, de onderpan wordt gevuld met water en het eten wat gestoomd moet worden zal boven op het kokende water in de stoominzet worden geplaatst.
Het water zal gaan koken en met de stoom wat van het kokende water afkomt wordt het eten klaargemaakt. Na afloop van het koken is het ook verstandig om de stoompan gelijk schoon te maken, de meeste stoompannen kunnen in de vaatwasser worden gedaan. Door de stoompan goed schoon te maken achteraf zal hij langer meegaan. Het spreekt voor zich dat het goed onderhouden voor een langere levensduur zorgt.
Om de beste stoompan voor uzelf te kiezen, zal u een paar factoren en eisen op een rijtje moeten zetten. U moet bedenken welke van deze voor u het meest belangrijk zijn. Wat gaat er zoal met de pan worden gekookt, en voor hoeveel mensen zal dit voornamelijk zijn. Dat zijn belangrijke factoren die in acht genomen moeten worden. Daarnaast kunnen er ook eisen zijn die voor u belangrijk zijn bij het aanschaffen van een stoompan, het kan zijn dat hij een bepaalde capaciteit moet hebben, of van een bepaald materiaal gemaakt zijn, misschien is het wel belangrijk dat de stoompan ook in de magnetron kan. Kortom houdt met alle mogelijke eisen en factoren rekening die voor u belangrijk zijn.
De diameter van een stoompan kan bepalend zijn voor het soort eten wat erin gestoomd kan worden.
Een pan met een kleine diameter kan misschien geen asperges stomen, omdat deze simpelweg te klein hiervoor is.
Let daarom goed op de diameter van de stoompan, afgaand op wat voor eten er vaak mee gekookt gaat worden is het handig om te weten wat wel en wat niet gaat passen. Een voordeel van een pan met een kleinere diameter is dat hij makkelijker opgeborgen kan worden.
Er zijn verschillende stoompannen die gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Bij het aanschaffen van een stoompan is materiaal ook een belangrijke factor, het materiaal zegt vaak wat over de stevigheid en de levensduur van een stoompan. Er zijn ook bepaalde materialen die makkelijker schoon te houden zijn dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan roestvrij staal, mocht u weg zijn van dit materiaal kunt u ook een kijkje nemen bij onze lijst met beste wafelijzers, dit is makkelijk te onderhouden, deels omdat het materiaal niet snel vies wordt, maar ook omdat het met de hand zelfs makkelijk schoon te maken is. Maar ook een materiaal als emaille kan voor sommige mensen juist een goede keuzen zijn. Dit materiaal is namelijk erg geschikt voor mensen die snel last hebben van allergieën, het laat geen stoffen achter in het eten, zo hebben mensen met allergieën minder zorgen bij het gebruiken van de stoompan. De meeste pannen zijn ook gemaakt van materiaal dat in de vaatwasser schoongemaakt kan worden. Dit is voor veel mensen ook een hele belangrijke factor bij het kopen van elke soort pan. Dit komt, omdat een pan schoonmaken met de hand vaak veel tijd kost en een vaatwasser in het algemeen gewoon handig is om te gebruiken.
Er bestaan in het dagelijks leven verschillende soorten warmtebronnen. De meest voorkomende warmte bronnen zijn gas en inductie, voor inductie als warmte bron hebben we ook een lijst met de beste koekenpannen voor inductie, maar ook keramisch, halogeen en elektriciteit kunnen als warmtebronnen worden gebruikt. Vaak staat op de verpakking of bij de productspecificaties aangegeven voor welke warmtebronnen de desbetreffende stoompan geschikt is. De meeste stoompannen in onze lijst zijn geschikt voor alle warmtebronnen en anders zijn er een of twee bronnen waar ze niet voor geschikt zijn. Stoompannen die voor elke soort warmtebron geschikt zijn, zijn de pannen die vaak het makkelijkst te gebruiken zijn. Deze pannen kunnen namelijk zonder na te denken mee worden genomen bij verhuizen, omdat het toch niet uitmaakt wat voor een warmtebron er in het nieuwe huis is, hij is voor alle soorten geschikt. Toch staat er een pan in de lijst die niet geschikt is voor een fornuis als warmtebron, in het geval van deze stoompan kan er gebruik worden gemaakt van een magnetron of een waxinelichtje als warmtebron.
De verschillende soorten stoompannen hebben natuurlijk verschillende soorten capaciteiten. Het is verstandig om van te voren vast te stellen hoevaak en hoeveel er met de stoompan gekookt gaat worden. Zo kan er een keuze gemaakt worden voor de best passende capaciteit. In een stoompan met meer capaciteit, kan dus logischerwijs meer gekookt worden.
Stoompannen kunnen bestaan uit meerdere lagen. In deze lagen kunnen meerdere etenswaren tegelijk worden gestoomd of gekookt. In de onderste laag gaat water, daar kunnen bijvoorbeeld aardappelen in worden gekookt, daarboven wordt het stoominzet geplaatst en hier zal groente, vlees, vis of iets dergelijks op worden gelegd. De verschillende lagen bepalen ook de hoeveelheid die er tegelijk gekookt kan worden, houdt dus rekening met de hoeveelheid die er vaak gestoomd gaat worden.
Over het algemeen zijn de meeste stoompannen geschikt voor de vaatwasser, dat zorgt voor een hoop gemak. Het is natuurlijk ook mogelijk om de pan met de hand te wassen, dit kan beter zijn voor het materiaal, maar zal wel langer duren.
Het koken van eten in stoom heeft verschillende, grote voordelen.
Door eten te koken in een stoompan zullen de natuurlijke voedingsstoffen worden behouden, dit gebeurt zonder het toevoegen van extra vet of olie.
Voedsel dat wordt bereid met een stoompan is een gezonde manier van garen. Het voedsel verandert bij deze voorzichtige vorm van garing van cellen samenstelling, het voedsel wordt namelijk lichter verteerbaar. Een ander groot voordeel van het koken met een stoompan is dat het voedsel zijn vitaminen en mineralen beter behoudt, ze worden niet kapot gekookt. Ook de kleur van het voedsel wordt volledig behouden, dit oogt aantrekkelijker. Al met al is het koken met een stoompan dus gezond, maar ook nog eens lekker.
Om de beste kwaliteit van het eten naar boven te halen, is het belangrijk om te zorgen dat de stoompan niet met te veel water wordt gevuld. Het beste waterniveau om aan te houden is, het water niet hoger te laten komen dan ongeveer twee centimeter onder de onderste stoompan. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat het te stomen eten niet in het water komt te liggen, dan heeft het stomen geen zin meer.
Er zijn een hoop soorten eten die in een stoompan gekookt kunnen worden. Denk aan dingen van vis, vlees en groente tot het stomen van gare rijst. De verschillende soorten voedsel zullen wel een verschillende kooktijd hebben. Het is ook mogelijk om in sommige stoompannen eten zoals een bapao of dim-sum op te warmen. Er zijn dus veel verschillende soorten mogelijkheden voor het koken met een stoompan, sommige pannen hebben dan ook nog eens aparte functies naast het koken met stoom. Er zijn ook stoompannen die tegelijkertijd als braadpan gebruikt kunnen worden. Belangrijk is om een stoompan te kiezen die aan uw eisen voldoet.
De Imperial Kitchen Stoompan is de Keuze van de Redactie, omdat deze stoompan alles heeft wat een stoompan nodig heeft en volledig naar behoren functioneert. Hij is van uitstekende kwaliteit en kan heel makkelijk worden gebruikt.
De WMF Vitalis Stoom & Braadpan is de beste stoompan met de Grootste Capaciteit, omdat deze pan niet alleen als stoompan kan worden gebruikt, maar ook als braadpan. Deze functies zorgen er samen voor dat de pan geschikt is voor een zeer gevarieerd diner.
De Tefal VC1451 is de Beste Elektrische stoompan, omdat deze stoompan een timer heeft en automatisch uitschakelt na gebruik. Dit maakt de stoompan een stuk duurzamer, hij zal niet onnodig aan blijven staan. De pan bestaat uit verschillende lagen waardoor er veel eten tegelijk gestoomd kan worden, zo is de pan ook makkelijk te gebruiken voor grotere gezinnen.
Met deze lijst is het makkelijk om de beste stoompan voor u uit te zoeken.